Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Panowie proszę o odpowiedź na pytanie, czy tak zamontowane drzwi balkonowe o szer. 80cm. mieszczą się w granicach rzekomo dopuszczalnego błędu 2mm ?

paski po bokach masz własnie po to by widziec ile wynosi tolerancja dla poziomicy! jesli poziomica połozona na progu drzwi balkonowych o szerokosci 80cm to musi miec albo 40 albo 60cm i tu odchylenie bedzie minimalne!pozatym warto sprawdzic jesli jest mozliwosc na drugiej poziomicy bo te czerwone pro lubia szybko oszukiwać:) mielismy juz wiele poziomic pro ,stanley ale nie ma jak austriacka sola!

Pozatym czesto spotyka sie z tym ze drzwi balkonowe ustawiane sa 1,2milimetry wyzej od strony zawiasów wtedy przy opuszczeniu sie drzwi nie trą!

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

własciwie to jest jak bedzie idealnie prosto ale milimetr nie miara centymetr nie szpara

Bardzo śmieszne, tylko, że jak widzicie u mnie to przechylenie jest w kierunku zawiasów, które na dodatek są kryte. Przy otwieraniu drzwi słyszę niezbyt interesujący dźwięk, a fachowcy z firmy Debastor, która montowała to okno nie potrafią regulować tego typu zawiasów. Chyba przyjdzie mi znów czekać dwa miesiące na serwisanta, wesołka z Leszna !!!

Też głosuję na poziomice SOLA. Podoba mi się ich złoty kolor ;)

2 mm to wygląda po wskazaniu tego oczka że jest przekroczone. Poza tym mówi się 1mm na 1metr..

Chyba potwierdza się teza, że kryte okucia są nie najlepszym rozwiązaniem..

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi!

Szanowny Charlie chyba pominął moje pytanie? ;(

Czy to cos da, jak odczytam te parametry z naklejki i mi odpowiecie, czy faktycznie wszystko jedno -jak twierdzi producent?

Czy mam se dac spokoj, bo nic Wam nie dadzą informacje z naklejki?

Fajnie by bylo, gdyby jeszcze ktoś , oprocz producenta potwierdził tą informację! ;) (lub co gorsza zaprzeczył!!!?)

Bardzo śmieszne, tylko, że jak widzicie u mnie to przechylenie jest w kierunku zawiasów, które na dodatek są kryte. Przy otwieraniu drzwi słyszę niezbyt interesujący dźwięk, a fachowcy z firmy Debastor, która montowała to okno nie potrafią regulować tego typu zawiasów. Chyba przyjdzie mi znów czekać dwa miesiące na serwisanta, wesołka z Leszna !!!

Zamiast inną poziomicą sprawdź tą samą położoną odwrotnie i będziesz wiedział czy pokazuje poprawnie. Co do poziomu zgadzam się z witkiem że przy montażu lepiej jest zawiasową stronę balkonu ustawić nieco wyżej, prawie na pewno osiądzie 1-2mm .

Kryte zawiasy są tak samo dobre jak zwykłe a jeśli "fachowcy" ich regulować nie potrafią to może się z powołaniem minęli. Jakoś sobie wyobrazić nie mogę żeby do regulacji Designo wzywać serwis fabryczny.

Pozdrawiam

Zamiast inną poziomicą sprawdź tą samą położoną odwrotnie i będziesz wiedział czy pokazuje poprawnie. Co do poziomu zgadzam się z witkiem że przy montażu lepiej jest zawiasową stronę balkonu ustawić nieco wyżej, prawie na pewno osiądzie 1-2mm .

Kryte zawiasy są tak samo dobre jak zwykłe a jeśli "fachowcy" ich regulować nie potrafią to może się z powołaniem minęli. Jakoś sobie wyobrazić nie mogę żeby do regulacji Designo wzywać serwis fabryczny.

Pozdrawiam

A jednak był u mnie serwis fabryczny i pokazywał jak się reguluje to okucie bo panowie się poddali. Ale o czym mowa skoro dla szefa tej ekipy okno 'pracuje tylko w jedną stronę" i może być zamontowane dotykając ościeżnicą węglarka ! :D Dzięki za podpowiedź z poziomicą, sprawdzę to.

....

Pozdrawiam

Dokładnie. Ja bym jeszcze dodał, że są mocniejsze (coraz częściej zamawiam w wersji 130kg), ładniejsze.

Dziękuję Charlie-oto mój dylemat:

A ja mam nietypowe pytanko.

Mam zamontowane okna Rehau-profil 86 z pakietem trójszybowym, przy czym okazało się(przy ściagniu folii i naklejek szybowych), ze w jednej połówce drzwi przesuwnych panowie zamontowali szybę odwrotnie-tzn.mam naklejkę na szybie od środka, z informacją, ze szyba tą stroną powinna być na zewnątrz...

