Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie wiesz co z kasą zrobić?

nie wiem czemu, ale mam przekonanie, że się nie budujesz tylko tak sprawdzasz na przyszłość.

Czy to moja wina, że w tej branży (i nie tylko w tej) robi sie wszystko, żeby ukryć przed klientem cenę tak długo jak tylko się da? Przecież nawet na tym forum był przykład wyceny, która była zaskakująco wysoka, a później okazało się jest rabat w wysokości 67%. Kiedy robiłem wycenę na okna Adamsa, to mimo że podałem dokładnie wszystkie parametry i zaznaczyłem wybrane opcje, dowiedziałem się, że wycena jest bardzo orientacyjna i w moim przypadku są możliwe duże rabaty. Gdyby ktoś mógł mi przybliżyć, jakiej różnic yw cenie (procentowo) mogę sie spodziewać byłbym wdzięczny. Pytanie "nie wie Pan co z kasą zrobić?" słyszę przeważnie wtedy, kiedy pytam o montaż okien w warstwie ocieplenia i kiedy dowiaduję się ile to kosztuje, przyznaję, że pytanie ma sens.

Szkoda. Też zauważyłem, że jako "wąskie" są reklamowane te które mają 118mm zamiast 120mm. A może w drewnie jest lepiej?

parteron

Bywa lepiej. Ale standard to 11-12cm. Mam okno które ma 10,5cm "po złożeniu"/wymiar naciągany, bo należałoby jeszcze dodać ok 3mm na silikon.

z tym, że ten lepszy wynik światła jest kosztem miejsca z boku ramy. Zawias jest na tyle blisko krawędzi, że sztuką jest otynkować glif w tym miejscu, przez co okno jest zmorą wszystkich wykończeniowców. Ale klient zyskuje ponad 2 cm szyby...

Pytanie "nie wie Pan co z kasą zrobić?" słyszę przeważnie wtedy, kiedy pytam o montaż okien w warstwie ocieplenia i kiedy dowiaduję się ile to kosztuje, przyznaję, że pytanie ma sens.

Według Soudala montaż warstwowy nie powinien być droższy niż 30 zł / mb obwodu okna. Przy montażu w warstwie ocieplenia dojdzie jeszcze koszt materiałów do mocowania okna, a tu już rzeczywiście może być różnie cenowo. Nie mniej trudno się spodziewać montażu warstwowego, gdy otrzymuje się ofertę montażu za 15 zł /mb.

parteron,

duzo piszesz, ale jak ognia unikasz kwestii projektu - Ty się budujesz czy zbierasz opinie?

a jesli się budujesz to co budujesz?

Buduję dom jednorodzinny, parterowy i zbieram opinie. To jest wątek o oknach a nie o moim projekcie, ale jeśli to ma w czymś pomóc mogę podać wymiary okien:

2100*1600 - 3szt.

1800*1600 - 3szt

900*1600 - 2sz.

2700*2300 – drzwi na taras

1800*1900 - 1szt.

900*2700 – fix w garażu

W sumie powierzchnia okien w pomieszczeniach ogrzewanych: 31, 23 m2, obwód wszystkich - 77,2m.

Weźmy kalkulator ze strony http://www.uvalue.ms.pl/. Dla całkowitej powierzchni okien 31,5m2, przy ogrzewaniu węglem (u mnie będzie pompa ciepła) "zyski" na ogrzewaniu przez 20 lat wyniosą ok. 2900 zł przy montażu okien o Uw=0,8 zamiast 1,2. Podejrzewam, że więcej mogę "zaoszczędzić" rezygnując z niektórych opcji i negocjując rabaty ze sprzedawcą. Jeśli za montaż w warstwie ocieplenia dopłacę 40 zł za mb, to przy 77m daje ponad 3000 zł. Nie wiem kiedy taka inwestycja się zwróci jeśli w ogóle.

