Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Dzięki za odpowiedź.

Mogą w Oknoplast zrobić okna jednokomorowe z szybą 6mm na moja prośbę...tylko tak sobie myślę, że przezcież to olbrzymia polska firma, od wielu lat na rynku...ich okna Thermic 90 polecane są przez niezlezne źródła, no i tak sobie myślę jaka firma jest godna zaufania zatem, skoro tych wiodących na rynku nie polecacie :(

Jareko, nie polecałbyś Oknoplasu i ich okien Thermic 90, dlaczego?

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki za odpowiedź.

Mogą w Oknoplast zrobić okna jednokomorowe z szybą 6mm na moja prośbę...tylko tak sobie myślę, że przezcież to olbrzymia polska firma, od wielu lat na rynku...ich okna Thermic 90 polecane są przez niezlezne źródła, no i tak sobie myślę jaka firma jest godna zaufania zatem, skoro tych wiodących na rynku nie polecacie :(

Jareko, nie polecałbyś Oknoplasu i ich okien Thermic 90, dlaczego?

Podejrzewam, że Oknoplast "nagina" dopuszczalne rozmiary by zaoferować lepszy parametr U. Co do tych "niezależnych" źródeł polecających tego producenta to trzeba brać poprawkę, że w większości to działania zlecone (nie tylko w przypadku tej firmy).

A same okna Thermic 90 polecam. Tylko, że HS to nie system Thermic 90mm...

Hmm...

no tak, HS to inny system...

to czy do tego HS kazać zrobić szybę 6 mm jednokomorową? Tak będzie lepiej? A co z wagą, cięższa jest jednokomorowa z 6mm szkleniem czy dwukomorowa z 4 mm szkleniem???

Rozumiem, że wstawiając szybę 6mm jednokomorową mamy okno o gorszych parametrach cieplnych, ale bezpieczniejsze, tak?

Kurczę, bo juz sama nie wiem co będzie najlepsze:(

to czy do tego HS kazać zrobić szybę 6 mm jednokomorową? Tak będzie lepiej? A co z wagą, cięższa jest jednokomorowa z 6mm szkleniem czy dwukomorowa z 4 mm szkleniem???

Rozumiem, że wstawiając szybę 6mm jednokomorową mamy okno o gorszych parametrach cieplnych, ale bezpieczniejsze, tak?

Kurczę, bo juz sama nie wiem co będzie najlepsze:(

Ciężar 4x3mm = 2x6mm. Ug będzie gorsze. O ile? Spytaj jakie Uw ma to szklenie 4mm w Oknoplaście. To na 6-kach będzie miało pewnie 1,0.

polecane są przez niezlezne źródła

Buhaha:lol2: Niezależne źródła! Jeszcze rok temu wierzyłem w te wszystkie laury, topy, medale itp. Ale w zdecydowanej większości to programy komercyjne, gdzie trzeba zapłacić by przystąpić do konkursu i potem jeszcze często niemałe pieniądze za używanie tytułu w swojej promocji (która także wymaga kolejnych zakładów). Kto za to płaci? "Pan, Pani, społeczeństwo" kupując wyróżnione marki:)

Inna sprawa, że byle jaka firemka nie dostanie wyróżnienia, bo faktycznie też trzeba się wyróżniać.

Także dyplomy "tak" ale nie są one jednoznaczną wyrocznią rynku.

Wojgoc, trochę to przybiera formę prywatnej rozmowy i szkoda że nie odpisałem na priv, ale jeszcze jedna publiczna uwaga: firma dealerska z "wieloraką" ofertą nie jest zagrożona upadkiem w przypadku kłopotów jednego czy drugiego dostawcy.. To jedna z "filozofii działania"

Buhaha:lol2: Niezależne źródła! ...

Ach te "wiarygodne" opinie. :D

Jakże często jakiś "autorytet" pisze psalmy pochwalne o jednym produkcie, a jakiś czas potem o konkurencyjnym udowadniając z kolei jego przewagę.

Przykładem jest odwieczna rywalizacja systemów ociepleń wełna vs styropian.

Dopiero na samym dole takiego artykułu drukiem tak małym, że mniejszy byłby już kompletnie nieczytelny pisze że artykuł był sponsorowany :D

A wystarczy tylko posłuchać :p reklam, gdzie w obrębie jednej grupy produktów jest kilka najlepszych, najnowocześniejszych na świecie :)

Mam prośbę o radę fachowców :)

Chcę zdecydować się na okna Oknoplastu Thermic 90 i w związku z tym mam pytanie.

