Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Salamander Streamline.

Po ciężkich rozważaniach zdecydowałem się na ten profil z kilku powodów.

1. Wyeliminowałem z rozważań ALUPLAST IDEAL 7000. Przede wszystkim ze względu na ciężar szyb potrójnych i wg mnie słabe skrzydło, które w tym profilu występuje. Będę miał duże skrzydło, które wymagają mocnych skrzydeł. Sama 6-komorowa rama IDEAL'a nie rekompensuje, tego 5-komorowego skrzydła od IDEAL 4000. Ponadto najsłabsza szyba, choć bardzo dobre okucie.

2. Zastanawiając się nad okna z profilu BRUGMANN lub SALAMANDER. Oprócz ładniejszego wyglądu, profil B jest słabszy pod chyba każdym względem:

a) szerokość profilu 73 do 76 mm na korzyść Salamander'a

b) Brugmann w kolorze jest profilem 4-komorowym i choć współczynnik Uf=1,3 jest właściwie identyczny dla wszystkich okien w klasie 70 mm, to jednak Salamander jest 5 komorowy.

c) Salamander ma jednak lepsze wzmocnienia (stal zamknięta w ościeżnicy i "prawie" zamknięta w skrzydle)

d) Salamander ma jednak najlepszą szybę. Ramki 18 mm gwarantują lepszą parametry i po dyfundowaniu z czasem argonu dają najszerszą pustkę powietrzną.

Edytowane przez Brass

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ale zabawa z oknami pasywnymi wydaje mi sie raczej tylko zabawą. Co z tego że okno ma 0,79 jesli jest to wyliczone dla okna np 1450x1450 a ja ma u siebie 90x120 i u mnie rama zajmuje ok 1/4 całości? Chyba nie ma takich ram żebym do tego współczynnika doszedł. A jak sa to cena ich by mnie przyprawiła o zawał :)

autorus nie jest tak zle!!

120x60 - okno uchylne ma 0.91 W/m²K natomiast sam fix w ościeżnicy 0.83 W/m²K

ja z niektórymi przeszkleniami w domu zjeżdżam nawet do 0.66 W/m²K :D

a dla standardu 1470x1470 (150x150) 0.68 W/m²K

2 proste spostrzeżenia - fix w ościeżnicy - ma znacznie lepsze parametry - oraz jest znacznie tańszy od klasycznego okna - jeden MINUS - okna nie otwierają się - pytanie po co maja się otwierać - u mnie nie ma piętra więc z myciem nie ma problemu , wentylacja będzie mechaniczna - wiec wietrzyć nie trzeba

Witam, to mój pierwszy raz ;) tu na forum

W niedługim czasie zaczynam rajd po producentach w poszukiwaniu dobrych okien, ale przed tym proszę o pomoc i ewentualne wyjaśnienie czy lepiej zakupić ona z nawiewnikami czy okna z mikrowentylacją ewentualnie z rozszczelnieniem. Dodam że w domu planuję wentylację grawitacyjną i ona z PVC. Tylko proszę nie pisać żebym najpierw przeczytała cały wątek :D

Witaj Agaszaga

na wstepie powiem tak

powinnaś przeczytac ... moze nie cały wątek - ale przynajmniej ostatnie 30-40 stron - czyli wszystko co było pisane w 2011 roku - czyli historia najnowsza

a odpowiadajac na Twoje pytanie

okna bez nawiewników i zadnych mikro coś tam

wentylacja jaka by nie była zapewni Ci świeże powietrze w domu - nie ma sensy zwiększania liczby otworów w domu a co za tym idzie strat ciepła

Konrad

Nie czytaj bo to nie ma sensu. Nawiewnik jest rozwiązaniem lepszym. Mikrowentylacja też działa ale tylko wtedy gdy jestes w domu i musisz pamiętać o tym by okno rozszczelnić a z natury jesteśmy leniwi i poza tym gdy od nas coś zależy to zawsze pojawia sie myśl-nie po to kupowałem nowe i szczelne okna by teraz je rozszczelniać.

