Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

a i przypomne tym, ktorzy szukaja okien, by raczej wierzyli w bardziej wiarygodne zrodla niz jareko

w rankingach ten swietny profil wypada tak se

http://cab.blokno.net/?month=3&year=2011#14

http://blokno.net/externals/user_files/cab/Blokno%20-%20opinie%20o%20dostawcach%20marzec%202011.JPG

Obawiam się, że ten ranking nie do końca mówi nam o jakości profili. Trudno by producent okien pracujący od 10 lat na VECE obiektywnie ocenił jakość profili Aluplasta bo niby na jakiej podstawie? Jest to raczej kompilacja udziału w rynku z zadowoleniem z aktualnego dostawcy a to nie to samo co jakość profili.

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chyba źle mnie zrozumiałeś. Nie dyskredytuję Jezierskiego gdyż dalej robi dobre okna i zgodnie z Twoim pozycjonowaniem napisałbym tak ;)

1 - Heka

1a - Jezierski

hmmm...dalej miałbym kłopot ale podałbym tak

2 - Oknoplast, MS, Adams

gdzieś tam dalej EC

14- reszta ;)

Czym różni się Jezierski od Oknoplastu, MS czy Adamsa ( nie pytam o terminy dostaw ) - skoro J. jest o tyle wyżej pozycjonowany od w/w firm. Ja jako zwykły zjadacz chleba czytając FM powiedziałbym że Firmy z miejsca nr 2 ( nie wspomnę o Hece, bo nie wiem co to za twór ) jest dużo wyżej od Jezierskiego. Przecież nie kupuje się tylko okien, ale także doradztwo, montaż, serwis, wiarygodność i uczciwość firmy. Tu jezierski leży na całej linii. W czym J. jest lepszy od EC?

dziwny ten ranking,tak jak reklama przed pogodą że "najlepsze okna-drutex"

ale przecież pogoda dla bogaczy...

Jezierski leży i Urzędowski pada ,"mali" mają padać kurde co to bedzie...

antoni ranking nie o tym miał świadczyć ale nie mi z lekko ponad 100postami się wypowiadać

"szyba to materiał kruchy,nie podlega gwarancji"- pani z profiloplastu z leszna!!!!!!!!!!!!

tylko jak jeden z drugim gdzieś walneli a szybe i tak wstawili to co ??-ja(w imieniu paniu która chciała abym jej pomógł)

"no wie pan teraz my tego nie wiemy"-PzP

szkoda gadać,nie dziwie się że pada

tłumaczenie dla karolka....

jak firma sprzedająca okna czyli profil okucia szyby itd może powiedzieć że jeśli szyba strzela to nic dziwnego bo to przciez szyba ,materiał kruchy

ju anderstend nał?

Mysle ze na stronie 852 tego tematu blonko jasno wyjasnil w rankingu chodzi tylko o jakosc a nie popularnosc

dokladnie post 17036

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?1792-szukam-dobrych-okien/page852

Uścislę tylko. W badaniu zapytano producentów okien: "Którego dostawcy profile tworzywowe cechuje najwyższa jakość?". Innym pytaniem było: "Profile którego dostawcy obecnie wykorzystujesz w produkcji?". Te dwie odpowiedzi nie pokrywały się ze sobą, przynajmniej nie często.. Tak więc uzyskane odpowiedzi były SUBIEKTYWNĄ oceną producentów nt. jakości systemów profilowych obecnych na rynku. I nie zakładałbym, że swoją ocenę czerpią oni tylko z własnego doświadczenia produkcyjnego (podobnie zresztą jak handlowcy czy montażyści). Na pewno jednak wyniki tego badania są odzwierciedleniem stanu świadomości jakościowej producentów okien. pzdr

...jezierski to beee ale mam dla niego szacunek bo to dobre okna to nic ze mariuszowi s zrobili te magiczne zgrzewy ktore tak zachwalal jareko ... ale to dobra firma, tylko czasami zla ale ogolnie dobra choc pada ale robi nadal dobre okna - jeden belkot...

