Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Wojgoc,

gratuluję dociekliwości. Normalnie bym nie uwierzył że ktoś ma tupet by do ceny brutto dodawać jeszcze raz 7% Vat by było atrakcyjniej :) - posądzałbym raczej o pomyłkę niż zamierzone działanie :)

patrząc na tego Pana, to nie była pomylka - gdyby tak było to uslyszałbym pzepraszam anie, ze czepialski.

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W temacie VATu... Z tego co ja wiem to jednak z końcem tego roku kończy się okres, w którym możemy stosować stawkę 7% na usługi budowlane. Na razie nie wiadomo co będzie od 01.01.2011 ale skoro mamy problemy z budżetem to może wchodzić w grę czarny scenariusz czyli stawka podstawowa (prawdopodobnie 23%) a do tego brak możliwości odzyskania części VATu za zakupiona materiały.

Jeżeli tak będzie to ostatni kwartał tego roku będzie gorący!

Dla tych co mają inne zdanie daję linka:

http://zmianywpodatkach.pl/podatekvat/149-czystawk-vatw-2011-rulegn-zmianie.html

Edytowane przez bwojtek

Nie dosłyszałem dokładnie, ale wczoraj w wiadomościach coś mówili że z VAT-em w budownictwie nie będą za bardzo kombinować.

Budżet budżetem, ale kampania wyborcza też ma swoje prawa:)

Jak nic cie będą kombinować (negocjować) to od stycznia będzie stawka podstawowa niestety.

HS do 2600 ale białe można, w kolorze niestety masz o 10 cm okna za wysokie

Na temat suwanek tzn rozwiązania podnoszonego i przesuwanego było już tu nie raz. By działało to naprawdę dobrze to musi być dobrze wykonane przez producenta, odpowiednio podparte i co chyba najważniejsze - wara innym wykonawcom do czasu zamieszkania przez inwestora - zabrać klamkę, próg zabezpieczyć i zabronić pod kara śmierci otwierania ;)

Inny typ suwanki - czyli HKS uchylno-przesuwane - nie ma takich ograniczeń wysokości, działa prawie jak normalne skrzydło, skrzydło dociskanie jest zaczepami po całym obwodzie - rozwiązanie tak samo szczelne jak normalne okno. Ma jedna wadę - szerokość skrzydła tylko do 150 cm - ograniczeniem są okucia. Można sobie poradzić stosując dwa skrzydła rozsuwane od siebie i fixy po obu bokach. By było ładnie mamy maksymalną szerokość takiego rozwiązania 4x1,5m czyli 6metrów (oczywiście nie w jednej ościeżnicy - choć tacy wariaci też się zdarzają co w jednej zrobią - rozsypie się po kilku latach)

Szyba w HS-ach ma niewiele do strat przez okno - powód? Większość producentów nie potrafi dobrze ich wykonać i po prostu wieją tam gdzie nie ma możliwości docisku czyli.... 1/2 obwodu skrzydła :) na górze i na łączeniu skrzydeł bądz łączeniu skrzydła z fixem. Jedno trzeba przyznać - HS pod względem użytkowym jest chyba rozwiązaniem najwygodniejszym - drogim ale wartym swej ceny w praktyce użytkowania

Warunek wo obu wysadkach najważniejszy - prawidłowe wykonanie samej konstrukcji jak i prawidłowy jej montaż - montaż, powiedziałbym wręcz, jest ważniejszy od nawet ewentualnych niedoróbek produkcyjnych

Skoro jakość wykonania i montaż jest tak krytyczny przy takich dzwiach to czy jest szansa na namiary na kogoś kto na pewno będzie w stanie mi takie coś zamontować jak należy?

W chwili obecnej Najbardziej mi pasuje rozwiązanie HST z Oknoplastu, bo Jezierski nie jest w stanie zrobić w potrzebnym mi wymiarze. CZy ta firma bedzie w stanie zrobić to dobrze? Jeżeli są wątpliwości to która firma nie będzie miała z tym problemu?

Z góry dzięki za odpowiedz.

Edytowane przez ludwickik

dzięki ze mnie zacytowałeś - puściłem wtedy babola jakich mało - już dokonałem erraty poprzedniego postu sprzed dwu stron

Miej świadomość, że moje wypowiedzi mogą odczytane jako mało obiektywne - wszak handluję Jezierskim a właściwie Schuco - bo Jezierski tylko okna z tego profila robi, i mogą zostać odczytane jako chęć zdyskredytowania konkurencji

Ale może powiem ci tak

U Jezierskiego dopuszczalne wysokości HS-a (czyli drzwi podnoszono-przesuwanych) w kolorze białym to 2600 mm

W przypadku koloru wysokość ta maleje do 2300 mm

Są jeszcze inne ograniczenia - szerokości w zależności od wysokości

Co może być ograniczeniem?

Okucia? skoro mogą być do wysokości 2600 to tym bardziej do 2300

Szyby? Analogicznie

Czyli problem nie w okuciach czy szybach - więc w czym?

