Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jareko a jak tam HeKaPlast? warto wchodzić w ich okna? bo jak już nie Jezierski to co...? ;)

jareko teraz sprzedaje okna HeKa Plast - wiec powinny być ok.

Ja sprawdzałam ceny u lokalnych przedstawicieli i Heka wychodzi drożej od jezierskiego. Za identyczne okna. (Jezier. 16.136zł. HeKa 17.361zł.)

Edytowane przez atika

Cena końcowa jest uzależniona od rabatów a jeśli budowa znajduje się daleko ode mnie - to wybacz, ale nie dam ci rabatu takiego jak dla klienta którego mam pod nosem.

Okna Heki, zwłaszcza w obustronnym kolorze wychodzą faktycznie drożej - jest to efekt zastosowania profili. Jezierski sam je okleinuje tym samym jego mniej kosztuje kolor. Heka bierze towar okleinowany od razu przez Schuco. Można toczyć dyskusje który sposób jest lepszy

Zauważyłem, odkąd zacząłem współpracować z Hekaplastem minimalne różnice między oknami.

Oczywiście to co teraz powiem zostanie odczytane na opak - trudno

W standardzie są inne zawiasy dolne (z możliwością ściśnięcia na bolcu tym samym stworzenia oporu dla ruchu skrzydła) - moim subiektywnym zdaniem lepsze

W standardzie przy HS-ach jest okapnik - zapobiega ewentualnemu wciekaniu wody na górną część skrzydła a przy jednostronnym kolorze, gdy rdzeń jest biały zakrywa górną część skrzydła i nie jest widoczny biały profil ościeżnicy

W HKS-ach standardowo są inne, bardziej nośne (możliwość wykonania jeszcze cięższych skrzydeł) sanki bez względu na ciężar skrzydła

Inaczej są rozwiązane ościeżnice w HKS-ach, odpadają z założenia problemy przy tynkowaniu górnego glifu, bo jest większy odstęp od prowadnicy względem krawędzi ościeżnicy - niektórzy dobrzy handlowy dawali tam u Jezierskiego poszerzenie 25 mm

No i chyba najważniejsze dla tych co mają łuki, trapezy, jednostronny kolor czy też samo białe PVC - w Hece to wszystko można wykonać nie tylko na tradyzyjnym zgrzewie lecz także na zgrzewie tzw. "cienkim" który jest standardowym sposobem zgrzewania

Nie wiem jak jest teraz w Jezierskim ale dotychczas nie było żądnych kłopotów z serwisem okien - podobnie w Hece, reakcja na zgłoszenie była bardzo szybka

Okucia też Winkhausa Activpilot, szyby także z tej samej fabryki - jednym słowem towar schodzący z linii produkcyjnej w zastosowanych materiałach prawie identyczny

Subiektywnie oceniając jakość końcowego wykonania, wyszklenia szyb, sposobu transportu, zabezpieczenia okien na czas transportu (widać że u Jezierskiego o tym zapomniano ostatni mi czasy), duperele ważne bardziej dla nas niż dla Was i tym podobne mające wpływ na moją pracę ocenił bym tak.

Heka na 5

Jezierski na 5 z minusem czy 4 plus

Wrażenia po trzymiesięcznej współpracy są co najmniej pozytywne :)

Cena końcowa jest uzależniona od rabatów a jeśli budowa znajduje się daleko ode mnie - to wybacz, ale nie dam ci rabatu takiego jak dla klienta którego mam pod nosem.

Jareko - ale Ty mi nie wyceniałeś okien. Już poprawiam swojego posta - bo rzeczywiście on zabrzmiał dwuznacznie. Mi wyceniał regionalny przedstawiciel i tylko napisałam o różnicy cenowej w tych 2 firmach.

Witam wszystkich,

Podobnie jak wiele osób przede mną, stoję aktualnie przed wyborem dostawcy okien do mojego domu. W założeniu miały to być okna drewniane, jednak ostatnio bardzo mocno zastanawiam się także nad oknami pcv (do czego - poza względami finansowymi - przekonuje mnie także wiele opinii wyrażanych w tym wątku).

