Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ale czy to stwierdzenie jest prawdziwe dla okien dużych producentów ? To jak rozpoznać dobre okno ? Bo przecież zasada im drożej tym lepiej nie zawsze się sprawdza, choć im lepiej tym drożej już raczej tak :-)

Nie rozmawiacie przecież o promach kosmicznych, tylko o najzwyklejszych oknach. Więc jeśli się otwiera i zamyka to już spełnia swoje podstawowe funkcje - takie doświadczene ma chyba każdy. W jakim zakresie spełnia inne wymagania (szczelność, ciepło, hałas, trwałość...) - o tym świadczą parametry okna zbadane w NIEZALEŻNYM laboratorium, a wykazane w Karcie Wyrobu i świadectwie badań. To oczywiście przy załozeniu, że nie mamy do czynienia z oszustem, który co innego deklaruje, a co innego dostarcza.. :yes: I chyba tylko dlatego istotne są opinie innych użytkowników, żeby potwierdzili, że mamy do czynienia z rzetelnym, godnym zaufania producentem, który zna się na swojej robocie i dostarcza to, co deklaruje. pzdr

Nie podałem zasady bo takiej nie ma. Wielkość producenta nic też nie mówi o jakości jego wyrobów. Zbiera się opinie użytkowników (znajomi, sąsiedzi, fora takie jak to) i wyciąga wnioski. Ja kierując się opiniami z tego forum robiłem zakupy np. armatury łazienkowej. I analogia; fullwypasionabajer kabina z masażami kosztuje mniej niż dobra bateria z deszczownią i dodatkami.

Pozdrawiam

To jak rozpoznać dobre okno ?

owp, to dobre i często stawiane pytanie, na które nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Dlaczego? Dlatego, że według mnie nie istnieje coś takiego jak kategoria "dobre okno" w ogóle. Dobre, a właściwie najlepsze będzie takie, które w największym stopniu spełni oczekiwania konkretnego nabywcy. Twoje oczekiwania. Twoje!!! Podkreślam to, bo żeby mówić o wartości i jakości okna trzeba mu postawić jakieś wymagania (swoje własne, autorskie), które będą spełnione przez "dobre okno" i niespełnione przez pozostałe. Pozostałe nie znaczy gorsze, raczej o innym przeznaczeniu i do innych zastosowań niż określone przez Ciebie. To chyba oczywiste, że okno, które Ty uznasz za dobre, nie musi być już dobre dla Twojego sąsiada, więc nie ma co się rozwodzić. Warunki, które postawisz mogą być stricte techniczne, dotyczące potwierdzonych właściwości okna i jego osiągów, co bezpośrednio przełoży się na dobór komponentów do jego produkcji (cena), jak i warunki nazwijmy to prawno - handlowe, takie jak referencje producenta (opinie posiadaczy okien, fora internetowe itp.), warunki gwarancji, ( sposób, a nie wyłącznie długość ochrony), możliwość negocjacji postanowień umownych (casus Jezierski) itd. Producent (sprzedawca) i produkt, który najpełniej spełni Twoje oczekiwania, to będzie właśnie to "dobre okno" i "dobry producent". Dobry dla Ciebie pod warunkiem, że wiesz czego chcesz.

Problem w tym, że "idąc na zakupy" większość kupujących jeszcze nie wie czego oczekuje od nabywanego okna. Pojęcia bladego nie ma czego może i powinno wymagać. Buduje zatem swoje oczekiwania dopiero w trakcie rozmów ze sprzedawcami, zapominając o tym, że wtedy to nie są ich oczekiwania, a raczej uleganie perswazji i akceptowanie (ad hoc) możliwości handlowych i technicznych danego producenta i sprzedawcy, uleganie technikom sprzedaży. A jako, że wcześniej ustaliliśmy w tym wątku, że większość sprzedawców okien ma raczej mgliste pojęcie o produkcie i technice okiennej, dlatego po rynku ciągle wałęsa się widmo, komór, wzmocnień, szyb, i montażu na piankę jako szczytu marzeń kupujących, a klienci pytają jakie okno jest dobre. Dlatego ciągle mówi się o jakiejś uniwersalnej jakości okien.

owp, według mnie dobre okno, to wyłącznie takie, które spełni konkretne oczekiwania, konkretnego nabywcy! On wie, co buduje, z czego buduje, jak buduje i jaki w wyniku zastosowanych rozwiązań chce osiągnąć efekt. Gorzej jak nie wie, wtedy każde okno jest dobre, a najlepsze, to najtańsze.

