Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a co powiecie na okna z firmy TRADYCJA? mało info jest na temat tych okien więc pytam,

Gealan jak Gealan. W wersji PMMA jak najbardziej. Na pierwszy rzut oka, to firmie deczko się chyba jeszcze myli szerokość kształtowników z głębokością, co jeszcze się jej myli nie wiem, czasem lepiej nie wiedzieć. A Tradycja? Ładne imię dla dziewczynki:-).

myślę o pcv.

W kwestii formalnej to skrót "pcv" jest "nie po polskiemu a także nie po angielskiemu".

http://pl.wikipedia.org/wiki/PCW

W samym Poznaniu nie ma chyba żadnego liczącego się producenta oknie PVC. Jest za to silna reprezentacja handlowa czołówki producentów i tam radzę skierować swoje kroki.

Proszę o radę, co wybrać. Wymiana okien w mieszkaniu, budynek wielorodzinny, okna typowe prostokątne, białe, największy rozmiar pojedyńczego skrzydła to 900x1435, pozostałe węższe. Z kilku ofert w Kołobrzegu wybrałem dwie:

1. Ideal 4000 6K (6-cio komorowe), profil o szerokości 70 mm, producent Aluplast Poznań, okucia Roto NT, pakiet 3-szybowy Ug=0,7

2. N.ergo (5-cio komorowe) na profilu Brugmann AD, profil o szerokości 73 mm, producent Pomorska Fabryka Okien MS ze Słupska, okucia Maco Trend, pakiet 3-szybowy Ug=0,5

Firmy montujące w/w okna mają zbliżoną ofertę cenową, oferują podobną jakość montażu

A ja mam pytanie do jareko

Czy w oferowanych oknach ct70 znajdują się otwory umieszczone w ramie (górny profil od dołu) podobną są to otwory rozprzężeniowe ???

Czy jakaś technologia mówi coś o tym ??? Mam PVC ale stare i tego tam nie było.

Kiedyś tworzywo z którego się robi okna było "lepsze", ale poważnie to technologia idzie do przodu. Więszkość okien, które znam ma takie technologiczne otwory odprężające. Parę lat temu w Muratorze pisał o potrzebie ich stosowania Pchełek.

1. Ideal 4000 6K (6-cio komorowe), profil o szerokości 70 mm, producent Aluplast Poznań, okucia Roto NT, pakiet 3-szybowy Ug=0,7

Może nie jestem na bieżąco z wiedzą, ale Aluplast dostarcza profile (czyli plastik na okna) a nie gotowe okna. Jeśli Twój sprzedawca użył nazwy "Aluplast Poznań" to może to oznaczać, że faktycznym producentem okien jest jakaś nieznana firma, której nazwy nie warto było podawać.

masz tylko ich poszukaj

W skrzydle nie ma problemy, sa na dole i na górze jak otworzysz

W ościeznicy też nie powinno być

Od dołu taką funkcję pełnia otwory odwodnieniowe, na górze bywa różnie. Albo od środka, olbo od zewnątrz albo z boku w ościeżnicy - ale tego już nie zobaczysz gdyż jast zakryte pianą i tynkiem

PVC MUSI mieć otwory odprężające (wentylujące) pierwszą komorę profilu, bez tego cuda się dzieją

Mało tego, każdy system profili wymaga różnej ich powierzchni

A o mnie zapomnieliście !!! :) Dajcie mi pare opcji. Na razie znajomy polecił mi Oknoplast z Krakowa. Znajde gdzie mają w Poznaniu biuro i pojadę sprawdzić a potem zdam Wam relacje. Tylko chciałbym coś jeszcze dla porównania !

Oknoplast ma swoje biuro w Poznaniu np. na ul. Jeżyckiej...

A ja znam ich biuro na Góreckiej..

Ps. Nie chciałem dublować już swojego posta, ale dodam, że odniosłem wrażenie, że Górecka w Poznaniu to tak jak Bartycka dla Warszawy - centrum budownictwa i znaleźć tam można wiele firm - nie tylko okiennych.

Edytowane przez finlandia
uzupełnienie o PS.