Złośliwi powiedzą, że Producent lub profil do dupy

Inni powiedzą - rzecz normalna i wynika z rozszerzalności cieplnej PVC oraz.... doświadczenia i obserwacji Producenta, jakie maksymalne gabaryty nie sprawiają kłopotu a przy jakich kłopoty narastają lawinowo - HS to naprawdę wyjątkowo wymagająca konstrukcja.

HS ma poza umiejętnością jego wykonania i zamontowania jeden problem - szczelność, szczelność i jeszcze raz szczelność. By ja zachować trzeba uwzględniać nie tylko widzi mi się inwestora ale inne aspekty całej konstrukcji

Oknoplast to naprawdę bardzo dobry producent, jeden z kilku liczących się na naszym rynku nie tylko jakością wykonania okien ale serwisem i nie tylko, ale... ale ja bym nie ryzykował z przekraczaniem tych wartości nawet jeśli zaczęli szyby wklejać tak jak na zachodzie już to czynią od jakiegoś czasu - ale wklejanie szyb ma tez swoje wady - ale to temat na inne rozważania

I oczywiście jest to moja opinia :) inni mogą mieć odmienne zdanie - jak zawsze w demokratycznym kraju ;)

A jaki to masz wymiar??? - o przesuwkę pytam ;) oczywiście :) :) :)

Edytowane przez jareko

W chwili obecnej Najbardziej mi pasuje rozwiązanie HST z Oknoplastu, bo Jezierski nie jest w stanie zrobić w potrzebnym mi wymiarze.

.

Dlaczego Jezierski nie może? Może ale nie chce.I dobrze. Oknoplast chce. Zapytaj w Oknoplaście o balkon 2500 wysokości w łuku rozwierno uchylny bez przewiązki. Zapytaj u innych. W tym momencie powinno włączyć się myślenie.

Pozdrawiam

Witam wszystkich

Mam problem jak w tytule tego wątku forum nowobudowany dom i wybor okien.

Wśród wielu ofert wybralem parę wedlug mnie najciekawszych i podobnych cenach

Veka alphaline 90 w pakiecie trzyszybowym 4/16/4 z MFOID kontra REHAU Euro-Design 86 plus wpodobnej cenie 11 tys, oraz droższy o 2-3 tys Rehau geneo Rau-fipro z jakiejś drobnej firmy .

Czy profil bez wzmocnienia Rau-fipro jest godny polecenia? -dymyślam sie, że nie moge liczyc na opinie dlugoletnich uzytkownikow takich okien ale jakoś nie przekonuja mnie nowe technologie .

PZdr`i licze na odpowiedz , chętnie wyśle na priv kosztorys na stolarke lub wyceny .Interesuja mnie wylacznie okna w pakiecie 3 szybowym .

Dlaczego Jezierski nie może? Może ale nie chce.I dobrze. Oknoplast chce. Zapytaj w Oknoplaście o balkon 2500 wysokości w łuku rozwierno uchylny bez przewiązki. Zapytaj u innych. W tym momencie powinno włączyć się myślenie.

Pozdrawiam

Nie do końca rozumiem tą odpowiedz.

Wymiary mam w domu takie jak wyzej napisałem, więc szukam drzwi w takim wymiarze. zmniejszenie może być bardzo kłopotliwe bo nie obniżę już nadproży.

Oknoplast daje 7 lat gwarancji, więc może ma trochę inną technologię któa pozwala na zbudowanie takich drzwi w takiej wysokości. A jezeli się mylę to kto mi pomoże wskarze producenta który będzie w stanie coś takiego porządnie zrobić i na czym mi szczególnie zależy porządnie zamontować. Proszę o pomoc:wave:

kto ci daje gwarancje? Punkt dealerski czy fabryka? To jest podstawowe pytanie i różnica

Obniżyć można bez obniżania nadproża

Pytanie jakie podpowiada IVO wbrew pozorom ma sens gdyż jest to balkon realnie niewykonalny w PVC hmmm...może inaczej - wykonać można wszystko co tylko sobie klient zażyczy ale ile to wytrzyma - to zupełnie inna bajka i nawet jeśli dostaniesz i 10 lat gwarancji pomyśl co się stanie w czasie jej trwania jak przede wszystkim po jej zakończeniu

Ale co tam, znajdziesz, oczywiście, że znajdziesz takiego co ci każde okno wykona

i od razy zonk.

Jak Oknoplast chciał połączyć HS-a z naświetlem? Dwa elementy o różnych głębokościach - jeden o szerokość 70 mm i drugi mający 165 mm

Ja nie znam takich profili łączących, okna to nie kanaliza by stopniować wymiary

Naświetle zapiąć do zewnętrznej części czy wewnętrznej części profila? Wogóle zwrócili na to uwagę???