....tylko roznica chyba jest taka ze ci Panowie sprzedaja okna roznych producentw i jakos specjalnie sie nie podniecaja tym co sprzedaja a jareko wynosi pod niebiosa jeden profil i zawsze jednego wlasciwego tego najlepszego producenta - wlasnie tego, ktorym aktualnie handluje :-)

...a i przypomne tym, ktorzy szukaja okien, by raczej wierzyli w bardziej wiarygodne zrodla niz jareko

w rankingach ten swietny profil wypada tak ....

Pominę ciągła reklamę twej porównywarki realnie niewiele mającej wspólnego z rzeczywistością i będącą wyrazem SUBIEKTYWNYCH ocen jakiś tam ludzi -ale odpowiem ci tak

SUBIEKTYWNIE wyrażam tu swoje opinie na temat producentów i okien jakie z danego systemu profili wykonać mogą. Dla ciebie może być to bełkot - dla innych dość ważne informacje

Dla mnie Schuco SUBIEKTYWNIE jest profilem najlepszym

Dla mnie zarówno Jezierski, Adams, Oknoplast, MS i jeszcze kilku producentów mających ogólnopolską sieć sprzedaży są SUBIEKTYWNIE najlepszymi producentami w profilach na których robią. Do tego grona powoli chce dołączyć Heka i wcześniej czy później taką samą sieć stworzy tak jak ma już w kilku krajach Europy

I dalej naśmiewając się z SUBIEKTYWNEJ wyszukiwarki Imć Pana powiem że mam PRAWO do SUBIEKTYWNEJ oceny pewnych rozwiązań u jednego producenta porównując go z innym

SUBIEKTYWNIE zawsze promowałem Schuco a że współpracowałem z Jezierskim, przy okazji on na mojej SUBIEKTYWNEJ ( dla ciebie może i chorej) fascynacji Schuco i wielu stosowanych tylko w tym profilu rozwiązań, korzystał

Nie zgadzam się - forum jest ogólnodostępne i każdy ma prawo wypowiadać się na tematy wszystkich firm z branży stolarki otworowej a nie jak do niedawna tylko Jezierski is the best w Twoim mniemaniu a którego byłeś bezwstydnym apolegotą. Przygarnął Cię jakiś tam nikomu nie znany HeKa, którego jesteś sprzedawcą i którego znowu wywyższasz wciskając bajkę o nieprawdopodobnej, niemieckiej jakości odklejonemu stadku baranowatych Klientów.

HeKa to niemiecka firma kupująca wszystko drożej od poddostawców polskich niz jakakolwiek polska firma. A i tak się cieszą w HeKa bo mają taniej niż u siebie w Reich-u.

Jareko - HeKa też może za chwilę wywrócić się do góry kołami i kompletnie stracisz wiarygodność, którą masz mocno nadszarpniętą.

Ciesz się, że nie trafiłeś na Klienta- liczykrupę bo zostałbyś w skarpetkach za opóźnienia kilkumiesięczne w realizacji zamówień.

Oczywiście, moja wiarygodność nadszarpnięta jest przede wszystkim wśród innych związanych z branżą - jakoś zupełnie inaczej widzę ją w kontaktach z klientami :)

Trafiłem na niejednego liczykrupę, ale nie śmiem tak o nich mówić, nawet jeśli wykorzystali dokładnie zapisy w umowie. Ile straciłem to ja wiem a Tobie Charli nic do tego. Ha ha ha jako sierotę przygarnęła mnie Heka, co za nieszczęście, a tyle maili i zaproszeń przez innych dostałem jak poszło w eter, że kończę współprace z Jezierskim ale pozostałem dalej przy Schuco .

