Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

azalka,

jareko ma 100% racji z tymi cenami. Ja w cenie okien założonej w kosztorysie mieszczę się tylko dlatego że początkiem roku, mając już projekt w ręce, wysłałem zapytanie do kilku firm i mniej więcej się zorientowałem ile będę musiał założyć.

Poszukaj BH znanych większych producentów jak Oknoplast, Oknoplus, MS, Jezierski i powysyłaj zapytania mailowo. Może okazać się że nie jest tak źle z tym kolorem i trzema szybami...

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Masz rację, ale tę sumę określiłam sama po zwizytowaniu kilku salonów ubiegłej wiosny. Wydaje mi się, że 15 tys. jest w miarę przyzwoitą kwotą na te okna i za tę sumę coś przyzwoitego, acz bez fajerwerków "najnowoczesności "powinnam znaleźć?

Jeśli nie w złotym dębie, to ew. w bieli.

azalka

Okna MS Tytanowe...maja krągłości wewnątrz i na zewnątrz .

Pomysł z płaskim progiem jest średni...nie są to systemowe rozwiązania..Ja swoim klientom odradzam..Jak klient chce to dostaje, ale jest

uprzedzony że próg jest chłodniejszy niż rama, oraz że uszczelka zaciskająca się na tym progu powoduje że okno ciężej się zamyka.

Przy takiej wysokości 2350 mm w MS wkład będzie wklejany. Nie wiem jak jest u innych . W razie awarii. aby go wyciągnąć trzeba więcej pracy

i przez to trzeba więcej zapłacić.

Po cenach widzę, że masz ceny cennikowe , na pocieszenie mogę Ci powiedzieć że u mnie wydałabyś na te okna z wkładami 3 szybowymi w kolorze z dwóch stron 15000,00 wraz z montażem.Taka mała autoreklama.

Także targuj się ......

Edytowane przez kadargo

.

Pomysł z płaskim progiem jest średni...nie są to systemowe rozwiązania..Ja swoim klientom odradzam..Jak klient chce to dostaje, ale jest

uprzedzony że próg jest chłodniejszy niż rama, ......

Ale dlaczego chłodniejsza?

Też planowałem niski próg, dla dzieciaków to super sprawa.

Charlie, nie ma znaczenia czy jest w PVC czy w drewnie i nie mów że w drewnie to standardowe rozwiązanie. Staraj się mimo swego uwielbienia dla drewna być obiektywnym.

Niski próg, mimo ewentualnej wkładki termicznej (a kto taki stosuje w świetle jak najtańszych okien) jest ZAWSZE zimniejszy od normalnego, kłopoty z okuciami, kłopoty z uszczelkami - i to wszystko na własne życzenie bo filozofią jest podnieść nogę na 5-8 cm mając do pokonania tylko 2-3 cm niskiego progu. Zwłaszcza w balkonach dwuskrzydłowych to jest problem i dotyczy zarówno drewna jak PVC.

W dobie coraz popularniejszych zdjęć termowizyjnych niebawem będzie w sieci wysyp takowych - zobaczysz jakie to "cieple" rozwiązanie".

Juz lepiej mieć normalny prog i by go nie zniszczyć założyć na niego nakładkę aluminiowa - każdy system profili ma coś takiego w swej ofercie a jak nie ma to nawet zwykły kątownik wystarcza by to miejsce wzmocnić i zabezpieczyć przed uszkodzeniami - łatwiej wymienić nakładkę niż cała poharataną buciorami leniwców ościeżnicę

Edytowane przez jareko

Dziękuję Panom - polekturze ostatnich postów zrezygnowałam z niskiego progu i dobre kilkaset złotych mogę "dołożyć" do lepszych okien :)

O tym, że jest zimny uprzedzała mnie sąsiadka, która ma podobne rozwiązanie, ale sądziłam, że jej źle zamontowali "abo cuś".

Brawo....na coś sie przydaliśmy......bo co do niektórych argumenty nie docierają.....a póżniej pretensje i żale.

Powodzenia......Aha jeszcze jedno pamietaj żeby pod twoimi drzwiami balkonowymi było zamontowane poszerzenie które będzie schowane w podlodze..........zapewnia to stabilność dołu drzwi balkonowych i zmniejsza mostek termiczny pomiedzy tarasem a domem......

tomasziolkowski - jareko już napisał dlaczego nie, a co do dzieci to one sobie radzą doskonale. Mówię z doświadczenia, bo moje dzieci nie mają zadnych problemów z wychodzeniem na taras i balkon.......wizyt u dentysty nie było.....

Edytowane przez kadargo

http://cavalierworld.home.pl/wlasne/elewacje/zestawienie_okna.jpg

Też pobawiłem się w wycenę i mały szok

Profl Schuco CT70 Elita (5 komorowy), pakiet trzyszybowy o k=0,5 z ciepła ramka SwisSpacer, profil bazowy i poszerzenia pod balkonami tak by osiągnąć docelowy poziom posadzki, jedno bądź obustronny kolor, w skrzydle R - 3 zaczepy antywlamaniowe, w skrzydle RU - zaczepów 4, fixy szklone w skrzydle (imituja normalne okno), stopniowanie uchyłu, blokada błędnego położenia klamki, rozszczelnienie

cena? hmmm...naprawde sam zaskoczony jestem - 15.600,- PLN

I w podobnym wypasie Schuco Si82 (profil 6 komorowy) cena... i znów lekki szok - tylko 17.400,-

Ceny brutto z montażem tradycyjnym, w licu ściany i realnie maksymalnym rabatem jaki może udzielić dealer by jego praca miała jakikolwiek sens i zysk

No i teraz azalka masz zagwozdkę co do cen - Podejrzewam że oferty najlepszych naprawdę niewiele odbiegają od siebie - choćchyba u Jezierskiego wypas okna w standardzie jest nie do pobicia

Edytowane przez jareko
uwagi

Jareko, bardzo mnie przikro, że jesteś z Wawy, bo pod kątem "wypasu" masz najlepszą ofertę, ale doliczając koszta dojazdu, będzie za drogo, niestety... a Jezierskiego tutaj niet...

