Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

- okna Tytanowe MS 4T/14Ar/4/14Ar/4T o u=0,6 - 19500 PLN

- okna z profili Schuco CT 70 CAVA 4/16/4/16/4 u=0,6 - 17100 PLN

budżet przeznaczony na ten cel 20tys. i byloby cudownie jakby (lacznie z bramą garażową) jakos mocno go nie przekroczyć.

.

Hmm a dlaczego szklenie 0,6? w cavie przy szerkosci skrzydła 82mozna zastosować 0,5 i powinno być w tej samej cenie no chyba że ta firma ma inaczej:)

To opinia firmy 50/50 ,prosze jaki hazard.

Pamiętej że wybór to jedno a poprawny montaz drugie!!!

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jakiś czas temu ktoś tu narzekał na TĄ firmę od schuco.

nawet były zamieszczone fotki z porysownym rantem ościerznicy.

z tego co pamiętam to forumowicz miał się później podzilić reakcja fabryki odnośnie sposobu podejścia do reklamacji i CISZA.

Może jak to piszą ten "europejski ekspert w systemach schuco" pozbył się świadka niedoróbek - w końcu ma niemieckie korzenie :)

Podobno mają w planie eliminować osoby z forum które napiszą coś złego nawet w żartach... :D

Podobno mają w planie eliminować osoby z forum które napiszą coś złego nawet w żartach... :D

Ostatnie tygodnie spędzam na doształcaniu się i korzystam forum innej branży.. i powiem Wam, że conajmniej połowa wpisów z FM zostałaby tam usunięta ze względu na brak merytorycznej treści lub wręcz za szerzenie nieprawdziwych informacji. W innych miejscach rygor bywa duuużo surowszy i takie jednopostowe wpisy oczerniające firmy powinny być z miejsca usuwane - bez ostrzeżenia.

Hmm a dlaczego szklenie 0,6? w cavie przy szerkosci skrzydła 82mozna zastosować 0,5 i powinno być w tej samej cenie no chyba że ta firma ma inaczej:)

Pakiet 44mm różnie jest oznaczany, jedni piszą 0,6 a inni 0,5. Wszyscy mają rację analogicznie jak 1,0 i 1,1.Po prostu różne metody wyznaczania Ug.

Pozdrawiam

jedne forum jest czyszczone przez moderatora a na drugim wpis taki pozostaje aby forumowicz sam zdecydował o jego wiarygodności!

Na tym trzeba robić to samemu:)

Dobrze że jest dostęp do wszystkich wpisów danej osoby to łatwiej poznać jaki był prawdziwy cel postu

Mam maly dylemat. Po kilku tygodniowych poszukiwaniach okien do naszego domku, na placu boju pozostaly Rubin Plus Oknoplast pakiet 3 szyby plus termoramka i Cava pakiet 3 szybowy, ciepla ramka Hekaplast. Roznica w cenie to 1500zl na korzysc Oknoplastu. Co sadzicie. Troszke brakuje mi mozliwosci regulacji rozwarcia okna w Oknoplascie oraz blokady rozwarcia okna balkonowego. Za Oknoplastem przemawiaja pozytywne opinie na forum i opinie moich sasiadow z montazu u lokalnego dealera. Co sadzicie doplacic do Heki, przelknac braki okuc Oknoplastu, czy szukac Rubina z lepszymi okuciami. Jaka jest roznica miedzy termo ramka a ciepla ramka w wyzej wymienioych oknach. W Oknoplascie ona jest za doplata do moich okien 1000zl, sprzedawca sugerowal ze przy pakiecie 3szybowym ta ramka jest niekonieczna. Co sadzicie. Moze ona u nich jest kiepska gdyz jest inna niz u innych producentow. Dzieki za pomoc.

W Rubinie pakiet 3-szybowy będzie miał U=0,7 a "ciepła" ramka będzie stalowa, w Cavie z Hekaplastu pakiet może mieć U=0,5 i jest na ciepłych ramkach Swisspacer. Troszkę nieporównywalne te przeszklenia mimo że oba 3-szybowe.

