Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Gdzie mam szukać jakiś podstawowych informacji o rodzajach okien, komór, szyb itp.? O innych parametrach o których wspomnieliście nie wspomnę, bo a) już nie pamiętam tych skomplikowanych nazwa, b) nie wiem do czego one są

Niech mi koledzy i admin wybaczą. http://www.oknotest.pl Sporo tu o oknach:-), choć z pewnością jeszcze nie wszystko i nie w takim układzie jaki każdemu z osobna by odpowiadał, ale pracujemy nad tym:-).

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Charlie a pozostałe pytania?

w zasadzie to wszystkie firmy powinny mieć w ofercie szybe z kryptonem i pewnie mają ale nie proponują bo cena sporo wyższa.

. Krypton jest duzo sprawniejszy jako izolator niż argon. Gdyby tę samą szybę wypełnić kryptonem - grubość 36mm to uzyskalibysmy wsp. 0,5.

Szybę 0,5 z argonem o grubosci 44 mm gdybyśmy wypełnili kryptonem U miałaby 0,3

4/16/4 z argonem ma U=1,1 a z kryptonem 0,9.

P.S. koszta 100 PLN/m2 dotyczą szyby jednokomorowej. W przypadku 2 komorowej czyli 3 szybowej podskakuja do 200 PLN/m2 za krypton !

jeszcze lepszym izolatorem od kryptonu jest gaz xenon - koszta ? sami wiecie ile kosztują żaróweczki xenonowe.

Hej

niestety ale OKNOPLAST Kraków to nie jest najowocześniejsza firma w technologii okien. Nie posiadają w ofercie najlepszej "ciepłej ramki" jaką maja inne firmy okniarskie a mianowicie SWISSPACER. Ich dostawca szkła nie ma do niej dostepu ze względów cenowych. Tajemnicą poliszynela branżowego jest fakt, że te same profile co inni mają - VEKA system ponazywali sobie na swój sposób aby odróżnić sie czyms w reklamie od konkurencji. Poza tym wiecie sami jacy są górale - dutki ciągnąć z ceprów jak namniejszym kosztem. Ten sam produkt co w OKNOPLAST Kraków można kupić w każdej firmie produkującej okna na profilach VEKA - w niższej cenie i w lepszym wyposażeniu !!!

Dla mnie zyskują faktem, że mają świetny serwis posprzedażny i rewelacyjną reklamę brandową.

Szanowna Pani, wydaje mi się, że bywa Pani nieco niesprawiedliwa w swoich ocenach. Dlaczego? Ano dlatego, że na rynku dostępnych jest co najmniej 130 odmian kształtowników okiennych, kilka systemów okuciowych, a w każdym z nich przynajmniej kilka tysięcy elementów. Nie będę wspominał o mnogości kombinacji złożeń szkła budowlanego. Wymagając ode mnie rozszyfrowywania skrótów zawartych w jakiejś ofercie przypisuje mi Pani rolę kryptologa, a nie specjalisty w sprawach stolarki okiennej z PVC. Właśnie z profesjonalnych względów nie będę rozszyfrowywał żadnych skrótów. Jeśli Pani nie zrozumiała treści otrzymanej oferty niech Pani zwróci się o wyjaśnienia do oferenta, a nie do nas. To zbyt poważna (droga) sprawa, by zgadywać, co autor oferty miał na myśli tworząc jakiś skrót. Oczywiście każdy z nas w jakiś sposób byłby w stanie zinterpretować pokazane przez Panią zapisy, ale wcale to nie oznacza, że bylibyśmy zgodni w ich odczytaniu. A powinniśmy, bo przecież w tym oknie jest tylko jedna kombinacja kształtowników, okuć, szkła i uszczelek.

Szanowna Pani profesjonalizm według mnie polega także, a może przede wszystkim na tym by nie udzielać odpowiedzi jeśli nie można dać gwarancji za jej poprawność. W sprawie Pani skrótów, mogę jedynie powiedzieć, że moim zdaniem mogą dotyczyć pewnej kombinacji kształtowników Veka Effectline i okuć Winkhaus. Okno w kolorze białym dwudzielne z jedną kwaterą uchylno-rozwierną, drugą rozwierną. Szklenie standardowe grubość pakietu 24 mm.

