Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

A ja mam w "swojej" ofercie i Schueco i Vekę. Schueco ma lepszą markę i - u mojego producenta - większe ograniczenia gabarytowe. Veka - niby słabsza, a robią na niej wyższe balkony. I o dziwo - mam u nich mniej regulacji. Nie wiem sam czy to kwestia okuć, ciężaru szyb czy może klienci kupujący dobrą, acz średnią półkę są mniej wymagający... ? :)

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie chwale J bo zaraz bede na nim psy wieszac chwale schuco bo porównywałem do krakowskiej veki ale tu tez wglad miała stal stosowana itd

tez nie było reklamacji na veke bo jeszcze nie było opcji 3szyb a teraz sie zaczynaja!

i tak jak aluplast ma dobre profile to tak samo ma sztuke jakich mało!

porównałem firmy które były w ofercie!

niedługo bede chwalił krispol bo wchodza w okna !

Ja nie sprzedaję okien.

Myślę, że jedynym powodem niewielkiej liczby fachowców od stolarki, którzy wypowiadają się na tym forum jest brak czasu u tych innych na działalność w sumie non-profit. Ci co są aktywni tutaj chwalą co swoje a nie cudze bo się na tym najbardziej znają. Dlatego jest jak jest a jak się komuś to nie podoba to może gdzie indziej zasięgnąć informacji a nie krytykować kogoś kto za darmo błyska wiedzą i doświadczeniem zawodowym.

Ogarnijcie się krytykanci.

a to ciekawe dlaczego? Czyżby.... ?

najlepszym fachowcem jest osoba która montuje tez okna bo czysta wiedza teoretyczna napewno nie da az tyle co kilka lub kilkanascie lat na montazach róznych okien!

i tak jak uwazam ze z drzewem to jak z jajkiem to tak samo uwazam ze platimium evo to nieudany produkt i tak samo uwazam ze w premium Jezierskiego powinno miec w standardzie ciepła ramke itd itp i tak samo powiem o roletach ze dla mnie krispol ma najlepsze (tez je sprzedaje) a przeciez moge brac z portosa!

a co ze przedstawicielka na nasz region jest z gorzowa i jest fanka stali a ja falubazu to nie biore? nie poprostu były wpadki ze strony portosa na których sie przejechalismy troche km po kraju !

takze jak bysmy chcieli zmieniac na to co idzie to pewnie wyszło by na dobroplast a sprzedawane pod nazwa Okna-Hajzler walka o klienta cenna pewnie by sie troche ich złapało ale co sie z oknami zacznie dziac po roku dwóch ...

Ja nie sprzedaję okien.

Myślę, że jedynym powodem niewielkiej liczby fachowców od stolarki, którzy wypowiadają się na tym forum jest brak czasu u tych innych na działalność w sumie non-profit. Ci co są aktywni tutaj chwalą co swoje a nie cudze bo się na tym najbardziej znają. Dlatego jest jak jest a jak się komuś to nie podoba to może gdzie indziej zasięgnąć informacji a nie krytykować kogoś kto za darmo błyska wiedzą i doświadczeniem zawodowym.

Ogarnijcie się krytykanci.

Drogi Charlie,

wyczuwam nutkę zazdrości? A może Cię nie doceniam i masz do siebie tak duży dystans, że tą "krytyką" oznaczasz także swoje reklamy pewnej firmy "drewnianej" z Łodzi?:)

Co do ogólnego sensu - zgadzam się. Każdy z nas z czegoś żyje i trudno oczekiwać, by rzucał kamieniami w stronę swojego ogródka (wystarczy jak t ozrobi konkurencja). Sprzedając okna jednej firmy trudno też mieć doskonałą wiedzę na temat produktów konkurencji, ale nie zgadzam się, że jest tu niewielka liczba fachowców. Regularnie widuję tu przynajmniej kilkunastu sprzedawców.

Ps. Jeśli o mnie chodzi, to Ciebie - Charlie uznaję za autorytet w sprawach szyb.