Mam suwanki HS o wymiarach 3600 x 2350(dzielone na pół 2 x po 1800) i Oknoplast (kazałam to Panu specjalnie sprawdzić) robi to okno 4/12/4/12/4 - czy na tej powierzchni na pewno można dać szyby dwukomorowe i po 4 mm, bo panowie z innych salonów twierdzili, że może być tylko jednokomorowa i to z szybami po 6 mm.

Co myślicie???

Oknoplast ma rację? Twierdzą, że dają na to gwarancję.

Maxymalne rozmiary dla szyb zespolonych ze szkłem grubości 4mm to 1460 mm x 2400 mm (jako rozmiar szyby a nie okna ! ).

Masz skrzydło w HS 1800mm x 2350mm - odejmując wysokość profilu wykraczasz poza siatkę statyki.

Jeśli dają na to GWARANCJĘ to niech napiszą wyraźnie, że NA PĘKNIĘCIE SZKŁA co jest min. powodem przekroczenia dopuszczalnych rozmiarów szkła w stosunku do ich grubości .

Może być szyba 5 mm jako zewnętrzna a wewnętrzna musi być 6 mm jako niskoemisyjna czyli ciepła bo piątek się nie robi w hutach jako LE . Z tą piątką w przodzie powinno być deko taniej :)

Edytowane przez Charlie

Mam suwanki HS o wymiarach 3600 x 2350(dzielone na pół 2 x po 1800) i Oknoplast (kazałam to Panu specjalnie sprawdzić) robi to okno 4/12/4/12/4 - czy na tej powierzchni na pewno można dać szyby dwukomorowe i po 4 mm, bo panowie z innych salonów twierdzili, że może być tylko jednokomorowa i to z szybami po 6 mm.

Wymiar szyby w twojej suwance to 1596x2028mm (3,23m2), press glas podaje dla ramki 12 i 16mm przy grubości szyby 4mm maksymalną powierzchnię 3,35m2, maksymalny wymiar boku 2500mm przy spełnieniu warunków:

1 – szklenie pionowe,

2 – wysokość szklenia 0 ÷ 8 m ponad powierzchnię gruntu,

3 – klinowanie na czterech bokach,

4 – nie dotyczy szklenia narożników budynków,

5 – przyjęto średnie obciążenie wiatrem w Polsce.

Tak jak poprzednicy radzili lepiej zmienić na szklenie grubości 6mm.

marmax, no właśnie sprawdzałam już dzisiaj normy press glasu i przecież mieszczę się w tych normach, czy źle widzę? :)

A Pan proponuje mi jeszcze zrobić te szyby tak:

1) 4mm od zew. i wew. hartowane, a tę 4 mm w środku zwykłą czyli hart.4/12/4/12/4 hart.

2) 6/10/6/10/6

3) 44.2/10/4/10/4 hart.

co o tym myślicie?

Bo twierdzi, że wartro pozostać przy 3-szybowym szkleniu, dla komfortu cieplnego.

Edytowane przez skorlaje

marmax, no właśnie sprawdzałam już dzisiaj normy press glasu i przecież mieszczę się w tych normach, czy źle widzę? :)

A Pan proponuje mi jeszcze zrobić te szyby tak:

1) 4mm od zew. i wew. hartowane, a tę 4 mm w środku zwykłą czyli hart.4/12/4/12/4 hart.

2) 6/10/6/10/6

3) 44.2/10/4/10/4 hart.

co o tym myślicie?

Bo twierdzi, że wartro pozostać przy 3-szybowym szkleniu, dla komfortu cieplnego.

Ad.1 - hartuje się szkło 4 mm do powierzchni 1,5 m2. Powyżej bananuje :).

Ad.2 - 6LE/12 Ar / 4mm / 12 Ar / 6 LE - na 12 ramkach będzie U=0,7

Ad.3 - 44.2-LE / 12 Ar / 4 mm / 12 Ar / 6 LE - na 12 ramkach będzi U=0,7

tylko że twoje ad.3 do HS- się w tej konfiguracji nie zmieści, tak samo ad.2

i teraz klient ma dwa wyjścia - albo zrobić dobrze i dla siebie także bezpiecznie w pakiecie dwukomorowym o k=1,0 albo na siłę robić pakiet trzyszybowy o k=0,7

Co ja bym wybrał ? Własne bezpieczeństwo i faktyczne k=1,0 czyli szyby 6mm najtaniej chyba będzie jak obie będą hartowane