Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

to moja opinia

uważam, że wkładanie pakietów trzyszybowych do wąskich profili nie ma sensu, chyba że zamiast argonu jest krypton. Walczy się o Uw całego okna w ktorym k ma swój disc znaczący udział. Stad pakiet trzyszybowy o grubości ponad 40 mm i k poniżej 0,6, stad ciepła ramka z tworzywa - dla mnie to standard jakim powinno odpowiadać każde cieple okno

Ale to moja opinia

to moja opinia

uważam, że wkładanie pakietów trzyszybowych do wąskich profili nie ma sensu, chyba że zamiast argonu jest krypton. Walczy się o Uw całego okna w ktorym k ma swój disc znaczący udział. Stad pakiet trzyszybowy o grubości ponad 40 mm i k poniżej 0,6, stad ciepła ramka z tworzywa - dla mnie to standard jakim powinno odpowiadać każde cieple okno

Ale to moja opinia

Ciekawie prawisz ale mało merytorycznie. Skoro wymienione firmy mają Uf na poziomie 1,0-1,1 i Ug 0,5W/m2K to co jest z nimi nie tak?

Edytowane przez bwojtek
Literówka

Ciekawie prawisz ale mało merytorycznie. Skoro wymienione firmy mają Uf na poziomie 1,0-1,1 i Ug 0,5W/m2K to co jest z nimi nie tak?

jareko,

podobnie jak bwojtek mam też wątpliwość, dlaczego tak sądzisz?

przecież system Termos MS ma Uf 1.1 i do tego szklenie 0.5/0.6; Oknoplus wprowadził unowocześniony profil ArtePlus Thermo o Uf 1.0 do czego spokojnie wchodzi pakiet 0.5 (4x16x4x16x4 z argonem).

Tymczasem szersze profile (fakt, bez wzmocnień termicznych) mają porównywalne Uf, np. bluEvolution 1.0 a są trochę droższe...

Więc nie widzę tu przeciwskazań od strony termicznej...chyba że się mylę:)

ale na mnie naskoczyli hi hi

Wypowiedziałem swoją opinię i teraz ja rozwinę

Profil 80 mm będzie cieplejszy od 73 mm - realnie bez względu na ilość komór czy będzie to 5, 6 czy 1000 ;)

Profl 90 mm będzie cieplejszy od 80 itd itd itd

Im grubszy jest profil tym grubsze pakiety trzyszybowe wstawić można. Nie siedzę obijając się stąd nie trzymam ręki na pulsie jeśli chodzi o pakiety. Jeśli można 4/16/4/16/4 o k=0,5 wstawić już do Veki - chwała im za to co nie zmienia postaci rzeczy że Uw dla profila 70 mm będzie gorsze od 80 mm z ta sama szyba. To już nie będzie jakaś powalająca na kolana różnica jak zastąpienie szyby k=1,0 pakietem k=0,5 ale jednak

ale na mnie naskoczyli hi hi

Profil 80 mm będzie cieplejszy od 73 mm - realnie bez względu na ilość komór czy będzie to 5, 6 czy 1000 ;)

Im grubszy jest profil tym grubsze pakiety trzyszybowe wstawić można. Nie siedzę obijając się stąd nie trzymam ręki na pulsie jeśli chodzi o pakiety. Jeśli można 4/16/4/16/4 o k=0,5 wstawić już do Veki - chwała im za to co nie zmienia postaci rzeczy że Uw dla profila 70 mm będzie gorsze od 80 mm z ta sama szyba. To już nie będzie jakaś powalająca na kolana różnica jak zastąpienie szyby k=1,0 pakietem k=0,5 ale jednak

jareko,

od razu naskoczyli;-)

akurat o Vece nie było mowy, zarówno MS jak i Oknoplus to Brugmann:-) a co do tego że profil grubszy jest cieplejszy...dałem przykład że profil Oknoplusa ArtePlus Thermo (Brugmann 73mm) ma ten sam współczynnik co profil bluEvolution a więc najgrubszy profil chyba obecnie na rynku...