W temacie VATu... Z tego co ja wiem to jednak z końcem tego roku kończy się okres, w którym możemy stosować stawkę 7% na usługi budowlane. Na razie nie wiadomo co będzie od 01.01.2011 ale skoro mamy problemy z budżetem to może wchodzić w grę czarny scenariusz czyli stawka podstawowa (prawdopodobnie 23%) a do tego brak możliwości odzyskania części VATu za zakupiona materiały.

Dla tych co mają inne zdanie daję linka:

http://zmianywpodatkach.pl/podatekvat/149-czystawk-vatw-2011-rulegn-zmianie.html

Najbardziej w tym linku podoba mi sie zdanie:

"3% - w stosunku do trzmieli, stawonogów i nicieni,"

cudo :D

A powazniej - znalazlam jeszcze to ->

http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/450889,w_2011_r_wzrosnie_vat_na_materialy_budowlane_zwrot_pozostanie_taki_sam.html,2

I jeszcze to:

"Ministerstwo Finansów przypomina natomiast, iż kwestia stawki VAT w odniesieniu do dostaw przed pierwszym zasiedleniem budynków mieszkalnych i usług związanych z budową, remontem i przebudową budynków mieszkalnych, została odrębnie uregulowana (szeroka definicja budownictwa społecznego) i od 2011 r. w praktyce pozostanie na niezmienionym poziomie 7 proc."

Nie bardzo rozumiem te roznice spoleczne/nie-spoleczne.

Jesli buduje domek, 119m2 pu, to jaki VAT nalicza za swoje uslugi, z materialem, firmy budowlane w 2011? 8% czy 23%???

Lepiej bedzie brac je na firme czy samemu i pozniej wyciagac zwrot od fiskusa?

Edytowane przez azalka

Oknoplast daje 7 lat gwarancji, więc może ma trochę inną technologię któa pozwala na zbudowanie takich drzwi w takiej wysokości. A jezeli się mylę to kto mi pomoże wskarze producenta który będzie w stanie coś takiego porządnie zrobić i na czym mi szczególnie

2500 w luku rozwierano-uchylne - bez przewiazki - pewno jeszcze kolor i to ciemny. I jeszcze okucia antywlamy ???

Zycze powodzenia.

W luku dwa pionowe profile beda sie roznie rozszerzac wiec cale skrzydlo bedzie jezdzic w zaleznosci od temperatury.

Brak poprzeczki spowoduje zbeczkowanie skrzydla.

Rozwierno-uchylne nie bedzie sie uchylac.

Jareko

Jak polaczyc HS z naswietlem. Normalnie.

jedno nad drugie.

A ze sie NIE zegra - kogo to obchodzi.

Oby tylko dali rygiel pomiedzy. Bo jak nie to cale naswietle obciazac bedzie hs-a.

jareko - sam dobrze wiesz ze diler to moze nawet na 15 lat dac gwarancje - a jutro zmienic branze lub dostawce okien.

dzieki za tego goscia z Wilanowa - co maja problemy z przeszkleniami klatek schodowych.

Tam podobnie - zamontowali przeszklenie w zimnych ramach, w protokolach powykonawczych sa ramy cieple [dzielone termicznie] Ale nikt tego nie sprawdzil. Dopiero ja im powiedzialem "zrobcie odkrywki". I prawdopodobnie wyszlo ze sa zimne ramy. A nawet systemodawca zada stosowania cieplych ram.

Oknoplast daje 7 lat gwarancji, więc może ma trochę inną technologię któa pozwala na zbudowanie takich drzwi w takiej wysokości. A jezeli się mylę to kto mi pomoże wskarze producenta który będzie w stanie coś takiego porządnie zrobić i na czym mi szczególnie

2500 w luku rozwierano-uchylne - bez przewiazki - pewno jeszcze kolor i to ciemny. I jeszcze okucia antywlamy ???

Zycze powodzenia.

W luku dwa pionowe profile beda sie roznie rozszerzac wiec cale skrzydlo bedzie jezdzic w zaleznosci od temperatury.

Brak poprzeczki spowoduje zbeczkowanie skrzydla.

Rozwierno-uchylne nie bedzie sie uchylac.

Jareko

Jak polaczyc HS z naswietlem. Normalnie.

jedno nad drugie.

A ze sie NIE zegra - kogo to obchodzi.

Oby tylko dali rygiel pomiedzy. Bo jak nie to cale naswietle obciazac bedzie hs-a.

Nie 2500 a 2400.

Nie w łuku tylko normalnie 4000x2400

Nie interesują mnie okucia antywłamaniowe

Naświetlenie jest nad drzwiami i oczywiście jest zaprojektowane podparcie

Proszę opierać się na tym co NAPISAŁEM (faktach) a nie pisac by tylko bić piane. :bash: Czekam na na konstruktywne porady. Nie upieram się przy zadnym konkretnym rozwiązaniu/producencie ale chce zrobić to jak najbliżej rozwiązania zaprojektowanego. .:welcome: