Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Wracając do tematu bo IVO wtrącił przykład nie związany z tematem ale dający do myślenia co może przyjąć do realizacji dealer .

Różnica głębokości HS-a a profila powoduje, że nie można obu elementów połączyć w zestaw tak jak to się czyni w przypadku połączenia dwu elementów tej samej głębokości zabudowy

Można połączyć je w zestaw ale tylko w zewnętrznej płaszczyźnie ale warto dać poziomy słup statyczny - tym samym na HS-a nabija się poszerzenie, później idzie słup dopiero później naświetle ale.... ale od wewnątrz naświetle będzie cofnięte, nie będzie nigdy w tej samej płaszczyźnie. Odsłonięty fragment profila można zakryć wykorzystując jeden z wielu profili dodatkowych ale i tak będzie w tym miejscu pozioma półka na której będzie gromadził się kurz i bród.

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jest też rozwiązanie inne - choć możliwe do wykonania

zrobić dwa identyczne nadproża i nabić je na ościeżnicę HS-a - mamy dwa okna, jedno za drugim ale... ale nie mamy żadnej gwarancji ze pomiędzy nimi nie będzie gromadzić się para wodna bo nikt nie jest w stanie zagwarantować 100% szczelności połączenia

nigdy tego nie robiłem ale muszę, po prostu muszę

Często pojawiają się tu marketingowe teksty o profilach klasy A i B

Dziękuję koledze Testowi że miał czas i chęć by napisać ten artykuł - naprawdę warto go przeczytać

http://oknotest.pl/Profile-okienne-PCV-Klasa-A-contra-klasa-B.php

polecam go wszystkim którzy wierzą we wszystkie głupoty jakie wypisywane są w ulotkach reklamowych i dają sobie robić sieczkę z mózgu

Mam nadzieję, że admin tego linka nie usunie - to nie promowanie strony kolegi tylko zawartych w niej informacji, bardzo ważnych informacji

wrzuce swoje trzy grosze.

Czy jakikolwiek handlowiec, diler, sprzedawca, szary klient jest w stanie rozroznic wyprodukowane okno z profili A-klasy i B-klasy.

Ponadto profile tych klas bardzo czesto zazebiaja sie grubosciami scianek.z uwagi na tolerancje tloczenia.

Nawet A mozna tloczyc tak ze wyjdzie B.

Pchełek - tak naprawdę nie chodzi o fakty tylko o marketingowe wykorzystanie niewiedzy większości klientów. Tak jak kiedyś prawie każdy żądał okien bezołowiowych tak teraz klasy "A" za chwilę ktoś coś wymyśli - czort wie co. Ludzie to kupią bo czy każdy musi znać się na oknach? Czy każdy musi być astronomem i znać się na gwiazdach? No o księżycu każdy chyba słyszał i wie, że dwóm takim się nie udało go ukraść bo ciągle świeci

Witam!

W kwietniu montowała mi ekipa okna firmy Amex na profilu Alphaline, dzisiaj zauważyłem (a własciwie goście od płyt gipsowych), że okna nie są proste, zwłaszcza trójkątne o wymiarze 200 cm w podstawie i 150 cm wysokości. Po przystawieniu poziomicy okazuje się że rama okna w narożnikach "ucieka" względem środka. Okna są szczelne i gołym okiem nie widać tej krzywizny, ale zastanawiam się czy jest to normalne czy powinienem zgłosić reklamację. Może okna PCV odkształcają się w ten sposób? - dodam że z zewnątrz jest kolor orzech. Proszę o opinię na ten temat. Dzięki

Witam!

Chciałem tylko serdecznie podziękować osobom najbardziej się udzielającym na tym forum (jareko, bbwojtek, finlandia, T12345T, i innym jeśli o nich zapomniałem , ponieważ tylko i wyłącznie po przeczytaniu Waszych postów oraz odpowiedzi zdecydowałem się zakupić porządniejsze profile, szyby, akcesoria, z podwyższeniami progów oraz montowanych w technologii ciepłego montażu.

Wprawdzie zakupiłem okna w Oknoplaście Kraków a więc nie w nie u Jezierskiego, czy MS Okna jednakże wszystkie Wasze uwagi przeanalizowałem i wziąłem na poważnie.