Pozdrawiam

a propos wymagan, to my chyba mamy na odwrot-za duze.Wybralismy juz okna z m.in. potrojna szyba+ P4 i mamy dwie opcje, co do okuc: albo WK1- ukryte ( na czym mi baaardzo zalezy z powodu estetyki okna) albo WK2 widoczne. Pytanie jest nastepujace: czy nie jest ryzykowne zastosowanie ukrytych okuc w tak ciezkich oknach?Czy warto doplacac za opcje ukrycia zawiasow, czy lepiej doplacic do WK2 i miec je widoczne? Zalezy mi na estetyce, ale nie za wszelka cene. Z gory dziekuje, za podpowiedz.

owp, to dobre i często stawiane pytanie, na które nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Dlaczego? Dlatego, że według mnie nie istnieje coś takiego jak kategoria "dobre okno" w ogóle. Dobre, a właściwie najlepsze będzie takie, które w największym stopniu spełni oczekiwania konkretnego nabywcy. Twoje oczekiwania. Twoje!!! Podkreślam to, bo żeby mówić o wartości i jakości okna trzeba mu postawić jakieś wymagania (swoje własne, autorskie), które będą spełnione przez "dobre okno" i niespełnione przez pozostałe. Pozostałe nie znaczy gorsze, raczej o innym przeznaczeniu i do innych zastosowań niż określone przez Ciebie. To chyba oczywiste, że okno, które Ty uznasz za dobre, nie musi być już dobre dla Twojego sąsiada, więc nie ma co się rozwodzić. Warunki, które postawisz mogą być stricte techniczne, dotyczące potwierdzonych właściwości okna i jego osiągów, co bezpośrednio przełoży się na dobór komponentów do jego produkcji (cena), jak i warunki nazwijmy to prawno - handlowe, takie jak referencje producenta (opinie posiadaczy okien, fora internetowe itp.), warunki gwarancji, ( sposób, a nie wyłącznie długość ochrony), możliwość negocjacji postanowień umownych (casus Jezierski) itd. Producent (sprzedawca) i produkt, który najpełniej spełni Twoje oczekiwania, to będzie właśnie to "dobre okno" i "dobry producent". Dobry dla Ciebie pod warunkiem, że wiesz czego chcesz.

Problem w tym, że "idąc na zakupy" większość kupujących jeszcze nie wie czego oczekuje od nabywanego okna. Pojęcia bladego nie ma czego może i powinno wymagać. Buduje zatem swoje oczekiwania dopiero w trakcie rozmów ze sprzedawcami, zapominając o tym, że wtedy to nie są ich oczekiwania, a raczej uleganie perswazji i akceptowanie (ad hoc) możliwości handlowych i technicznych danego producenta i sprzedawcy, uleganie technikom sprzedaży. A jako, że wcześniej ustaliliśmy w tym wątku, że większość sprzedawców okien ma raczej mgliste pojęcie o produkcie i technice okiennej, dlatego po rynku ciągle wałęsa się widmo, komór, wzmocnień, szyb, i montażu na piankę jako szczytu marzeń kupujących, a klienci pytają jakie okno jest dobre. Dlatego ciągle mówi się o jakiejś uniwersalnej jakości okien.

owp, według mnie dobre okno, to wyłącznie takie, które spełni konkretne oczekiwania, konkretnego nabywcy! On wie, co buduje, z czego buduje, jak buduje i jaki w wyniku zastosowanych rozwiązań chce osiągnąć efekt. Gorzej jak nie wie, wtedy każde okno jest dobre, a najlepsze, to najtańsze.

Pozdrawiam

ŚWIĘTE SŁOWA !!! :yes: Ten wpis to Admin powinien przykleić na tej stronie jako motto dla każdego, kto chce kupić okna. Szczere gratulacje za tak trafne sformułowania.. i pozdrowienia :wave:

Pozdrawiam

No dobrze, ale chyba nikt nie chce takiego okna, które jest nieszczelne i trzeba wymieniać co 3 lata.

