Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Charlie - dobre nie moze byc tanie.

Podam niesmiertelny przyklad mojego samochodu.

Przez dwa lata bez mala nie zagladalem pod pokrywe silnika - tylko tyle by dolac plynu do spryskiwacza.

Po dwu latach zorientowalem sie ze nie mam ubieglorocznego przegladu i wymiany oleju.

Jezdze tak od czterech lat.

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pchełku, moje sny to koszmary, gdy dotykają branży, a że ostatnimi czasy okna mi się śnią po nocach.... echhh.... szkoda gadać

Profil klasy C?

Jasne że wiem, 90% rynku wymiany okien na tym badziewiu jedzie.

Hmmmm... i jak sobie czasem pomyśle to nawet mi tych ludzi co kupują te okna nie żal.

Ale co się dziwić - CCC to slogan naszych czasów

nie napisałes tego tak dołkadnie wczesniej dlatego tak odpowiedziałem iz w 99%to producencji nie maja nic do reklamacji

i o to mi tylko chodziło .

co do moich wypowiedzi to od niedawna jestem posiadaczem okien jezierskiego i ciesze sie iz podjełem taki wybór bo widze róznice

chodziło mi o stabilny profil okna i jak przyjechali montowac to sam osobiscie sprawdzilem iz okno naprawde jest B.stabilne itd

jestem zadowolony z dilera z Zielonej Góry i ogólnie z firmy.

wybór był napewno trudny ale zaryzykowałem po przeczytaniu tomów FM

teraz nie załuje mam ładniuskie okienka i spokój

(odpukałem zeby nie zapeszac)

i współczuje ci ze akurat trafił ci sie taki babol a pewnie terminy reklamacji sa takie bo tak jak było juz wczesniej mówione sa problemy z terminami i sie wydłuzyły

ale przypomne jeszcze raz wypadek sasiada który brał okna z oknoplastu

firma przyjechała montuja taras z dwoma naswietlami po bokach wszystko ładnie pieknie tylko skrzydła przy próbie zamkniecia okazały sie za małe i co teraz ?

sasiad został na 4tygodnie z otwartym domem , teraz to jest problem

wiec całe szczescie ze masz płyte w oknie :)

nie mam nic do oknoplastu ale taka firma raczej powinna juz te platinium jak poprawiac to poprawic dobrze a oni szału nie zrobili

ale reklama musi chwytac

dzisiaj byłem oglądać dom pod Łodzię do sprzedania - dotychczasowi właściciele nie mają na spłatę kredytu - oczywiście okna jednego z najtańszych producentów okien plastikowych. Bardzo niska cena za nieruchomość z dosyć ładną działeczką. Coraz więcej takich kryzysowych ofert można znaleźć.

Witajcie.

Chciałbym zasięgnąc opinii o producentach okien i komponentów do nich. Niestety nie jestem w stanie przeczytać całego forum i tych kilkuset stron.

Dostałem wycenę na okna z profilem veka Alphaline 90+ za 32m2 15000tys z haczykiem w tym 2 okna tarasowe (2 i 4 skrzydłowe) i 3 stałe jednoskrzydłowe o wys 2185mm oraz szerokości skrzydła 865mm. 5 okien ma mieć rozmiary 1435 x 1465mm i 4 okna 865 x 835mm. dodatkowo jeszcze 1435 x 1100mm Szyby oczywiście z argonem 2 komorowe o ug=0,7 okucia winkhaus autopilot. Okien ma być w sumie 32m2.

Producent okien to Plastico z Kołobrzegu (Amberline) - zmienili nazwę bądź właściciela.

A więc parametry:

profil Veka alphaline (deklarowany u=1,0) ,

szyba glaspol lub press-glass (trójszybowa uw=0,7 -argon, uw=0,4 krypton - chyba naciagnięcie lekkie),

okucia winkhaus autopilot.

Całe okno ma mieć Uw=0,7 dla kryptonu i 0,8 dla argonu . to też chyba naciągnięcie.

Proszę o opinie na temat producentów szyb (glasspol i press-glass). Winkhaus autopilot ma być zastąpiony activpilotem albo już jest zastępowany, lecz niestety nie mam wiadomości na temat sprawowania się tego okucia.

