Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jareko jakie dyrdymaly moze raz napiszesz ile masz na zleceniu wartym 30 tys. zł

za montaż liczysz kolo 2,5 tys. ile dasz pracownikom montujacym z tego (np 2 pracownikow) no chyba nie powiesz mi ze dostana 1000zł na dwoch za 1 dzien pracy maxymalnie 2 dni a jesli nawet 2 dni 2 ludzi = 1000zł

pozostaje 1500 dla Ciebie !!!!

ile cie wyniesie, piana, kotwy dyble

wybacz mnie nie przekonasz a bzdety o biedzie wciskaj tym ktorym wciskalem maybacha, ktory jakos pada

licz dalej całkiem fajnie ci to idzie hi hi hi

o uszczelkach już ci napisałem

Jest jeden producent profili schuco i nie ma możliwości by raz było tak raz inaczej, o ile dobrze pamiętam listwy przyszybowe mają uszczelkę na stałe związaną z profilem ale skrzydło i ościeżnica jak wspominałem chyba nie - ale to potwierdzę

Natomiast na etapie produkcji profil ma już uszczelkę i jak idzie na zgrzewarkę to ulega zgrzaniu

ale jak wspomniałem - w poniedziałek dam ci 100% pewną odpowiedź.

Edytowane przez jareko

Kolego, tak się z boku przysłuchuję tej dyskusji?, i napisz proszę jako deklaracje jawności ile zarabiasz netto, jak często dostajesz premię i w jakiej wysokości.

Wyobraź sobie że to mnie bardziej interesuje niż zarobki Jareko, a Ty żądając takich danych od innych mógłbyś ujawnić swoje.

Tak by należało postąpić, nie sądzisz?

Kolego, tak się z boku przysłuchuję tej dyskusji?, i napisz proszę jako deklaracje jawności ile zarabiasz netto, jak często dostajesz premię i w jakiej wysokości.

Wyobraź sobie że to mnie bardziej interesuje niż zarobki Jareko, a Ty żądając takich danych od innych mógłbyś ujawnić swoje.

Tak by należało postąpić, nie sądzisz?

ale mnie malo interesuje co Ciebie bardziej interesuje

Wyobraź sobie :-)

To sobie akurat jestem wstanie wyobrazić.

Uprawiając taką bufonadę jawisz się dla czytających jako straszny buc i do tego wścibski do granic możliwości.

A zanim odpiszesz... spuść powietrze, a na pewno przyznasz mi rację że tak się zachowujesz.

zrozum wreszcie

nie mam zamiaru nikomu liczyc kasy ile kto zarabia

ale jak ktos placze jak jareko ze stracil kupe kasy to poprostu odpisalem ze szybko to nadrobi

placze, placze nad jezierskim jak baba - niech zalozy sprawe, walnie nakaz itp bo wyladuje za chwile ostatni u komornika i nic nie odzyska bo nie bedzie z czego sciagac a bedzie przed nim wielu innych pokrzywdzonych przez jezierskiego

troche poznalem ta branze i wybacz ludzie tam nie zarabiaja sredniej krajowe - dealerzy bo monterzy moze tak

a może przedstawić ci PIT za zeszły rok? Faktycznie chyba ciebie pogięło do reszty, ale nie ma sprawy - przychód 1.200.000 z czego zysk przed opodatkowaniem to 93.000,-

chcesz skan PIT-u ? Wtedy dopiero dotrze to i owo do ciebie czy dalej bić pianę będziesz ile to my nie zarabiamy i jak szybko straty odrobię. Ja już wiem, że zajmie mi to cały ten rok i będę się cieszył jak w grudniu będę miał to z głowy. Bo straty to nie tylko rabaty jakich trzeba było klientom udzielić, to nie tylko kary umowne, to prawie 500 tyś straconego obrotu bo jak poszła fama to ludzie zwiewali ode mnie jak od zarazy, to stracone imię bo gębą świeciłem za nich, to spadek obrotów w tym roku bo utożsamiany jestem z firmą Jezierski mimo iż mam nowego dostawcę produkujący okna nawet lepiej od Jezierskiego

Zaraz powiesz że te 6 tyś miesięcznie to za dużo - jasne, ze dla Ciebie za dużo. Inni zarabiają mniej. I powiem ci szczerze, gdybym miał szanse w mym wieku pójść na posadę chętnie bym to rzucił w cholerę. Miałbym spokojne weekendy, spokojne urlopy, z byle duperelem czy poradą klienci by nie dzwonili czasem i o północy. Miałbym więcej czasu dla rodziny i mniej stresów.