Hmm nie wiem dlaczego 0,6, poprosilam o zmiane oferty na szyby 4/16/4/16/4 i w CAVA, no i dostalam odpowiedz z szybami 4/16/4/16/4 u=0,6

a tak szczerze to czy 0,5 a u=0,6 to az taka duza roznica ??? szczególnie ze wraz z upływem czasu i jedne i drugie pogorszą swoje właściwości.

opinia nie do konca taka 50/50 bo to nie jest od 2 klientow jednego zadowolonego a drugiego nie, tylko od jednej osoby ktora nie ma zastrzeżeń ale też nie pieje z zachwytu ;-)))

nie chce sie na niej opierać dalatego bezustannie szukam opini dalej ;-))

a tak szczerze to czy 0,5 a u=0,6 to az taka duza roznica ???

Tak jak napisałem, pakiet 4/16/4/16/4 z argonem większość firm oznacza jako 0,5 a niektórzy jako 0,6. Pakiet jest taki sam, 0,5 ładniej wygląda dla marketingowców. Jeśli dobrze pamiętam U takiego zespolenia wyznaczone metodą obliczeniową zbliżone jest do 0,6 a metodą badawczą jest bliskie 0,5. Pomijając zespolenia na drogim kryptonie zamiast argonu jest to chyba najpopularniejsze zespolenie 3-szybowe , niewiele firm stosuje minimalnie cieplejsze 4/18/4/18/4.

Bede mial najprawdopodobniej projekt indywidualny stad tez moge zaplanowac prawie dowolnie wielkosc okien.

Bede mial z 5 czy 6 fixow i chcialbym zeby mialy wymiary zblizone do : wys 130-150cm , szer 150-200cm.

Jakie sa "standardowe" wielkosci okna zblizone do tych wymiarow ? tzn chcialbym jakies najpowszechniejsze wymiary kupic, zeby uniknac przeplacania za kilka centymetrow w ta czy tamta strone tylko dlatego, ze wymyslilem sobie jakis specjalny wymiar, ktory specjalnie trzeba by dla mnie robic.

Jest wogole cos takiego jak standardowy wymiar i jest on tanszy, czy i tak wszystko dzis jest robione pod klienta i nie wiaze sie to z extra kosztami ?

Chce pakiet trzyszybowy w 5-6-cio komorowym profilu (fixy w ramie a nie skrzydle). Dom ma byc baaaaardzo cieply wiec chyba bede wysuwal w warstwe ocieplenia (ale to chyba nie ma nic do rzeczy jesli idzie o wymiary).

zakres wysokosci i szerokosci jakie podałeś pozwala na zrobienie takich przeszkleń!

typowe oznaczenia okien funkcjonuja dalej ale czy cenna typówki np 1465/1410 a 1450/1410 bedzie wieksza?

Może jakieś firmy jeszcze tak mają te które ja znam liczą już wszystko za metry!

Ma być ciepło to może warto dołozyc do szklenia w ramie

Ma być ciepło to może warto dołozyc do szklenia w ramie

A co poeta ma na myśli? Nie rozumiem....

P.S. A co do pytania; większość firm ma cenniki z przedziałami 10cm czyli np. od 141 do 150 jest taka sama cena, potem skok i 151 do 160 znowu stała. Celuj w wymiary w górnych zakresach przedziałów.

A fix-ów chyba nikt nie wycenia z "typówek".

Edytowane przez IVO333

Ostatnie tygodnie spędzam na doształcaniu się i korzystam forum innej branży.. i powiem Wam, że conajmniej połowa wpisów z FM zostałaby tam usunięta ze względu na brak merytorycznej treści lub wręcz za szerzenie nieprawdziwych informacji. W innych miejscach rygor bywa duuużo surowszy i takie jednopostowe wpisy oczerniające firmy powinny być z miejsca usuwane - bez ostrzeżenia.

zgadzam się w pełni.