Poniżej podaję link do zestawiania mojej stolarki okiennej i bardzo proszę znawców tematu o opinie, czy wybór okien plastikowych w moim wypadku ma sens - głównie ze względu na rozmiary i założenia, które postaram się przedstawić.

https://picasaweb.google.com/lh/photo/7nMohStkGefoe95Ag1_XdVWDksZBhQf7O_6ro1CZBzU?feat=directlink

Jakie okna chcę:

- do domu energooszczędnego, tzn. nie pasywny ale dobrze ocieplonego, z wentylacją mechaniczną i gwc,

- na solidnym, sztywnym i szczelnym profilu, a niekoniecznie o najwyższym współczynniku Uf, myślę że w granicy 1,1 będzie już ok,

- szklenie raczej potrójne o możliwie dobrym współczynniku Ug, szczególnie w tych największych oknach,

- fix'y oprawione w ramie - nie przeszkadza mi zróżnicowana grubość ram, jeżeli tylko poprawi to bilans strat cieplnych,

- w większości dużych okien szyby bezpieczne (hartowane lub klejone na filii),

- wszystkie balkonowe Wk1 z klamką na klucz, ewentualnie ten patent, że mogę zostawić tylko opcję uchylania okna bez możliwości jego otwarcia - to z myślą o dzieciach,

- o wyglądzie prostym, nowoczesnym, białe w środku i z jasno szarą okleiną na zewnątrz.

Proszę o radę czy i ewentualnie jaki profil jakiego producenta może spełnić podane przeze mnie założenia - czy np. Veka Perfectline może być tutaj sensownym wyborem i czy "pomieści" i "udźwignie" te spore trzyszybowe szklenia w fix'ie? A jeżeli nie to jaki mam wybór? Nie chciałbym mieć okien dobranych na "styk" w zakresie wytrzymałościowym i później patrzeć jak latem te spore okna się wypaczają lub dzieje się z nimi coś niedobrego.

Na koniec proszę o namiary na sprawdzonych i solidnych wykonawców stolarki okiennej w drewnie jak i w pcv na Śląsku (najlepiej okolice Katowic lub Częstochowy).

Pozdrawiam

W wyborze firmy nie podpowiem ale co do profili- Perfectline zmieści chyba 40mm pakiet co przy dużych przeszkleniach i szkle bezpiecznym daje U=0,7, poszukałbym szerszych profili dających możliwość zamontowania szkła minimum 46-48mm (Si82, Alphaline, Bluevolution, Eforte, Geneo) gdzie bezproblemowo szkło może mieć U=0,5.

Pozdrawiam

Wszystkim estetom i estetkom ( jestem jedna z nich :- ) w Hece na pewno spodobaja sie klamki Schuco oraz cienki zgrzew w HS-ach-wspomniał o tym jareko. Okienka mam zamontowane od tyg i muszę powiedzieć, ze sa naprawdę piękne.Gdyby ktos chciał zobaczyc fotki-chetnie słuze. Przy okazji, przepraszam za prywatę-dziękuję p. Robertowi i jego ekipie i pozdrawiam z samej "jaskini lwa":p

Wszystkim estetom i estetkom ( jestem jedna z nich :- ) w Hece na pewno spodobaja sie klamki Schuco oraz cienki zgrzew w HS-ach-wspomniał o tym jareko. Okienka mam zamontowane od tyg i muszę powiedzieć, ze sa naprawdę piękne.Gdyby ktos chciał zobaczyc fotki-chetnie słuze. Przy okazji, przepraszam za prywatę-dziękuję p. Robertowi i jego ekipie i pozdrawiam z samej "jaskini lwa":p

A jak estetka oceni takie coś ; http://www.vetrex.com.pl/sites/default/files/aktualnosci_thumb/vetrex_klamka_roto_swing.jpg ;-)

ja chętnie obejrzałbym fotki Twoich okien... a na jakim profilu je masz?

W wyborze firmy nie podpowiem ale co do profili- Perfectline zmieści chyba 40mm pakiet co przy dużych przeszkleniach i szkle bezpiecznym daje U=0,7, poszukałbym szerszych profili dających możliwość zamontowania szkła minimum 46-48mm (Si82, Alphaline, Bluevolution, Eforte, Geneo) gdzie bezproblemowo szkło może mieć U=0,5.

Pozdrawiam

Rozumiem i dziękuję za odpowiedź.

Trochę dzisiaj jeszcze popytałem i poczytałem i mam kolejne pytania:

1. Jak rozumiem w pcv okna balkonowego 2500x1800 typu RU+RU z ruchomym słupkiem nikt mi nie wykona. Jaką mam w takim razie alternatywę jeżeli nie chcę dodatkowo dzielić okna i wstawiać np. naświetla?