I jakoś czytelnicy Forum, jakże często wypowiadający się także tutaj na mój temat, zastanawiają się czego TY i inni ode mnie cierpisz? Że Schuco uważam za najlepsze? Że Jezierskiego uważałem i uważam za firmę potrafiąca wykonać w tym profilu dobre okna mimo iż nie potrafił się zachować na jesieni 2010? Wpadki ze zgrzewami zdarzają się - od naprawy błędów są reklamacje. Jakby EC produkował okna jak Jezierski, Oknoplast czy Heka o nim też mile bym się wypowiadał - ale jak powiem coś źle o jakimkolwiek producencie podniesiesz zaraz krzyk że gnoje konkurencję - dlatego o negatywach milczę - wystarczą sami Forumowicze piszący o swoich oknach a kilka tematów dotyczących EC już na FM było

Nikomu nieznany Heka - to dziwne - ty człowiek z branży ich nie znasz ;) czy może dlatego Ci nieznany bo zamiast od Ciebie szyby bierze w Efectora ? ;)

Ale za jedno Ci dziękuję - za niechcąca reklamę Heki :)

Edytowane przez jareko

Ani mi Jareko brat ani swat, ani konkurencja (terytorialnie) ale doskonale go rozumiem. Nigdy nie napisał że firma X jest najlepsza a wszyscy pozostali be, jego opinie były dość zrównoważone i na ile to możliwe obiektywne czego nie można powiedzieć o niektórych utytułowanych doradcach. Normalne jest (przynajmniej powinno) że sprzedawca okien jakiejś jednej firmy w niektórych ocenach bywa subiektywny. Trzeba być do czegoś bardzo przekonanym żeby robić czy sprzedawać to dobrze.

Byłoby dobrze gdyby wszyscy do swojego zajęcia podchodzili z takim przekonaniem jak Jareko. Robi to z pasją, ma dużą wiedzę, udziela wielu cennych rad na forum i dla mnie jest dużo wiarygodniejszy niż dobry fachowiec od szkła który po tym jak wygięły się mu skrzydła w balkonie PCV doznał objawienia i głosi gdzie popadnie że plastik jest be a drewno the best i koniec kropka.

Powyższe napisał sprzedawca okien firmy której bezpośrednią konkurencją jest zarówno Jezierski i Heka.

Pozdrawiam

Witajcie forumowicze,

Niestety nie mam czasu na zagłębienie się w Wasze gorące dyskusje, ale mam do Was prośbę (oczywiście tych nie pochłoniętych innymi dyskusjami).

Piszecie o różnych lepszych i gorszych firmach produkujących okna. Podpowiedzcie jak na prawdę wybrać najlepiej?

Bo np. piszecie że Jezierski lepszy od Oknoplastu, MS czy Adamsa.

Jak to sprawdzić?

Ja zrobiłem kilkanaście różnych wycen i w większości ceny sa "podobne", ale gdzie ta "ważna różnica"?

W moich wycenach oknoplast jest droższy od innej lokalne firmy "Framex" o jakieś 10%, a Uw całego okna gorsze o jakieś o,1.

Podpowiedzcie proszę....

najlepszym rozwiązaniem jest zasięgnięcie "języka" wśród innych, budujących się na Twoim terenie - oni prędzej mogą powiedzieć coś o lokalnym producencie.

Ważna różnica jest tam gdzie nie widać - zastosowana stal, w odpowiedniej odległości rozmieszczenie wkrętów mocujących profil do wzmocnienia, sposób okuwania tzn. czy idą na łatwiznę (oszczędność) i dają "okrojone" okucia czy zgodnie z zasadą, że skrzydło powinno mieć tyle zaczepów by odległość między nimi nie była większa niż 70 cm (a tu można nieźle zaszaleć ;) ), odpowiednio do profila dobrana szyba - modne 3 szybówki wrzucane są do profili 60 mm tyle tylko że poza samym faktem iż masz trzecia szybę i za nią płacisz kompletnie nic nie zyskujesz

Do wyliczeń Uw podchodź z lekką rezerwą, jeśli nie liczy tego specjalny program to liczenie na piechotę jest często lekko modyfikowane marketingowo - nagminnie "zapomina się" w PSI na stylu szyby z profilem

