Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

bombelo - wróżką nie jestem i nie wiem ile komór będzie w oknach za 10 czy więcej lat.

Okna bez wzmocnień mają większe ograniczenia gabarytowe - właśnie dlatego by nic się z nimi nie działo, ale jak będzie to można realnie stwierdzić za 10 lat

Kolejną kwestią jest montaż takich okien, punktów zamocowania musi być więcej niż normalnie - znaczy kotwy muszą być wręcz gęsto

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam pytanie firma M&S bardzo często pojawia się na tym forum, ale nie mogę się doczytać na jakim profilu produkowane są te okna.

proszę o pomoc!!!

Dziś dostałem wycenę fix wiec zaraz ci napiszę :) BRÜGMANN jakoś tak

Pytałem także o Uw dla całego okna i dostałem wiadomość:

Współczynnik u dla całego okna:

- fix Uw=0,804

- otwierane Uw=862

bombelo - wróżką nie jestem i nie wiem ile komór będzie w oknach za 10 czy więcej lat.

Okna bez wzmocnień mają większe ograniczenia gabarytowe - właśnie dlatego by nic się z nimi nie działo, ale jak będzie to można realnie stwierdzić za 10 lat

Kolejną kwestią jest montaż takich okien, punktów zamocowania musi być więcej niż normalnie - znaczy kotwy muszą być wręcz gęsto

a co z opadajacym skrzydlem - jak przeszklic skrzydlo, wymienic szybe w oknie gdzie szyby sa wklejane

pozostaje tylko wymiana skrzydla na nowe ?

DANE TECHNICZNE 900*1350

System TERMOMS

Kolor. bialy/orzech

Rama HP102 68mm

Uszcz. Szara /TYTANOWE

1 x Szklenie stałe w ramie

1 x Skrzydło HP192 80mm n.TYTANOWE

1 x fib, 1 x dkr

1 x 3T-16Ar-3-16Ar-3T U=0,5 1 zł

półkole/łuk - 3szyby

1 x 3T-16Ar-3-16Ar-3T U=0,5 1 zł

1 x HP302 / Słupek 90mm

a co z opadajacym skrzydlem - jak przeszklic skrzydlo, wymienic szybe w oknie gdzie szyby sa wklejane

Pomysłodawcy wklejania zalecają wymianę skrzydła, ale... pojawiły się już różne technologie i z tego co wiem istnieją także takie, w których możliwa jest wymiana samej szyby. Ciężkie jest życie inwestora, bo nie dość, że musi opanować, te wszystkie komory, szyby i wzmocnienia, o których pasjami (choć niepotrzebnie) przy zakupie dyskutuje, to idąc tą drogą, dojdzie mu teraz spory zakres wiedzy o klejach i statyce szkła:-).

a dlaczego ma ci opadać skrzydło ? Szyba ci się odkształca? ;) Niemożliwe. Wklejenie szyby staję się tylko kłopotem przy jej zbiciu - ale jak wspomniał kolega Test - są już spece dla których to też nie jest przeszkodą

podałeś piękny link tylko czy czytałeś co tam napisano?

Przeczytaj dokładnie wypowiedzi Pana "Krzysztof Hnatów, Deceuninck Polska Sp. z o.o." możesz się z nimi nie zgadzać ale on ma rację

Prawidłowo zamontowane okno, z klinami nie tylko pod oknem ale pozostawionymi klinami po przekątnej po bokach (przy zawiasie i naprzeciw u góry), prawidłowo wyszklone, może wymagać tylko jednej regulacji - jak ewentualny silikon między sankami a podkładką do szklenia się ściśnie.

Szyba jest elementem konstrukcyjnym okna, najważniejszym elementem konstrukcyjnym, sposób jej wyszklenia uniemożliwia opadanie skrzydeł.

Znany jest patent namiastki wklejania szyby by uniknąc powstawania beczek czy innych odkształceń profili pod wpływem temperatury przede wszystkim.

Po wklejeniu szyby nie ma możliwości by przekątne skrzydła zaczynały mieć z biegiem czasu zmieniające się wartości.

A jeśli przekątne się nie zmieniają nie istnieje zjawisko o które tak się martwisz

ten pan ma takie zdanie

pisze takze to:

"Inna rzecz to ogromne skrzydła, często jeszcze szklone 3-szybowym pakietem - też nie wiem po co ludziom takie "wymiatacze"..."

jak nie wie po co to ja nie wiem tak naprawde co on wie o oknach

skoro okna nie opadaja to po co te reklamy np okuc roto - ze niby blokada blednego polzenia klamki zapobiega opadaniu skrzydel

chocby reklama na tej stronie

http://oknozbyt.pl/okna/okna-pcv/okna-pcv-okucia-roto

wreszcie po co slizgi czy jak kto woli najazdy do ciezkich skrzydel

wybacz ten pan mnie nie przekonal szczegolnie z tymi 3 szybami :-)

... 900*1350 ....

