Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

odgłos przy stukaniu jest inny a pan Janek od szyb to nie wiem kiedy przyjedzie bo na razie ma przyjechać pan Janek od okien jedyny plus tego wszystkiego jest taki że uszkodzona jest tylko 1 futryna a reszta to skrzydła wiec z wymianą nie będzie wielkiego problemu (montaż częściowo na kotwach JB-D)

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Szybciej sprawdzisz zapalniczką tak jak opisał wyżej jareko - w zespoleniach laminowanych zobaczyć kilka płomyków

W zależności od konstrukcji szyby P4: mogą wystąpić także różnice w grubości pakietu i może być np inna listwa przyszybowa oraz inna ramka dystansowa niż standardowym zespoleniu

Sprzedaje okna od 13 lat i dopiero teraz muszę wybrać okna dla siebie :-) No i mam problem.

Do wyboru mam 3 równorzędne cenowo opcje:

Brugmann AD (5 komór 73 mm klasa A) okucia SIEGENIA WK1. Szyba 4/16/4/16/4 u 0,5. Ta opcja przemawia do mnie estetycznie.

Salamander SL (5 komór 76 mm klasa A) okucia MAKO WK1. Szyba 4/18/4/18/4 u 0,5.

ALUPLAST IDEAL 7000 (6 komór 80 mm klasa B) okucia GU WK2. Szyba 4/14/4/14/4 u 0,6 ciepła ramka.

Brugmann'a rozpatruje tylko pod względem wyglądu, ponieważ technicznie jest chyba opcją najsłabszą, ale tańszą od reszty o jakieś 500 zł. Salamander i Aluplast różnią się zasadniczo tylko ilością komór. Przewaga 4 mm grubości na rzecz Aluplast'a jest wg mnie nieistotna. Natomiast IDEAL ma lepsze okucia ale słabszą szybę, chociaż zastanawiam się co jest ważniejsze: szersze ramki czy to, że są ciepłe.

I tak od tygodnia debatuje i rozmyślam, i nie mogę się zdecydować. Jakieś sugestie?

Sprzedaje okna od 13 lat i dopiero teraz muszę wybrać okna dla siebie :-) No i mam problem.

Brugmann AD (5 komór 73 mm klasa A) okucia SIEGENIA WK1. Szyba 4/16/4/16/4 u 0,5. Ta opcja przemawia do mnie estetycznie.

ALUPLAST IDEAL 7000 (6 komór 80 mm klasa B) okucia GU WK2. Szyba 4/14/4/14/4 u 0,6 ciepła ramka.

Brugmann'a rozpatruje tylko pod względem wyglądu, ponieważ technicznie jest chyba opcją najsłabszą, ale tańszą od reszty o jakieś 500 zł. Salamander i Aluplast różnią się zasadniczo tylko ilością komór. Przewaga 4 mm grubości na rzecz Aluplast'a jest wg mnie nieistotna. Natomiast IDEAL ma lepsze okucia ale słabszą szybę, chociaż zastanawiam się co jest ważniejsze: szersze ramki czy to, że są ciepłe.

I tak od tygodnia debatuje i rozmyślam, i nie mogę się zdecydować. Jakieś sugestie?

Brass - możesz nam "laikom" coś więcej napisać o tym czym się kierujesz przy wyborze okien dla siebie - ja swoje już wybrałem i decyzji na 90% nie zmienię - ale inni - może im coś Twoja argumentacja pomoże

?

Brass a jak przychodzi do Ciebie klient i pyta, które okna by mi pan polecił? Odpowiadasz nie wiem, albo mam z tym problem.

Nie wiem jakim cudem uchowałeś się na rynku przez 13 lat. Wybacz, ale z takim stażem w branży kto jak nie Ty powinien wiedzieć co kupić

No jak ty nie wiesz to może kup od kogoś innego , może Ci polecą coś lepszego niż sam sprzedajesz!No bo co tu Ci doradzić?

Brass a jak przychodzi do Ciebie klient i pyta, które okna by mi pan polecił? Odpowiadasz nie wiem, albo mam z tym problem.

Nie wiem jakim cudem uchowałeś się na rynku przez 13 lat. Wybacz, ale z takim stażem w branży kto jak nie Ty powinien wiedzieć co kupić

Gdybyś pracował w handlu i miał kilka systemów to wiedział byś o co chodzi, też ostatnio miałem taką rozkimę co kupiłbym do swojego domu i cholera no ciężko! Każdy ma swoje plusy i minusy.

domyślam sie że aluplast z "rąbniętego"?

ja mam w stopce - nie zauważyłeś ;)

przy czym nie wszystkie da się wykonać w "+" więc niektóre będą tylko tylko Si82

No tak czytałem to kilka razy bo trochę podobnie do mnie tylko ty ciągle tam coś widzę dopisujesz!Ale w końcu nie budujesz pasywniaka?Bo te okna to w tłoku ujdą do takiego ale nie zupełnie.

No tak czytałem to kilka razy bo trochę podobnie do mnie tylko ty ciągle tam coś widzę dopisujesz!Ale w końcu nie budujesz pasywniaka?Bo te okna to w tłoku ujdą do takiego ale nie zupełnie.

ciągle czytam i sprawdzam i porównuje - nie do wszystkiego jeszcze jestem przekonany

co do okien decyzje już podjąłem

jeśli patrzysz na oryginalny projekt to oczywiście okna "ujdą" ale ja pozmieniałem - narożnych nie będzie , wszystkie małe (5 szt) okna likwiduje na ścianie północnej - zostawiam 2 na ścianie północnej - w łazience - 120x60 sama ościeżnica + szyba, 2-gie w pokoju normalne 150x150 lub mniejsze uchylno - otwierane - tylko dlatego by żona nie miała "problemu" z otwarciem i umyciem :D - do tego obowiązkowo rolety w zimie automatyczne zamykanie po zmroku , w dzień też gdy nikogo nie będzie w domu - to zmniejsza straty ciepła w sposób znaczący

buduje w technologii pasywnej - ponieważ projekt jest "ogólny"/klasyczny - pasywniak nie wyjdzie chocbym stawał na głowie - ale robię wszystko by palił jak najmniej

Edytowane przez R&K

No i wyobraź sobie, że to nie jest takie trudne. Większość klientów ma dość precyzyjne oczekiwania i nie chcą być zmuszani do dokonywania wielu wyborów, zwłaszcza gdy ich wynik nie jest jednoznaczny. Rozmawiając z klientem wiem mniej więcej jakie okna potrzebuje i staram się wybrać za niego lub stawiać go przed prostym wyborem: to jest lepsze a to gorsze.

W moim przypadku nie jest to takie proste ponieważ muszę dokonać wyboru między oknami o jednakowej cenie, a o różnych cechach, które wcale nie zawężają wyboru do "lepsze - gorsze".