Czy to wpływa jakos na parametry szyby?

czy wszystko jedno?

Ale skoro ktos okleja szyby i informuje , ze tą i tą stroną na zewnątrz..??to chyba jest róznica?czy się mylę?

Powiedzianio mi u producenta moich okien, ze to wsio ryba!!

I następne:

Czy to cos da, jak odczytam te parametry z naklejki i mi odpowiecie, czy faktycznie wszystko jedno -jak twierdzi producent?

Czy mam se dac spokoj, bo nic Wam nie dadzą informacje z naklejki?

Fajnie by bylo, gdyby jeszcze ktoś , oprocz producenta potwierdził tą informację! (lub co gorsza zaprzeczył!!!?)

nie w kazdym rozwiązaniu ukryte zawiasy maja tyle samo opcji regulacji co normalne! (inviso)

Jesli ktoś coś sprzedaje i to montuje to chyba umiejetność regulacji i znajomość takich rzeczy to podstawa!!!

Samper wcale się nie śmiałem! a w którą strone jest przechylenie nie widać.

Ja użytkuję te zawiasy od ponad półtora roku i mogę o nich powiedzieć, że zawiasy te jak inne działają normalnie pod warunkiem, ze są prawidłowo wyregulowane. Cały ich urok w tym, że ich na co dzień nie widać, nie ma się gdzie zbierać kurz itp. Mycie okien nie sprawia tyle kłopotu co przy tradycyjnych okuciach. Do Witka 86. Ja nie mam żadnych pretensji do Ciebie, nawet gdybyś faktycznie się ze mnie śmiał. Sam z siebie się śmieję, że wpakowałem się w takie szambo jak Debastor bo jak inaczej nazwać firmę, która montuje jedno okno 3 miesiące ? Ale nareszcie nastąpił przełom i dostałem ostateczne wezwanie przed sądowe :D A tak wygląda prawidłowy montaż według w/ w firmy. Napawajcie swoje oczy bo widok to zaiste nieziemski.DSCN0400.jpgDSCN0483.jpgDSCN0385.JPGDSCN0432.jpgDSCN0479.jpg

to są okna już po obróbce tynkarskiej ? :)

czy może zamawiałeś bez obróbki ?

Zamówiłem bez obróbki, niemniej uważam, że panowie nie do końca wywiązali się z umowy o montaż okna. Ja mam sobie teraz sam docinać pianę czy uzupełniać jej braki ? Nigdy w życiu ! Panowie potrzebuję numer aprobaty technicznej ITB mówiącej o montażu okien i drzwi balkonowych.

Uff, tą już znalazłem, ale nie mogę znaleźć instrukcji montażu okien producenta z Leszna oraz katalogu systemowego dla profilu CT 70. Czy istnieją takie w ogóle w formie elektronicznej ?

Przepraszam - ale moim zdaniem przemawia przez Ciebie złość, a nie obiektywizm - chyba dlatego koledzy nie bardzo rwą się do komentowania tego montażu. Może ja nie widzę dość ostro, ale z ostatnich zdjęć niczego sobie nie zapisałem na dysk (a lubię zbierać ładne kwiatki do kolekcji... )

Babol okrutny, przyjechało tak z fabryki, monteży nic nie przekładali.

A co niepochlebne dla fabryki, to to, jak pisałam wcześniej, że bezpośrednio z Heki otrzymaliśmy info, iż jest to NORMALNY WYNIK PROCESU PRODUKCYJNEGO TEJ FIRMY (wyjaśnienie bzdurne, działające tylko na szkodę firmy).

Zgadzam się, że najważniejsze, jako to zakończą.

Dam znać.

Witam Wszystkich, tych, którzy znają temat informuję, iż ramy zostały wymienione bezpośrednio przez serwisantów Heki. Łatwo nie było, ale reklamację ostatecznie potraktowano profesjonalnie, mogę powiedzieć, że firma stanęła na wysokości zadania.

Co do funkcjonowania okien Heki wypowiem się po zimie, zostały zamontowane latem, więc zobaczymy, jak będą się sprawować przy zmieniających się temperaturach. Co do okien mniejszych gabarytów nie mam większych obaw, ale okno balkonowe, mimo regulacji nie zapowiada się dobrze, często występuje efekt "STRZELANIA", przy otwieraniu okna, którego nie było od razu po wyregulowaniu okna, pojawiło się to po jakiś 2-3 tygodniach od regulacji, być może to efekt zmian temperatur, pytanie, czy kolejna regulacja pomoże ?, co może być tego powodem ?