Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Mam nadzieję, że kogoś takiego spotkam, widzę, że tacy pasjonaci są (choćby na tym forum), właśnie o to mi chodzi - dowiedzieć się ile mogę o temacie, ale zaufać kompetencjom sprzedawcy. :-) ...

Bezwględnie masz rację, że podstawą handlu (każdego handlu) jest zaufanie. Więc znajdź sprzedawcę, który będzie miał wiedzę o współczynnikach okien, a nie o komorach i szerokości ramki, i z takim rozmawiaj. Inaczej, to jakbyś rozmawiał ze sprzedawcą samochodów, który wie jaki silnik jest w samochodzie, jakie wahacze czy amortyzatory, a nie ma pojęcia ile ten samochód spala paliwa na setkę czy jaką prędkość rozwija.. Przeciętne wartości parametrów znajdziesz w wyszukiwarce - tam też wyjasnienie na co wpływają..

W Trójmieście masz braci Bertrand - osobiście mocno polecam, bo to są właśnie pasjonaci.. :-)

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

blokno - właśnie tak zrobię, jak piszesz. I mam nadzieję, że sprzedawca wyjaśni mi jak IVO, czy to dobrze,czy źle, że ramka ma o tyle więcej, czy mniej :-)

Niestety do Trójmiasta mam trochę daleko (G. Śląsk)....

Optymalną szerokością ramki ze względu na izolacyjność cieplną jest 16-18mm. Zwiększanie dalej nic nie daje, wręcz przeciwnie, tracimy ze względu na konwekcję wewnątrz pakietu. Producenci optymalizują stany magazynowe ograniczając się do kilku szerokości listew przyszybowych , gdyby wszystkie możliwe zespolenia robili na ramce 16 mm mieliby kilkanaście różnych listew do danego systemu (czytaj burdel na magazynie i w logistyce). W Technice w zespoleniu 28mm (wcześniej było to 26mm) występują np. kombinacje 4/18/6, 6/16/6, 4/14/44.4. Gdybyś natomiast zażyczył sobie szkło P4 w Najpiękniejszych Oknach od Krakowiaków (tylko pakiety 24mm) otrzymałbyś 4/10/44.4, U takiego zespolenia to ok.1,3 a biorąc pod uwagę tendencję projektowania coraz większych przeszkleń to ramka 10mm jest hmm... nie najlepszym pomysłem. Dlatego uważam postępowanie Techniki w tym akurat przypadku za jak najbardziej uzasadnione.

Pozdrawiam

P.S. A swoją drogą ciekawe jak w udoskonalonym ideale od krakowiaków wygląda pakiet przy gabarytach wymuszających szkło 6mm. Standardowy chyba 4/12/4/12/4 36mm. Ktoś wie?

Edytowane przez IVO333
P.S.

Podbijam, bo chyba moja prosba gdzies sie zawieruszyla...bardzo prosze Was o opinie:

Wybralismy juz okna z m.in. potrojna szyba+ P4 i mamy dwie opcje, co do okuc: albo WK1- ukryte ( na czym mi baaardzo zalezy z powodu estetyki okna) albo WK2 widoczne. Pytanie jest nastepujace: czy nie jest ryzykowne zastosowanie ukrytych okuc w tak ciezkich oknach?Czy warto doplacac za opcje ukrycia zawiasow, czy lepiej doplacic do WK2 i miec je widoczne? Zalezy mi na estetyce, ale nie za wszelka cene."

Gdybyś natomiast zażyczył sobie szkło P4 w Najpiękniejszych Oknach od Krakowiaków (tylko pakiety 24mm) otrzymałbyś 4/10/44.4, U takiego zespolenia to ok.1,3 a biorąc pod uwagę tendencję projektowania coraz większych przeszkleń to ramka 10mm jest hmm... nie najlepszym pomysłem.

Następny mit, podobnie jak brak klamek secustic. Taki pakiet wchodzi tylko w platinium ze względu na kształt wewnętrzny, w pozostałych są pakiety do 40mm.

Witam,

mam pytanie do "Mózgów" tego forum nośnie okien dwukolorowych ( z zewnatrz okleina, wewnatrz biale). W jednym miejscu może ze 2mm pod okleina byl plastik barwiony w masie na brązowo, a drugim pod okleina byla tylko biel. Gdzes na forum czytalam rozne opinie na ten temat ( ze jak sie zadrze okleina to widac biale, a inna ze ten plastik barwiony bardziej sie odksztalca). Jak to jest w praktyce? Okna oklejana juz sa w obiegu kilka lat wiec jak to sie sprawuje i ktora wersja lepsza :)

Panowie i Panie jako, że jestem laikiem i chciałbym dobrze kupić okna powiedzcie mi co takie okno powinno mieć (chodzi o klamki, zabiezpieczenia itp.), żeby nie kupić golasa a zapłacić jak za "full wypas", a wiadomo jak w salonie podpowiedzą (będą wciskać wszystko co jest możliwe, aby wiecej kasy ściągnąć)

I czy kupić 5 komorowe czy może 6 komorowe (bo różne opinie czytałem). Podpowiedzcie, których firmy polecacie (potem oczywiście roześlę zapytania o wycenę).

