Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Edit: widzę że kolega bwojtek też pamiętliwy a i złośliwy potrafi być ;-)

Z przybywaniem lat na karku robię się coraz bardziej złośliwy i stetryczały. Na szczęście jeszcze pamięć nie zawodzi ;)

A co do porównywarki to już dawno wyrażałem swoją opinię. Jak ktoś nie pamięta to powiem tylko, że zgadzam się z opinią IVO w tym temacie.

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Parametr Uw podany dla SALAMANDRA 3D jest wg mnie z kosmosu. Tylko skoro druty mają "badania" potwierdzające niemożliwe parametry to i Abatex może mieć :(

bwojtku, z kosmosu, czy nie, chciałbym wiedzieć skąd się wziął. Ze Zlinem przeszłoby bokiem, a nie przeszło. Jest (był) powód do dyskusji i przemyśleń. Wiem, że niektórzy myślą do tej pory, więc może coś z tego myślenia będzie. Moim zdaniem o pewnych sprawach warto mówić, warto je pokazać. Zgadzać się z nimi już nie koniecznie.

Okna miałem już wybrane - Adams PASSIV-LINE. Parametry dobre, cena akceptowalna. Ostatnio jednak zaczęły mnie nachodzić wątpliwości. Zastanawiam się, czy walka o energooszczędność nie prowadzi do przesady. W końcu okna wstawia się przede wszystkim po to, żeby do domu wpadało światło. Spojrzałem na porównania w których można znaleźć przepuszczalność energii słonecznej i zauważyłem, że dla okien energooszczędnych wartość tego parametru może być o np. 26% mniejsza niż dla okien standardowych.

Z tego wynika, że dla zapewnienia tego samego naświetlenia "ciepłe" okna powinny być odpowiednio większe od standardowych, co obniży zyski energetyczne wynikające z wyśrubowanej wartości współczynnika U.

Może zamiast pakietu trzyszybowego o Ug=0,5 lepiej wybrać dwuszybowy o Ug=1,0? Zamiast Uw=0.79 dla całego okna będę miał np. Uw=1,19, ale okno mniejsze, lżejsze, okucia mniej obciążone, co pewnie dodatnie wpływa na trwałość. Policzyłem w jednym z kalkulatorów, że przy 35m2 okien dopłacę w ciągu 20 lat do ogrzewania ok. 2500 zł, co tak naprawdę nie ma żadnego znaczenia.

Nie sprawdzałem, ale może za te same pieniądze zamiast okien "ciepłych" dałoby się kupić okna standardowe i żaluzje zewnętrzne, które poprawiłyby współczynnik U dla całego otworu okiennego.

Idąc dalej tym torem, pomyślałem, że może poszukam okien z ładnymi profilami, przy czym dla mnie najładniejsze są te najbardziej "wąskie", czyli te, które zajmują najmniejszą część powierzchni otworu okiennego.

Zacząłem szukać w necie, ale to nie takie proste. trzeba by mocno podłubać na stronach producentów i nie tylko.

Dlatego zwracam się z prośbą do obecnych na Forum fachowców, o sugestie, którym oknom warto się przyjrzeć, jeśli zależy mi na tym, żeby profile zajmowały jak najmniejszą część powierzchni okna?

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Pozdrawiam,

parteron

Minęły czasy wąskich profili. 11-12 cm to standard na dzisiejsze czasy. Kolejna zaleta szyb jest to ze latem minimalnie mniej ci sie wnetrze nagrzewa zaś zima mniej ciepła ucieka. Porozmawiaj z tymi co mają duże przeszklenia jak im sie mieszka latem w pełnym słońcu gdy problemem zaczyna być nagrzewanie wnetrza. I nie wierz w bajki ze roleta wewnętrzna da ci oszczędności odczuwałne w kieszeni

Minęły czasy wąskich profili. 11-12 cm to standard na dzisiejsze czasy.

Szkoda. Też zauważyłem, że jako "wąskie" są reklamowane te które mają 118mm zamiast 120mm. A może w drewnie jest lepiej?

Kolejna zaleta szyb jest to ze latem minimalnie mniej ci sie wnetrze nagrzewa zaś zima mniej ciepła ucieka. Porozmawiaj z tymi co mają duże przeszklenia jak im sie mieszka latem w pełnym słońcu gdy problemem zaczyna być nagrzewanie wnetrza.

To mi wygląda na czystą ideologię. Skoro mniej przepuszczalne są lepsze, to jaka jest zaleta większych okien, przepuszczających mniej światła w porównaniu z mniejszymi, ale bardziej przejrzystymi?

I nie wierz w bajki ze roleta wewnętrzna da ci oszczędności odczuwałne w kieszeni

Nie wierzę. Nie pisałem o roletach, tylko o żaluzjach i nie o wewnętrznych tylko o zewnętrznych.

Pozdrawiam,

parteron

W pierwszej trójce okna Ambertherm (Amberline), Salamander 3D (Abatex) i Corona SI82 (HeKaPlast) - wszystkie o wsp. Uw=0,77 dla okna referencyjnego. Cena takiego okna (do otworu 120x150cm) - od 710 do 750 zł netto. Ale nie mniej interesujące okno Tytanowe Thermo (M&S) o wsp. Uw=0,8, a cenie 690 zł.

O firmie HeKaPlast już tu było a może ktoś wypowiedziałby się o pozostałych dwóch ?

