Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

dzis jakos nie chce mi sie rysowac - wybacz prosze - jutro moze bede mial w robocie wiecej czasu - stworze rysunek ktory Ci wszystko (wybacz za sformuowanie) dla zdolnych inaczej wyjasni :D

Wybacz - odpowiem jak sadze dopiero w poniedzialek - dzis mam nawal roboty

Przypominam się nieśmiało :oops: z moją prośbą - jeśli nie tu to poproszę na priv.

Pozdrawiam,

Maciek

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

DO czmirka:

Sam się zastanawiam, cena z OKNOPLASTU to 24 tyś. (nie 27 tyś.)następujące okna są w zamówieniu

1135x535 - 2 szt.

565x1435 - 1 szt.

865x1435 - 4 szt.

1220x1435 - 2 szt.

1465x1435 - 7 szt.

1765x2200 - 1 szt.

Oknoplast kraków - model AVANS, okucia DIN PL (tak opisali), kolor brązowy, szyby 4/16/4 Top Glas U=1,1, klamki z kluczem

AP Żory - model optima 5 komorowy, okucia klasy B, szyba P2

IZOTERM Pszczyna - model BRILLANT DESIGN 5 komorowy (system REHAU), szyby U=1,1 P2, okucia firmy Maco, klamki z kluczem

jesli ja mialbym dokonac wyboru to obstawiam REHAU profil u nas w kraju troche nie doceniany, moze firma REHAU powinna sie wiecej reklamowac ??? co do awansu mam mieszane uczucia ( co nie znaczy ze jest zly) jednak rehau to wieloletnia tradycja .

dzis jakos nie chce mi sie rysowac - wybacz prosze - jutro moze bede mial w robocie wiecej czasu - stworze rysunek ktory Ci wszystko (wybacz za sformuowanie) dla zdolnych inaczej wyjasni :D

Wybacz - odpowiem jak sadze dopiero w poniedzialek - dzis mam nawal roboty

Przypominam się nieśmiało .....

Pamietam , pamietam i tylko jak znajde chwile zadoscuczynie nie tylko Twojej prosbie - nie jestes odosobniony - tylko ten czas znalesc musze - wybacz i badz cierpliwy - sorki ze tak wychodzi - zaraz znow zmykam na kolejna iwestycje - a tam bloto po kolana :(

Czas najwyższy zapytać pchelka, co sądzi o moim wyborze?

http://www.ap.com.pl/source/eleg.gif

*Producent AP Żory,

*Profil Aluplast "Ideal 5000" o szerokości 70 mm, z uszczelnieniem środkowym, pięciokomorowy, kolor dwustronny "złoty dąb" (a jakże inaczej? :wink: ),

*Szyba klasy P4 Glaspol z "ciepłą ramką", odległość między szybami standardowa- 16 mm,

*Okucia Winkhaus kl. B,

*Klamki Secustic z kluczykiem,

*Ruchomy słupek przy oknach dwukwaterkowych i drzwiach tarasowych, ale klamka na każdym skrzydle (podobno nowość!),

O takie "pierdoły", jak szprosy międzyszybowe nie pytam... :wink:

..... ale klamka na każdym skrzydle (podobno nowość!),.....:wink:

Hmmm....taka nowosc mam w oknach od 13 lat wiec spoko ;)

Proponowalbym jednak przemyslec sprawe stalego slupka w oknach - sadze ze Pchelek potwierdzi jakie czesto sa klopoty z zachowaniem szczelnosci slupka ruchomego gdy skrzydlo blokowane jest tylko na kantrygle

Co do producenta - niestety wypowiedziec sie nie moge :( - zostaje jak zwykle

Pchelek skarbnica wiedzy :) naszej :)

jareko, dzięki.

pchelku, co z tym ruchomym słupkiem??? :o

Planuję go zastosować przy oknach dwuskrzydłowych, symetrycznie dzielonych o wysokości 150 cm i szerokości 180 cm (skrzydło 90 cm), oraz w jednym oknie o szerokości 240 cm (szerokość skrzydła 120 cm). No i w drzwiach tarasowych o szerokości 180 cm (wysokość około 230 cm).

jareko, dzięki.

pchelku, co z tym ruchomym słupkiem??? :o

Planuję go zastosować przy oknach dwuskrzydłowych, symetrycznie dzielonych o wysokości 150 cm i szerokości 180 cm (skrzydło 90 cm), oraz w jednym oknie o szerokości 240 cm (szerokość skrzydła 120 cm). No i w drzwiach tarasowych o szerokości 180 cm (wysokość około 230 cm).

W oknie o wysokości 150 cm i szerokości 240 cm ruchomego słupka nie da się zastosować (względy technologiczne...) :( . Tak twierdzi konsultant techniczny...

W oknie o wysokości 150 cm i szerokości 240 cm ruchomego słupka nie da się zastosować (względy technologiczne...) :( . Tak twierdzi konsultant techniczny...

i sadzac po Twojej minie jestes zawiedziony - ale ma racje - plus dla niego :) choc znam firmy ktore nie robilyby z tego problemu - ale zostawmy je w spokoju - poczekaj jeszcze na wypowiedz Pchelka bo jak widze dzis chyba wzial sobie dzien wolny od nas ;)

Witam wszystkich znawców okien. Za dwa miesiące zamykam stan surowy, ale jeszcze sie nie zdecydowalem na okna. Mam dobrą oferte z firmy Tras z Tychów. Czy ktoś moze wyrazić oponie o ich oknach ? Oferta dotyczy okien sosnowych z mikrowczepami. Dzięki za każdą opinię ! :wink:

wszystko tylko nie klejonka z mikrowczepami, widac mikrowczepy spod farby jest to zgodne z normami ( mikrowczepy) ale z estetyka niewiele ma to wspolnego.

wszystko tylko nie klejonka z mikrowczepami, widac mikrowczepy spod farby jest to zgodne z normami ( mikrowczepy) ale z estetyka niewiele ma to wspolnego.

Dzięki Czmirek, zgodze sie z twoją opinią. Jeśli by jednak zamówić brązowe, to mikrowczepy nie będą widoczne prawda ? Jaka jest alternatywa ? Mahoń ? Są sporo droższe. A co sądzisz w ogóle o firmie Tras ? Słyszałem, że jest dobra ...

wszystko tylko nie klejonka z mikrowczepami, widac mikrowczepy spod farby .....

Dzięki Czmirek, zgodze sie z twoją opinią. Jeśli by jednak zamówić brązowe, to mikrowczepy nie będą .....

Witaj - zmartwie cie - beda widoczne zawsze a po kilku latach kiedy drewno zacznie wysychac w sposob naturalny zacza byc widoczne jeszcze bardziej - szpachla pod lakierem popeka i beda odstawac na laczeniu - na dodatek jak zamowisz w pelni malowane a nie bejcowane na kolor - nie wiesz tak naprawde co dostajesz (i nie zalezy to od producetna) - nie zobaczysz czy mikrowczepy w kolejnych warstwach sa przesuniete wzgledem siebie odpowiednio, czy zarazone sinica, ile szpachli uzyto do wyrownania powierzchni itd. Zdaje sobie sprawe po tym co napisales ze kasa odgrywa znaczaca role w wyborze ale czy nie lepiej zastanowic sie i wydac niestety wiecej (np. na Urzedowskiego) i miec spokoj? W koncu portfel oprozniasz na lata a nie na rok czy dwa - oczywiscie to moje zdanie - ale sadze ze wiekszosc sie do niego przychyli

Co do firmy - z Tych nie znam :(