Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Witam, wszystkich forumowiczów.

Własnie zaczynam wgłębiać sie w ten temat poniewaz szykuje sie do zamowienia okien. Wczoraj złożyłam pierwsze zapytanie o wycenę, natomiast Pani zabiła mi tzw. ćwieka, i zadała pytanie o wymiar stolarki. Ja natomiast nie mam pojecia co to takiego!?! Ratunku!!! sądziłam ze wymiary podane w projekcie wystarczą, ale wychodzi na to że nie... Proszę o wytłumaczenie laikowi.

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Własnie zaczynam wgłębiać sie w ten temat poniewaz szykuje sie do zamowienia okien. Wczoraj złożyłam pierwsze zapytanie o wycenę, natomiast Pani zabiła mi tzw. ćwieka, i zadała pytanie o wymiar stolarki. Ja natomiast nie mam pojecia co to takiego!?! Ratunku!!! sądziłam ze wymiary podane w projekcie wystarczą, ale wychodzi na to że nie... Proszę o wytłumaczenie laikowi.

Dobrze jest przypomnieć czasem elemenatrz okien i nie ma w tym nic złego.

Wymiar stolarki - czyli Pani w sklepie chciałaby otrzymać dokładne wymiary okien jakie ma wycenić. To objawy małego zaangażowania sprzedawcy w pracę, bo chociaż czasochłonne, to da się je odczytać z projektu. Chociaż projekty na ogół mają tzw. zestawienie stolarki i to już powinno być czytelne, przejżyste i pomgające w przygotowniu wyceny.

Zazwyczaj i tak bywa róznie więc najlepiej zestawienie stolarki jakie jest niech wszystkie firmy biorą z projektu i tak wyceniaja.

wazne byś miała wyceniane to samo w róznych firmach by można było wtedy to porównać miedzy sobą !

czyli ile skrzydeł opcje otwierania zaykania itd a to ze wymiary sie zmienia to i tak 99%pewne ...

po to się jedzie na pomiary przed ostateczna wyceną i to już firma na która się zdecydujesz powinna zrobić.

takze pamietaj jesli porównujesz oferty to niech wszyscy robia ci je odpowiednio takie samee czyli okna ten sam wymiar i typ rolety jesli reczne to reczne bo na samych silnikach masz już takie skoki cenowe że mozna sie pogubic a nie wspominajac o elektrycznych krańcówkach itp

Szanowni,

właśnie przymierzam się do zakupu okien do domu. Wiem,że na pewno już nie raz pisaliście ale będę wdzięczny za wsparcie.

Poszukuję opinii na temat okien z KNS - godne polecenia. Inną propozycję mam z firmy z profilami Salamander 3D?? Co o tym sadzicie???

z góry dzieki za pomoc

pozdrawiam

są z Podkarpacia villergran.pl - powinno przełożyć się też nieco na cenę - ja najprawdopodobniej u nich będe zamawiał

Nie wiem jak we wszystkich oknach u nich, ale ostatnio ogądałem jeden dom w ich oknach i widziałem duze braki, typu, poprzeczka w balkonie z krótką uszczelka z każdej strony po 3-4 mm w każdym balkonie, (a balkonów 2 skrzydłowych było 3) pęknięty profil obok zgrzewu, różna wysokość do poprzeczki w balkonie 2-skrzydłowym. I jeszcze cos się znalazło.

Ale może to tylko tak dla delewopera zrobili bo to szeregówka była;)

Najłatwiej to zrób w jednym salonie wycenę i później po usunięciu cen daj do wyceny w innych biurach. W ten sposób będziesz mieć wyceny w opariu i te same kryteria. Nie będzie różnych dziwnych rzeczy, że np zamiast okien RU są fixy w wykuszach itd

Szanowni,

właśnie przymierzam się do zakupu okien do domu. Wiem,że na pewno już nie raz pisaliście ale będę wdzięczny za wsparcie.

