Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Brass - możesz nam "laikom" coś więcej napisać o tym czym się kierujesz przy wyborze okien dla siebie - ja swoje już wybrałem i decyzji na 90% nie zmienię - ale inni - może im coś Twoja argumentacja pomoże

Przede wszystkim ja wybieram między profilami, które sprzedaje. Więc nie twierdze, że profile, które wymieniłem są lepsze od innych: Rehau'ów Schuco'ów itd.

Na początku wybierając okna do siebie brałem pod uwagę okna pasywne: Alphaline, Bluevolution, IDEAL8000, a nawet PRIME z Dobrego. Ale po sporządzeniu bilansu cieplnego budynku, okazało się, że nie ma sensu płacić za okna extra 3-4 tysiące, dla 3-ciej uszczelki i szerszej ramy z dodatkową komorą.

Opłaca się natomiast zainwestować w szybę u 0,6-0,5 co wyklucza profile najtańsze: IDEAL 4000, Avantgarde 7000, KBE, itp.

Tak więc mój wybór ogranicza się do trzech profili, które wymieniłem wcześniej.

A jaki będzie wynik moich rozważań okażę się w poniedziałek. Dam znać co wybrałem i dlaczego.

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie sprzedaje okien ale tez mam swoje przemyślenia. Mianowicie, obecnie szyba 0,5-0,6 to podstawa.

Ale zabawa z oknami pasywnymi wydaje mi sie raczej tylko zabawą. Co z tego że okno ma 0,79 jesli jest to wyliczone dla okna np 1450x1450 a ja ma u siebie 90x120 i u mnie rama zajmuje ok 1/4 całości? Chyba nie ma takich ram żebym do tego współczynnika doszedł. A jak sa to cena ich by mnie przyprawiła o zawał :)

widze ze masz ten sam problem co ja - wszytskie okna 60x60 (bylo ich 5) wywaliłem - 2 polaczylem do rozmiaru 120x60 lub jako alternatywe rozwazam 90x90

przy czym będą to same fixy w ościeżnicy

Konrad

Edytowane przez R&K

Brass - a może wybrałbyś się do konkurencji jako zwykły klient? Sprawdzisz, co inni polecają inwestorom.

Na własnym przykładzie: poszukiwania okien rozpocząłem od standardu, szyba U=0,8 (3-szybowa) i rama 5-komorowa Ryven Thermal U=1,5 - dla okna referencyjnego suma dawał U=1,3. Wysłałem zapytanie dot. 3 różnych okien + drzwi balkonowe z prośbą o wycenę oraz obliczenie współczynników. Otrzymałem przekrój od ww. standardu do okien z pakietem 3-szybowym U=0,6, ciepłą ramką i profilem 6-komorowym Gealan S8000 IQ. Moje rozważania, różnice pomiędzy najtańszym a najdroższym wyborem:

Fix 1800x1500 - różnica U (1,0 - 0,79) +21%, w cenie (746zł - 888zł) +19%

Okno 1500x1800 dwuskrzydłowe - różnica U +12,2%, w cenie +16,2%

Drzwi 1800x2400 dwuskrzydłowe - różnica U +13,8%, w cenie +16,7%

Czekam na wycenę wszystkich okien, wtedy odniosę się kosztów całkowity z montażem. Ale można przyjąć, że dodajemy 17% do ceny standardowych okien, aby otrzymać okna energooszczędne.

Nie sprzedaje okien ale tez mam swoje przemyślenia. Mianowicie, obecnie szyba 0,5-0,6 to podstawa.

Ale zabawa z oknami pasywnymi wydaje mi sie raczej tylko zabawą. Co z tego że okno ma 0,79 jesli jest to wyliczone dla okna np 1450x1450 a ja ma u siebie 90x120 i u mnie rama zajmuje ok 1/4 całości? Chyba nie ma takich ram żebym do tego współczynnika doszedł. A jak sa to cena ich by mnie przyprawiła o zawał :)

Własciwie to odpowiedziałeś sobie sam na temat pasywności okien - im więcej szkła tym dla nich lepiej :)

Swego czasu U szyby wyprzedziło U ramy okiennej.

