Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

... Istotą "ciepłego parapetu" jest połączenie niskiej przewodności cieplnej styropianu ze szczelnością połączenia w progu okna wynikającą z odpowiedniego kształtu parapetu......
Szczelność może zagwarantować taśma paroszczelna. Ciepło może zagwarantować odpowiedni montaż parapetu i minimum 20 mm piany pod nim. W dobie szukania oszczędności inwestycji taki montaż wychodzi o wiele taniej a efekty wbrew pozorom są identyczne.

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W dobie szukania oszczędności inwestycji...

Wiele czynności można wykonać na wiele sposobów. Montaż też. Inwestor pisał o "ciepłym parapecie" oraz własnym pomyśle na jego zastąpienie. Do tego się odnosiłem. Nie prosił o radę jak "w dobie szukania oszczędności"... z dobrego zrobić inne:-), więc nie doradzałem. Swoją drogą leszczynianie kroją gościa na tych styropianach (moim zdaniem) aż miło, chyba że tych progów okien ze 100 mb:-).

ponawiam prosbe do charliego o objasnienie co znaczy, ze heka kupuje towar od polskich poddostawcow ?

Co w oknie schuco moge znalezc co nie jest schuco ? Poza szyba i okuciem oczywiscie :)

O wiesz!, w oknie Schueco możesz znaleźć też ich firmowe okucie. Przynajmniej kiedyś mieli (zdaje mi się, że firma Pobud z Bielska je stosuje).

A ja myślę, że tam wyżej była sugestia, że Heka kupuje niemieckie profile u Schueco Polska (czyli tak jakby przez pośrednika). Nawet nie wiem czy tak jest, a nawet gdyby - to nie ma żadnego znaczenia dla przyszłego użytkownika okien.

wyjaśnię

Hekaplast kupuje profile z pominięciem Schuco Polska - bezpośrednio zaopatruję się w Niemczech stąd na foliach ochronnych nie widać napisów w języku polskim

Czy to ma znaczenie?

Moim zdaniem nie ma.

Firmowe okucia Schuco - te czarne z poliweglanu (o ile dobrze pamiętam) - po przekonstruowaniu narożników chyba w 2000 mają wiele zalet - podstawową - realnie nie wymagaja konserwacji ale... ale nienawidzą brudu. Markbud z Łomianek w dalszym ciągu je używa jeśli klient sobie je zażyczy, bo standardowo robi także na Winkhausie Activ Pilot

Znalazłem ten link o HeKa ale po wrzuceniu w google translatora wychodzi jakiś bełkot :)

http://www.schueco.com/web/partner/2010_04/home/menschen/current/1004_heka

Może ktoś streścić o co chodzi ?

50 lat skończył właściciel tej firmy, czy HeKa współpracuje z schueco 50 lat ?

50 lat temu mala firma stolarska produkujaca skrzynki do rolet ( ogolnie pewnie chodzi o produkcje rolet ) i dzis 50 lat pozniej heka herzog gmbh jest znanym euroejskim producentem okien.

dalej podaja ze w trzech miejscach europy zatrudniaja prawie 200 osob ( francja chorwacja i polska ) ogolnie wspolpracuja z okolo 400 partnerami handlowymi .

i dale leci ogolny belkot i samochwalstwo jak to jest w tekstach sponsorowanych.

Witam . Do ciepłych parapetów .

u mnie wychodzi 12m

metr kosztuje 150zł

wychodzi 1800zł netto

głębokość regulowana w sumie

porotherm 25+ ocieplenie 15

40cm + okapnik

Pozdrawiam. Czy mnie leszczynianie kroją . Tego nie wiem. było taniej ale to był zwykły styropian teraz jest z ekstrudowanego .

pozdrawiam.

Mając dwie podobne wyceny od tego samego producenta ale od dwóch różnych przedstawicieli z tym,że u jednego będzie montaż gratis to

przecież wiadomo od którego kupi się okna,drugi obejdzie sie smakiem

Pewno sie wybierze w takim wypadku tego tańszego, tylko może być problem za kilka lat z gwarancją bo "przypadkiem" może już tego przedstawciela nie być na rynku....

Ostatnio znów powrocił montaż gratis

A co w tym śmiesznego ? Mając dwie podobne wyceny od tego samego producenta ale od dwóch różnych przedstawicieli z tym,że u jednego będzie montaż gratis to przecież wiadomo od którego kupi się okna,drugi obejdzie sie smakiem :)

To się nazywa konkurencja ;)

Tu jestem akurat odmiennego zdania. Z góry przepraszam za ostry ton wypowiedzi, ale "montaż gratis" może zaoferować wyłącznie sprzedawca idiota, nabywcy naiwniakowi. Krótko wyjaśnię:

Sprzedawca okien oferujący "montaż gratis":

1. Otwarcie okazuje całkowity brak szacunku dla ciężkiej pracy ekip montażowych.

2. Deprecjonuje wartość i znaczenie prawidłowego montażu okien dla osiągnięcia zamierzonego efektu końcowego inwestycji.

3. Bladego pojęcia nie ma o prawidłowym prowadzeniu marketingu w branży okiennej i budowlanej.

4. Przez skórę czuję, że o prawidłowym montażu okien też pojęcia nie ma i chętnie, to pokażę publicznie.

(Wystarczy, że inwestor korzystający z "gratisu" zaprosi mnie na taki montaż. Pojadę, obejrzę i opiszę na stronie oknotest.pl i FM, tak pro publico bono, co naprawdę oznacza ofertowany "montaż gratis".)

