Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Witam

Właśnie przymierzam się do wymiany okien i dostałem parę wycen z różnych firm. Po przebraniu mam pytanie czym się różni i które są według was lepsze okna Drutex iglo 5 czy Aluplast ideal 4000? Okna do mieszkam w bloku.

Zastanawia mnie też wycena okien w różnych firmach, te same okna (Drutex-a) różnią się ceną około 800 zł oczywiście plus montaż (tu rozumiem różnice w cenie :) ) ale czemu okna tego samego producenta są w różnych cenach.

Edytowane przez Nidhogg

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wiesz, myślę, że w przypadku tych dwóch producentów, to na jednym i drugim, zwłaszcza konkurencja nie zostawia przysłowiowej "suchej nitki". O aluplaście piszą, że w większości okien, montują na słabym profilu pochodzącym z recyklingu, a o oknach, często nazywanych "z druta" - samych negatywów się naczytasz.

Sama mam dylemat okienny przed sobą.. Gdzie w Bydgoszczy wyceniałeś Drutexa? Moje wyceniane były przez Budrop z Nakielskiej i mają najlepszą cenę wśród różnych producentów tej klasy okien. Ale u innych dystrybutorów Drutexu nie byłam. Może jakieś sugestie z Twojej strony, kto ma tańsze? Też będę wdzięczna za podpowiedź.

Witam

Drutexa najtańszą ofertę przedstawiła mi firma Hercules potem ceno firma Solid.

Niewiele drożej jedna firma przedstawiła mi okna typu avantgarde.

Aluoplasta za najtańszą ofertę dostałem od Carpenter oraz Bud-pur.

Czytałem na forum że poza rodzajem i profilem okna ważna jest sam montaż (według niektórych nawet ważniejszy jest montaż) dlatego od razu zapytam czy ktoś słyszał o wyżej przez ze mnie podanych firmach?

To nie tak. Nie ja robię wyceny, a moja żona i tak jest zawalona pracą. A ja obiecywalem niekiedy oferty wiedząc, że bedzie o nie trudno;) Do tego internet i kilka podstron w czołówce google sprawia, że 20-30% czasu pracy poświęcam świadomie na tematy nie mające szans na realizację. Pewnie coś o tym wiesz:)

Wracając do ciepłego montazu - kurczę, przy wymianach użycie folii bywa często wyjątkowo trudne i prawidłowe oszacowanie planu montażu wymaga dobrego przygotowania..

nie ma szansy na dobre przygotowanie gdyż nie znasz realnie zakresu prac

możesz je oszacować na czuja ;) a tak naprawdę zakres poznasz dopiero po wyrwaniu pierwszego okna

i nagle okazuje się że robota kalkulowana na jeden dzień staje się dwudniową albo i nawet trzydniową - a klient tego pojąc nie może i wściekły chodzi i później czepia się wszystkiego, choćby 1 procenta w różnicy pochylenia parapetów zewnętrznych ;)

słuchaj ja jutro montuje okna Iglo 5 Classic. Duuużo czytałem na temat Twoich opcji plus dodatkowe systemy ( tutaj odnośnik do mojego tematu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?188872-Ideal-4000-Iglo-5-Clasic-Avantgarde-7000-Veka...-kt%C3%B3ry-system-wybra%C4%87&p=4964885#post4964885 ) i powiem szczerze po długim czasie zdecydowałem się na firmę Drutex. Wysyłałem bardzo dużo zapytań ofertowych /Wrocław/ i powiem Ci szczerze,że rozłam cenowy mnie strasznie przeraził...Tych tańszych systemów które dałem Ci w odnośniku. Najtaniej wyceniono mi profil Avandgarde, później Drutex następnie Aluplast... Różnica miedzy Drutexem a Aluplastem, jak mi powiedziano w sklepie, wynika z ilości pośredników... Jeżeli chodzi o rozłam cenowy to przykład: jedna firma chciała za okno 1300 zł druga 1899 zł za te same okna. Dodam,że opcja bez montażu. I jeszcze jedna ważna informacja. Ja czekałem na swoje okno równo 4 tygodnie... Powodzenia :)

Jeżeli chodzi o rozłam cenowy to przykład: jedna firma chciała za okno 1300 zł druga 1899 zł za te same okna. Dodam,że opcja bez montażu. I jeszcze jedna ważna informacja. Ja czekałem na swoje okno równo 4 tygodnie... Powodzenia :)

taka rozpietość cenowa to raczej normalne zjawisko - w ostatnim badaniu ITB, gdzie kupowano balkony 150x210 cm rozpietość była miedzy 1500 a 1950 zł. Więc tak już chyba musi być.. pzdr

Po kilku tygodniach dojrzałam do decyzji o zakupie okien na profilu Schuco Cava. Jedyna decyzja to Hekaplast, czy Jezierski. Zaczęłam od kompletowania ostatecznej wyceny w Hekapascie i nasuwają mi się pytania do Panów, którzy maja w sprzedaży Hekaplast. Czy to prawda że nie montujecie już w standarcie klamek Hope Secustic? Czy dealer w moim mieście chce zarobić extra na moim zamówieniu i chce doliczyć mi dopłaty do tych klamek. Kolejne pytanie to czy promocja zimowa -5% przy zamówieniu okien w tym roku, a odbiór na wiosnę obejmuje przy wpłacie 100%, czy również mój dealer chce wyciągnąć gotówkę ode mnie. I jeszcze jedno dotyczy profila bazowego pod okna, gdyż sprzedawca przekonał mojego męża do nich i pewnie muszą być ale też podał cenę bardzo kosmiczną. Tak więc jeśli można na skrzynkę ceny w jakich mogą się one kształtować będę bardzo wdzięczna. :wave: Oczywiście profil pasujący do okien Cava 12-15cm!!!

monia - masz wątpliwości ? zadzwoń do fabryki

Każdy z nas ma swoją działalność i swój sposób na biznes

U mnie dalej jest super atrakcyjna cena na szyby k=0,5 jakiej nie daje fabryka

U mnie promocja zimowa wygląda inaczej jak w fabryce choć fabryka wymaga 100% przedpłaty

U mnie masz wymuszoną przez ślubną promocję urodzinową gdzie to ja mam urodziny a nie ktoś w Polsce czy w fabryce

Zamiast doszukiwać się wszędzie podstępu że ktoś cię skroi porównaj cenę końcową od innego dostawcy i podejmij decyzję, tylko porównując oferte zwróć uwagę na duperele - one potrafią dość radykalne różnice w cenie spowodować

jeszcze raz nieśmiało dopytuję o solidną firmę sprzedającą i montującą okna z województwa opolskiego?

Firm sprzedających i montujących okna masz w tym województwie mnóstwo, a w Nysie masz dobrego producenta. Ale jesli masz dobre doświadczenia z Krispolem, to może wróć do Krispolu własnie - od niedawna produkują też okna na systemie Brugmann. pzdr