Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witek skoro się pokazałeś to napisz jaka jest naprawdę sytuacja u J.. Ile czeka się na zamówienie ?

hmm tylko nie mówcie że tęskniliście bo się rozkleje:)

a co fin nic nie mówił:)

a tak na poważnie to sytuacja wyglada tak że okna przychodzą w normalnych terminach ,czyli ok4tyg.Tak dostajemy swoje zamówienia! problemy jakie były wszyscy wiedzą itd no ale co było a nie jest ... Jak moge tylko powiedzieć że jak dla mnie wszystko wróciło do normy czyli mamy powyprostowywane itd zamawiamy okna okna sa! Jako nowy salon to taki start był koszmarem ale wyszliśmy jakoś z tego i teraz może być tylko lepiej(a już widze że jest)

Teraz wiem że reszta zależy od nas (no wiadomo mogli by dać z kilka baniek na reklame)

Wiekszość firm miała podwyszki ze wzgledu na skok cenny paliwa i stali i schuco tez tak ma ale firma wzieła to na siebie.od jutra wchodzi troche ulepszeń co do standartu okien i to mnie cieszy wiec chyba idzie w dobrym kierunku a pozatym nie widze innej pracy dla siebie no chyba że zawodowy poker:)

dziekuje za wysłuchanie ... pozdrawiam konkurencje:P

ulepszenia dotyczą akurat okuć ale profil i tak bardzo dobry wybierasz:)

wprowadzona ma byc w standardzie rolka schuco w skrzydłach powyżej 70cm.oraz okucja RU w cenie U czyli jak masz np dwa skrzydła to przewaznie aby zaoszczedzić pare groszy wybierali klienci jedno uchylne a drugie rozwierno-uchylne! to takie dodatki niby nic ale zawsze coś:)

górny skąsk? nie nasz kierunek my Lubuskie(tylko Falubaz) no i ostatnio idziemy w góre czyli szczecin i okolice:) a pozatym masz tam kilka salonów Jezierskiego

Pozdrawiam

Witam stoję przed wyborem okien do domu i waham się pomiędzy 3 firmami

1.okbud

system profili VEKA Prefectline NT13

szkło 44.4/12/4 (P4) Argo

WK1

klamki z kluczykiem

kolor obustronny

2.Oknoplast

system profili ORION PLUS

szkło thermolline (P4)

klamka z kluczem

wk1

kolor obustronny

3. izoterm

system profili VEKA Prefectline

szkło (P4)

WK1

klamki z kluczykiem

kolor obustronny

jak patrzałem to wszystkie okna mają chyba ten sam profil którą firma jest godna polecenia ponieważ ceny wąchają się w granicy 3% to nie wiem na co się zdecydować chyba że proponujecie jakiś inne firmy lub inny profil

podstawowe założenia okna mają być ciepłe i trwałe (okna balkonowe z ruchomym słupkiem 1600x2300)

czy może mi ktoś doradzić która firma jest warta polecenia

rolka dodatkowo zabezpieczająca ewentualne uszkodzenia ościeżnicy przez skrzydło

Skrzydła są coraz cięższe, wiadomo pakiet trzyszybowy króluje, stąd takie rozwiązanie jest OK - zastępuje znany ci zapewne ślizgacz stosowany u innych producentów

to ta rolka:)

czy może mi ktoś doradzić która firma jest warta polecenia

znam tylko oknoplast a co do profili to masz normalna veke teraz musisz się dowiedziec która z tych firm ci z niej zrobi dobre okno!

to wszystko zalezy od tego ile i czy dadza ci do tego stal i ile,itp okucia itd itp później rozwazyc nalezy czy firma gdzie kupisz bedzie sie interesowac klientm jesli już ci je wstawia ,czyli coś się dzieje a oni przyjadą i zobaczą pomogą itd to tez wazne rzeczy na które ludzie nie zawsze zwracaja uwage!