Jak odróżnić uczciwe okna od nieuczciwych? Tylko sie nie śmiej - zważ oba jeśli masz taką możliwość - to które będzie cięższe o minimum 10% będzie lepsze - po prostu ma wzmocnienie :) odpowiedniej grubości, jeśli waga będzie odbiegała bardziej - blacha albo od konserw albo wogóle jej brak (tacy producenci też ciągle są na rynku :( )

A tak wogóle jest to temat rzeka

ten "rankig" to czysto subiektywna ocena nie tylko producenta ale też profila z którego robi okna - witek i ja handlujemy Schuco więc oczywiście nie jesteśmy obiektywni - swój "stosunek" do tego profila wytłumaczyłem na tej stronie - subiektywnie uważam, że jest lepszy od konkurencyjnych. Zresztą podejrzewam, że bardziej był to żart Witka niż rzetelna ocena. Dla mnie Oknoplast, Adams, MS czy kilku jeszcze producentów można postawić w jednym rzędzie jeśli chodzi o to CO i JAK wykonują. Reszta to niestety w dużej mierze tandeta, wyroby oknopodobne a nie okna - dlatego ważne jest zebranie opini innych użytkowników - zwłaszcza w przypadku firm lokalnych - bo wśród nich zdarzają się jednak perełki potrafiące dopieścić każde okno i nie robiących klientów w balona

Edytowane przez jareko

Dzięki Jarku,

tak jak radzisz muszę się dopytać forumowiczów kto się budował w okolicach Szczecina. Może znajdzie się ktoś kto to czyta :-) ?

Ja jako laik jeszcze nie słyszałem o rozmieszczeniu wkrętów czy sposobach okuwania, nie więcej niż 70cm, tak?

Ja chyba zdecyduję się na:

http://www.framex.pl/okna-energooszczdne/stolarka-pcw/okna-gealan-plus-83.html

Wagi okien nie sprawdzę, ale jeśli mógłbyś sprawdzić ten link i dać info zwrotne, będę bardzo wdzięczny.

Jeszcze raz dzięki za poradę.

Pozdrawiam

najlepszym rozwiązaniem jest zasięgnięcie "języka" wśród innych, budujących się na Twoim terenie - oni prędzej mogą powiedzieć coś o lokalnym producencie.

Ważna różnica jest tam gdzie nie widać - zastosowana stal, w odpowiedniej odległości rozmieszczenie wkrętów mocujących profil do wzmocnienia, sposób okuwania tzn. czy idą na łatwiznę (oszczędność) i dają "okrojone" okucia czy zgodnie z zasadą, że skrzydło powinno mieć tyle zaczepów by odległość między nimi nie była większa niż 70 cm (a tu można nieźle zaszaleć ;) ), odpowiednio do profila dobrana szyba - modne 3 szybówki wrzucane są do profili 60 mm tyle tylko że poza samym faktem iż masz trzecia szybę i za nią płacisz kompletnie nic nie zyskujesz

Do wyliczeń Uw podchodź z lekką rezerwą, jeśli nie liczy tego specjalny program to liczenie na piechotę jest często lekko modyfikowane marketingowo - nagminnie "zapomina się" w PSI na stylu szyby z profilem

Jak odróżnić uczciwe okna od nieuczciwych? Tylko sie nie śmiej - zważ oba jeśli masz taką możliwość - to które będzie cięższe o minimum 10% będzie lepsze - po prostu ma wzmocnienie :) odpowiedniej grubości, jeśli waga będzie odbiegała bardziej - blacha albo od konserw albo wogóle jej brak (tacy producenci też ciągle są na rynku :( )

A tak wogóle jest to temat rzeka

ten "rankig" to czysto subiektywna ocena nie tylko producenta ale też profila z którego robi okna - witek i ja handlujemy Schuco więc oczywiście nie jesteśmy obiektywni - swój "stosunek" do tego profila wytłumaczyłem na tej stronie - subiektywnie uważam, że jest lepszy od konkurencyjnych

Witam Wszystkich . Dochodzę do sedna w wyborze okien

zacząłem od Veki z oknoplastu thermic 90 4/16st/4/16st/4 lub concept 4/14/4/14 i avante

a skończyłem chyba na schueco si82 clasic obustronny orzech 4/16/4/16/4 z ciepłą ramką

Mało brakowało abym zdecydował się na niski próg . z oknoplastu go tak zachwalali

Jak Wam ta opcja się podoba i czy brać pakiet 44mm.

