Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Witam,

Czy ktoś z posiada jakies doswiadczenia z przedstawicielami Jezierskiego w Krakowie i okolicach. Najprawdopodobniej zdecyduje sie na ich okna i poszukuje pewnego przedstawiciela z dobrą ekipą montażową.

Pozdrawiam,

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Firm sprzedających i montujących okna masz w tym województwie mnóstwo, a w Nysie masz dobrego producenta. Ale jesli masz dobre doświadczenia z Krispolem, to może wróć do Krispolu własnie - od niedawna produkują też okna na systemie Brugmann. pzdr

blokno dzięki za informację, a ten producent w Nysie to jaki? (nie jestem z tego terenu). Doświadczenia z Krispolem takie mieszane jakby nie było, pozytywne i szybkie załatwienie reklamacji zawdzięczam raczej dobremu dystrybutorowi okien z Krakowa w Gnieźnie i o polecenie takiej właśnie firmy by mi chodziło bo sami dobrze wiecie, że dobre okna i rolety to jedno, a porządny montaż i obsługa w razie ewentualnej reklamacji to drugie i niemniej ważne.

Witam wszystkich

Jestem na etapie wyboru okien i od nadmiaru wiadomości i wyboru boli mnie głowa.

Wycen mam kilkanaście - od 13 do 19 tys., z montażem,wszystkie 3 szyby

Z ciekawszych

w okolicach 13 okna Abakus,profil Brugman AD, ciepła ramka(U-0,8 teoretycznie) i Eurocolor,Econo 70(U -1,0-1,1 z programu). Dylemat Abakus firma mało znana,ciężko znaleźć jakieś opinie. Eurocolor Econo 70,profil Rehau, byłem już prawie zdecydowany, ale okazało się że jest to profil klasy B(ma to znaczenie?), montaż bez kotew a jedynie kołkami przez ramę(można tak?). Czy taki profi wytrzyma 3 szyby?

za 16 Oknoplast Evolution U-1,0 , bez ciepłej ramki - chyba nie warty swojej ceny

za 17,4 Eurocolor, profil Schuco Si 82, U ok 0,9 z programu., fajne ale drogo

za 19 Jezierski,Elita Thermo , ale to już jak dla mnie zdecydowanie za dużo.

Witam

Słyszałem o firmie Abakus, mają niezłe okna. Napisz proszę co Ci oferują tz. co oprócz współczynnika U. Jakie są parametry szyby, jaka ramka? Tutaj niewielkie różnice w parametrach a możesz później dużo zaoszczędzić. Profil profilem, pomyśl ile szyba zajmuje w tym oknie.

Na 100% trzeba brać z ciepłą ramką, to o ładnych 5-8% oszczędności w ogrzewaniu. Słyszałem, że najlepsze są swisspacery.

Witam

Słyszałem o firmie Abakus, mają niezłe okna. Napisz proszę co Ci oferują tz. co oprócz współczynnika U. Jakie są parametry szyby, jaka ramka? Tutaj niewielkie różnice w parametrach a możesz później dużo zaoszczędzić. Profil profilem, pomyśl ile szyba zajmuje w tym oknie.

Na 100% trzeba brać z ciepłą ramką, to o ładnych 5-8% oszczędności w ogrzewaniu. Słyszałem, że najlepsze są swisspacery.

Mieszkać w Białystoku i nie slyszec o Abakusie? TO obok Witraza największy producent w tym mieście. Osobiście nie przepadam za żadnymi.

Glassman, Twój nick niby sugeruje, że znasz się na przemyśle szybowym, więc wypada byś wiedział / a nie tylko słyszał/ że lepsze od swisspacer`ów są superspacer`y. Minimalnie, ale lepsze. Z tym, że mi bardziej podobają się te pierwsze.

Słyszeć to słyszałem, ale nic dobrego ani nic złego. tyle że jest. A okno to Abakus,profil Brugmann Ad Arte, trzy szyby k=0,5, ciepła ramka.

W między czasie dostałem jeszcze ofertę Na Vitron, Veka Perfect line, 3 szyby,ciepła ramka, w podobnej cenie. Nie wiem co prawda jaka szyba ale U całego okna w zależności od wielkości ok 1,1 - 1,2( z programu). Możliwe jest żeby Abakus osiągał u=0,8 W/m2K ? Spora różnica przy podobnym oknie.

Poza tym trzecia szyba w Vece perfectline wygląda tak sobie - jest tam po prostu wcisnięta na szybę.

chodzi o to że szyby są oddalone od siebie o 12 mm?

w ogóle czy 3 szyby przy profilu 5 komorowym o szerokości ok 70 mm to dobry pomysł? nie jest za słaby?

Wiadomo że 6-o komorowy 80mm byłby lepszy ale niestety finanse.:(

krzys, spójrz na to inaczej

Ja rozumiem "finanse" ale... ale okien nie kupujesz na rok czy dwa tylko co najmniej do generalnego remontu chałupy czyli na 20-30 lat

Domyślam się że nie masz wykonanego bilansu cieplnego swego domu by dokładnie wyliczyć ile ci da zmiana szyb z k=1,0 na k=0,5, ile zmiana przestarzałych już na dzisiejsze czasy profili 70 mm

Może takie podsumowanie tych zmian przemówiłoby do wyobraźni?

Sama zmiana szyby z 1,0 na 0,5 zwraca się w wielu firmach nie krojących za takie szyby jak za zboże, po 3-4 latach i to nie uwzględniając wzrostu cen energii

Pomyśl i przemyśl to sobie

Może warto zaoszczędzić na wykończeniówce i znaleźć kasę na coś naprawdę dobrego? Może przez kilka lat w kuchni warto mieć lineloum zamiast kafelków ?

