Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

faktycznie nie są to otwory odwodnieniowe, ktoś się nie popisał przy przykręcaniu zaczepów, to fakt, czy to w fabryce czy też montażyści coś tam przestawiali

By nie było widać śladów podpowiedz montażystom by wypełnili rowek uszczelką, tak jak widać na dwu zdjęciach

Nie interesuje mnie "tuszowanie błędów", bo podobno nadrzędnymi wartościami w firmie HeKaPlast jest dbałośc o wysoką jakośc produktów i prestiż z posiadania okien tej firmy, więc czekam na postanowienie firmy dotyczące wymiany okien, na takie, które niechcianych wadliwych otworów będą pozbawione.

A tych okien balkonowych mam 3 i w każdym błędy takie same :-(

Edytowane przez Alice5836

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

wczoraj montażyści składali u nas nowe stoisko firmowe Vetrexu. Wśród okien jest Veka Alphaline z krytymi okuciami i cienkim zgrzewem. Jeszcze nie miałam okazji sprzedawać od nich tych okien. Jedyne co na ten temat mogę napisać to : mistrzostwo świata:) W domu mam Vekę od 4 lat, ale od lokalnego toruńskiego producenta. Jestem totalnie załamana porównując to, co mam z tym, co teraz sprzedaję. I wiem jedno, choćby się waliło i paliło, w przyszłym roku czeka nas wymiana okien:)

takie nadrzędne wartości ma każda firma :) na swej stronie, nie tylko Heka.

Gdybym tu zamieszczał zdjęcia błędów innych zebrałby się całkiem spory album :)

Fakt, ktoś popełnił błąd przy przykręcaniu zaczepów w złym miejscu (ukazane ślady nie są zabawą wiertarką tylko pozostałością po śrubach mocujących zaczepy), ale.... ale czy jest to podstawa do reklamacji ? Wątpię, gdyż nie ma to żadnego wpływu dla funkcjonalności okna.

Próbuj, może się uda.

oj ale nie oszukujmy się jest babol i nie ma co ludzie się wszedzie mylą!

teraz zobaczymy co na to firma i jak zareaguje!

nie ma ludzi bezbłednych ale najwazniejsze jest jak sie kończy.tylko teraz problem czy z fabryki tak przyjechało czy montezy cos przekładali?

oj ale nie oszukujmy się jest babol i nie ma co ludzie się wszedzie mylą!

teraz zobaczymy co na to firma i jak zareaguje!

nie ma ludzi bezbłednych ale najwazniejsze jest jak sie kończy.tylko teraz problem czy z fabryki tak przyjechało czy montezy cos przekładali?

Babol okrutny, przyjechało tak z fabryki, monteży nic nie przekładali.

A co niepochlebne dla fabryki, to to, jak pisałam wcześniej, że bezpośrednio z Heki otrzymaliśmy info, iż jest to NORMALNY WYNIK PROCESU PRODUKCYJNEGO TEJ FIRMY (wyjaśnienie bzdurne, działające tylko na szkodę firmy).

Zgadzam się, że najważniejsze, jako to zakończą.

Dam znać.

takie nadrzędne wartości ma każda firma :) na swej stronie, nie tylko Heka.

Gdybym tu zamieszczał zdjęcia błędów innych zebrałby się całkiem spory album :)

Fakt, ktoś popełnił błąd przy przykręcaniu zaczepów w złym miejscu (ukazane ślady nie są zabawą wiertarką tylko pozostałością po śrubach mocujących zaczepy), ale.... ale czy jest to podstawa do reklamacji ? Wątpię, gdyż nie ma to żadnego wpływu dla funkcjonalności okna.

Próbuj, może się uda.

hehehe , juz widze jak Jareko idziesz do salonu mercedesa , odbierasz funkiel nówke bryke z rysami na drzwiach , a koleś z salonu twierdzi " Panie przecież przez to nie wpływa na jakoś samochodu , nadal bryka jest super , wystarczy nie patrzeć w tą strone " , a Ty oczywiści sie z tym zgadzasz i jeździsz z porysowanymi drzwiami :D:D

Sprawa prosta , ramy do wymiany

Babol jest - pozostaje się dogadać z klientem na upust albo wymienić te 3 ramy. Mnie natomiast zastanawia jak powstały te uszkodzenia? O ile na zdjęciu nr 2 widać ewidentnie otwory po wkrętach (chociaż o dziwo są tylko we wrębie okuciowym) to już na zdjęciu nr 1 są tylko półkoliste uszkodzenia jednej ze ścianek wrębu okuciowego - to nie wygląda na ślady po wkrętach.

Obstawiam, że zmieniali z rozwiernego na RU ;) Osobiście mi to nie przeszkadza, chociaż w "nówce sztuce" może drażnić.

