Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Mam wycene oknoplast na platinium evo ale dziś zapytałem o ofertę okien ADAMS profil passiv-line. Ceny są porównywalnie takie same.

W oknach adamsa jest 4 TM / 14A / 4 / 14A / 4 TM U=0.6 ramka ciepła kolor szary.

Dla evo jest 4/12/4/12/4 Ug=0,7

Mógłby ktoś rozszyfrować te magiczne dla mnie symbole i powiedzieć coś o marce AdamS i jego Passiv-line?

W oknoplast jest gwarancja 7lat (a z termoramką 10lat gw) a u Adams`a jest 5 lat gw.

Które okna będą lepsze i które polecacie i dlaczego?

z góry dziękuje za odpowiedź

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeśli chodzi o AdamSa pakiet Ug = 0,6 + ciepłe ramki

Evo to Ug 0,7 pewno też z ciepłymi ramkami

wiec na starcie adams ma lepszy pakiet szybowy,

dodatkowo sam profil jest wypełnony pianką poliuretanową, więc rama ma Uf na poziomie 0,9 a skrzydło pewno jeszcze lepiej bo ma większą szerokość niż rama. Dodatkowo jest szyba klejana co poprawia statykę skrzydła

O evo za dużo nie mogę powiedzieć, wiec niech ci ktoś inny pomoże.

Ja od siebie mogę ci polecić passiva, ale to twoja kasa i twoja decyzja.

dzięki za linka, bo wyszukiwarka forum działa tak sobie,

a informacji na tej stronie jest tyle, że trudno je ogarnąć ( zatrzymałam się na stronie sześćset którejś, z czego znaczna część postów to rywalizacja między doradcami forum ;) ale najważniejszy jest przyrost wiedzy, a on nastąpił :) choć wybór profilu okien i firmy z woj. łódzkiego nadal trudny

to co? przedstawiają ofertę i okna zamawiają u garażowca? Sorki że drążę ten temat ale szlag mnie trafia jak takie oferty widzę. To tak jak z tymi HS-ami w kolorze o wysokości ponad 230, co EC wykona klientowi nawet 250 cm

I gdybym nie widział tego na własne oczy to bym powiedział że ktoś ściemnia

Ale dzięki marmax za wyjaśnienie

oj też tak mam, a jak ci powie "eee to pewnie oni potrafią lepsze robić";)

witek - przestań, bo jeszcze niezorientowani forumowicze takich okien szukać będą i znajda ;)

Przed chwilą dla buzzera11 weryfikowałem pomiary balkonów względem założonych poziomów posadzek - facet jaki przedstawił mu ofertę wszędzie popełnił błąd - ościeżnica i skrzydło zostałaby zalana wylewką

Może nie klienci ostateczni powinni nad tym myśleć tylko projektanci ,którzy takie rzeczy tworzą .

Później taki pan Kowalski przychodzi ,pyta o takie okna ,ja mu odpowiadam ,że taka konstrukcja jest nie możliwa do wykonania i proponuje inna o oo odpowiada

"ale ja nie wiem czy moge to zmienić jak tak jest w projekcie" wryyy

Jeśli ktoś szuka dobrych okien, to myślę, że mogę polecić wykonawcę moich (zarówno okien, jak i drzwi - pisałam o nich w innym wątku). Okna są drewniane i trochę czasu już ze mną spędziły. Najbardziej bałam się "utrzymania ich", ale konserwacja nie jest naprawdę ciężka ani częsta. Okna mam z Pol-Skone, uważam, że za niewygórowane sumy można nabyć porządny produkt.

witek - przestań, bo jeszcze niezorientowani forumowicze takich okien szukać będą i znajda ;)

Przed chwilą dla buzzera11 weryfikowałem pomiary balkonów względem założonych poziomów posadzek - facet jaki przedstawił mu ofertę wszędzie popełnił błąd - ościeżnica i skrzydło zostałaby zalana wylewką

Dokładnie tak jak pisze Jareko. Normalnie jestem w szoku, Dobrze, że tak popatrzyłem na te wymiary i coś mi właśnie się nie zgadzało. Wolałem jeszcze spytać fachowca Jareko co i jak i takie właśnie wyszły kwiatki. Nieźle bym się wkur... później przy zalewaniu posadzki. Ten widok, zalanego betonem, okna ;( Szok. Człowiek wydaje niemałe pieniądze na okna a tu przychodzi taki "psełdo fachowiec" i takich kwiatków by mi narobił.

W poniedziałek miałem jechać podpisać umowę na oknoplast ale po tym jak zrobił pomiar to mu podziękuje.

W podobnej cenie mam okna passiv-line od Adamsa od forumowego 'Stary' i u niego dokonam zakupu. Okna parametrami lepsze od platinum evo.

Edytowane przez buzzer11

Czy Oknoplast, czy Adams to nie ma znaczenia, tylko osoba która miała Ci to zamontować. Bo nawet okna na profilu mniej uznanym dobry fachman zamontuje Ci tak, że będziesz zadowolony. Spytaj Jareko na jakich profilach ma stare okna i kto mu je montował :) Montaż to przecież połowa sukcesu (ta większa połowa, czy ta mniejsza? :) hmmm sam już nie wiem)

.......................

W poniedziałek miałem jechać podpisać umowę na oknoplast ale po tym jak zrobił pomiar to mu podziękuje.

W podobnej cenie mam okna passiv-line od Adamsa od forumowego 'Stary' i u niego dokonam zakupu. Okna parametrami lepsze od platinum evo.

Napisz jaki błąd popełnił - bo jestem ciekawy

PS to nie ja :)

oj FIx poczytaj uważnie :)

Kropnął się facet w wysokościach balkonów względem założonego docelowego poziomu posadzki tak, że po zrobieniu wylewek i położeniu warstwy wykończeniowej na parterze skrzydła byłyby poniżej poziomu zaś na pietrze albo też poniżej albo udało by się zachować luz skrzydła nad posadzka 1 mm. O zastosowaniu za małych poszerzeń pod balkonami nie wspomnę