Jak dla mnie dobre okno to takie, które za najmniejszą cenę dostarcza podstawowych funkcji okna i jest w miarę estetyczne. Niektórzy chcą okna z drogich gatunków drzew albo bardzo energooszczędne - i mają, ale za odpowiednią cenę. I o to mi chodzi, kiedy piszę, że chcę tanie, tu jest wybór między tanim a drogim. Bo wcześniej sugerowano, że klienci chcą mieć super bajery za cenę najtańszych.

No dobrze, ale chyba nikt nie chce takiego okna, które jest nieszczelne i trzeba wymieniać co 3 lata.

Jak dla mnie dobre okno to takie, które za najmniejszą cenę dostarcza podstawowych funkcji okna i jest w miarę estetyczne. Niektórzy chcą okna z drogich gatunków drzew albo bardzo energooszczędne - i mają, ale za odpowiednią cenę. I o to mi chodzi, kiedy piszę, że chcę tanie, tu jest wybór między tanim a drogim. Bo wcześniej sugerowano, że klienci chcą mieć super bajery za cenę najtańszych.

owp, ja doskonale rozumiem co chcesz powiedzieć. Chciałbym tylko zwrócić uwagę na fakt, że posługiwanie się potocznie używanymi ogólnikami nic nie daje. Okno, to wyrób przemysłowy, techniczny i opisywanie go w sposób w jaki to teraz czynisz, sprowadza na Ciebie "niebezpieczeństwo". Piszesz między innymi tak:

No dobrze, ale chyba nikt nie chce takiego okna, które jest nieszczelne

A jakie okno jest według Ciebie szczelne? Szczelność okna w języku techniki okiennej opisują dwie właściwości okna. Wodoszczelność - podzielona aż na 10 klas oraz Przepuszczalność powietrza - podzielona na 4 klasy. Zatem nie wystarczy powiedzieć szczelne, trzeba jeszcze wiedzieć, albo opowiedzieć na ile szczelne! W przeciwnym przypadku sprzedawca cwaniaczek i producent badziewiak mogą Ci wcisnąć np. okno o wodoszczelności w klasie A1. Właściwie to rzeszoto, które przecieknie przy byle deszczu, ale było nie było ono też jest na swój sposób szczelne. Ma klasę wodoszczelności A1.

Piszesz dalej:

Jak dla mnie dobre okno to takie, które za najmniejszą cenę dostarcza podstawowych funkcji okna

Jesteś przekonany, że Ty i ja tak samo rozumiemy pojęcie "podstawowe funkcje okna"? Uważasz, że wszyscy sprzedawcy przyjmą Twoją lub moją definicję tych funkcji? Te funkcje też trzeba wylistować i opisać. Bez tego ani rusz. Dasz wiarę, że Instytut Techniki Budowlanej w znanej Instrukcji 421/2010 wymienia tylko 3 funkcje okna (ppkt 4.1) i wcale nie ma wśród nich otwierania, uchylania czy zamykania:-)?

Podobnie będzie z oknem "bardzo energooszczędnym". Nikt, nigdzie nie podaje definicji i przenikalności cieplnej dla okna energooszczędnego. Więc jakie uznamy za "bardzo energooszczędne"? Każdy według własnego uznania i wiedzy. Uważasz, że podalibyśmy dokładnie taką samą wartość współczynnika przenikania ciepła okna energooszczędnego? Jak sądzisz, sprzedawca czując Twoją niepewność dobrze Ci doradzi, czy wciśnie to co akurat ma pod ręką i przyniesie mu największą korzyść?

Piszesz jeszcze:

sugerowano, że klienci chcą mieć super bajery za cenę najtańszych

Wcale nie mam im tego za złe. Każdy lubi okazje:-).

Pozdrawiam

owp, ja doskonale rozumiem co chcesz powiedzieć. Chciałbym tylko zwrócić uwagę na fakt, że posługiwanie się potocznie używanymi ogólnikami nic nie daje. Okno, to wyrób przemysłowy, techniczny i opisywanie go w sposób w jaki to teraz czynisz, sprowadza na Ciebie "niebezpieczeństwo".

Ok. Ja doskonale rozumiem, że lepiej więcej wiedzieć niż mniej :-)

Chodzi mi o to, że przeciętny klient, budujący dom ma podobne wymagania, przynajmniej jeśli chodzi o minimum jakie musi spełniać okno. A to minimum to okno, o którym można zapomnieć, że się ma, czyli niesprawiające kłopotów.