Liczę na Waszą wiedzę i z góry dziękuję.

Panowie i Panie jako, że jestem laikiem i chciałbym dobrze kupić okna powiedzcie mi co takie okno powinno mieć (chodzi o klamki, zabiezpieczenia itp.), żeby nie kupić golasa a zapłacić jak za "full wypas", a wiadomo jak w salonie podpowiedzą (będą wciskać wszystko co jest możliwe, aby wiecej kasy ściągnąć)

I czy kupić 5 komorowe czy może 6 komorowe (bo różne opinie czytałem). Podpowiedzcie, których firmy polecacie (potem oczywiście roześlę zapytania o wycenę).

Liczę na Waszą wiedzę i z góry dziękuję.

mam takie wrazenie, jakby 830 stron tego wątku w ogóle nie było potrzebne

Podbijam, bo chyba moja prosba gdzies sie zawieruszyla...bardzo prosze Was o opinie:

Wybralismy juz okna z m.in. potrojna szyba+ P4 i mamy dwie opcje, co do okuc: albo WK1- ukryte ( na czym mi baaardzo zalezy z powodu estetyki okna) albo WK2 widoczne. Pytanie jest nastepujace: czy nie jest ryzykowne zastosowanie ukrytych okuc w tak ciezkich oknach?Czy warto doplacac za opcje ukrycia zawiasow, czy lepiej doplacic do WK2 i miec je widoczne? Zalezy mi na estetyce, ale nie za wszelka cene."

Czekasz bo trudno komukolwiek dać jednoznaczną odpowiedź. Sam mam 3-szybowe na Roto Designo, jest OK. Ale 3 szyby +P4 to trochę ciężej, zależy też jakie gabaryty tych okien. Choć tak naprawdę co może się stać? Najbardziej narażone na uszkodzenie (raczej szybsze zużycie) są zawiasy dolne, ewentualna wymiana na nowe nie zrujnuje Cię chyba. Dlaczego jeśli ukryte zawiasy to WK1? Występują też w wersji WK2. I w miarę możliwości unikaj dużych skrzydeł w wersji rozwierno-uchylnej, rozwórka i ramię mają dość skomplikowaną i delikatniejszą jakby konstrukcję w porównaniu ze zwykłymi.

Pozdrawiam

Czyli należałoby kupić w ciemno okna Techniki Okiennej, która promuje się jako Mercedes na rynku. Problem w tym, że jakoś nie działają na mnie slogany o "najpiękniejszych oknach" i nie zamierzam płacić wyłącznie za marketingowy bełkot. Generalnie, kierowanie się marką bez względu na wszystko to w dzisiejszych czasach poważny błąd. Pojęcie to mocno się zdewaluowało patrząc chociażby na przykładzie ciuchów. Bez względu na cenę, zdecydowana większość to śmieci szyte w chińskich lub indyjskich manufakturach, Panowie, zaczęliście filozoficzny dyskurs o żonach oraz o klientach, których sensem życia jest poszukiwanie najtańszych okien. Jestem żywym przykładem, że to nie do końca prawda. Ja chcę wydać określone pieniądze ma porządny towar, tyle że sprzedający nie potrafią mnie przekonać, że towar który posiadają jest wart cokolwiek. Nie rozumiem tezy, że jak dużo zapłacę to z pewnością będę zadowolony. To najprostsza droga aby dać się zrobić w balona. Idę do firmy, proszę o dane techniczne, aprobaty, instrukcje montażu, a oni mi wciskają żenujący folder reklamowy wydrukowany za grubą kasę na papierze kredowym, ale pozbawiony jakiejkolwiek wartości merytorycznej i opowiadają "będzie Pan zadowolony". Nie tędy chyba droga. Być może te okna wciąż są super, ale jak słyszę od sprzedawcy że oni - w dorozumieniu producent ciągle wprowadzają jakieś zmiany i trudno być na bieżąco z wszystkimi parametrami, to zaczynam się zastanawiac cóż to za zmiany, czyim kosztem i dla czyjego zysku. W takiej sytuacji w zasadzie trudno kierować się nawet opiniami dotychczas zadowolonych klientów, bo przy braku jasnej polityki informacyjnej - okna sprzed dwóch lat mogą być już całkiem innym produktem niż te sprzedawane obecnie (i niekoniecznie na korzyść oferty bieżącej). W końcu na forach pełno informacji o modyfikowanych i "odchudzanych" profilach różnych firm, a przecież nikt takimi informacjami chwalić się nie będzie :-).

