Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Witam serdecznie proszę o podpowiedź który z poniższych zestawów warto wybrać biorąc pod uwagę współczynnik ECONO - /jakość do ceny/ za maksymalny:

1) Drutex Profil IGLO5 (szerokość ramy 70 mm – 5 komór, szerokość skrzydła 80 mm – 6 komór), Pakiet szybowy 4/16Ar/4 Planitherm Futur „ciepła ramka” współczynnik k=1.0. Okucie obwiedniowe MACO z wyposażeniem: blokada położenia klamki i podnośnik skrzydła na obydwu kwaterach, zaczep antywłamaniowy, narożnik na skrzydle rozwiernym. Cena zestawu okien do mojego domu: 8 700PLN brutto /okna białe/

2) DAKO, profil ELEGENT /VEKA/, pakiet 2 szybowy, okucia WINKHAUS: cena: 14 500 PLN /białe/

3) ADAMS, profil BRUGMANN, okucia ROTO: 11 900 PLN

4) oknoplast, koncept, termoline 1,0, okucia MACO MULTIMATIC: 14 200 pln

5) stollar, iDEAL 4000, ALUPLAST 5 komorowy: 8 500 PLN

6) ANPOL, Brugman klasa A - 10 000 PLN

7) Jędraszek, VEKA - 10 300 PLN

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź:)

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tez chciałabym się dowiedzieć, czy warto kupic okna na profilu Rehau. Maja taki nowy profil Geneo, wzmocniny włóknami szklanymi zamiast stalą. Zainteresowałam się tymi profilami, gdy na targach Muratora mogłąm je porównać z Schuco i zobaczyłam, że nie są sino-białe jak Schuco tylko raczej ciepło-białe. Mimo, że podoba mi się ich wygląd to nie chciałabym żle wydać pieniędzy.

A może wiecie które profile oprócz Rehau Geneo maja taki odcień?

A czy znacie firmę Plastorama z Warszaway na ul. Lucerny? Czy jest godna polecenia?

Tez chciałabym się dowiedzieć, czy warto kupic okna na profilu Rehau. Maja taki nowy profil Geneo, wzmocniny włóknami szklanymi zamiast stalą. Zainteresowałam się tymi profilami, gdy na targach Muratora mogłąm je porównać z Schuco i zobaczyłam, że nie są sino-białe jak Schuco tylko raczej ciepło-białe. Mimo, że podoba mi się ich wygląd to nie chciałabym żle wydać pieniędzy.

A może wiecie które profile oprócz Rehau Geneo maja taki odcień?

A czy znacie firmę Plastorama z Warszaway na ul. Lucerny? Czy jest godna polecenia?

Z tym "wzmocnieniem" to niezupełnie tak jest jak piszesz, ale dobrze zrobione okno z Geneo, to dobry wybór.

Pociągnę jeszcze temat Rehau Geneo.

Czy możecie mi pomóc obiektywnie porównać ten profil z profilem Schuco Si82? Kazdy z nich ma jakieś swoje "bajery", w obu jest promocja na szybę u=0,5, oba teoretycznie charakteryzują się bardzo dobrymi parametrami. Czy faktycznie oba sa tak samo dobre, czy jest może coś co przemawiałoby na korzyść któregoś z nich. Agga1 napisała o odcieniu białego, ale ponieważ ja chce obustronny kolor więc ten argumet akurat jest dla mnie mniej znaczący. Może ktoś już zgłębiał temat takiego porównania i mógły się wypowiedzieć?

W poniedzialek zamontowano mi okna profil trocal firmy bajcar złożyłam reklamacje gdyz ramki dystansowe miedzy szybami w jednym z okien maja na dole szyb i u góry jakies male dziurki zasklepione gumowa zaślepką ......przyjechał dziś pan z firmy która montowała okna i stwierdził że tak musi byc ponieważ jest to miejsce którym wpuszcza się gaz miedzy szyby na moje pytanie dlaczego w innych oknach montowanych przez nich nie ma tych dziurek skoro tak musi byc nie potrafił mi odpowiedzieć i stwierdził ze jutro skontaktuje sie z producentem. Pozatym miejsce łaczenia ramki dystansowej we wszystkich oknach jest w widocznym miejscu na dole szyby na samym środku a wydaje mi sie ze powinno byc w niewidocznym miejscu gdzies u gory bo wygląda to malo estetycznie ale tu pan stwierdziłże wystarczy tylko obrócic szyby. Pytanie co z tymi "dziurkami do wpuszczania gazu".....

tak też się robi szyby - dziurki są bo, jak powiedział montażysta, nimi wpuszczany jest gaz. Inne szyby najprawdopodobniej były już robione inna metoda - szkleniem w komorze

A ramki dystansowe - czy ty naprawdę nie masz większych problemów?