Profil 80 mm będzie cieplejszy od 73 mm

Twierdzenia tak samo prawdziwe jak "profil 6-cio komorowy jest cieplejszy od 5-cio". Zapominasz, że okno "plastikowe" to nie tylko PVC ale także wzmocnienie stalowe, kompozytowe, z przekładką termiczną ...albo bez wzmocnienia. I tu już prosta zasada: profil grubszy to profil cieplejszy nie zawsze jest prawdziwa.

bwojtku - nie piszę o ilości komór tylko głębokości zabudowy. Co do przekładek termicznych czy innych patentów - masz rację

Ja wcale nie twierdzę, że pisałeś o ilości komór tylko twoje tezy zabrzmiały jak te powtarzane przez "handlarzy oknami": nasz profil jest lepszy bo ma więcej komór. Gdyby po prostu zwiększanie szerokości (głębokości zabudowy) profili było panaceum na wszystko to dawno byśmy mieli profile 100 i więcej mm. Tyle, że konstrukcja profili nie jest taka prosta. Dodanie komory (lub jej powiększenie) bez zwiększenia centralnej komory ze wzmocnieniem może powodować zwiększoną podatność na odkształcenia a każde powiększenie wzmocnienia powoduje pogorszenie Uf i tak kółko się zamyka...

Stąd jeżeli ktoś interesuje się oknami o zwiększonej izolacyjności ram zauważy, że praktycznie w każdym rozwiązaniu pojawiają się "docieplające" elementy w postaci pianki PUR, itp.

co nie zmienia postaci rzeczy ze w głębszym profilu zmieścisz grubszy pakiet trzyszybowy

Na obecną chwilę nie znam praktycznego zastosowania pakietów grubszych niż 44mm (poza dużymi gabarytami ze szkłem 6mm). Więc jeżeli taki pakiet można zapiąć (a w profilach Brugmanna 73mm można) to kolejny twój argument ma wątpliwą wartość praktyczną.

szkło dżwiękochłonne o wysokich wartościach dB ma grube pakiety - nawet 52 mm.

zrób sobie taką kombinację: P4 -LE / 15 Ar/ Float4mm / 15 Ar / 33.1 -LE. Razem daje Ci grubość 49,5mm. W listwę na pakiet 48 mm zapniesz szybkę.

To jest mocno popularne zespolenie pod kątem bezpieczeństwa obustronnego dla uzytkownika stosowane w przesuwkach niskoprogowych. Acha, masz jeszcze do tego U=0,5 W/m2xK + Rw = 39 dB

Witam. Ja nadal poszukuję i nie mogę się zdycodwac. ale chyba nastawię się 6 komór i 3 szyby - profil Trocal - podobno to to samo co thyssen.

Co myslicie o tej ofercie? Na schuco i salamandra mnie nie stac. :-(( Wydaje mi się, że to chyba jednak lepsze niż KBE?

To z ich oferty. Podobno okna charakteryzują się:

głębokością zabudowy 88 mm,

izolacyjnością termiczną 0,78 W/(m2K),

większym komfortem dzięki lepszej wartości współczynnika Uw,

wysoką izolacyjnością dzięki systemowi uszczelek partii środkowej,

trzema płaszczyznami uszczelek we wszystkich obszarach (również we wrębie skrzydła i ramy) co zapewnia lepszą ochronę przeciwdeszczową i przeciwwietrzną,

innowacyjną uszczelką wrębu skrzydłowego co zapewnia dodatkową izolację cieplną,

lepszą ochroną przed hałasem niż w systemach 70 mm,

większym zakresem oszklenia (24-46/54 mm), mocniejsze szyby tj. specjalne oszklenie chroniące przed hałasem i włamaniem,

najwyższą ochroną antywłamaniową dzięki przemyślanemu umiejscowieniu zaczepów.

Z info od przedstawiciele jeszcze wiem że są dość dobrze zabezp jeżeli chodzi o włamania - każde okno ma po dwa grzybki.

Byłabym wdzięczna za wskazanie czy nie jest to największe g... i czy okna są warte inwestycji.

Okna planuje kupic w budvarze - usłyszałam o nich wiele dobrego ale znowu w necie strasznie na nich psy wieszają - tylko nie wiem czy w to wierzyc bo w większości to 1-postowce.

Mam jeszcze pytanie. Jak już się na coś zdecyduję to na co powinnam jako laik zwrócić uwagę przy montażu, żeby sprawdzić, czy nie robią mnie w konia i montują to co zamówiłam?

Edytowane przez bonnieblue81

Witam,

Mam dylemat nt wyboru okien i dzwi tarasowych do mijego domu.

Oknoplast Thermic 90- 74500PLN (w tym 2 wyjścia HST)

Jezierski Premium Ultra- 70000PLN (bez drzwi HS, ewentualnie dopłata 10,000 za HS, ale nie są w stanie zrobić na taką wysokość 2400mm)

Aluplast (Eko Okna)- 100000PLN - odpada

Czekam na wyceny Adamsa, Veki (Mazowiecka Fabryka okien z Antoninowa), MS (Tytan co ś tam) oraz Elita Thermo na pakiecie 3szybowym od Jezierskiego

Powyższe ceny bez montażu, ale z 7% VAT bo zakładam także że wezmę montaż wraz z oknami.