Posłużę się analogią do komputerów. Jeśli chcę kupić laptopa, to mogę kupić tani markowy sprzęt, wystarczający do przeglądania internetu i pracy biurowej, mogę kupić mocny drogi komputer - do gier, czy pracy z multimediami, mogę w końcu tani szajs - teoretycznie mocny. Z tego co pisze jareko, wynika, że można albo tani szajs, albo drogi markowy. Ale ja chcę tani, ale w pełni sprawny - niezawieszający się, bezusterkowy. I chciałbym nie musieć wiedzieć jaki konkretnie podzespół powinien być zamontowany w moim komputerze, choć jeśli bym brał ten mocny, to pewnie bym się dowiedział :-)

W zeszłym roku kupowałem narty - poszedłem do gościa, który się tym pasjonuje, nie kupiłem taniej niż w supermarkecie, ale też wcale nie polecał mi najdroższych - wręcz przeciwnie, polecił mi odpowiednie do umiejętności, a nawet - gdy chciałem lepsze - odradził. Pewnie, że marketingowo dobrze rozegrał sprawę, ale z nart jestem zadowolony :-) I chciałbym móc tak kupić okna.

Edytowane przez owp

żebyś kupił coś dobrze i w dobrej cenie to musisz się znać na tym co kupujesz.

Ale się nie znasz i prawdopodobnie nigdy nie poznasz na oknach, drzwiach, sposobach "skracania" ich technologii produkcji w imię bicia kosztów i niepohamownej chęci zysku w związku z tym musisz uwierzyć w jedną prawidłowość - im drożej tym lepiej :)

Z oknami to tak jak z samochodami - im drożej tym lepiej.

Polecam osobiście Mercedesa GLK :)

Ok. Ja doskonale rozumiem, że lepiej więcej wiedzieć niż mniej :-) I chciałbym móc tak kupić okna.

owp, świetnie się z Tobą forumuje. Dzięki:-). W tym co piszesz masz rację. Zwróć tylko uwagę na to, co piszesz o komputerach. Coś o nich jednak wiesz, Taki do gier, inny do przeglądania netu, a jeszcze inny do czego innego. To znaczy, że idąc do sklepu ze sprzętem mówisz sprzedawcy do czego chcesz go wykorzystać, opisujesz lepiej lub gorzej jego przeznaczenie i swoje umiejętności w tym względzie. Słusznie, bo znając Twoje potrzeby można skonfigurować sprzęt dla Ciebie:-). Nie najlepszy, nie najgorszy, po prostu sprzęt, który odpowiada Twoim oczekiwaniom. Podobnie było z nartami, z pewnością pogadałeś ze sprzedawcą o szusowaniu, z pasjonatem inaczej się nie da ( to jak ze mną o oknach), z tej rozmowy on wywnioskował jaki z Ciebie narciarz i zaproponował sprzęt. Ani najlepszy, ani najgorszy. Po prostu sprzęt na miarę Twoich umiejętności narciarskich.

Jeśli Ci się uda zrób tak z oknami. Opowiedz czego potrzebujesz, może po drugiej stronie trafi Ci się pasjonat, kto wie? Ta branża bywa zaskakująca:-). Możesz mi wierzyć:-) lub nie.

Pozdrawiam

[quote name=

Polecam osobiście Mercedesa GLK :)[/quote]