Szczelinę miedzy drzwiami a karoseria w samochodzie sprawdzasz suwmiarka czy jest równa?

Pedantyzm do pewnych granic jest zrozumiały ale bez przesady

zaślepione otwory gazowe w ramkach dystansowych szyby zespolonej - tak dawno, dawno temu tankowano gaz do komory szybki. Od tego czasu czołowi przetwórcy szkła unowocześnili swoje linie technologiczne i tankowanie odbywa się bezszwowo.

Akurat ta szyba musiała być wyprodukowana przez mniejszego, lokalnego szklarza, który nie unowocześnił swojego parku maszynowego.

Te koreczki rzutuja jedynie na estetykę. Za miesiąc o nich zapomnisz a po pół roku szyba będzie juz porysowana.

Witam. Pozwólcie że podłącze się do tematu.

Również wraz z żoną zastanawiamy się nad zamontowaniem okien MS Tytanowe Termo oraz MS Seven line jako że budynek jest mieszkalno - usługowy . W część mieszkalną chcemy wstawić Thermo trzy szybowe a w usługową cześć Seven line dwu szybowe. Do wstawienia mamy około 40 okien.

Jednak żeby nie było tak prosto oczywiście dostaliśmy wyceny z różnych firm i naturalnie przedział cenowy jest b duży. MS w sumie można powiedzieć ze jest najdroższą firmą. Ale to tak w woli wstępu.

Inne firmy o których myślimy to np . firma Maszrol z oknami aluplast 4000 round line. Zdecydowanie tańsze. Równiez firma AVANTE z Elbląga na profilu deceunick zendow IDEA , firma AdamS okna Burgman round line.

Przedział cenowy jest od 25 tys do 50 tys. (z montażem) okna białe.

W związku z tym mam pytanie dotyczące tej firmy a w zasadzie okien. Czy miał ktoś styczność z tymi oknami?

Dodam że chcielibyśmy aby okna były wytrzymałe i trwałe. Żeby się nie wyginały lub inaczej nie wypaczały.

Na co zwrócić uwagę z technicznego punktu widzenia podczas wyboru okien. Podczas czytania nadesłanych ofert cenowych widziałem że niektóre firmy robią okna na profilu VEKA . I ceny są oczywiście rożne.

Tak naprawdę chciałbym wiedzieć albo raczej się dowiedzieć w czym może być różnica w takich oknach powiedzmy jeśli są 5 komorowe i dwu szybowe.

Wiem że MS Tytanowe są 3 szybowe i oczywiście będą cieplejsze. Dlatego w części mieszkalnej chcemy wstawić tego typu okna.

Pozdrawiam i sorki za tak rozmamłanego posta ale piszę to praktycznie na kolanie.

Jak napisać reklamację bo okazało się że moje okna pojechały do innego klienta:bash: a firma jak zwykle gra na zwłokę i twierdzi że zaślepione otwory gazowe w ramkach dystansowych to najnowsza technologia i nie chce wymienić pakietów szybowych.

a ja odpowiem ci może jakby nie po twojej myśli

Jaki masz realny powód do reklamacji?

Szyba zapewne spełnia stawiane jej wymagania więc na co się powołasz? że napełniana została jeszcze starą technologią i widzisz korki?

A bardziej brutalnie - gdzie w umowie czy w jakimkolwiek dokumencie masz napisane jak ma być wykonana szyba?