Może zamiast pakietu trzyszybowego o Ug=0,5 lepiej wybrać dwuszybowy o Ug=1,0? Zamiast Uw=0.79 dla całego okna będę miał np. Uw=1,19, ale okno mniejsze, lżejsze, okucia mniej obciążone, co pewnie dodatnie wpływa na trwałość. Policzyłem w jednym z kalkulatorów, że przy 35m2 okien dopłacę w ciągu 20 lat do ogrzewania ok. 2500 zł, co tak naprawdę nie ma żadnego znaczenia.

parteron

Kłopot polega na tym, że inwestycja w ciepłe okna jest długoterminowa, a jako taka powinna uwzględniac zmiany cen energii. W ostatnich latach ceny gazu wzrosły prawie dwukrotnie, a i to tylko dlatego, że są regulowane przez państwo. W prognozach przyjmuje się, że ceny nosników energii będą rosły średnio o 6 proc. rocznie. Jak wyliczył Rockwool w ciągu najbliższych 20 lat ceny gazu i węgla wzrosną 5-krotnie. Ta firma przewiduje, że za to samo ogrzewanie domu, za które teraz płacimy ok. 5,5 tys. zł na sezon, w roku 2040 będziemy płacić 30 tys. zł. Więc owe 2,5 tys. zł które wyliczyłeś na bazie obecnych cen, za 20 lat mogą się okazać kwotą o wiele, wiele wyższą. Zmiana wsp. Uw z 0,8 na 1,2 oznacza zwiększenie start energii uciekającej przez okna o 50% - moim zdaniem na tym nie warto oszczędzać. pzdr

[...] Zmiana wsp. Uw z 0,8 na 1,2 oznacza zwiększenie start energii uciekającej przez okna o 50% - moim zdaniem na tym nie warto oszczędzać. pzdr
To jest właśnie uproszczenie na które chciałem zwrócić uwagę. Jeśli ta sama zmiana wiąże się ze zmianą przepuszczalności energii słonecznej g z 63% na 50 % (czyli o 26%) to znaczy że okno z Uw=0,8 powinno być o 26% większe od okna o Ug=1,2. Większe okno spowoduje większe straty ciepła, zatem nie spowoduje oszczędności na poziomie 50%, lecz mniejsze. Konsekwencji większego ciężaru nikt nie skomentował - może to bez znaczenia?

Gdyby chodziło tylko o energooszczędność, to należałoby w ogóle zrezygnować z okien, wszak w 2030 można będzie tanio zapewnić oświetlenie domu diodami LED zasilanymi energią słoneczną a widok z okna zastąpić sobie dowolnym obrazkiem wyświetlanym na ekranie wysokiej jakości.

[...] którym oknom warto się przyjrzeć, jeśli zależy mi na tym, żeby profile zajmowały jak najmniejszą część powierzchni okna?

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Co prawda nie wiem jakie konstrukcje okienne przewiduje Twój projekt, ale według mnie powinieneś przyjrzeć się kształtownikom energeto odmiany 4000 lub 5000. Przy szerokości całkowitej złożenia rama/skrzydło np. ościeżnica 040007/ skrzydło 140 086 = 107 mm na podstawie raportu 108/B-2009 z badań LTB w Dąbrowie Górniczej energeto deklaruje dla tego złożenia przenikalność cieplną na poziomie Uf = 1,0 W/(m2*K). Obie wartości chyba nieźle wpisują się w Twoje poszukiwania:-).

Co prawda nie wiem jakie konstrukcje okienne przewiduje Twój projekt, ale według mnie powinieneś przyjrzeć się kształtownikom energeto odmiany 4000 lub 5000. Przy szerokości całkowitej złożenia rama/skrzydło np. ościeżnica 040007/ skrzydło 140 086 = 107 mm na podstawie raportu 108/B-2009 z badań LTB w Dąbrowie Górniczej energeto deklaruje dla tego złożenia przenikalność cieplną na poziomie Uf = 1,0 W/(m2*K). Obie wartości chyba nieźle wpisują się w Twoje poszukiwania:-).
Dzięki za konkretne informacje. Na pewno odwiedzę firmę AMPol. Zanim to zrobię może ktoś skomentuje krytycznie technologie "bonding inside", specjalnego skrzydła z zastosowaniem techniki klejenia szyb oraz "powerdur inside", nowego rodzaju ram z zastosowaniem tworzywa sztucznego Ultradur® High Speed, który zastępuje wzmocnienia stalowe stosowane w konwencjonalnych ramach?

W pierwszej trójce okna Ambertherm (Amberline), Salamander 3D (Abatex) i Corona SI82 (HeKaPlast) - wszystkie o wsp. Uw=0,77 dla okna referencyjnego.........

A jak to ma sie do ciepłych okien z tabelki na tej stronie

http://www.infookno.pl/pages/603 ????? :popcorn:

... Zanim to zrobię może ktoś skomentuje krytycznie technologie "bonding inside", specjalnego skrzydła z zastosowaniem techniki klejenia szyb oraz "powerdur inside", nowego rodzaju ram z zastosowaniem tworzywa sztucznego Ultradur® High Speed, który zastępuje wzmocnienia stalowe stosowane w konwencjonalnych ramach?

...krytycznie komentuję - najdroższe z najdroższych.

Zanim to zrobię może ktoś skomentuje krytycznie technologie "bonding inside", specjalnego skrzydła z zastosowaniem techniki klejenia szyb oraz "powerdur inside", nowego rodzaju ram z zastosowaniem tworzywa sztucznego Ultradur® High Speed, który zastępuje wzmocnienia stalowe stosowane w konwencjonalnych ramach?

nie wiesz co z kasą zrobić?

nie wiem czemu, ale mam przekonanie, że się nie budujesz tylko tak sprawdzasz na przyszłość.