Pewnie gdzieś tam (najprawdopodobniej w Niemczech) ostro pracują inżynierskie głowy nad odwróceniem tej sytuacji a przynajmniej zbilansowanie tej różnicy w U między szkłem a ramiakiem ale na dzień dzisiejszy jest jak jest.

Stolarka otworowa to najzimniejszy element budynku na dzień dzisiejszy - niestety. To właśnie przez okna tracimy najwięcej pieniędzy w sezonie grzewczym!

Własciwie to odpowiedziałeś sobie sam na temat pasywności okien - im więcej szkła tym dla nich lepiej :)

Swego czasu U szyby wyprzedziło U ramy okiennej.

Pewnie gdzieś tam (najprawdopodobniej w Niemczech) ostro pracują inżynierskie głowy nad odwróceniem tej sytuacji a przynajmniej zbilansowanie tej różnicy w U między szkłem a ramiakiem ale na dzień dzisiejszy jest jak jest.

Stolarka otworowa to najzimniejszy element budynku na dzień dzisiejszy - niestety. To właśnie przez okna tracimy najwięcej pieniędzy w sezonie grzewczym![/QU No niby tak Charli w sezonie grzewczym niby tracimy najwięcej ,ale w sezonie tak zwanym przejściowym czyli takim gdzie ludziska palą jeszcze często ostro w pieckach czyli gdzieś w kwietniu a nawet w maju oraz we wrześniu i październiku często to Ci co mają tge wielkie przeszklenia od południowej strony tak jak ja, to już nie palą raczej bo z tego słoneczka zyskają to ciepełko czyli ich sezon grzewczy trwa zazwyczaj około 3- 4 miesięcy krócej! Oczywiście musi to iść zarazem z odpowiednią izolacją całej chałupy! Czyli to znaczne zyski -3-4 miesiąe grzania chaty .

A później nadchodzi kilka miesięcy lata i pojawia sie inny problem-jak schłodzić te pomieszczenia z dużymi przeszkleniami. Nie każdy chce nie każdy może zainstalować markizy niektórzy montują później klime i nagle okazuje sie że koszty ogrzewania zima to pikuś przy kopytach schłodzenia latem.

Ktoś pomoże?

Na początek przyznam się, że jestem laikiem w temacie i chyba „uratowało” mnie podejście tańszych sprzedawców.. wspomnę tylko o wmawianiu mi, ze okno jednokomorowe z szybą antywłamaniową, to to samo co dwukomorowe.. resztę radosnej twórczości pominę.

Przejrzałam internet, namierzyłam dystrybutora MS na mój region i mam trzy wyceny (szkoda, że żadna z nich nie przewiduje rabatu)

1. system: MS Line (kolor dwustronny) pakiet trzyszybowy (chyba 3T16Ar316Ar3T – na wycenie brak opisu) 0, 6 lub 0,5 Okucie: MacO Multi-Matic z powłoką Silber-Look, SECUSTIK

2. system: Tytanowetermo (kolor dwustronny) reszta jw.

3. Amberline typ: PF 67/80 (kol. dwustronny) przymyki: 1x102.215 bez wrębu ; Typ okuć R Activ SB WK2+ DFE/TFE bez wrębu szklenie 6T12Kr612kr6T Ug= 0,5– Typ okuć R Activ SC WK2 + DFE+MSL.OS+MIKRO 6T12Kr612kr6T Ug= 0,5

W wycenie pozycja pierwsza ok 17 000 z montażem, dwie kolejne 22 000 . Rożnica w cenie w wysokości 5 tys, jak dla mnie nie warta spadku na U profilu do 1 w przypadku MS (na oknie U wzrasta o ok 0,1 jeśli wierzyć ich przelicznikowi)

Jeszcze jakby chcieć dołożyć do tego ciepły montaż (mam ścianę 3D) niestety cena staje się nie do przyjęcia przez mój budżet...

Zupełnie nie potrafię rozszyfrować ani postawy drugiego dystrybutora (stanowczo odradzał MS jako bardzo drogie) ani części oznaczeń technicznych (okuć ? Dlaczego dwa opisy do drzwi balkonowych – zacytowałam dwuskrzydłowe o wym 1500 na 2100) może czegoś nie doceniam? W trzech przypadkach prosiłam o okucia WK2. Natomiast parametry szyb w Amberlinie po prostu mnie przerażają (złożone trzy 6?) Po co, skoro parametry okna są minimalnie gorsze od Tytanowych MS, a wolę nie liczyć ile światła słonecznego zabiorą czy ile ważą..

