Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wtrącę przykład z innej sfery klimatycznej:

wczoraj oglądałem jakiś mierny film w TV. Willa na Lazurowym Wybrzeżu, piękne przeszklenia z lekkich konstrukcji przesuwnych typu podobnego do HS..

Facet nieźle się zapierał, by zamknąć skrzydła wielkości ok 150x250 (przypuszczam że były to okna jak nie z pojedyńczymi szybami to max 2x4mm. To teraz wyobraźcie sobie, że u nas będą to jeszcze większe gabaryty a szyby będą 3 x 6mm. Czyli całość minimum 2-3 razy cięższa niż tam..

Witam serdeczenie,

Jesteśmy obecnie w fazie wyboru okien i stoimy przed dylematem wyboru pomiędzy oknami o profilu 68 z dwuszybowym pakietem, a oknami 88-90 z trzyszybowym pakietem. Dodam, że okna będą drewniane lub drewniano-aluminiowe (wielkość), z szybą P4 (okucia WK2) i z HS-ami przy wyjściach balkonowych.

W związku z tym dylematem mam pytanie do użytkowników tego typu okien - albo osób, które mają realne porównanie obu opcji o wrażenia organoleptyczne z różnicy między tymi oknami.

Tzn. wiem, że opcja 2 jest cieplejsza i mogę policzyć o ile... wiem że wpływa to także na ciepło przekazywane latem i sztywność okna.

To czego nie wiem to jakie są różnice w odczuciu chłodu / gorąca od tych okien ? Założenie jest takie że ogrzewanie będzie podłogowe niskotemperaturowe, a okna duże (w salonie np. ok 14 m2 okien) - czy różnica w obu opcjach jest odczuwalna fizycznie (np. stojąc / siedząc obok okna w zimie) ? jak bardzo ?

Da się jakoś określić stopień "chłodu" odczuwalnego przy opcj 1 względem 2 ? Czy jest to kwestia trudna do wyczucia i nie należy brać tego do kalkulacji ?

Może trochę gmatwam - ale mam nadzieję że ktoś obyty w temacie mnie zrozumie i podpowie...

Pozdrawiam

Marek

Dzięki Jareko,

ale właśnie nie do końca dla mnie jest jasne jak współczynnik k się przekłada na odczucia ... Obok siebie to się chyba nie da (chyba że jest ktoś kto zamonotował w domu w jednym pomieszczeniu te 2 opcje...)

Jak rozumiem Ty byś szedł w stronę 3 szyb ?

To czego nie wiem to jakie są różnice w odczuciu chłodu / gorąca od tych okien ? Założenie jest takie że ogrzewanie będzie podłogowe niskotemperaturowe, a okna duże (w salonie np. ok 14 m2 okien) - czy różnica w obu opcjach jest odczuwalna fizycznie (np. stojąc / siedząc obok okna w zimie) ? jak bardzo ?

Da się jakoś określić stopień "chłodu" odczuwalnego przy opcj 1 względem 2 ? Czy jest to kwestia trudna do wyczucia i nie należy brać tego do kalkulacji ?

Jest zdecydowanie przeliczalna na ilość swetrów, które musisz na siebie nałożyć siedząc przy takim oknie. W domu siedzę przy "balkonie" z szybą 2-komorową o wsp. Ug=0,7 - w T-shircie, no ew. + polar rano. W pracy przy witrynie z szybą Ug=1,1 - w swetrze i marynarce, a i wówczas czuję, jak chłód ciągnie po plecach. Zdecydowanie polecam szybę cieplejszą, a już szczególnie do domu.. :-)

To jeszcze dorzucę temat dodatkowy: Jaka jest trwałość obecnie lakierów kryjących na oknach drewnianych z zewnątrz ? Opcja połączenia drewna z alu miała dać większą trwałość - ale przy 88-90 z 3 szybami raczej już nie starczy na aluminium...

Na ile lat wystarczy lakier? (kiedy trzeba odnowić?) Okna raczej ze średniej półki (tak mi się wydaje) : Bracia Bertrand, Gebauer albo Urzędowski (nie wiem jak sytuacja u nich wygląda aktualnie) ?

Witam!

Ciszę się, że tu trałiam i trochę poczytała jednak co parę głów (fachowych!!!) to nie jedna (laika:)))

Moje okna to:

10 szt. (1500 x 1500 5 szt. bez podziału; 1200 x 1500 1 szt. bez podziału; 1500 x 600 bez podziału; 2400 x 1500 bez podziału-nieotwierane)

obwód 68,80

Pole: 31,65 mkw

w tym 2 x okna przesuwne na systemie HS jedno 2350 x 3600 drugie 2350 x 2400 (dwupodziałowe)

pod uwagę biorę tylko PCV:

- Oknoplast

- Thermoplast

- Adams (Brugmann)

- MS (Brugmann)

- Okbas (Rehau, Eurocolor).