Szczelne okna i wentylacja grawitacyjna to wilgoć na oknach szczególnie w okresie silnych mrozów. A do czego prowadzi wilgoć w pomieszczeniach chyba nie trzeba tłumaczyć. Aga - w Białymstoku znajdziesz przedstawicieli wszystkich producentów okien. Rozpocznij poszukiwania od wizyt u nich, a dopiero później, kiedy będziesz miała wątpliwości lub pytania pisz posty. Na pewno pomożemy.

Dzięki za dotychczasową odpowiedź

a co do czytania wątku to przeczytałam chyba ze 300 stron ale po takiej ilości wiedzy człowiek i tak się gubi w natłoku informacji. W każdym bądź razie wiem do jakich producentów się udać i posiadam trochę zgromadzonego materiału co do montażu i mam nadzieję że montażyści zniosą mnie nerwowo jak im będę stała nad głową :yes:

Jeśli decyzja padnie na nawiewniki to powiedzcie jeszcze w ilu oknach je umieszczać i w jakich częściach domu, dodam że:

na parterze kuchnia jest połączona z salonem i ma 4 okna, sypialnia, łazienka

pół poddasza duży otwarty pokój + 2 pokoje

Witam jak wielu już na tym forum mam dylemat przed zakupem okien, jestem z Katowic wybrałem już firmę dominet-okna ale nie wiem co o niej sądzić bo na internecie nic kompletnie nie ma na ich temat okna poleca o profilu deceuninck optima wydają się dobre, okna oczywiście mają być montowane w bloku. Być może miał już ktoś z nimi kontakt bardzo bym prosił o opinie, najbardziej obawiam się dotrzymania terminu, podobno czas oczekiwania 3 tyg. ale to wszędzie tak mówią i chcą zaliczkę. Z góry dziękuję za pomoc.

autorus

2 proste spostrzeżenia - fix w ościeżnicy - ma znacznie lepsze parametry - oraz jest znacznie tańszy od klasycznego okna - jeden MINUS - okna nie otwierają się - pytanie po co maja się otwierać - u mnie nie ma piętra więc z myciem nie ma problemu , wentylacja będzie mechaniczna - wiec wietrzyć nie trzeba

Oj widać, że nie Ty na codzień myjesz okna w domu. Co z tego, że Parter, jak najczęściej jest to 2-3 schodki wyżej niz poziom gruntu i bez dobrej drabinki się nie obędzie. Jestem pewien, ze takie okna przeklina każda osoba która chociaż raz musiała je umyć.

Inna sprawa to wygląd - kwestia gustu - ale ja nie moge patrzeć na takie okna w nowych domach. Dla mnie to wygląda obrzydliwie ;p

Fin, ale coraz częściej pojawiają się fixy - czy to ładne czy nie - to inna sprawa. Powód ? Prozaiczny, kasa (to najtańsze okno jakie można mieć w domu) ale też dla wielu jest to okno najcieplejsze (co jest prawdą) ale też często powodem są coraz większe przeszklenia przy których nie ma szansy na otwieranie, nawet wykonanie okna tylko uchylnego jest kłopotliwe w eksploatacji i często zamiast bawić się w odpinanie nożyc i kładzenie okna do mycia użytkownik woli już wyjść na zewnątrz i od tej strony je umyć.

Oj widać, że nie Ty na codzień myjesz okna w domu. Co z tego, że Parter, jak najczęściej jest to 2-3 schodki wyżej niz poziom gruntu i bez dobrej drabinki się nie obędzie. Jestem pewien, ze takie okna przeklina każda osoba która chociaż raz musiała je umyć.

Inna sprawa to wygląd - kwestia gustu - ale ja nie moge patrzeć na takie okna w nowych domach. Dla mnie to wygląda obrzydliwie ;p

coz musze sie tylko zgodzic, przyznaje mialem taki pomysl ale zybko moja druga polowka mi go wyperswadowala. Nawet sie nie opierale, pomysl by bezsensowny.