W Rubinie pakiet 3-szybowy będzie miał U=0,7 a "ciepła" ramka będzie stalowa, w Cavie z Hekaplastu pakiet może mieć U=0,5 i jest na ciepłych ramkach Swisspacer. Troszkę nieporównywalne te przeszklenia mimo że oba 3-szybowe.

A duza jest to różnica miedzy u=0,5 a u=0,7. Możecie do czegos porównac gdyz dla mnie to nic nie mówi, czyżby procentowo było cieplejsze o kilka dziesiątek? Myśle jeszcze o tej termo ramce i ciepłej ramce. Czy one sie czyms różnią od siebie prócz wyglądem, jedna jest lepsza od drugiej? No i jeszcze co sądzicie o zastosowaniu profili podbalkonowych. Czy warto?

pod każdym wpisem jest w czarnym trójkącie "przycisk" zgłoś do moderacji lub usunięcia

wystarczy z niego skorzystać ...

A duza jest to różnica miedzy u=0,5 a u=0,7. Możecie do czegos porównac gdyz dla mnie to nic nie mówi, czyżby procentowo było cieplejsze o kilka dziesiątek? Myśle jeszcze o tej termo ramce i ciepłej ramce. Czy one sie czyms różnią od siebie prócz wyglądem, jedna jest lepsza od drugiej? No i jeszcze co sądzicie o zastosowaniu profili podbalkonowych. Czy warto?

Okno 1270x1480 rubin plus szyba 0,7 bez ciepłej ramki - U=1,07 W/m2K z ramką stalową U=1,02 W/m2K

Okno 1270x1480 cava szyba 0,5 z ciepłą ramką super spacer - U=0,86 W/m2K

Różnica w izolacji obu okien to 15%. A co do profili pod balkonem to jest to pozycja obowiązkowa.

Co powiecie o jakości okien OKNOPLUS TOP THERMO?

szyba niby U=0,4 (z kryptonem) ale na stronie widzę parametr 0,6.. tak czy inaczej z poliuretanową pianką w profilu.

Typ okuć UG 2R ActivPilot

Ale szklenie 4x12x4x12x4

System profili Brügmann klasy A, o szerokości ramy i skrzydła 73 mm

Cenowo zaskakująco atrakcyjne...

Edytowane przez Princesa

Princessa wybacz ja nie pomoge bo jestem laikiem ,ale za chwile zapewne ktoś Ci odpowie, a tymczasem chciałam swój problem jeszcze zgłosić do tego zacnego

forum (nie ma to jak wazelinka;-))

"Firma od Schuco" twierdzi, ze ma dla mnie bardzo korzystną propozycję. Z uwagi na to, że niby wielkimi krokami zbliżają sie podwyżki cen, proponują aby do konca przyszlego tygodnia podpisać z nimi umowę na okna ( głównie chodzi o profil) twierdzą, ze wtedy zamowia go z Niemiec po tanszych cenach . Natomiast same wymiary okien to juz montażysta pobierze w odpowienim dla mnie czasie i termin realizacji na umowie możemy wpisać wiona 2012r jak tylko bede chciala. Okna będą gotowe czekały u naich na montaż w terminie odpowiednim dla mnie.

ściema prawda???? czy mam sie tym nakrecać czy olać???

bo mi to chyba troche zalatuje

Edytowane przez maggieQ

A jeszcze OKNOPLUS THERMO

Szklenie 4x18CBC(???)x3x15BC(???)x4 - co oznacza CBC i BC?

Poza HS, który ma szyby 6mm... 6x12x6x14x6

okucia activpilot winkhaus

System profili Brügmann klasy A, o szerokości ramy i skrzydła 73 mm

Pianka poliuretanowa wewnątrz profilu

Cena jeszcze niższa niż top thermo oknoplus

Czy HST to to samo co HS?

Czy te profile 73mm to nie za mało na 3 szyby i 340cm (szerokość) HSa???

Edytowane przez Princesa