Mam jedną wycenę z Adamsa i powiem szczerze, że jak czytam, że ktoś ma 17 okien i płaci za okna ok 20 000 to zastanawiam się czy to ja mam dziwne okna czy on.

Adams wycenił: okna Passiv Line, 3 szyby, ciepła ramka, wew. kolor biały zew. antracyt na 32 000 z robocizną.

Powiem szczerze, że spodziewałam się takiej ceny, a nawet wyższej (a do tego jeszcze chcę rolety zew. elektryczne, no i jest taki bajer, że w tej samej kasecie można zamontować moskitierę-SUPER!)

Dla ścisłości, też liczę się z kosztami i to bardzo, ale cały czas myślę nad tym jak utrzymać ten dom przez kolejnych 20 lat, a nie nad tym czy dopłacę za lepsze okna o 30 % więcej i mam wielką nadzieję, że odpowiedni mur, wentylacja, ocieplenie i odpowiednie okna pozwolą na zmniejszenie kosztów utrzymania, wtedy kiedy już pracować nie będę miała siły.

FACHOWCY DRODZY!!

W każdej z firm proszę o wycenę okna standard 2 szyby i 5 komorowa rama oraz 3 szyby i grubszy, cieplejszy profil-ale już teraz wiem, że zdecyduję się na ten cieplejszy model i o to też pytam. Czy na tym etapie jesteście w stanie powiedzieć, która firma Waszym zdaniem oferuje najlepszy produkt ( nie pytam o cenę) tylko o jakość.

I jeszcze jedo - jedno okno mam 2400 x 1500 fix - nieotwierane i powiedziano mi, że przy ponad 3 metrowym szkleniu(mkw) potrzebna jest szyba bezpieczna i wówczas nie ma mozliwości uzyskać dobrych ciepłych parametrów, co to znaczy???

dzięki za odpowiedź

pozdrawiam wszystkich laików, którzy muszą zgłębiać tak obcy nam temat (przynajmniej mi, psychologowi z rodzinnymi tradycjami, obcy do bólu!!!! :)))))

...I jeszcze jedo - jedno okno mam 2400 x 1500 fix - nieotwierane i powiedziano mi, że przy ponad 3 metrowym szkleniu(mkw) potrzebna jest szyba bezpieczna i wówczas nie ma mozliwości uzyskać dobrych ciepłych parametrów, co to znaczy???...

to znaczy zę szyba zamiast k=0,5-0,6 będzie miała 0,7-0,8 i bierze się to stad, że mniejszy będzie dystans miedzy szybami z racji użycia grubszych szyb

I powyżej 3,0 mkw szyba bezpieczna - czyli o konstrukcji 3mm szkła, jedna folia, 3 mm szkła też będzie za słaba

Albo trzeba zastosować szyby 6mm grubości albo pójść w co najmniej P-2 czyli 4mm szkła, 2 folie, 4 mm szkła i to zarówno wewnętrzna jak i zewnętrzna zaś w środku 6mm - rozwiązanie chyba najgorsze, najdroższe i najzimniejsze

Ja bym optował za 6mm szkleniem a by zabezpieczyć użytkowników przed skaleczeniem w wypadku stłuczenia wewnętrzną i zewnętrzną dałbym jako hartowaną

W Urzędowskim jest chyba gwarancja do 10 lat, ale dodatkowo płatna usługa konserwacji. Więcej napisze finlandia.

Fix? Pierwsze słyszę ;) Któraś z firm ogłosiła właśnie taki program marketingowy jak 10 lat gwarancji (zdaje mi się że Włoszczowa ale chyba nie tylko oni).

Większość okien drewnianych ( i nie tylko) dałoby się wyciągnąć z gwarancją do 10 lat pod warunkiem stałych przeglądów i konserwacji, bo klienci nie zawsze są skłonni popracować przy oknach. Większość regulacji które robię to okna 7-9 letnie, NIGDY nie przesmarowane okucia (więc klamki czasem ciężej pracują) i nigdy nie przecierane mleczkiem do pielęgnacji lakieru (prosta czynność po umyciu okien) - więc pojawiają się pierwsze odpryski lakieru w najbardziej narażonych miejscach.

finlandia - a możesz napisać coś więcej o aktualnej sytuacji w Urzedowskim ? Miały być jakieś spotkania dla dziennikarzy i wyjaśnianie sprawy - coś więcej poza ogólnym zamieszaniem można powiedzieć na ten temat ?

Trwalsze nakładki aluminiowe da się jakoś przeliczyć / przedstawić w liczbach ? np. drewno 10 lat, alu 20-30 lat ?

Dzięki Jareko!

Teraz, po parogodzinnym wgapianiu się w kilka kartek z wyceną zajarzyłam, że takie cyferki po ukośnikach to prawdopodobnie grubość szybi przerw między nimi:)

i tak dla tej szyby "bezpiecznej" ma : 6/14/6/12/6 - dobrze rozumuję, że są to 3 szyby po 6 mm i przerwy między nimi 14 i 12 mm?? i czy to dobrze i ciepło:) ?

z góry dzięki