Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

wiosna na targach budowlanych jedna z firm okiennych prezentowała skrzynie wykonaną z okien a w środku mocno grająca kolumna - skrzynie można było otwierać jak normalne okno ...

fajny bajer ....

niestety nazwy sprzętu grającego nie znam :(

Ja to chyba ponad 10 lat temu widziałem ale nie pamiętam u jakiego producenta.

Jednak coś jest nie tak z wymiarami mojego okna. Stare stało oparte o betonowy parapet, który był grubości 4cm i wisiał około 4-5cm nad kaloryferem. teraz wygląda to tak jak na zdjęciu gdzie pudełko ma grubość 3cm i zostają niecałe 2cm wolnej przestrzeni między nim, a kaloryferem. Jak ugryźć ten problem ?

tak to już jest z firmami

wysyłam prośbę o wycenę okien 150x150

jedni przysyłają 150x150 a inni 147x147

i weź zaciśnij zęby i przegryzaj się przez temat :(

bwojtek - ale ja dopiero w tym roku byłem 1x na targach bud.

tak to już jest z firmami

wysyłam prośbę o wycenę okien 150x150

jedni przysyłają 150x150 a inni 147x147

Zazwyczaj 150x150 to wymiar otworu a okno jest odpowiednio mniejsze. Poza tym przeważająca większość producentów ma cenniki z "dokładnością" do 10cm więc wymiar 141-150 ma tą samą cenę.

ewentualnie za mała przestrzeń pod jak i nad grzejnikiem (o ile pamiętam pod 10cm, nad 15 - czy na odwrót - wybaczcie Niemiec mnie męczy tylko nie wiem który ;) A czy P ;) ) powoduje tylko jedno - spadek mocy grzejnika przez gorszy przepływ powietrza wokół niego, ale.... są grzejniki gdzie nie ma to znaczenia gdyż mają już uformowane kanały grzewcze i nawet można na nich położyć parapet bezpośrednio bez strat

Jareko mówisz z pozycji montażysty. a ja jestem klientem. Jestem cały happy, że teraz po takim montażu będę musiał stosować specjalne grzejniki. Może pomyśl nad takim samym sposobem montażu okien swoim klientom, kto wie, może będą równie zadowoleni i szczęśliwi co ja ? Podobnie rzecz ma się do sposobu uszczelnienia pod oknem, zobaczymy czy biegły sadowy podzieli twoje stanowisko bo ja z pewnością nie.

Jareko mam równie udana radę co Ty dla mnie. Zacznij chłopie montować okna Drutexu, Dobroplastu czy innego równie solidnego i porządnego producenta okien jak Avantgarde. Daj sobie święty spokój z tą całą HekaPlast, która de facto jest jednym wielkim przerostem formy nad treścią. Amen.

i po co ten jad? Nie wiem jakei miałeś okna poprzednio, nie ja ci je wymiarowałem i montowałem. Pytałeś o wymiary okna do otworu 150/150 - odpowiedziałem jakie powinny być, jeśli takie są to nie wiem dlaczego ci nagle odległość od parapetu do grzejnika się zmieniła. Tyle.

Co do folii pod parapet wewnętrzny wyraziłem swoją prywatną opinię o sensie jej stosowania w tym miejscu. Tyle w temacie

Jareko mówisz z pozycji montażysty. a ja jestem klientem. Jestem cały happy, że teraz po takim montażu będę musiał stosować specjalne grzejniki. Może pomyśl nad takim samym sposobem montażu okien swoim klientom, kto wie, może będą równie zadowoleni i szczęśliwi co ja ? Podobnie rzecz ma się do sposobu uszczelnienia pod oknem, zobaczymy czy biegły sadowy podzieli twoje stanowisko bo ja z pewnością nie.

jezzzzzzzzu do sadu o 3 okna - o ile pamietam ze 3 - moze sie myle

ile masz okien czy miales do wymiany w calym domu/mieszkaniu ?

gdybym ja tak podchodzil do budowy domu to praktycznie z kazdym musialbym isc do sadu taki to chory kraj

co do praapetu/ wysokosci grzejnika od niego i podlogi bardzo dobrze masz to tutaj wytumaczone

http://www.muratorplus.pl/technika/ogrzewanie/jak-dobrac-moc-grzejnika-do-wielkosci-pomieszczenia_59344.html