Nie podawałem nazwy firmy ale skoro już padła to nie plącze nad nią jak baba tylko dochodzić będę swego - spokojna głowa. Daję tu upust swemu wkur... na słowność i nie tylko, nowego-starego kierownictwa.

Tak samo jak wy wylewacie swoje niezadowolenie na wykonawców co to i owo Wam schrzanili ja też mam do tego prawo - wiec odczep się ode mnie człowieku bo nie masz powodu się mnie czepiać.

Nawet mając nakaz mogę sobie go powiesić na kołku w kiblu - znasz realia tego kraju? Bo chyba nie

Edytowane przez jareko

To ja może dla rozładowania napięcia powrócę do tematu wątku- aby być może pomóc szukającym dobrych okien.

Od kilku tygodni jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami okien, które przez zawirowania z firmą Jezierski ostatecznie zostały zrealizowane pod szyldem Hekaplastu. Nigdy nie miałem okazji szczegółowo badać jakości okien Jezierskiego (tym bardziej miałem obawy będąc poinformowany o zmianie producenta) ale muszę przyznać, że wyszły same pozytywy. Diabeł tkwi w szczegółach, na których przecież nie muszę się znać- ale rzuciły się w oczy subtelne szczegóły wykończeń jak cienkie zgrzewy (wielu sie pyta czy to drewno :) ), porządna praca klamek i sama ich jakość, bardzo ładnie docięte szprosy - w naszym przypadku naklejane, uszczelki okienne elegancko wykonane na specjalnych łącznikach a nie jak w niektórych przypadkach docinane albo co gorsza zaginane i ogólna prezencja okien dająca wrażenie porządności....

ale

wg nas nawet najlepsze okna o super współczynnikach - od potentatów okiennych może zepsuć montaż różnych "wirtuozów", od których słyszałem m.in (autentyki):

-"Najlepiej niech Pan zamontuje w ścianie konstrukcyjnej - wtedy okno jest pewniejsze" - zaznaczam ze mamy ścianę 3W (pustak , izolacja 15cm , klinkier)- na moje naleganie ze okno trzeba dosunąć do klinkieru-... "no dobra to spróbujemy tak zrobić"

- pytanie- jeżeli weźmiemy pakiet 3-szybowy to w której komorze umieszcza się szpros ( wtedy jeszcze szukaliśmy wewnętrznego)??? - odp - " ..o kurcze dobre pytanie - to mnie Pan zaskoczył hm... - do poniedziałku dam Panu znać jak to wygląda..."

- pytanie - czy montowaliście już w ścianie 3W z klinkierem -odp " nie pamiętam... w sumie to nie ma jakichś większych różnic przecież..."

- "Panie - dookoła pianka też usztywnia całe okno".....brakowało tylko " Będzie Pan zadowolony..."

itd, itp,- po kilku takich wizytach musiałem sporo się dokształcić w temacie okiennym i nie ukrywam ze dużo wyniosłem z FM- od którego chyba się uzależniłem:) i w tym miejscu (robiąc trochę reklamę) - muszę podziękować Jareko za fachowe podejście do moich upierdliwych pytań i porady przy szczegółach zamówienia, za wyjście z perturbacji z Jezierskim i w końcu za ciężki montaż do późnych godzin nocnych- ale powiem Wam ze warto było (Jareko pewnie rozpozna)

20110607263.jpg

-bo choćby dziś widziałem u kolegi pięknego HS z roleta nadstawną opartą na klockach drewnianych i piance ...aż serce boli

Dlatego moja odezwa do inwestorów - owszem porównujcie wyceny najlepszych producentów ale zawsze zróbcie też egzamin przyszłemu wykonawcy- pytań testowych choćby na forum znajdziecie dużo...

Edytowane przez farmi

[...] ale jak ktos placze [..] ze stracil kupe kasy to poprostu odpisalem ze szybko to nadrobi

Z tego co piszesz można wywnioskować, że masz taki oto sposób na swoje życie: jak mnie ktoś orżnie to się nie przejmuję tylko zaraz to sobie odbiję na kimś innym, tamten również ma się nie przejmować tylko odbić sobie na kolejnym. W ten sposób wszyscy będą dymani ale szczęśliwi dymaniem pozostałych.

Nie wiem człowieku czym się zajmujesz w życiu, ale nie chcę cię spotkać na swojej drodze - przez ostatni rok budowy wyczerpałem limit takich ludzi. Za to muszę Ci pogratulować nicka - bardzo celnie dobrany - masz totalne bombelo w głowie.

Dziękuję :) fakt, montaż kończyliśmy wtedy chyba o 2 w nocy, nie pamiętam dokładnie.

