Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Dostałem wycenę okien z MS, niby ok ale jedna rzecz mnie zastanawia, grubość szyby w dużym szkleniu - wiem że o tym już było i to nie raz ale ciężko się przekopać przez tyle stron i znaleźć konkretną odpowiedź - mianowicie mam okno, fix w ramie, o wymiarach 3200 x 2150 dzielone na pół, czyli wychodzi 1600 x 2150, a szklenie które mi zaproponowali, i twierdzą że jest ok, to - 4/16/4/16/4,

Pytanie, czy aby przy takim rozmiarze, szyba zewnętrzna i wewnętrzna, nie powinny być 6mm, czyli 6/16/4/16/6 ???

Thx

Witam,

Dostałem wycenę okien z MS, niby ok ale jedna rzecz mnie zastanawia, grubość szyby w dużym szkleniu - wiem że o tym już było i to nie raz ale ciężko się przekopać przez tyle stron i znaleźć konkretną odpowiedź - mianowicie mam okno, fix w ramie, o wymiarach 3200 x 2150 dzielone na pół, czyli wychodzi 1600 x 2150, a szklenie które mi zaproponowali, i twierdzą że jest ok, to - 4/16/4/16/4,

Pytanie, czy aby przy takim rozmiarze, szyba zewnętrzna i wewnętrzna, nie powinny być 6mm, czyli 6/16/4/16/6 ???

Thx

Statyka na 4 mm jest na granicy.

Sugerowałbym 5mm (będzie taniej) w przypadku skrzydeł rozwiernych balkonowych + strefy częstych wiatrów (góry lub wybrzeże Bałtyku).

A jak nie to o`k.

P.S stosunek boków dla szyby to 1:6 a hartowanego szkła 1:10

Statyka na 4 mm jest na granicy.

Sugerowałbym 5mm (będzie taniej) w przypadku skrzydeł rozwiernych balkonowych + strefy częstych wiatrów (góry lub wybrzeże Bałtyku).

A jak nie to o`k.

P.S stosunek boków dla szyby to 1:6 a hartowanego szkła 1:10

Dzięki Charlie, u mnie ani góry ani morze, więc ok,

Nie wiedziałem że można wstawić 5mm myślałem że są 3,4,6 mm popytam czy robią na 5mm i jak będzie faktycznie taniej to wezmę, jak nie to może choć od wewnątrz dam 6mm w razie jakby dzieciakowi coś nieumyślnie z reki wyleciało :)

A powiedzcie mi.

W jednym pakiecie 3-szybowym, środkowa szyba jest w jednym miejscu pomaziana (smugi jak po nieumiejętnym myciu okna).

Wyczyścić się oczywiście nie da. Czy mogę wymagać wymiany tego pakietu? Jak to jest?

Oczywiście -tylko na piśmie składamy reklamacyjkę ( może być w formie elektronicznej ).

Dzięki Charlie, u mnie ani góry ani morze, więc ok,

Nie wiedziałem że można wstawić 5mm myślałem że są 3,4,6 mm popytam czy robią na 5mm i jak będzie faktycznie taniej to wezmę, jak nie to może choć od wewnątrz dam 6mm w razie jakby dzieciakowi coś nieumyślnie z reki wyleciało :)

Grubości szkła monolitycznego, europejskiego: 1mm (laboratoryjne) ; 2mm ; 3 ; 4; 5 ; 6 ; 8 ; 10 ; 12 ; 15 ; 19 mm

Do wyboru i koloru :)

bynajmniej/ A tu nagle, może okazać się że 5mm jest traktowane jako szklenie niestandardowe i zonk - kosztuje więcej jak 6

Przeważnie firmy ograniczają się do jakiś tam standardów szklenia i stąd najpopularniejsze są szyby 4mm 6mm 8mm 10mm - choć 10 to mimo wszystko już rzadkość, bo jak klient dowie się ile za szybę ma zapłacić woli okno podzielić :)

a jak ci się to podoba? Może dla ułatwienia podam wymiar skrzydła, od krawędzi szyby po krawędź profila, by skalę "reklamacji" uzmysłowić,

wynosi 84 mm.

kolejny kwiatek - zapis w protokole odbioru

"parapet zewnętrzny, z lewej strony pochylenie 2,8 stopnia, z prawej pochylenie 1,8 stopnia - różnica 1,o stopnia - do wymiany i ponownego zamontowania"

A teraz zupełnie od czachy ale dla tych którzy szukają dziury w całym byleby tylko uszczknąć kasę lub wogóle nie zapłacić za usługę. A takich klientów - nie obawiam się powiedzieć wprost - cwaniaków - jest coraz więcej

