Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

prawdą jest, że chyba wśród producentów na Aluplascię było najwięcej takich, którzy nie trzymali się zaleceń systemu i wychodziły z tego wyroby oknopodobne i pokutuje to ciągle utratą wiarygodności marki

Czarne uszczelki?

Od samego początku istnienia profili PVC były czarne i jakoś nikomu to nie przeszkadzało a ty teraz podnosisz to jako wadę Aluplasta? Chcesz szare - możesz mieć tyle tylko, że w świadomości klientów profil ten zakorzenił się jako taniocha i jak przychodzi do szarej uszczelki dopłacić to z niej rezygnują

Uważasz że Rahau i Veka to takie genialne profile?

Podobnie można powiedzieć o Brungmanie, Schuco, Kommerlingu, Knipingu (kto wogóle pamięta jeszcze że taki profil istniał na naszym rynku?) Thusenie, Salamandrze itd.

Akurat te dwa które wymieniłeś niczym się szczególnym nie wyróżniają, ani estetyką, ani statyką (Brungman pod tym względem bije na głowę Veke)

Liczy się PRODUCENT !!! O tym się ciągle mówi, aż do znudzenia. Taki Adams na przykład robi te swoje okienka na Aluplaście i robi je bardzo dobrze ale... ale niestety, jest droższy od garażowca, co ma gdzieś produkt, serwis i liczy się dla niego tylko jak najtańsze okno by sprzedać na targu wśród świń, ziemniaków i chabaniny z uboju ;)

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie chodzi stricte o aluplast, tylko o firmy wykonujące okna na profilach tego producenta

Tak jak Jareko pisze, dobrej marki profil i okucie to tylko zadatki na dobre okno. Reszta zależy od producenta. Jedne z najlepszych okien jakie znam (chodzi o pewnego producenta) są na profilach Deceuninck-Inoutic, co nie przeszkadza temu że właśnie na Deceunincku było zrobione jedno z najbardziej spierniczonych jakie kiedykolwiek spotkałem , oczywiście przez kogoś innego wyprodukowane.

I tak się pod wąsem uśmiecham kiedy czytam posty "po co przepłacać za markę" ;-) ;-)

Pozdrawiam

Nie sprzedaję już Aluplasta, ale nie uważam, by to był zły profil. Jako surowiec nie rózni się specjalnie od innych.

Bardziej istotny jest producent i montażysta.

Ale problemem TANIEGO PROFILA jest fakt, że niska cena skupia tych, co oszczędzają w każdym calu:

- od Producenta okien, który kupuje tanio i chce sprzedać tanio, więc odchudza okno na czym się da.

- sprzedawcę, który sprzedaje tanio, więc też oszczędza na czym się da

- montażystę, któremu nie wypada wstawiać okien drożej niż najniższa stawka rynkowa,

- i Inwestora, którego budżet jest niski, więc musi "oszczędzać" nie tylkon na oknie, ale też na wszystkim innym.

Same nieszczęscia, a później cierpi marka dostawcy systemu. Ja wprowadziłem do siebie kilka lat temu Vekę tylko dlatego, że to była marka bez takich "historii" - nie miałem żadnych innych przesłanek by uważać, że Veka jest w jakiś istotny sposób lepsza.

Wracając do Aluplasta - mają kilku uznanych producentów - od Adamsa do wspominanego Elwizu - na forum o nich może nie jest głośno, ale to firma widoczna w branży - bynajmniej nie z powodu najniższych cen.

... I tak się pod wąsem uśmiecham kiedy czytam posty "po co przepłacać za markę" ;-) ;-)...

Sama idea powstania Muratora była szczytna. W połowie lat 80-tych pojawiło sie pismo promujące rózne rozwiązania tanie i dobre, rozwiązania jakich u nas w kraju nie było z różnych powodów, pismo które mi pomogło w mojej budowie, ale... ale w mej ocenie w pewnym momencie został przekroczony próg jakościowy. Jak jeden z Was ma w stopce - "okna to tylko materiał budowlany". Racja ale okna traktowane są wyjątkowo po macoszemu. Stykam się z różnymi klientami i uwierzcie mi, podejście do okien jako ważnego elementu całej chałupy jest jednak rzadkością. Większość traktuje jak cegłę czy piasek ) i takie są później efekty. Producenci którzy już dawno powinni paść i z pełna premedytacją robią klientów w balona sprzedając wyroby oknopodobne mają się dobrze, tylko dzięki Wam i waszemu podejściu. Jak najtańsze okna, jak najtańszy montaż ale później jak najdroższe farby, kafelki, wykończeniówka. Pokaż się sąsiadowi by mu gula wyskoczyła z zazdrości a że za kilka lat pojawi się tu post "spier... mi okna i co ja mam teraz robić ? " to inna bajka.

Cieszy mnie, że na coraz większej ilości budów widzę pod balkonami profile bazowe czy poszerzenia by docelowy poziom posadzki uzyskać ale ciągle ten problem się pojawia.

Powiem szczerze, mam dość telefonów od tych klientów którym postawiono okna na cegłach i później w trakcie rozmowy wychodzi dlaczego. Mam dość telefonów gdzie skarżą sie inwestorzy opisując swoje przeżycia z okniarzami i prośbą o poradę jak z tego wybrnąć. A mam kilka przykładów gdy dzwonią do mnie ci którzy z moich czy kumpla usług nie skorzystali bo oferty było o tysiąc czy dwa droższe a teraz mają kłopoty.