Nabywca korzystający z oferty "montaż gratis":

1. Wykazuje więcej niż naiwność wierząc, że za ów "gratis" naprawdę nie płaci w cenie innych składników oferty.

2. Wykazuje więcej niż naiwność wierząc, że "montaż gratis" wykonany zostanie "zgodnie z zasadami wiedzy technicznej" do czego obliguje wykonawcę art.5 ust.1 ustawy Prawo budowlane.

3. Zapomina o starym ludowym porzekadle mówiącym, że "Chytry dwa razy płaci".

ostro ale jakże prawdziwie kolego Test :)

Taki jest nasz rynek - naiwniaków po obu stronach jest multum. Tylko później lament i płacz jak wyrób oknopodobny lub montaż montażopodobny, wyrywać trzeba, gdy tynki skończone, kafelki ułożone, mieszka się już i kasę po raz drugi wybecelować ;) trzeba

O gwarancji na montaż nie wspominam gdyż dalej jest rzadkością

O naiwności kupowania okien bez montażu i wykonywanie go własnymi rencami ;) bądź rękoma tych co ściany wstawiali nie wspomnę. Echhh... ale co tam, dzięki takiemu podejściu mamy pracę i coraz więcej właśnie takiej roboty - poprawki montażu po "fachowcach", wymiany okien mających raptem kilka lat - oby tak dalej to do emerytury będę miał coraz więcej pracy ;)

Tu jestem akurat odmiennego zdania. Z góry przepraszam za ostry ton wypowiedzi, ale "montaż gratis" może zaoferować wyłącznie sprzedawca idiota, nabywcy naiwniakowi. Krótko wyjaśnię:

Sprzedawca okien oferujący "montaż gratis":

1. Otwarcie okazuje całkowity brak szacunku dla ciężkiej pracy ekip montażowych.

2. Deprecjonuje wartość i znaczenie prawidłowego montażu okien dla osiągnięcia zamierzonego efektu końcowego inwestycji.

3. Bladego pojęcia nie ma o prawidłowym prowadzeniu marketingu w branży okiennej i budowlanej.

4. Przez skórę czuję, że o prawidłowym montażu okien też pojęcia nie ma i chętnie, to pokażę publicznie.

(Wystarczy, że inwestor korzystający z "gratisu" zaprosi mnie na taki montaż. Pojadę, obejrzę i opiszę na stronie oknotest.pl i FM, tak pro publico bono, co naprawdę oznacza ofertowany "montaż gratis".)

Nabywca korzystający z oferty "montaż gratis":

1. Wykazuje więcej niż naiwność wierząc, że za ów "gratis" naprawdę nie płaci w cenie innych składników oferty.

2. Wykazuje więcej niż naiwność wierząc, że "montaż gratis" wykonany zostanie "zgodnie z zasadami wiedzy technicznej" do czego obliguje wykonawcę art.5 ust.1 ustawy Prawo budowlane.

3. Zapomina o starym ludowym porzekadle mówiącym, że "Chytry dwa razy płaci".

jak dla mnie Test tym razem sie nie popisales

AD. 1 a gdzie jest napisane ze ekipa montazowa tyra za darmo? sztuka sprzedac okna w takiej cenie zeby sobie pozwolic na " montaz gratis "

AD.2 co to za belkot? "deprecionuje wartosc" i jakie to ma znaczenie dla jakosci montazu jesli oferte montazu okresla sie jako gratis?

AD.3 jaki k..wa marketing masz na mysli ? jesli ludzie walcza o to zeby zarobic na chleb zaplacic podatki i utrzymac rodzine

AD.4 przez skore to mozesz poczuc jak Cie osa u...li piszac w ten sposob obrazasz ludzi ktorzy zamontuja te okna i bedzie wszystko ok. ale to dopiero moze sie okazac po montazu, a nie poprzez Twoja skore

a ze swojego doswiadczenia wiem ze na domku sredniej wielkosci za " montaz gratis " mozna zarobic ok. 4-5 tys. po podliczeniu kosztow zostaje 2,5 - 3 tys na czysto po oplaceniu montazystow zus-ow i innych srusow.

Edytowane przez czmirek