Jako laik proszę o pomoc w wyborze. Propozycje Amberline chyba mogę od razu odrzucić? Czy czego nie doceniam ? ;)

Na ile MS Tytanowetermo wg Was są warte tej ceny?

Jaki montaż na ścianie 4d suporeks : 5cm styropian: 1/2 suporeks: 10cm styropian polecicie? Czy z tańszych dosunięcie okna do ściany z zewnątrz i nałożenie styropianu na ościeżnicę okna, czy inne rozwiązanie ? Z doświadczenia wiem, ze lepiej bym wiedział, co mówię, jak przystąpię do negocjacji z montażystą ...

Z góry dziękuje za pomoc (-:

Edytowane przez kamyk13
dopisałam Ar

A później nadchodzi kilka miesięcy lata i pojawia sie inny problem-jak schłodzić te pomieszczenia z dużymi przeszkleniami. Nie każdy chce nie każdy może zainstalować markizy niektórzy montują później klime i nagle okazuje sie że koszty ogrzewania zima to pikuś przy kopytach schłodzenia latem.

No tu oczywiście się również trzeba zabezpieczyć od przegrzania i można to zrobić na kilka sposobów zresztą pewnie Sam znasz wiele z nich poza klimą!

Skrzydło 750x2100 ; największe jednoskrzydłowe okno 1200x1550..

To szeregowiec, środkowy, więc szaleństw tam nie ma w oszkleniu do tego punkt słaby, którego już nie naprawię : jeden suporeks jako ściana z jednym sąsiadów (inaczej poważnie myślałabym o opcji energooszczędnej)..

MS Tytanowetermo wyglądają obiecująco, jednak przy przy takiej różnicy w cenie, obawiam się, ze szybko, by się nie spłaciły .. do tego wypadłoby pomyśleć o dobrym montażu, czyli tak 30% +

Hmm Wie ktoś, po co te 6 w Ambelinach, ciągle mam wrażenie, ze ich nie doceniam, zwyczajnie nie wiem, co kryje się za tymi symbolami (okucia) :confused: Na razie bezapelacyjnie odpadły w moich rozważaniach..

Jako nowicjusz, proszę o wyrozumiałość na forum :-D Witam

Zajrzałam na ich stronę w celu deszyfracji oferty .. w opisie budowy szyb zespolonych podają szyby o grubości 5 do 10 lub połączone dwie o grubości 6,4 do 9,6 wiec to raczej nie pomyłka..

Podjechać zawsze mogę (choćby podpytać o MSy) to nic nie kosztuje w przeciwieństwie do okien ;-D

Ma ktoś pomysł na optymalny montaż w mojej ścianie ?

Zajrzałam na ich stronę w celu deszyfracji oferty .. w opisie budowy szyb zespolonych podają szyby o grubości 5 do 10 lub połączone dwie o grubości 6,4 do 9,6 wiec to raczej nie pomyłka..

Podjechać zawsze mogę (choćby podpytać o MSy) to nic nie kosztuje w przeciwieństwie do okien ;-D

Ma ktoś pomysł na optymalny montaż w mojej ścianie ?

W Amberline masz te szkło z kryptonem zamiast argonu co podbija dość mocno cenę. Swoją drogą po co te 6mm nie mam pojęcia. Jakieś te pakiety bez sensu, moim zdaniem oczywiście.

Do wyboru mam 3 równorzędne cenowo opcje:

Brugmann AD (5 komór 73 mm klasa A) okucia SIEGENIA WK1. Szyba 4/16/4/16/4 u 0,5. Ta opcja przemawia do mnie estetycznie.

Salamander SL (5 komór 76 mm klasa A) okucia MAKO WK1. Szyba 4/18/4/18/4 u 0,5.

ALUPLAST IDEAL 7000 (6 komór 80 mm klasa B) okucia GU WK2. Szyba 4/14/4/14/4 u 0,6 ciepła ramka.

The winner is................