Czyli należałoby kupić w ciemno okna Techniki Okiennej, która promuje się jako Mercedes na rynku. Problem w tym, że jakoś nie działają na mnie slogany o "najpiękniejszych oknach" i nie zamierzam płacić wyłącznie za marketingowy bełkot. Generalnie, kierowanie się marką bez względu na wszystko to w dzisiejszych czasach poważny błąd. Pojęcie to mocno się zdewaluowało patrząc chociażby na przykładzie ciuchów. Bez względu na cenę, zdecydowana większość to śmieci szyte w chińskich lub indyjskich manufakturach, Panowie, zaczęliście filozoficzny dyskurs o żonach oraz o klientach, których sensem życia jest poszukiwanie najtańszych okien. Jestem żywym przykładem, że to nie do końca prawda. Ja chcę wydać określone pieniądze ma porządny towar, tyle że sprzedający nie potrafią mnie przekonać, że towar który posiadają jest wart cokolwiek. Nie rozumiem tezy, że jak dużo zapłacę to z pewnością będę zadowolony. To najprostsza droga aby dać się zrobić w balona. Idę do firmy, proszę o dane techniczne, aprobaty, instrukcje montażu, a oni mi wciskają żenujący folder reklamowy wydrukowany za grubą kasę na papierze kredowym, ale pozbawiony jakiejkolwiek wartości merytorycznej i opowiadają "będzie Pan zadowolony". Nie tędy chyba droga. Być może te okna wciąż są super, ale jak słyszę od sprzedawcy że oni - w dorozumieniu producent ciągle wprowadzają jakieś zmiany i trudno być na bieżąco z wszystkimi parametrami, to zaczynam się zastanawiac cóż to za zmiany, czyim kosztem i dla czyjego zysku. W takiej sytuacji w zasadzie trudno kierować się nawet opiniami dotychczas zadowolonych klientów, bo przy braku jasnej polityki informacyjnej - okna sprzed dwóch lat mogą być już całkiem innym produktem niż te sprzedawane obecnie (i niekoniecznie na korzyść oferty bieżącej). W końcu na forach pełno informacji o modyfikowanych i "odchudzanych" profilach różnych firm, a przecież nikt takimi informacjami chwalić się nie będzie :-).

By the way nadal szukam namiaru na firmę w Trojmieście dystrybuującą lub produkującą okna na porządnym profilu z wyższej półki np. rehau i okuciach winhaus lub roto NT, które trzymają podwyższone parametry, nie były modyfikowane w ostatnim czasie w nieznanych kierunkach (czyt. licho wie co z tych eksperymentów wyjdzie za rok) oraz ze sprawdzoną ekipą monterską, bo to w końcu równie ważne jak okna.

By the way nadal szukam namiaru na firmę w Trojmieście dystrybuującą lub produkującą okna na porządnym profilu z wyższej półki np. rehau i okuciach winhaus lub roto NT, które trzymają podwyższone parametry, nie były modyfikowane w ostatnim czasie w nieznanych kierunkach (czyt. licho wie co z tych eksperymentów wyjdzie za rok) oraz ze sprawdzoną ekipą monterską, bo to w końcu równie ważne jak okna.

Mama wrażenie, że od pierwszego postu zmierzasz do upatrzonego celu, którym jest "obiektywne" wskazanie najlepszych okien w Trójmieście.

Czyżby reinkarnacja "u Krawczyka"?

Wytłumacz mi proszę, dlaczego okna mają mieć okucia WH lub ROTO i co to są "podwyższone parametry"?

Z oknami to tak jak z samochodami - im drożej tym lepiej.

Polecam osobiście Mercedesa GLK :)

No właśnie - Ty kupisz Mercedesa, mi musi wystarczyć Ford :-) I taki Ford okienny też by mi wystarczył.

owp, świetnie się z Tobą forumuje.

Opowiedz czego potrzebujesz, może po drugiej stronie trafi Ci się pasjonat, kto wie? Ta branża bywa zaskakująca:-). Możesz mi wierzyć:-) lub nie.

Pozdrawiam

Dzięki, wzajemnie :-)

Mam nadzieję, że kogoś takiego spotkam, widzę, że tacy pasjonaci są (choćby na tym forum), właśnie o to mi chodzi - dowiedzieć się ile mogę o temacie, ale zaufać kompetencjom sprzedawcy. :-)

Saskap - zgadzam się z Tobą, gdyby tak podchodzić do budowania (jak Charli sugeruje), to na przeciętny dom trzeba by było wydać ponad 1mln, niestety większość z nas musi iść na kompromisy...

Saskap, zgadzam się jak najbardziej że pojęcia "marka, markowy" zdewaluowały się dość mocno. Znak czasów. Z drugiej strony robienie Technice zarzutu że zastąpiła ramkę 16 szerszą o 2 mm jest trochę nie na miejscu. Wiele przeszkleń na grubszym szkle teraz jest u nich w pakiecie o grubości 28mm, w efekcie nawet w P4 jest ramka 14mm podczas gdy wielu producentów nadal upycha to pakietach 24mm na ramce 10mm. Generalnie zmiana in plus. A że nie zaktualizowali info na stronie? Fakt.

Pozdrawiam