Montaż chce w otulinie cieplnej na kotwach, jest drogi, ale podobno najlepszy .(70% okien w ścianie 3warstwowej, 30% okien w 2warstwowowej)

Teraz 2 pytania:

1. Jedni mi mówią że HST są oknami nietrzymającymi ciepła i lepiej wziąż zwykłe dzwi tarasowe, Oknoplast mówi że nie powinno być problemu jak wezmę z pakietem 3 szybowym (wtedy U=1.1). Czy nie będę żałował że wziąłem HST zamiast "zwykłej" sówanki ze wzgldu na straty ciepła? (rozmiary drzwi 4mx2.4m - dwuczęściowe z 1fix) i drugie 3mx2.4m - dwuczęściowe obie strony ruchome). Zależy mi na tym aby takie duże drzwi były tylko 2 częściowe oraz na niskim progu. Mam też aspiracje zbudować dom mocno energooszczędny.

2. Jak montować okna? Jedni mówią że wszystko na kotwach, drudzy że te które będą w murze 2warstwowym montować w lucu muru a nie na kotwach. Montaż będzie w 2 etapach: przykręcenie na kotwach przed położeniem wełny na elewacji, bo nie zdążę z elewacją już w tym roku. Wełne sie dociśnie na wiosnę, jak już bedzie sucho:bash: Wtedy też planuje zaizolować okna taśmami jako ostatni etap montażu.

Informacje od przedstawicieli wiodących firm okniarskich.

Weż tu bądz mądry i pisz wiersze. Pomóżcie mi.....

Edytowane przez ludwickik

HS do 2600 ale białe można, w kolorze niestety masz o 300 (nie 10 jak podałem pisząc ten post - ślepy bylem czy co? stad teraz jego weryfikuje) okna za wysokie

Na temat suwanek tzn rozwiązania podnoszonego i przesuwanego było już tu nie raz. By działało to naprawdę dobrze to musi być dobrze wykonane przez producenta, odpowiednio podparte i co chyba najważniejsze - wara innym wykonawcom do czasu zamieszkania przez inwestora - zabrać klamkę, próg zabezpieczyć i zabronić pod kara śmierci otwierania ;)

Inny typ suwanki - czyli HKS uchylno-przesuwane - nie ma takich ograniczeń wysokości, działa prawie jak normalne skrzydło, skrzydło dociskanie jest zaczepami po całym obwodzie - rozwiązanie tak samo szczelne jak normalne okno. Ma jedna wadę - szerokość skrzydła tylko do 150 cm - ograniczeniem są okucia. Można sobie poradzić stosując dwa skrzydła rozsuwane od siebie i fixy po obu bokach. By było ładnie mamy maksymalną szerokość takiego rozwiązania 4x1,5m czyli 6metrów (oczywiście nie w jednej ościeżnicy - choć tacy wariaci też się zdarzają co w jednej zrobią - rozsypie się po kilku latach)

Szyba w HS-ach ma niewiele do strat przez okno - powód? Większość producentów nie potrafi dobrze ich wykonać i po prostu wieją tam gdzie nie ma możliwości docisku czyli.... 1/2 obwodu skrzydła :) na górze i na łączeniu skrzydeł bądz łączeniu skrzydła z fixem. Jedno trzeba przyznać - HS pod względem użytkowym jest chyba rozwiązaniem najwygodniejszym - drogim ale wartym swej ceny w praktyce użytkowania

Warunek wo obu wysadkach najważniejszy - prawidłowe wykonanie samej konstrukcji jak i prawidłowy jej montaż - montaż, powiedziałbym wręcz, jest ważniejszy od nawet ewentualnych niedoróbek produkcyjnych

Edytowane przez jareko

witam forumowiczów- zamierzam rozpocząć działalnośc w temacie okna ( sprzedaż , montaż i obsługa ) . W związku z tym pytania do jareko i bwojtek ( bez urazy dla pozostałych opiniodawców) :

1. w kręgu zainteresowań mam firmę VIDOK - parę stron wcześniej umykacie od jej oceny - coś na jej temat (ew. na priv) rzeczowo

2.rownież w kregu okna na profilu Spectus - czytałem ( jareko ) że to średni z średniaków - może podpowiedź o wyższych średniakach ( mój teren do zamożnych nie należy )Pozdrawiam