Montaż mam za sobą, widziałem, że został przeprowadzony profesjonalnie, chociaż widziałem te miny montażystów, którzy musieli wnieść na piętro po drabinie okna przeciwłamaniowe (ale dali radę).

Wiem, że dobrze wybrałem.

Jeszcze raz serdecznie Wam dziękuję za pomoc.

Jesteście potrzebni na forum, głównie takim laikom w budowaniu domów jak Ja.

Pozdrawiam

Jurek

Jurek - dla takich ludzi jak TY tu jesteśmy. Nikt nam za to nie płaci, rzadko kto pochwali czy tak, jak Ty podziękuję. Chylę czoła i ciesze się, że nasze, czasem zbyt branżowe dyskusje, pomogły Ci w wyborze rozwiązań jak i dostawcy okien. Oknoplast to naprawdę bardzo dobra firma, takich niewiele jest w kraju - wbrew pozorom. Firma która dba nie tylko o marketing lecz także jakość obsługi jak i serwis (mimo jednego postu na FM niezadowolonego klienta)

Muszę wymienić okna w mieszkaniu,byłam dziś w paru firmach i nie wiem co wybrać.Dwa lata temu wymieniałam już okna w jednym pokoju i te okna to poprostu porażka(firma oknovid)..Teraz mam do wyboru:TROCAL InnoNova 70.A5 greenline+okuciaRotoNT+szklenie Clima Guard Premium K=1,0(argon)ciepła lub druga oferta profil nie wiadomo jaki...nie napisali wiem tylko że nowość na rynku podobno 6-komorowe+okuciaWink Haus+szklenie1,0 i trzecia firma profil Veka z Podlaskiej fabryki okien i drzwi Witraż...... Może ktoś ma jakieś pozytywne doświadczenia z firma z Torunia w jednej z firm(tej od okien 6komorowych)dowiedziałam się że montaż trwa dwa dni- czy tyle powinien trwać prawidłowy montaż?

Muszę wymienić okna w mieszkaniu,byłam dziś w paru firmach i nie wiem co wybrać.Dwa lata temu wymieniałam już okna w jednym pokoju i te okna to poprostu porażka(firma oknovid)..Teraz mam do wyboru:TROCAL InnoNova 70.A5 greenline+okuciaRotoNT+szklenie Clima Guard Premium K=1,0(argon)ciepła lub druga oferta profil nie wiadomo jaki...nie napisali wiem tylko że nowość na rynku podobno 6-komorowe+okuciaWink Haus+szklenie1,0 i trzecia firma profil Veka z Podlaskiej fabryki okien i drzwi Witraż...... Może ktoś ma jakieś pozytywne doświadczenia z firma z Torunia w jednej z firm(tej od okien 6komorowych)dowiedziałam się że montaż trwa dwa dni- czy tyle powinien trwać prawidłowy montaż?

Panu JurekM dziękuję:-).

A Panu binkas radzę zastanowić się przed zadaniem pytania:-). Nie wiadomo kto. Nie wiadomo ile okien i jakich. Nie wiadomo jaki zakres robót. To skąd mamy niby wiedzieć, ile trwa prawidłowy montaż czegoś, gdzieś? Drodzy forumowicze, czarodziej to był z krainy Oz, a nie z FM :-).

Witam!

W kwietniu montowała mi ekipa okna firmy Amex na profilu Alphaline, dzisiaj zauważyłem (a własciwie goście od płyt gipsowych), że okna nie są proste, zwłaszcza trójkątne o wymiarze 200 cm w podstawie i 150 cm wysokości. Po przystawieniu poziomicy okazuje się że rama okna w narożnikach "ucieka" względem środka. Okna są szczelne i gołym okiem nie widać tej krzywizny, ale zastanawiam się czy jest to normalne czy powinienem zgłosić reklamację. Może okna PCV odkształcają się w ten sposób? - dodam że z zewnątrz jest kolor orzech. Proszę o opinię na ten temat. Dzięki

Bardzo prosze o Wasze zdanie na temat wykrzywionych ram w oknach. Dzięki

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Czy okno jest w jednym skrzydle ? .. chociaż pewnie ma słupek na środku?I czy rogi "uciekają" do góry względem środka?czy do dołu?

I czy dotyczy to skrzydeł? czy ościeżnicy? Gdyby Twoje pytanie było jednoznaczne, to pewnie poznałbyś już odpowiedź....