Przejechałam się po okolicznych firmach raz jeszcze, tym razem aby obejrzeć okna jedno po drugim - i zadać pytania ad. gwarancji.

Z tego, co widzę, na 3 szybówkę mnie chyba jednak w tutejszych warunkach nie będzie stać, chyba, że zrezygnuję z koloru. No, jeszcze muszę porozmawiać z MS okna, ale z tym samym przedstawicielem, który dotąd prowadził wyceny.

Podjechałąm do innego salonu i trafiłam na dramat. Gdyby to był pierwszy przedstawiciel MS, z jakim się zetknęłam, nigdy, przenigdy nie zastanawiałabym się nawet nad tymi oknami, KATASTROFA!!!

Na razie w rankingu pozostały firmy pracujące na profilu Veka - lokalni przedstawiciele firm Oknoplast i Amberline (oba profile, które mnie interesują, w kolorze również są pięciokomorowe - osobiście liczyłam :) )

Przy czym najpiękniejsze, najlepiej wykonane (przynajmniej na wystawce) były na pewno okna Oknoplastu. Platinium w okleinie dąb Winchester mogłabym zjeść ;)

Obie firmy dystrybuujące dość długo działają na naszym rynku (8 i 13 lat), Oknoplast daje dłuższą gwarancję na wszystko.

Amberline ma okucia Winkhaus Activpilot i a Oknoplast Maco.

Oknoplast (Platinium) jest droższy blisko 1000 PLN od Amberline (Perfectline).

Obie firmy mogą sobie pogratulować sprzedawców.

Czy z tej dwójki któregoś producenta moglibyście polecić od strony reklamacyjno/gwarancyjnej i wykonawczej, czy "jeden pies"?

zacznijmy od tego że odradzam ci Winchester - ma taki rysunek słoi że nikt nie zagwarantuje ci, że nie zejdą ci się np, w narożu i tylko tam wystąpią - wygląda to - szczerze mówiąc - szkaradnie, jakby wiecznie niedomyty fragment okna bądź uszkodzony

A co do reszty...cóż.... bywają sprzedawcy i SPRZEDAWCY :)

A gdzie ty wogóle się budujesz że taka posucha jeśli chodzi o firmy okniarskie?

Na razie w rankingu pozostały firmy pracujące na profilu Veka - lokalni przedstawiciele firm Oknoplast i Amberline (oba profile, które mnie interesują, w kolorze również są pięciokomorowe - osobiście liczyłam :) )

Jakie konkretnie modele bierzesz pod uwagę?

Czy z tej dwójki któregoś producenta moglibyście polecić od strony reklamacyjno/gwarancyjnej i wykonawczej, czy "jeden pies"?

Stanowczo Oknoplast.

jareko

Dzięki za podpowiedź w sprawie Winchestera

Buduję w Szczecinie i okniarskich ofert tu niby mnóstwo, ale...

ale zadałam sobie trud żeby po wielu z nich pojeździć (nie po wszystkich, nie przesadzajmy).

Daje to nieporównywalnie więcej niż telefon czy mail.

W niektórych "salonach" nawet nie prosiłam o wycenę, tylko wiałam jak najdalej.

W każdym razie finalnie został jeden salon MS - p. Paweł Wojnach - napiszę z nazwiska bo nawet jeśli u niego nie kupię okien, to jest świetnym, profesjonalnym handlowcem i prawdziwym ambasadorem swojej firmy

Oknoplast

i okna z Amberline, które mają tu sporo dystrybutorów.

bwojtku

Perfectline z Amberline

Platinium z Oknoplastu

Chyba zdecydujemy się na Oknoplast, chociaż jest najdroższy :/

jesli juz decydujesz sie na oknoplast to ok alee nie bierz platinium bo to jest shit i wiem bo miałem z nim stycznosc wiec nikt nie powie ze wymyslał. fajne moze wyglada ale ładna miska jesc nie daje. zapytaj chociaz o to jak bedziesz chciała roletki załozyc to czy ci to zrobia (i tu dodam bo pewnie zaraz ktos bedzie krzyczał) załoza bez wiercenia w ramie ,bo napewno tego nie zrobia mimo ze juz sa roletki niby dostosowane do tego profilu to i tak nic nie trzyma:) jesli juz masz brac to wez inny pozatym skrzydło jest ciensze niz inne a klamki z adapterami ?niedosc ze doplacic trzeba to tandeta bo po miesiacu dwóch urzytkowania lataja jak polscy piłkarze po boisku:) wiec moja rada jesli nie chcesz ciagac jareko po tak długich wyprawach ani innego z dilerów którzy maja blizej to wez oknoplast ale niee ten profil... poźniej mi podziekujesz:)

a tekst z reklam ze wiekszosc ludzi go bierze to sciema:)

pozdrawiam