Piszecie że montażyści lepiej wiedzą które okna lepsze. To chyba nie do końca tak. Co dla montażysty lepsze, dla użytkownika nie do końca. Ostatnio miałem serwis do lodówki (AEG) i słyszę ich rozmowę : samsung jest lepszy od tej. I za chwilę dowiaduję się: W samsungu wystarczy odkręcić jedną śrubkę i osłona spada sama, w tej trzeba odkęcić 3 śruby i jeszcze są prowadniki osłony. Jak widać jest różnica w odbiorze na linii montażysta-użytkownik. Dla montażysty lżejsze okna będą lepsze. Dla użytkownika odwrotnie(bo to grubszy i sztywniejszy profil, wytrzymalsze wzmocnienia).itd.

takze jak bysmy chcieli zmieniac na to co idzie to pewnie wyszło by na dobroplast a sprzedawane pod nazwa Okna-Hajzler walka o klienta cenna pewnie by sie troche ich złapało ale co sie z oknami zacznie dziac po roku dwóch ...

Nic się nie dzieje. Sprzedaje Dobrego od kilku ładnych lat (teraz już trochę mniej - są inni, którzy produkują taniej :-)), w między czasie sprzedałem tysiące tych okien i zapewniam cię, że nic się z nimi nie dzieje. Jeśli wada nie pojawia się od razu lub w ciągu 3-6 miesięcy, to później również się nie ujawnia. Dobry montaż i problem z głowy.

okna geneo czy eforte

Proszę o poradę. Zamierzam zakupic okna do domu. Po przeglądnieciu ofert róznych firm, jak również dostepnych informacji w necie postanowiłem pozostawić do wyboru dwie oferty :

1. okno Energo + firmy Eurocolor na profilu Geneo Rehau oraz

2. Avante Forte na profilu Eforte Decueninck.

Cena obydwu zestawów podobna, parametry U dla okien też zbliżone, obydwa na okuciach Roto NT, wizualnie profile też dość podobne. Więc które lepsze? Co radzicie?

Edytowane przez boggy

Witam,

Powiedzcie mi proszę czy to że mamy pakiet 3-szybowy oraz szyby o współczynniku k=0,5 powoduje, że okna wyglądają na przyciemnione i mają z zewnątrz takie lustrzane odbicie?

Mojemu Tacie dostarczono takie okna i tak wyglądają. Ja mam 3-szyby i współczynnik k=0,6 (kupowałem 1,5roku wcześniej) i nie mam aż takiego mocnego efektu. Czy różnica między 0,5 a 0,6 jest tak widoczna?

W ten sposób tłumaczy się sprzedawca i producent.

Sprzedawca przy kupnie nic o tym nie mówił, a ja mając k=0,6 nie spodziewałem się takiego "zaciemnienia" przy 0,5.

Dzięki

wszystko TAK za wyjątkiem niby różnicy pomiędzy 0,5 a 0,6 w odcieniu - wydaje Ci się.

P.S. nie pytałeś to nie otrzymałeś odp.. Tak na poważnie to nie ma o co kopii kruszyć - taka technologia i już.

Sprzedawca przy kupnie nic o tym nie mówił, a ja mając k=0,6 nie spodziewałem się takiego "zaciemnienia" przy 0,5.

Dzięki

Szyba 0,5 ma przepuszczalność światła Lt=56% a szyba 0,6 ma Lt=70%, ale sprzedawca pewnie też o tym nie poinformował. U mnie klient jest zawsze otrzymuje tą informację i większość wybiera szyby 0,6.

okna geneo czy eforte

Proszę o poradę. Zamierzam zakupic okna do domu. Po przeglądnieciu ofert róznych firm, jak również dostepnych informacji w necie postanowiłem pozostawić do wyboru dwie oferty :

1. okno Energo + firmy Eurocolor na profilu Geneo Rehau oraz

2. Avante Forte na profilu Eforte Decueninck.

Cena obydwu zestawów podobna, parametry U dla okien też zbliżone, obydwa na okuciach Roto NT, wizualnie profile też dość podobne. Więc które lepsze? Co radzicie?

Jak cena jest podobna to ja bym wybrał Geneo, na geneo w eurocolor masz chyba 15 lat gwarancji.

Jak cena jest podobna to ja bym wybrał Geneo, na geneo w eurocolor masz chyba 15 lat gwarancji.

Dzięki za odpowiedź. Z tego co czytałem do dają tylko :cool: 10 lat. Ale dlaczego geneo, mógłbyś to rozwinąć? Dlatego że nowsza i bardziej zaawansowana technologia? Zastanawia mnie czy się sprawdzi za kilka lat. Poza tym czytałem na tym forum kilka niezbyt przychylnych opnii na temat Eurocoloru.