Sam profil veka alphaline nie jest chyba taki zły - ocieplenie pianką w środku podobne do tego jakie stosuje rehau.

Dziękuję z góry za okazaną pomoc.

Bardzo dziękuję wszystkim za podpowiedzi.

Odsyłając jeszcze do obrazka:

http://i1184.photobucket.com/albums/z331/wjaz/dom/oknodue.jpg

Czy cała duża powierzchnia musiałaby być HS-em?

Może warto np. dać HSa o długości 4,5m a całą resztę zrobić w zwykłym okiennym profilu? (bo kasa, kasa, kasa!)

Podejrzewam że niezbyt by to dobrze wyglądało. Ale może nie będzie problemu żeby w profilu okiennym zrobić tę drugą, mniejszą część?

1. Będzie problem z połączenie tego tworu.

2. Profile okienne PVC dostarczane są w sztangach 6m, więc max HS do 5m słyszałem, że komuś zrobiono 5,6 m ale to podobno max.

3. Przemurować otwór lub przeprojektować budynek.:p

z tym projektowaniem to taki joke był

4. Masz taką dziurę w ścianie i mówisz kasa! Coś mi nie PASI.

5. hs nie jest zbyt ciepły nie wiem czy ci mówiono

do rkowal79:

Glaspol Saint-Gobain i Press-Glas to czołowi producenci szyb zespolonych w Polsce - parametry U szyb z argonem i kryptonem nie są naciągane i firmy te posiadają stosowne certyfikaty ISiC uwiarygadniające.

Parametry U okien są wyliczane z odpowiednich wzorów dostępnych studentom Poltechnik chyba na 2 roku a dla reszty zaaplikowane w formie algorytmów do odpowiednich programów komputerowych dostępnych juz w necie - wyliczenia te robi się min. na bazie współczynników U odpowiednich komponentów uzywanych do produkcji okien.

Dziwię się, że masz tego typu dylematy.

HS z dużymi przeszkleniami ma Uw bardzo niskie więc nie można powiedzieć że "nie jest zbyt ciepły"

HS o wymiarach 560/230 w podziale 2/2 z szybą k=0,5 ma Uw=0,8

Można wykonać jeszcze szersze zabudowy otworu

Program firmowy Schuco przyjmuje maksymalna szerokość 10 metrów w podziale 4/4 gdzie po bokach są fixy zaś w środku dwa skrzydła rozsuwane na boki (dla przykładu Uw=0,82)

1. Będzie problem z połączenie tego tworu.

2. Profile okienne PVC dostarczane są w sztangach 6m, więc max HS do 5m słyszałem, że komuś zrobiono 5,6 m ale to podobno max.

3. Przemurować otwór lub przeprojektować budynek.:p

z tym projektowaniem to taki joke był

4. Masz taką dziurę w ścianie i mówisz kasa! Coś mi nie PASI.

5. hs nie jest zbyt ciepły nie wiem czy ci mówiono

Ja niedawno otrzymałem od jednego z producentów okien zdjęcia drzwi HST o szerokości 5,9 m. Dwa przedostatnie zdjęcia na stronie http://aluplast.com.pl/index.php?module=galeria&kategoria=9&grupa=7&podgrupa=15&galeria=315 :)

Teorie spiskowe w tym roku mają wyjątkowe wzięcie ;)

Chciałbym powiedzieć że nie mam żadnych teorii spiskowych, nie jestem zbyt dobrze zorientowany w tym temacie dlatego pytam. Co do wypowiedzi Charliego odnośnie dostępności wzorów i obliczeń: ja specjalizuję się w elektrotechnice. Nie uczyłem się budowlanki lub tematu dotyczącego okien. Stąd nie wiem dokładnie jaki współczynnik będzie miało okno (z dokładnością do 2 miejs po przecinku) licząc w pamięci. Chciałem uzyskać referencje na temat producentów komponentów do okien o których pisałem od osób dobrze orientujacych się w temacie (szyby - glaspol lub press-glass, okucia - winkhaus autopilot lub activpilot, profil - veka alphaline 90) stosowanych przez firmę plastico (amberline) z Kołobrzegu oraz opinię na temat tej firmy (jakośc produktu finalnego). Dziękuję za odpowiedzi na temat (nie posądzajcie mnie o szukanie teorii spiskowych wszak politykiem z pewnej frakcji nie jestem - zresztą w ogóle się tym nie interesuję).