Pytając o wąskie profile brałem pod uwagę kwestie estetyczne. Po prostu podobaja mi się takie i już. Czy mam nie brać pod uwagę tego czynnika dobierając parapety, tynki, podłogi itp., a wszystko podporządkować magicznemu współczynnikowi U? Czy jestem ostatnim frajerem jeśli chcę wybrać okna które bardziej mi się podobają, nawet jeśli są droższe (w granicach rozsądku oczywiście)?

Dla tych co są w trakcie szukania okien do swojego domku polecam okna AdamS Passive Line.

W poprzednim tygodniu były montowane u mnie w domku i są naprawdę super.

Okna zamawiałem u forumowego Stary (firma Aprel z Warszawy).

Montaż okien przebiegł bezproblemowo i co najważniejsze dokładnie bez jakiejkolwiek fuszery jak to się zdarza u innych.

Jednym słowem polecam.

PS. Pozdrawiam Pana Krzysztofa

Rafał.

Dla tych co są w trakcie szukania okien do swojego domku polecam okna AdamS Passive Line.

W poprzednim tygodniu były montowane u mnie w domku i są naprawdę super.

Okna zamawiałem u forumowego Stary (firma Aprel z Warszawy).

Montaż okien przebiegł bezproblemowo i co najważniejsze dokładnie bez jakiejkolwiek fuszery jak to się zdarza u innych.

Jednym słowem polecam.

Bez złośliwości do ciebie i firmy Adams którą znam, polecać to można produkt, który już się użytkuje od jakieś czasu praktycznie, a nie tak jak w tym pewno przypadku, gdy jest oknem zamknięta dziura w ścianie;). Bo nawet decco będzie ładnie wyglądać jak jest nowe i dobrze zamontowane:yes:

Czegoś tu nie rozumiem. Skoro znasz produkty Adansa to skąd Twoje obiekcje?

Firma produkuje okna na bardzo dobrym poziomie i na przestrzeni lat zbierała pochwały za swój wyrób.

Można więc z czystym sumieniem ją polecać nawet nie użytkując jej produktów.

Co do montażu, to w/w firma wśród branżowców i forumowiczów też cieszy się doskonałą opinią.

Pewnie że w wykonywaniu usługi może zdarzyć się zawsze jakaś wpadka, ale prawdopodobieństwo jej wystąpienia w przypadku firmy o bardzo dużej fachowości jest bardzo, ale to bardzo ograniczone.

Bez złośliwości do ciebie i firmy Adams którą znam, polecać to można produkt, który już się użytkuje od jakieś czasu praktycznie, a nie tak jak w tym pewno przypadku, gdy jest oknem zamknięta dziura w ścianie;). Bo nawet decco będzie ładnie wyglądać jak jest nowe i dobrze zamontowane:yes:
Podobnie jak Jani_63 wyrażam swoje zdziwienie twym postem choć prawdą jest, że często osoby nie znające ani produktu, ani montażystów pieją z zachwytu na sam widok okien jakie im dopiero co zamontowano. Ale akurat w tym, konkretnie w tym wypadku, nie ma obaw.

Znam Starego od lat, dobry fachura, nawet o niebo lepszy ode mnie (a czy ja wogóle jestem dobry ? ) i brygadę monterską ma sprawdzoną

Można polecać jego usługi w ciemno :)

Napisałem post po to aby ludzie szukający okien mogli poznać opinie o firmie która montowała mi okna. Choć jest znana ze swej fachowości chciałem wyrazić swoją opinie bo to mi chyba wolno zrobić ;) Samych okien nie trzeba reklamować gdyż wiadomo, że są bardzo dobre (nie robi ich Pan Henio w garażu).

Popieram wypowiedź Jani_63

Skoro okna AdamS Passive Line sa takie swietne moze ktos wyjasni mi na jakiej zasadzie zachowana sztywnosc profili w tym modelu

bo z ulotki reklamowej wynika ze brak w tych oknach wzmocnienia stalowego ? wiec co usztywnia ta konstrukcje ?

Dobre pytanie-mnie też to zastanawia....

Jeszcze jedna sprawa...czy okna "energooszczędne" można montować w sposób tradycyjny,czy TRZEBA według tzw.ciepłego montażu?