Proszę przeczytać bardzo uważnie - realnie nie macie żadnych szans przed sądem, gdy wkur... sprzedawca wyśle Wam w końcu fakturę a później poda sprawę do sądu o zapłatę za wykonane prace - i nawet jak kolega Test będzie się tu burzył, to świetle prawa, sprzedawca ma sprawę wygraną

W dalszym ciągu obowiązuje PN-88-V-10085 a w niej punkt 5.3.5.4 "Sprawdzanie wykończenia powierzchni należy przeprowadzić przez oględziny nieuzbrojonym okiem z odległości 1,5 m oraz przez pomiar wad za pomocą suwmiarki lub taśmy stalowej" i jest cała tabela opisująca dopuszczalne wady i ich wielkość w milimetrach lub mm.kw. Pomijam już kwestię norm zakładowych które są wyznacznikiem odbioru wyroby opuszczającego fabrykę

004.jpg

"parapet zewnętrzny, z lewej strony pochylenie 2,8 stopnia, z prawej pochylenie 1,8 stopnia - różnica 1,o stopnia - do wymiany i ponownego zamontowania"

Proszę przeczytać bardzo uważnie - realnie nie macie żadnych szans przed sądem, gdy wkur... sprzedawca wyśle Wam w końcu fakturę a później poda sprawę do sądu o zapłatę za wykonane prace - i nawet jak kolega Test będzie się tu burzył, to świetle prawa, sprzedawca ma sprawę wygraną

W dalszym ciągu obowiązuje PN-88-V-10085 a w niej punkt 5.3.5.4 "Sprawdzanie wykończenia powierzchni należy przeprowadzić przez oględziny nieuzbrojonym okiem z odległości 1,5 m oraz przez pomiar wad za pomocą suwmiarki lub taśmy stalowej" i jest cała tabela opisująca dopuszczalne wady i ich wielkość w milimetrach lub mm.kw. Pomijam już kwestię norm zakładowych które są wyznacznikiem odbioru wyroby opuszczającego fabrykę

1. Sprawa pierwsza i najważniejsza - nie będę się burzył !!! Zdrowy rozsądek przede wszystkim. Po obu stronach. To jest najważniejsze.

2. Sprawa druga - z normami i ich przywoływaniem na jakąś okoliczność trzeba uważać, bowiem nie stanowią one klasycznego źródła prawa, ich stosowanie nie jest obowiązkowe, a moc zapisów można uznać za wiążącą o ile strony w umowie tak postanowiły.

3. Sprawa trzecia - podpowiedź :-) :

Sąd Najwyższy uchwałą pełnego składu Izby Cywilnej i Administracyjnej z dnia 30 grudnia 1988 roku, III CZP 48/88, określił wytyczne w zakresie wykładni prawa i praktyki sądowej w sprawach rękojmi i gwarancji. Jedna z tez tego orzeczenia brzmi następująco:

"Wartość rzeczy i jej użyteczność zależą od spełnienia wymagań normalnego użytku, chyba że inaczej postanowiono w umowie. W warunkach masowej produkcji zaspokaja się normalny użytek. Należy go oceniać z punktu widzenia celu umowy i przeznaczenia rzeczy. Kryterium funkcjonalne, obejmujące przeznaczenie rzeczy i jej użyteczność, wysuwa się wyraźnie na plan pierwszy przed kryterium normatywno-technicznym. Zgodność z normą techniczną nie wyłącza skuteczności zarzutu istnienia wady fizycznej rzeczy. "

Gwoli wyjaśnienia znaczenia i procesowej wartości tego zapisu: Uchwały pełnego składu Sądu Najwyższego, składu połączonych izb oraz składu całej izby z chwilą ich podjęcia uzyskują moc zasad prawnych. Natomiast skład siedmiu sędziów może postanowić o nadaniu jego uchwale mocy zasady prawnej. Uchwały Sądu Najwyższego w formie zasady prawnej mają moc powszechnie obowiązującą. Pozostałe wiążą tylko w sprawie, w związku z którą zostały podjęte.

czy Wy, Prawnicy, nie możecie czegoś napisać po ludzku ? By było jasne i klarowne? ;)

To oni! To oni! Jestem niewinny:-). A swoją drogą co tam jest niejasne odnosząc ten zapis do produktu "parapet zewnętrzny"? Moim zdaniem zadaniem parapetu zewnętrznego jest skuteczne odprowadzanie wody opadowej z obrębu ościeży okiennej na zewnątrz, poza lico muru konstrukcyjnego. Jeśli ta jego funkcja jest spełniona, to... .