Pozdrawiam

Witajcie forumowicze,

Niestety nie mam czasu na zagłębienie się w Wasze gorące dyskusje, ale mam do Was prośbę (oczywiście tych nie pochłoniętych innymi dyskusjami).

Piszecie o różnych lepszych i gorszych firmach produkujących okna. Podpowiedzcie jak na prawdę wybrać najlepiej?

Podpowiedzcie proszę....

Powinieneś sprawdzić parametry tych okien, na które otrzymałeś ofertę, uwzględniając szczególnie te właściwości, na których najbardziej ci zależy. Poza izolacyjnością cieplną (Uw) możesz jeszcze porównac dźwiękochłonność, szczelność na deszcz i wiatr, sztywność i kilka innych parametrów. O tym które z tych parametrów określają konkretne właściwości okna możesz przeczytać w poradniku, a konkretne wartości tych parametrów znajdziesz w porównywarce. Liczenie ilości wkrętów, ilości komór albo szukanie współczynników liniowych - to ślepa uliczka - odradzam. pzdr

Zapomniałem dodać o ciepłych parapetach . Heka robi je teraz z Xps ale i tak wychodzi u nas 2 tys na wszystkie okna . Więc wkleję sam 5 cm z xps .

Proszę darować, ale opcja "wkleję sam 5 cm xps" jest bez sensu. Istotą "ciepłego parapetu" jest połączenie niskiej przewodności cieplnej styropianu ze szczelnością połączenia w progu okna wynikającą z odpowiedniego kształtu parapetu. Wklejenie 5 cm styropianu ograniczy Panu jedynie światło ościeży i to wszystko co dzięki temu pomysłowi można zyskać. Ale oczywiście, to Pański dom i pomysły... ja tylko tak, bo chyba jako jeden z niewielu widziałem z bliska jak się to robi :-).

Kurcze ludziska dajcie już spokój @jareko. Czego Wy od niego chcecie że tak na niego najeżdżacie? Czytam już któryś post z kolei atakujący jareko. Ludzie wyluzujcie.

To że teraz @jareko promuje Heke - a komu to przeszkadza!

W moim przypadku nie było mnie stać na Jezierskiego czy Heke i @jareko doradził mi AdamS`a. Więc w czym problem?

Dla mnie jest to człowiek który jak mało kto zna się na rzeczy, pomoże i doradzi a przecież robić tego nie musi. Pomagając i odpowiadając ludziom na ich pytania robi to bezinteresownie.

Mi paro krotnie pomógł i wytłumaczył co i jak z oknami za co jestem mu wdzięczny.

Pozdrawiam i Życzę Wesołych Świąt.

Ivo jest moją konkurencją (terytorialnie i nie tylko) ale wyjątkowo często zgadzam się z opinami przez niego wyrażnymi. Trudno jest oczekiwać, by ktoś kto kocha swoją pracę nie mógł o niej powiedzieć słowa. Dopóki Jareko chwalił Jezierskiego to było dobrze, jak sytuacja zmusiła go do zmiany głownego dostawcy to stał się dla niektórych niewygodny. To jego prawo. Sztuczne by bylo gdyby coś pisał nba przykładach i jednocześnie lawirując w słowach by nie wymienić nazwy firmy. Zupełnie jak z piwem bezalkoholowym.

Poza tym - jeśli komuś chodzi o reklamę - to niech czyta te nazwy. Jak ktoś szuka dobrych rad i praktycznych rozwiązań - niech nie zwraca na nie uwagi.