podam przykład --->

pani X kupiła okna z firmy nazwijmy ją firma P-jak profiloplast

po dwóch tygodniach w oknie pęka szyba.przyczyna ?złe szklenie(brak podkładek)

tel do firmy (aby poinformować i dowiedzieć się czy trzeba zrobić zdjecia i wysłać czy wystarczy że ktoś oglądał kto się zna)

a tu miły głos w słuchawce cyt"szyba to element kruchy nie podlega gwarancji" to ja się zapytuje

dojecie gwarancje na okno to co to jest w waszym mniemaniu okno?bo dla mnie to profil okucia rama skrzydło szyba a u was wychodzi ze tylko okucia i profil.

ehh to takie moje niemiłe doświadczenie ...a tez na vece robią!!!

ulepszenia dotyczą akurat okuć ale profil i tak bardzo dobry wybierasz:)

wprowadzona ma byc w standardzie rolka schuco w skrzydłach powyżej 70cm.oraz okucja RU w cenie U

o! Nie wiedziałem że Schuco ma swoje okucia. Mam jeszcze ofertę na okna z profili Aluplast IDEAL 4000.. na przekroju wyglądają bardzo podobnie.. mówicie że Schuco lepszejsze?

Dzięki Jareko za odpowiedź.. a przy okazji... mógłbyś mi poradzić co zrobić w sytuacji gdy otwór na okno tarasowe ma 260cm wysokości, samo okno ma mieć wys. 230cm i do tego chciałbym zamontowac roletę? Sprzedawca proponuje roletę nadstawną ze skrzynką 22cm, ale widziałem w linku, który zapodałeś gdzieś wcześniej pdfa z roletą typu integro zamontowaną do czegoś w rodzaju profilu wypełniającego przestrzeń nad górną krawędzią okna.. Pytałem u sprzedawcy ale nie widział jeszcze takiego rozwiązania. Boję się, że roleta nadstawna nie zadba w żaden sposób o usztywnienie/utwierdzenie górnego profilu - tym bardziej, że skrzynka rolety nie wypełnia miejsca w 100%.

W przypadku profilu wypełniajacego - nie wiem czy to wypełnienie może być wysokie na 30cm, czy spełni w moim przypadku swoją rolę. A jeśli tak, to czy to jest rozwiązanie, które byś sam polecał? No i jaki jest koszt takiego profilu? Okno szerokie na 270cm.. Miało być 3x90 (fix + 2 skrzydła z ruchomym słupkiem) ale sprzedawca mnie skusił na uchylno przesuwne i chyba takie wezmę.

Pytałem o to w oddzielnym wątku - ale gdzieś szybko zanurkował - to forum jest dosyć żywotne :)

tak jak powiedział jareco to okucia winkhausa a sama rolna jest schuco:)

co do rolety nadstawnej na taka suwanke to i tak musza ci podzielic na dwa pancerze wiec roleta sama w sobie bedzie miała wzmocnienie!

przy takich szerokich oknach stosuje specjalne blachy które montuje sie do puszki rolety i przytwierdza do nadproża!

IVO - dobrze kumasz :) Tak jak najazd w Siegeni ale jako oddzielny element

Shaman - poszerzenia można konfigurować dowolnie np. w Schuco masz 25,50 i 120 mm i odpowiednio je dodając możesz spokojnie górę nimi wypełnić i zrobić jak http://jareko.pl/page20.php czy też zdjęcia z Oleśnicy http://jareko.pl/page29.php które niebawem zostaną uzupełnione o zdjęcia zamontowanych do tego rolet zewnętrznych (INTEGRO)

Co do blaszek i innych wynalazków w nadstawnych - róbta se jak chceta ale to g... a nie rozwiązanie na dodatek przy szerokości o jakiej tu mowa czyli 2700 !!! Będzie góra latać jak żyd po pustym sklepie ale co mi tam ;) niech se lata