Jak wyglądaja okna i jak zostały zamontowane widać w realizacjach na mojej stronie- http://jareko.pl/page29.php.

Muszę przyznać, że już sam pomiar był wzywaniem by sprostać oczekiwaniom klienta i wyszło cudownie po prostu cudownie :)

Tylko późniejszy zgrzyt z ludźmi od wylewek którzy chcieli na montaż zrzucić różnice poziomów w wylewkach i narazili klienta na dodatkowe koszty by niwelatorem udowodnić im ze trzy balkony sa na tym samym poziomie z dokładnością do milimetra. Swej roboty byłem pewien gdyż zawsze robimy pod laser ale troche nerwów było :)

Ze swej strony chciałbym podziękować i za miłe słowo na FM (mimo wszystko rzadkość gdyż tu się tylko gani a nie nagradza) i za miłą współpracę. Oby każdy wykonawca miał doczynienia z takim Inwestorem :)

7.jpg

Edytowane przez jareko

z innej beczki. Powiedzcie mi jak to jest ze sprzedażą okien u sługi na rynek Niemiecki? Ile VAT naliczać? Bo kroi mi się całkiem fajne zlecenie

jesli cokolwiek Ci sie kroi na rynku niemieckim to musisz uwazac i to bardzo.

co do podatku to - czy tylko sprzedaz? czy tylko montaz? czy montaz ze sprzedaza okien?

udaj sie do swojego US i wystap z zapytaniem na pismie zebys pozniej mial swistek.

kiedys bylo tak sprzedaz do niemiec 0% za materialy

usluga czyli montaz stawka 17% obecnie pewnie bedzie 19% na rachunku dla odbiorcy niemieckiego ( musi miec niemiecki nr. podatkowy)

kupujac od np. hekaplastu z przeznaczeniem na export powinni wystawic Ci fakture na 0% podatku VAT-u

ps. eiche dunkel to chyba bedzie ciemny dab, a nie bagienny

Witam, jakiś czas temu obiecywałem tutaj że opiszę jak wyglądał u mnie montaż okien z Krakowa i zgadzam się z farmi, że trzeba ludzi sprawdzać - niestety...

Swoich autentyków nie podam, bo okna wybierałem już prawie 2 m-ce temu, ale zgadzam się że wychodzi czasem taki brak kompetencji u sprzedawców że ręce opadają. My kupiliśmy okna Oknoplastu Platinium, w salonie na Jeżyckiej w Poznaniu, ale odwiedziliśmy wiele punktów z oknami i czasami już po pierwszym zdaniu wymienionym ze sprzedawcą wiedzieliśmy, że tam okien nie kupimy. Warto też przeszukać forum, żeby dowiedzieć się czegoś o danym sprzedawcy. My tak wykluczyliśmy salon z Góreckiej - były wpisy że mają kiepski montaż i z Gniezna - miało być tam najtaniej, a dokładnie za te same pieniądze dostaliśmy okna na Jeżyckiej i to bez większego targowania się, a jednak dużo łatwiej w razie czego podjechać do Poznania niż do Gniezna. No i obsługa bez porównania.

Dobry test zrobiliśmy też na pomiarze, na którym był mój kierownik budowy i chyba to nas przekonało ostatecznie. Zresztą, po tym wszystkim co mnie już na budowie spotkało, nie wierzyłem że są jeszcze firmy, które zrobią coś od początku do końca dobrze i na wszelki wypadek nie robiliśmy planów na weekend. Montaż poszedł jednak gładko, zamknęli nam budynek w jeden dzień, wszystko sprawnie, z kulturą - nawet posprzątali po sobie :) W Sobotę byliśmy już w Sopocie :)

Obiecałem, że jak wszystko pójdzie dobrze to będę firmę polecał, i naprawdę mogę polecić! Z tego całego bałaganu okna wyszły nam chyba najlepiej :)

Powoli wchodzą tynki i jedziemy dalej. Dzięki wszystkim za pomoc w wyborze okien i firmy - póki co jesteśmy więcej niż zadowoleni!

W Oknoplaście obsługiwał nas Pan Maciej: 601-763-763 i naprawdę mogę gościa polecić.

Mają podobno jedną ekipę, ale dopytajcie czy będzie Wam okna montował Pan Rafał - to ich szef ekipy montażowej - widać że facet zjadł zęby na oknach.

Pozdrawiam i życzę wszystkim budującym jak najlepszych decyzji - nie tylko w oknach :)

Darlon

P.S. andrzej_m kupiłeś już okna? Na czym stanęło?