To okno wogóle jest nie zgodne z umową...wymiary całości ok natomiast wymiary skrzydeł się różnią od tych które zamawiałam mołabym to odpuścić gdyby wymienili mi te pakiety szybowe ale idą w zaparte bo nikt nie chce ponosić dodatkowych kosztów.Rozmawiałam dziś z przedstawicielką firmy i powiedziałam jej że koszty beda jak zażądam wymiany całej stolarki okiennej ale pani z uroczym uśmiechem stwierdziła że yo m,i nić nie da bo i tak bede miała w nowym oknie te otwory gazowe........oczywiście zadwoniłam do producenta okien i dopytalam się jak to wygląda i oczywiście można zamówić pakiety szybowe takie jak mam w pozostałych oknach ale koszt będzie musiała ponieść firma z która

współpracowałam.........więc koło się zamyka.

Zrobiono mi wycenę okien w Oknoplaście, przedstawiał mi ją jakiś młody chłopak i mnie osłabił. W projekcie mam okno 50x235, powiedział,że jest za wąskie i musi być co najmniej 60x235. Drugie okno 240x120 chciałem podzielić taflę 240 na 190 i 50 stwierdził,że taki podział jest niemożliwy i musi być np 150 i 90. Czy to możliwe,że Oknolast nie zrobi takich okien?

maksymalna szerokość skrzydła w każdym systemie nie przekracza 150 cm

co do balkonu widać ze chłopak zna się na rzeczy - będą cholerne kłopoty z otwieraniem by skrzydło nie zawadzało o ościeżnice - na dodatek przy takiej wysokości już 1 mm wystarczy by nie można było wogole go otworzyć

Słuchaj się kogoś kto dobrze zna się na rzeczy mimo iż jest młody i dobrze to świadczy o nim i firmie jaką reprezentuje

Myśleć czy coś można wykonać należy zanim powstaną dziury a nie po bo nic dziwnego że osłabiony zostałeś

PRZEKLEJAM POST Z GÓRY STRONY, BO NIE MA ODZEWU, A JA JESTEM W KROPCE

Dostałem właśnie wycenę od lokalnego dealera na cały dom w platinium evolution 2 z oknoplastu.

Wszystkie okna w obustronnym kolorze, na pakiecie trzyszybowym U=0,6 (Ar) 4/14st/4/12st/4, bez nawiewników (WM będzie)

2 szt 120x150, 2 kwatery, słupek stały U=1,07

1 szt 90x150, 1 kwatera, U=0,99

4 szt 150x150, 2 kwatery, słupek stały, U = 1,01

5 szt 150x235, 2 kwatery, słupek ruchomy, U= 0,97

2 szt 150x218, 2 kwatery, słupek ruchomy, U= 0,97

1 szt 100x235, 1 kwatera, U= 0,92

1 szt 100x235, okno stałe w skrzydle U=0,92

Cena brutto po wszystkich rabatach przy przedpłacie 100%: 22 900,-

Montaż z materiałem 2300,- brutto

RAZEM: 25 200,-

czyli: 586 zł/m2 z montażem...

Czy można lepiej za tą cenę, lub taniej za to samo?

MORHOT, myślę,że masz dobrą cenę za te okna w Oknoplaście.

Jareko co do skrzydła o szerokości 150 cm rozumiem, a czy można okno 200x120 zrobić tylko uchylne, czy to robi jakąś róźnicę. A co do okna 50x235 czyli rozumiem,że 60 cm to jest znowu minimalny wymiar i nie da się tego zrobić o szerokości 50cm. Dodam,że to okno też ma być tylko uchylne.

jeszcze lepiej, tylko uchylne w takich proporcjach, ułamek milimetra luzu na stałych zawiasach i już skrzydło na górze ociera o ościeżnicę, jeszcze jako RU z blokada otwarcia to bym się zastanawiał.

200/120 można zrobić uchylne, nie kłopot tylko proponowałbym od razu dwie klamki po bokach zamiast jednej centralnie na górze a i tak funkcjonalnie będzie to kiszka ale zrozumiesz dopiero jak zamówisz takie okno i zaczniesz z niego korzystać - bo teraz to tak naprawdę nie wiesz co chcesz sobie zrobić, a jeśli nie masz do tego okna dostępu z zewnątrz to powodzenia życzę przy jego myciu - co najmniej dwie osoby do tego potrzebne