Oczywiście ponownie zastrzegam się, że to tylko przypuszczenia. Pewność da Pani wyłącznie rozmowa z oferentem, do czego serdecznie zachęcam, bo tak jak w logice, tak i przy zakupach okien najgorzej popełniać błąd ignotum per ignotum.

A teraz jeśli Pani nie wie co ten błąd oznacza ma Pani kilka wyjść: Może Pani spytać mnie. Może Pani sama sprawdzić. Może Pani również złożyć na mnie zażalenie na dowolnym forum łacinników.

Pozdrawiam

o, właśnie o to chodziło, żeby ktoś chociaż ogólnie odniósł się do zadanego przeze mnie pytania

bardzo Panu dziękuje :)

choć nadal nie mam odpowiedzi, to chociaż wiadomo na czym się stoi

a co do zwracania się do oferanta o wyjaśnienie poszczególnych oznaczeń, to w sumie dalej będę w punkcie wyjścia, bo jeżeli sama nie będę dokładnie znała tych oznaczeń (z innego źródła) to taki oferant może mi wszystko wcisnąć

muszę w tym tygodniu zamówić okna, a dalej nie wiem które

MS do tej pory najbardziej mnie przekonał, ale nie wiem czy jest sens brać tytanowe okna z szybą superterm, do nieocieplonego bloku z wielkiej płyty?

to już nie o cenę chodzi ale żeby nie było przerostu treści nad formą

Wydaje mi się że to sprawa kompromisów.

Przejdź się do spółdzielni, zakładam że jakaś jest właścicielem bloku, i dowiedz się kiedy jest planowana termomodernizacja akurat tego w którym mieszkasz.

Taka informacja może Ci pomóc w dokonaniu wyboru okien.

Spółdzielnie ocieplają teraz wszystkie swoje budynki, a postęp prac jest uzależniony tylko od środków jakimi dysponują na dany rok.

Tak więc stan obecny nie będzie trwał wiecznie, więc wybór odpowiednio ciepłego okna może w niedalekiej przyszłości przynieś realne korzyści.

Kwestią jest tylko kiedy to nastąpi, choć z tego co widać na osiedlach, następną zimę możesz już mieszkać w bloku ocieplonym, czego Ci życzę. ;)

Tajemnicą poliszynela branżowego jest fakt, że te same profile co inni mają - VEKA system ponazywali sobie na swój sposób aby odróżnić sie czyms w reklamie od konkurencji. Poza tym wiecie sami jacy są górale - dutki ciągnąć z ceprów jak namniejszym kosztem. Ten sam produkt co w OKNOPLAST Kraków można kupić w każdej firmie produkującej okna na profilach VEKA - w niższej cenie i w lepszym wyposażeniu !!!

Uważam, że mocno przesadzasz. Idąc tym tokiem myślenia to Jezierski robi dokładnie to samo a takie same okna jak jego (może lepiej wyposażone) można kupić w niższej cenie np. w Eurokolorze. Nieprawdaż?

Wydaje mi się że to sprawa kompromisów.

Przejdź się do spółdzielni, zakładam że jakaś jest właścicielem bloku, i dowiedz się kiedy jest planowana termomodernizacja akurat tego w którym mieszkasz.

Taka informacja może Ci pomóc w dokonaniu wyboru okien.

Spółdzielnie ocieplają teraz wszystkie swoje budynki, a postęp prac jest uzależniony tylko od środków jakimi dysponują na dany rok.

Tak więc stan obecny nie będzie trwał wiecznie, więc wybór odpowiednio ciepłego okna może w niedalekiej przyszłości przynieś realne korzyści.