No i tłumaczenia.. zupełnie jakby wyrok zapadł bez oglądania rzeczy. Ale ja jestem przekonany, że zakończy się dobrze.

Widzisz Fin wszystkie skrzydla sa okuwane jako RU i później blokowany jest ruch klamki. A co do mercedesa to powiem szczerze ze wisiałoby mi czy wnęka silnika jest porysowana czy nie. I bynajmniej nie bronie tu fabryki. Dla mnie takie coś co widzę nie jest czymś strasznym-inny z tego powodu nie może spać ;)

Widzisz Fin wszystkie skrzydla sa okuwane jako RU i później blokowany jest ruch klamki. A co do mercedesa to powiem szczerze ze wisiałoby mi czy wnęka silnika jest porysowana czy nie. I bynajmniej nie bronie tu fabryki. Dla mnie takie coś co widzę nie jest czymś strasznym-inny z tego powodu nie może spać ;)

Jesteś już takim starym wygą że cie to nie wzrusza bo patrzysz na co dzień na takie rzeczy więc czym się tam przejmować! Jak mi chleb spiepszą piekarze to też do mnie dzwonią ludziska ze sklepów albo klienci marudzą a mnie to nie wzrusza bo nie taki spiepszony chleb widziałem i nie rozumiem o co tyle krzyku. To tak jak Ty tylko w innej branży. A ci co za ten chlebek płacą stękają i już ,co tu zrobić? Wysłuchać wymienić , pokajać się i po sprawie.

A tak po za tym mam takie pytanie czy roleta zewnętrzna będzie spełniać zadanie izolacji termicznej okna jeśli będzie zamontowana na ścianie a nie na oknie? bo co prawda integro są najcieplejszym tego problemu rozwiązaniem ale te 5cm izolacji między skrzynką a nadprożem to chyba i tak nie wiele.

Dobrze, że tu zajrzałam, bo jutro mm podac sprzedawcy jaki próg w oknie tarasowym ma być. Chciałam niski, ale z tego co tu widzę ( i do czego sprzedawca usilnie próbował mnie przekonać) będzie tradycyjny. Dodam tylko, że chodzi o dzrzwi tarasowe otwierane szer.180cm.

Ach i jeszcze jedno. Jak zamontujesz rolete na ociepleniu bez żadnych elementów powiązanych z murem ? Przykleisz prowadnice do elewacji ? ;)

Wkrętami przedłużonymi fi 8 do rdzenia betonowego, już tak zrobiłem w jednym swoim sklepie i już kilka lat wiszą i działają a małe też nie są bo jakieś 260x260mm.Tyle tylko że tam mam ocieplenie 15cm a w domu mam 25cm Thermomur 450(Sciana zewnętrzna ). I jeszcze jedno nie mają one spełniać żadnej roli przeciw włamaniom tylko chronić latem przed słońcem i zimą przed zimnem ,przynajmniej nocą.

coz musze sie tylko zgodzic, przyznaje mialem taki pomysl ale zybko moja druga polowka mi go wyperswadowala. Nawet sie nie opierale, pomysl by bezsensowny.

Wydaje mi się że takie zmienianie zdania powinno być karalne :) Wyobraźcie sobie że moja połówka jednak stwierdziła że fix na parterze to dobry pomysł. Kobieta :) Może spodobało jej się zdjęcie bez poprzeczki poziomej.

Szukam dobrych okien PCV na profilu Schuco lub Veka. Prosze o informacje jakich producentów polecacie?

Na dzień dzisiejszy mam kilka wycen z takich firm jak. Hekaplast, Eurocolor, Jezierski na profilu Schuco (Cava, Elita),

oraz na Vece od Fer-plastu, Dako, Vidok (Perfecline).

Ceny wachaja sie miedzy 21-23 tys. (pakiet 3-szybowy)

Prosze o informacje dotyczace powyższych producentów, których warto wziac pod uwagę.

Chciałam ponowić powyższe pytanie, gdyż nie wszyscy znawcy tematu wypowiedzieli sie na moją prośbę. Dziekuję Jareko że jako jedyny nie pominąłeś mojego pytania i proszę Cie o opinię. Wiem że nie chcecie ganić i wytykać wady pewnych producentów, a kolejnych faworyzować, natomiast proszę Was o klasyfikacje producentów na lepsze, dobre, jak również porównanie profili lub ewentualnie zaproponować jakieś inne również dobre. Mając wiedzę laika w temacie okien mam swoich faworytów moich poszukiwań okien ale w moim przypadku mogłam sie tylko kierować fachowością obsługi i wyglądem zewnętrznycm danych okien oraz ceną, która akurat nie jest zbyt zróżnicowana i myśle że nie wpłynie na mój wybór. Tak wiec jeszcze raz proszę o wasze opinie. Pozdrawiam Monia

Edytowane przez monia1984