- fix Uw=0,804

- otwierane Uw=862

okno i fix szklony w skrzydle dla CT70 CAVA z szybą 4/16/4/16/4 k=0,5 => Uw=0,97

okno i fix szklony w skrzydle dla Si82 z szybą 4/16/4/16/4 k=0,5 => Uw=0,86

ale już fix szklony w ościeżnicy z taką samą szybą => Uw=0,79

okno i fix szklony w skrzydle dla Si82+ z szybą 4/16/4/16/4 k=0,5 => Uw=0,80

ale już fix szklony w ościeżnicy z taką samą szybą => Uw=0,74

i teraz Si82 wobec pięciokomorowego CT70 jest średnio droższe o ok 27%, ale już Si82 wobec Si82 to dodatkowe ok 25% czyli względem pięciokomorówki to już daje ok 58% !!! i teraz na spokojnie trzeba sobie obliczyć czy np. w przypadku fixa w skrzydle 0,17 na współczynniku k ma sens, czy ma jakiś znaczący wpływ na późniejsze koszty ogrzewania - tu znów bilans cieplny domu będzie pomocny w podjęciu słusznej i racjonalnej decyzji

Witam

Dluuugi ten watek a ja chcialbym zasiegnac jakis informacji o oknach/drzwiach tarasowych w systemie HS (suwane). Mam u siebie w projekcie dwie pary takich po 4.2 m szerokie.

Czy ktos z forumowiczow, ma moze wlasne doswiadczenia z owym systemem, jak sie sprawuje, czy rolki siw ycieraja, uszczelki puszcaja itp itd.

No i najwazniejsze, czy inwestowac ok. 16 tys w jedno takie 'okno' czy pojsc w cos tanszego???

Z gory dziekuje za jakiekolwiek uwagi pozytywne czytez nie.

P.S.

Opcji szukaj uzywalem niejednokrotnie, wiec jezeli ktos wie gdzie znajde cos na ten konkretny temat prosze o lokalizacje.

użytkowo tu chyba najlepsze rozwiązanie przy szerokich wyjściach na taras, ale też i najdroższe, choć przy szerokości ponad 4 metry może okazać się, że inne rozwiązania nie są aż tańsze

By nie było z nim problemów to maksymalna wysokość w kolorze 230 cm, białe 260cm, odwodnienie liniowe po zewnętrznej stronie HS-a, dbałość o czystość na progu by bród nie wbijał się w rolki stąd często na zdjęciach HS-ów zobaczysz dywaniki

Najstarszy HS jaki montowałem ma już z 7 lat (nie pamiętam dokładnie, tak ten czas leci że może i starszy już jest) i zero reklamacji od klienta

Jeśli mógłbym cos podpowiedzieć to przy tej szerokości wybierz podział 2/2 z oboma skrzydłami przesuwanymi

...nic szkoda dzis gadac zobaczymy za kilka lat jak sie spisuja te pasywne wydmuszki :-) bez wzmocnien stalowych

Z pewnością, tak się stanie jak mówisz. Zobaczymy. Warto jednak wspomnieć, że technologia "wklejanej szyby" funkcjonuje mniej więcej od 5-6 lat. Są w Europie firmy, które kleją od 2006 roku na potęgę pakiety dwukomorowe nawet w zwykłych 5 komorówkach i... żyją! Reklamacje ich nie zabiły:-). Inna sprawa, że tam nikt nie wpadnie pomysł "racjonalizatorski", aby klej dwuskładnikowy zamienić na jednoskładnikowy (bo taniej), albo użyć chińskiej mazi, zamiast markowego produktu (bo jeszcze taniej), czy też dla jeszcze większej taniej taniości użyć chińskiej mazi punktowo, a nie na całym obwodzie styku szyby z ramą skrzydła. To się chyba nazywa kultura techniczna:-).

To ja się dopytam o moje drzwi :) Tylko z foteli nie pospadajcie :)

Szerokość 4m i promień łuku 3,5m. Mam niestety tylko fotkę otworu.

http://www.gnosis.art.pl/e_gnosis/pracownia/dom_kopula/kopuly_monolityczne/kopula_w_markach/dom_kopula_marki_inzynier_sergiel_01.jpg

Z pewnością, tak się stanie jak mówisz. Zobaczymy. Warto jednak wspomnieć, że technologia "wklejanej szyby" funkcjonuje mniej więcej od 5-6 lat. Są w Europie firmy, które kleją od 2006 roku na potęgę pakiety dwukomorowe nawet w zwykłych 5 komorówkach i... żyją! Reklamacje ich nie zabiły:-). Inna sprawa, że tam nikt nie wpadnie pomysł "racjonalizatorski", aby klej dwuskładnikowy zamienić na jednoskładnikowy (bo taniej), albo użyć chińskiej mazi, zamiast markowego produktu (bo jeszcze taniej), czy też dla jeszcze większej taniej taniości użyć chińskiej mazi punktowo, a nie na całym obwodzie styku szyby z ramą skrzydła. To się chyba nazywa kultura techniczna:-).

z wklejaniem szyby w profil pierwsze spotkanie u mnie to było w `98 roku. Jest to technologia znana od bardzo dawna na tzw Zachodzie, oczywiście.