Kwestią jest tylko kiedy to nastąpi, choć z tego co widać na osiedlach, następną zimę możesz już mieszkać w bloku ocieplonym, czego Ci życzę. ;)

sprawę dociepleń śledzę na bieżąco bo bardzo mi na tym zależy, ale niestety nasza spółdzielnia brała kasę do kieszeni i dopiero od zeszłego roku wzięli się za robotę

nasz blok w planach ociepleń jest przewidziany za 7 lat !!! (szczerze, to nawet nie wiem czy będę tu jeszcze mieszkać), a inspektor ze spółdzielni ostatnio powiedział mi że do 2015 roku mają być już wszystkie ocieplenia skończone

ale tak czy siak to w kolejnych 2 latach docieplenia na naszym bloku się nie spodziewam :(

Uważam, że mocno przesadzasz. Idąc tym tokiem myślenia to Jezierski robi dokładnie to samo a takie same okna jak jego (może lepiej wyposażone) można kupić w niższej cenie np. w Eurokolorze. Nieprawdaż?

Chyba nie jest tak do konca, gdyz eurocolor (jesli chodzi o ten z Pyskowic) ma inne okucia i np. nie jest mi w stanie zrobic drzwi balkonowych nawet na profilu posrednim o wysokosci 2500 i szerokosci 900 mm bez poprzeczki.

No, ale ja sie nie znam na oknach ;-) , tylko czytam forum i jakies tam wnioski wyciagam, a czy sluszne to sie okaze jak w koncu sam sie zdecyduje na wymiane, a niestety ta sie troche oddali w czasie :-(

o, właśnie o to chodziło, żeby ktoś chociaż ogólnie odniósł się do zadanego przeze mnie pytania

bardzo Panu dziękuje :) choć nadal nie mam odpowiedzi, to chociaż wiadomo na czym się stoi

Zawsze do usług Szanownej Pani

...a co do zwracania się do oferanta o wyjaśnienie poszczególnych oznaczeń, to w sumie dalej będę w punkcie wyjścia, bo jeżeli sama nie będę dokładnie znała tych oznaczeń (z innego źródła) to taki oferant może mi wszystko wcisnąć

Cóż... będzie mógł jeśli Pani nie zapyta o źródło. Te wszystkie literowe oznaczenia przy opisie okuć pochodzą zapewne z katalogu i określają np. typ użytej "zasuwnicy". Pomijając fakt, iż ta wiedza do niczego Pani nie potrzebna, zawsze można zażyczyć sobie, aby oferent wyjaśnił czego skrót dotyczy z podaniem źródła. W sumie proste:-).

MS do tej pory najbardziej mnie przekonał, ale nie wiem czy jest sens brać tytanowe okna z szybą superterm, do nieocieplonego bloku z wielkiej płyty?

Jak widzę zdecydowanie zmierza Pani do ustalenia na własne potrzeby optymalnej wartości współczynnika Uw dla kupowanych okien. Odpowiem tak. Niezależnie, czy te okna będą tytanowe, platynowe, złote, srebrne czy żeliwne w końcu okażą się być z PVC:-). Według mnie optymalne rozwiązanie, którego Pani szuka, to przenikalność cieplna na poziomie Uw ≤ 1,2

Jesteś pewien?

albo 0,4.

Wszystko zależy od metody uzyskiwania U - obliczeniowej lub badawczej.

Na zachód od Odry obowiązuje tylko jedna metoda. Tam szyba o budowie 4/16/4 LE ma U=1,1 a u nas ta sama szybka ma U=1,0 :) i odpowiednio 4/16/4 z kryptonem 0,9 i 0,8

No cóż , jest jak jest i trzeba się dostosować :):)

W nawiązaniu do zimy:

dostałem właśnie pierwszą promocję zimową. 7% więcej za termin realizacji wiosenny. Sporo.

Chociaż... jedna promocja zimy nie czyni.... ;)

Zimę to ja zwietrzyłem przez cały wrzesień ;) dając 10%, ale już kończę 30 z takim rabatem, teraz będzie 7% w październiku, zaś w listopadzie 5% a w grudniu już tylko 3%