Poszukuję opinii na temat okien z KNS - godne polecenia. Inną propozycję mam z firmy z profilami Salamander 3D?? Co o tym sadzicie???

z góry dzieki za pomoc

pozdrawiam

KNS znam i mogę spokojnie polecić, dobre wykonanie (nie piszę celowo bardzo dobre bo ja uznaję tylko dobre i złe;) )w razie ewentualnych problemów serwis szybko załatwia sprawy. Co u niektórych różnie bywa. Powiedz, kto produkuje na profilach salamander i jakie okucia daje? Bo tak z samych profili to nic nie wiadomo.

Nie wiem jak we wszystkich oknach u nich, ale ostatnio ogądałem jeden dom w ich oknach i widziałem duze braki, typu, poprzeczka w balkonie z krótką uszczelka z każdej strony po 3-4 mm w każdym balkonie, (a balkonów 2 skrzydłowych było 3) pęknięty profil obok zgrzewu, różna wysokość do poprzeczki w balkonie 2-skrzydłowym. I jeszcze cos się znalazło.

Ale może to tylko tak dla delewopera zrobili bo to szeregówka była;)

sadze że nie były to ona Si82 + tylo jakieś zwykłe

chętnie to zobaczę - możesz napisac na PRV gdzie to było ??

jeśli podpiszę umowę to z badaniem kamerą termowizyjną na koniec - przy takim montażu powinien byc to dziś standard ... przy takiej kasie...

jeśli podpiszę umowę to z badaniem kamerą termowizyjną na koniec - przy takim montażu powinien byc to dziś standard ... przy takiej kasie...

Hm... jeśli już coś badać dokładnie, to szczelność. Według mnie, pomiar temperatur powierzchni okna przy pomocy termowizji miałby sens, gdybyś w umowie zastrzegł sobie, że w określonych warunkach, temperatura na wewnętrznej powierzchni odpowiednich elementów okna nie będzie niższa niż... . Cóż bowiem za sens ma takie badanie jeśli przed zakupem nie zostanie określony docelowy poziom, czyli dopuszczalne minimalne poziomy temperatur? Zobaczysz w termowizji... co zobaczysz i co z tego, oprócz patrzenia?

dziekuje za cenne wskazowki. wlasnie dostalam oferte na okna i przyznam ze to co ujzaalam mnie przerazilo, poniewaz cena wylacznei drzwi tarasowych przesownych HST kosztuje 7.819 pln (!!!). chyba zmienie preferencje co do producenta. Oknoplast wydaje mi sie solidny, sadzac po opiniach forumowiczow oraz po tym co widac na wystawce, ale czy mozecie polecic innego producenta, szczegolnie interesuja mnie opinie osob ktore juz maja u siebie okna i sa zadowoleni

dziekuje za cenne wskazowki. wlasnie dostalam oferte na okna i przyznam ze to co ujzaalam mnie przerazilo, poniewaz cena wylacznei drzwi tarasowych przesownych HST kosztuje 7.819 pln (!!!).

Ale sęk w tym, że HSy tyle kosztują i to niezależnie od producenta. No ale jak ktoś chce mieć bez progu...

ciesz się że tak tanio ci HS wyszedł :) ale oczywiście masz prawo szukać dalej :)

Tyle tylko że dobrze HS-a nie każdy producent wykonać potrafi - o montażu nie wspomnę - a tu te dwie rzeczy są najważniejsze !!! HS nie lubi drogi na skróty - wtedy wieje, zimno, i wogóle do d.... za duże pieniądze możesz sobie samobója strzelić :(

teoretycznie tak - ale na szczelność całego budynku wpływa kilka czynników - i taki test owszem do wykonania - ale przy wykonaniu dachu - lub dla całego domu

a jak przychodzi Ci ekipa tylko do okien - to jak ją rozliczyć ?? - w termowizyjnym badaniu będzie widać przynajmniej równomierny rozkład temp. jeśli montaż będzie wykonany poprawnie ... no chyba że równomiernie wszystko jakaś ekipa spierniczy