Czy ktoś mi może pomóc w wyborze między profilami Elita Thermo (od Jezierskiego) a Gealan S8000 IQ plus.

Zresztą stworzyłem ku temu osobny wątek ale nikt tam się nie kwapi do odpowiedzi :)

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?167989-Jezierski-Elita-Thermo-vs.-GEALAN-S8000-IQ-PLUS-zn%C3%B3w-zagwozdka

Czy ktoś mógłby mi napisać, czy moje okna z projektu są standardowe - i jak rozumiem wtedy tańsze ?

Wymiary (w świetle ościeżnicy szer. x wys.):

180x150, 80x80, 150x150, 90x225, 80x150, 300x235 (wyjście na taras - 3 skrzydła), 246x185 (3 skrzydła(?))

Oprócz tych co napisałem 3 skrzydła (chodzi o podział na 3 szyby, nie wiem jak to fachowo nazwać), reszta bez podziałów.

Jestem przed adaptacją projektu i jeszcze mogę zmienić te wymiary, szczególnie to pierwsze ( i chyba 3) wydaje mi się duże - chyba jest w projekcie jako nieotwieralne.

Czy ktoś mógłby mi napisać, czy moje okna z projektu są standardowe - i jak rozumiem wtedy tańsze ?

Wymiary (w świetle ościeżnicy szer. x wys.):

180x150, 80x80, 150x150, 90x225, 80x150, 300x235 (wyjście na taras - 3 skrzydła), 246x185 (3 skrzydła(?))

Oprócz tych co napisałem 3 skrzydła (chodzi o podział na 3 szyby, nie wiem jak to fachowo nazwać), reszta bez podziałów.

Jestem przed adaptacją projektu i jeszcze mogę zmienić te wymiary, szczególnie to pierwsze ( i chyba 3) wydaje mi się duże - chyba jest w projekcie jako nieotwieralne.

Typowość jeszcze występuje w wielu firmach. Szczególnie tych większych, ale za "nietypówkę" dopłaty nie powinny być wyższe niż 10-20%.

180x150. Typowe Tylko jako dwuskrzydłowe, chyba że nieotwierane.,

150x150 typowe, ale jako jednoskrzydłowe to duże okno. Dla wielu producentów na granicy możliwości.

Resztę można różnie interpretować. Pod "typówkę" można jeszcze podciągnąć:

90x90, 90x150 i drzwi 90x230, ew. 220 chociaż tu jest więcej możliwych interpretacji.

Ja bym się zastanowił nad oknem 300x235. W PCW może być trudne / tzn droższe/ w wykonaniu.

Najlepiej przejdź się z tą wyceną do kilku punktów okiennych i będzie wiedomo na czym stoisz.

Dzięki za odpowiedź. Te 150x150 to myślę, że będzie nieotwierane (w kuchni), ale zmierzyłem sobie moje obecne okna i te 180x150 wydaje się ogromne :-) A ma być w pokoju 11m2 od południa, muszę gdzieś zobaczyć 'na żywo' jak to wygląda. Z tym tarasowym to zobaczę. Drewnianych raczej nie chcę - ze względu na cenę.

O tych oknach...

Wam właśnie wycenę od lokalnego dealera na cały dom w platinium evolution 2 z oknoplastu.

Wszystkie okna w obustronnym kolorze, na pakiecie trzyszybowym U=0,6 (Ar) 4/14st/4/12st/4, bez nawiewników (WM będzie)

2 szt 120x150, 2 kwatery, słupek stały U=1,07

1 szt 90x150, 1 kwatera, U=0,99

4 szt 150x150, 2 kwatery, słupek stały, U = 1,01

5 szt 150x235, 2 kwatery, słupek ruchomy, U= 0,97

2 szt 150x218, 2 kwatery, słupek ruchomy, U= 0,97

1 szt 100x235, 1 kwatera, U= 0,92

1 szt 100x235, okno stałe w skrzydle U=0,92

Cena brutto po wszystkich rabatach przy przedpłacie 100%: 22 900,-

Montaż z materiałem 2300,- brutto

RAZEM: 25 200,-

czyli: 586 zł/m2 z montażem...

Czy można lepiej za tą cenę, lub taniej za to samo?