By the way nadal szukam namiaru na firmę w Trojmieście dystrybuującą lub produkującą okna na porządnym profilu z wyższej półki np. rehau i okuciach winhaus lub roto NT, które trzymają podwyższone parametry, nie były modyfikowane w ostatnim czasie w nieznanych kierunkach (czyt. licho wie co z tych eksperymentów wyjdzie za rok) oraz ze sprawdzoną ekipą monterską, bo to w końcu równie ważne jak okna.

TECHNIKA OKIENNA to przyzwoita firma - polecam aczkolwiek nie najtańsze mają swoje produkty.

Mam prośbę o radę fachowców :)

Chcę zdecydować się na okna Oknoplastu Thermic 90 i w związku z tym mam pytanie.

Mam suwanki HS o wymiarach 3600 x 2350(dzielone na pół 2 x po 1800) i Oknoplast (kazałam to Panu specjalnie sprawdzić) robi to okno 4/12/4/12/4 - czy na tej powierzchni na pewno można dać szyby dwukomorowe i po 4 mm, bo panowie z innych salonów twierdzili, że może być tylko jednokomorowa i to z szybami po 6 mm.

Co myślicie???

Oknoplast ma rację? Twierdzą, że dają na to gwarancję.

Mam prośbę o radę fachowców :)

Chcę zdecydować się na okna Oknoplastu Thermic 90 i w związku z tym mam pytanie.

Mam suwanki HS o wymiarach 3600 x 2350(dzielone na pół 2 x po 1800) i Oknoplast (kazałam to Panu specjalnie sprawdzić) robi to okno 4/12/4/12/4 - czy na tej powierzchni na pewno można dać szyby dwukomorowe i po 4 mm, bo panowie z innych salonów twierdzili, że może być tylko jednokomorowa i to z szybami po 6 mm.

Co myślicie???

Oknoplast ma rację? Twierdzą, że dają na to gwarancję.

Nie wiem jaki wyjdzie dokładnie rozmiar wkładu szybowego ale "na czuja" wydaje mi się, że przekracza gabaryty dopuszczalne dla szkła 4mm.

Czekasz bo trudno komukolwiek dać jednoznaczną odpowiedź. Sam mam 3-szybowe na Roto Designo, jest OK. Ale 3 szyby +P4 to trochę ciężej, zależy też jakie gabaryty tych okien. Choć tak naprawdę co może się stać? Najbardziej narażone na uszkodzenie (raczej szybsze zużycie) są zawiasy dolne, ewentualna wymiana na nowe nie zrujnuje Cię chyba. Dlaczego jeśli ukryte zawiasy to WK1? Występują też w wersji WK2. I w miarę możliwości unikaj dużych skrzydeł w wersji rozwierno-uchylnej, rozwórka i ramię mają dość skomplikowaną i delikatniejszą jakby konstrukcję w porównaniu ze zwykłymi.

Pozdrawiam

Dopytalismy sprzedawce i powiedzial, ze WK2 nie wystepuje w opcji ukrytej i stad dylemat. Ale decyzja chyba podjeta-beda WK1 ukryte. Sprzedawca twierdzi, ze ukryte zawiasy maja wieksza nosnosc, no i mnie sie bardzo podobaja :-)

Dzieki wielkie.Pozdrawiam.

podzielę się moją historią z oknami

przez lata mieliśmy okna drewniane które były mocno nieszczelne

zamówiliśmy do domu okna za 10 tys. jednej z firm z Kościerzyny - wszystko działo się w lato 2009

ekipa przyjechała, wstawiła okna

zaraz potem trzeba było - reklamować dwa okna

po 2 miesiącach 2 kolejne okna

w 2010 musieliśmy wymienić jedno skrzydło okna bo się wykrzywiło..

po dwóch latach okna są tak nieszczelne jak te drewniane po 20 stalach...

na razie mocno dyskutujemy z tą firmą nt. wymiany okien bo poszły na to wszysto grube pieniądze (dla mnie spora kwota) a wciąż coś się dzieje...

tak to piszę w ramach wylewania żali w internecie :sick:

Nie wiem jaki wyjdzie dokładnie rozmiar wkładu szybowego ale "na czuja" wydaje mi się, że przekracza gabaryty dopuszczalne dla szkła 4mm.

powierzchnia szyby ok 3,3 mkw. Dla 4mm jest za dużo. Biorąc pod uwagę proporcje nawet przy powierzchni lekko mniejszej niż 3,0 dałbym od razu szybę 6 mm by środkiem, przy takiej temperaturze jaka jest teraz w Zakopcu - minus 10 - szyby nie zbliżały się środkiem do siebie

A to że Oknoplast robi.... to zupełnie inna bajka

Edytowane przez jareko