2. Okno 4270x2100 typu 3xFIX mogę wykonać w jednej ramie? Producent proponuje 3 oddzielne ramy skręcone ze sobą ale to dwukrotnie poszerzy podziały pomiędzy szybami... a ja w oknach - szczególnie w tych największych - chciałbym mieć jednak jak najwięcej szkła.

3. Okno 2050x5400 typu 3xFIX - przeszklenie klatki schodowej. Podobna sytuacja jak wyżej z tym, że producent zaleca tutaj podział okna na 4 części... i w grę wchodzą już szyby grubości 6mm w pakiecie co jak rozumiem obniża jej U, co przy 10m2 szyby nie jest bez znaczenia...

Ostatnie pytanie, jakie najwyższe Ug może uzyskać pakiet 4/16/4 z np. Kryptonem i powłokami niskoemisyjnymi? Czy jest to w ogóle jakaś alternatywa w moim przypadku? Bo jak podejrzewam lżejsze szklenie mogłoby może rozwiązać część moich problemów... i pozwoliłoby zachować przewidziane przez architekta podziały.

A może aluminium tam gdzie niezbędne a reszta pcv?

bwojtku jak dla mnie, trochę zbyt "pojechana" propozycja...:-)z góry przepraszam, jesli się naraziłam:oops:

Esiak profil schucco Si82,szyba P4, okleina- orzech. Nie chciałabym być posądzona o reklamę lub złe intencje, wiec fotki wysłałam na pw.

Pozdrawiam:-)

Edytowane przez hazeleyes1982

Kurcze...jednak się nie da na pw:-( wiec z góry przepraszam tych niezainteresowanych;)

HS

http://img12.imageshack.us/img12/2900/dscf4178oy.th.jpg[/img]

Uploaded with ImageShack.us

Klamka HS:

http://img685.imageshack.us/img685/8025/dscf4175.th.jpg[/img]

Cienki zgrzew HS:

http://img828.imageshack.us/img828/8531/dscf4173o.th.jpg[/img]

i klamki w pozostałych oknach:

http://img708.imageshack.us/img708/8003/dscf4185d.th.jpg[/img]

Edytowane przez hazeleyes1982

....hmm i co teraz powiedzą ci którym wstawiłeś już jezierskiego.pewnie się wieszają hahaha... tylko nie na oknach bo to lipa jest;p

1heka

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11... nie jeszcze nie tu

12

13

14reszta

kurde, walduś, kurde, :)

tak śledze te posty i śledze bo budowa się przeciąga, majstry "fuchy" łapią i odwlekają wejście do nas :(

witek86: nie jedź tak po jareko bo to o tobie źle świadczy ! Sam napisałeś powyżej że Jezierski to lipa ! , ale oczywiście sugerując że to słowa jareko. Ja nie widzę jego postów w których wyczytać można że jezierski to lipa, chyba że ślepy jestem. Z tego co wyczytałem to jareko po prostu wyżej pod względeam jakości ocenia heka, może to nie do końca obiektywna ocena bo on sam ich okna sprzedaje ale ma do takiej oceny pełne prawo. Inaczej mówiąc niech se pisze co chce, kazdy ma własne prawo oceny i wyboru, ale nie "wkładaj" mu w usta czegoś czego nie powiedział.

hazeleyes: skąd ten nick ? co to za klamki, to hoope ? jaki to model ? [odnosząc się do zdjęcia to wiem, że tą taśmę i tak się zrywa ale takie obszczerbione końce przy klamce brzydko wyglądają] Pytanie drugie :) HS - łącznie cieniutkie, wygląda super - ok :) ale z tego co mi mówiono HS to sytem bezprogowy a u Ciebie nie dość że widać wysoki próg to jest on innego koloru niż rama okna ? o co chodzi ? w salonie gdzie robiłem wycenę, okna typu HS nie było, ale może to zależy od systemu ? :( Możesz dodać jakieś zdjęcie okna otwartego i pokazać jak wyglądają uszczelki w rogach ? uprzedzano mnie, że zgrubienia w tych miejscach lub złe ich łączenia mają duży wpływ na późniejsze "przedmuchy" lub nawet wpuszczanie wody do wnętrza.

Ostatni edit

o klamkach bo doczytalem ze to schuco. ze

Edytowane przez karolekk