Węża w kieszeni warto mieć bo dzięki temu można się czegoś dochrapać ale jeśli już macie wydać pieniądze zacznijcie myśleć a nie zaślepieni jak najtańszą ofertą idziecie jak ćma do żarówki ;)

I zacznijcie traktować okna z należytym im szacunkiem gdyż od nich zależy nie tylko wygląd chałupy lecz także wasz spokój przez najbliższe dziesięciolecia. Jak źle dokonacie wyboru całe te wasze tynki, kafelki, elewacje i inne elementy na które wyłożyliście niemałą kasę szalg trafi

byłem dziś w Winkhausie zrobić zakupy i przy okazji tematu nasunęła mi się kolejna myśl

Klamka z kluczykiem Hoppe kosztuje prawie 80,- PLN, klamka z kluczykiem w Castoramie kosztuje 15,- PLN

Skąd taka różnica? Zwolennicy teorii spiskowych już mają odpowiedź - Hoppe kroi kogo tylko może.

Inni po wielu latach użytkowania wspomnianych klamek powiedzą - dobre musi kosztować :)

Cóż stoi na przeszkodzie by klamki dawać także najtańsze ? Jak robi to wielu producentów?

W mej ocenie przeszkoda jest jedna - jak sprzedaje się dobre okna to choćby na klamkach nie wypada oszczędzać ku zadowoleniu klienta - zadowoleniu z użytkowania choć nie koniecznie z ceny ;)

Po kilku mailach i telefonach dostałem ofertę z Oknoplastu z ul. Góreckiej !!! Żenada ! Musiałem prosić się o ofertę !!! Przejrzałem ją i pomijając różnice między oddziałami (górecka ma rolety i silniki portosa a jeżycka beclevera i somfy) to tak jak napisał Darlon zmniejszyli okna oraz w niektórych nie ma uchyłów ! Oferta oprócz tego jest mało czytelna i przez to można nie zauważyć pewnych wybiegów które na góreckiej stosują. Zdecydowanie lepiej wypada oddział z ul. Jeżyckiej. Oferta była wykonana dokładnie tak jak chciałem i to jeszcze w trzech wariantach. Czekam jeszcze na opinie Darlona po montażu.

byłem dziś w Winkhausie zrobić zakupy i przy okazji tematu nasunęła mi się kolejna myśl

Klamka z kluczykiem Hoppe kosztuje prawie 80,- PLN, klamka z kluczykiem w Castoramie kosztuje 15,- PLN

Skąd taka różnica? Zwolennicy teorii spiskowych już mają odpowiedź - Hoppe kroi kogo tylko może.

Inni po wielu latach użytkowania wspomnianych klamek powiedzą - dobre musi kosztować :)

Cóż stoi na przeszkodzie by klamki dawać także najtańsze ? Jak robi to wielu producentów?

W mej ocenie przeszkoda jest jedna - jak sprzedaje się dobre okna to choćby na klamkach nie wypada oszczędzać ku zadowoleniu klienta - zadowoleniu z użytkowania choć nie koniecznie z ceny ;)

Jareko - to, że Klienci kupują wszystko co tańsze jest ich niepodważalnym prawem ale to, że nie rozumieją, że różnice cenowe (za np. taką klamkę ) wynikają z jakości materiałów użytych do produkcji oraz technologii co de facto przeżuca się na żywotność bezawaryjną produktu to można nazwać głupotą a w przypadku młodych ludzi naiwnością.

Jest jak jest - społeczeństwo polskie en masse słynie z niskiej świadomości technologicznej. Przykładem są pytania Klientów, których treść jest w wielu przypadkach odzwierciedleniem wiedzy jaką powinien posiąść średniowykształcony człowiek po skończeniu liceum. Mówiąc wprost po maturze :)

hmm aż dziw bierze bo ja czasu nie mam na oglądanie forum bo tyle pracy(i cieszy mnie to bardzo,aby nikt nie wzioł że płacze z tego powodu) a tu jeeszcze o problemach Jezierskiego itp hmm to może ja dostaje nie od nich kurde oszukali mnie;p hahah

Nie no prosze...

Witam stoję przed wyborem okien do domu i waham się pomiędzy 3 firmami

1.okbud

system profili VEKA Prefectline NT13

szkło 44.4/12/4 (P4) Argo

WK1

klamki z kluczykiem

kolor obustronny

2.Oknoplast

system profili ORION PLUS

szkło thermolline (P4)

klamka z kluczem

wk1

kolor obustronny

3. izoterm

system profili VEKA Prefectline

szkło (P4)

WK1

klamki z kluczykiem

kolor obustronny

jak patrzałem to wszystkie okna mają chyba ten sam profil którą firma jest godna polecenia ponieważ ceny wąchają się w granicy 3% to nie wiem na co się zdecydować chyba że proponujecie jakiś inne firmy lub inny profil

podstawowe założenia okna mają być ciepłe i trwałe (okna balkonowe z ruchomym słupkiem 1600x2300)

Edytowane przez skresz