Dopłata do szyb od 1600 do 2500.

oszczędności łatwo obliczyc, zmiana szyby z 1,0 na 0,5 da pewnie jakieś 0,3 na całym oknie, czyli oszczędnośc =0,3*30*20*24*200*0,2/1000 = 173 PLN na sezon(30m2 okien,20 stopni różnicy,200 dni sezonu grzewczego,20 gr za kilowatogodzinę przy ogrzewaniu ekogroszkiem),

czyli zwróci się po ok 10 latach -ok, przyjmuję to i biorę, chociaż bardziej przemawia do mnie że może okna nie będą się tak rosic jak mam teraz.

Zmiana profilu z 5 na 6 komorowy to już niestety różnica od 4 do 6 tys, pewnie się nie zwróci nigdy, ale za to mam porządne okna. Czy dla samej świadomości warto? - nie wiem(a czym dłużej myślę tym bardziej nie wiem)

zmiana okna o zabudowie 70 na okno o zabudowie 80 mm to średnio 0,2 na Uw całego okna, im mniejsze okno, im większy % udział profila w całej jego powierzchni tym Uw maleje więcej, ekstremalnie nawet o 0,4 więc.... przemyśl to jeszcze raz czy te 4 tyś nie zwrócą ci się np. za 20 lat przy jakże błędnym założeniu że nośniki energii nie będą rosnąc

Ci co nas straszą mówią o podwojeniu ceny za energię w ciągu najbliższych 5 lat - to wszystkie Twoje wyliczenia biorą w łeb

I co ci po pięknych marmurach, bajeranckich armaturach, odlotowych meblach jak z torbami pójdziesz bo nie wyrobisz na kredyt i opłaty za ogrzewanie?

Przerysowuję pewne postawy budujących ale jakże często tak jest, że wymarzonej chałupy utrzymać nie sposób i idzie do żyda ?

W dzisiejszych czasach - sorki za ostre słowa - ale idiotyzmem jest oszczędzać na tych elementach domu które później mają wpływ na koszta eksploatacji

Świat to zrozumiał, cywilizowany świat a my? My ciagle budujemy w mentalności lat 50-tych, jak wentylacja to tylko grawitacja, jak okna to najtańsze, jak ekipy to najlepiej bez faktury, na lewo bo taniej.. taniej.. taniej.. a później.... lament bo wszystko się rozpiernicza

Każda inwestycja, która z wyliczenia daje "zwrot" do 20 lat ma ekonomiczne uzasadnienie. Przy każdych wyliczeniach nikt nie uwzględnia wzrostu cen bo tak naprawdę nikt nie wie w jakim tempie i wysokości wzrastać będą. Dawniejsze ocielenie 5 cm styropianu to przeszłość, teraz 15 to już zbyt mało bo coraz więcej osób namacalnie przekonuje się jakie są koszty późniejszego utrzymania domu.

Dawne ściany jednowarstwowe też odchodzą w zapomnienie choć jeszcze niektórzy sądzą, że to wystarcza, a i tak po kilku latach docieplają bo nie wyrabiają z opłatami

Dlatego każdemu polecam dokładne wyliczenie bilansu zapotrzebowania na ciepło swojego domu - wtedy dopiero możesz mówić gdzie jaka zmiana przyniesie efekt

Pamiętaj tylko o jednym Krzysztofie - w dalszym ciągu okna są najzimniejszym elementem całego domu i tu każda zmiana daje znaczący wpływ na całość chałupy

Nie sposób nie przyznać Ci racji.Liczyłem straty ciepła zarówno dla całego domu, jak i dla okien i w sumie z tego wynikają moje rozterki. zawsze można traktować pieniądze zaoszczędzone na oknach jako pewien rodzaj kredytu. Dziś wydaję mniej ale za to potem spłacam przez kilkadziesiąt lat.

Wracając do ofert jakie mam, to Jezierski,Elita Thermo,szyba 0,5 (twój konik:))- 18700, Eurocolor(schuco cava,szyba 0,7) 17300, Vitron 17300(Veka Alphaline)

powierzchnia okien ok 30m2,obwód ok 88m, ceny z montażem. Rozsądne ceny czy szukać dalej?( a wycen w sumie mam już chyba 12 :D)

Oddzielny temat to montaż. Np przedstawiciel Eurocolru(jedyny chyba w naszym mieście) na dzień dobry mówi mi że oni montują tylko na wkręty przez ramę, nie widząc nawet domu.

Ogólnie największym problemem kupującego jest to jest to że jak sam o wszystko nie zapytasz to żaden sprzedawca ci tego nie powie. Jak o czymś zapomnisz, to dostaniesz wycenę bez danego elemenu.( w myśl zasady że jak będzie taniej to złapię klienta, np w Oknoplaście pan twierdzi że jak mam 3 szyby to juz nie potrzebuję ciepłej ramki).

akurat Jezierski to nie mój konik tylko Schuco, a sam Jezierski.... nie będę mówił dalej bo powiem za dużo, oby tylko komornik okazał się obrotny i jak najszybciej namierzył jego włości by je zająć

EC ma różną prasę, jakże często w Schuco nieprzychylną

Wybierając między profilami odrzuciłbym - subiektywnie oczywiście - Vekę

Zobacz, ceny niby zbliżone a jednak towar różny

Faceta z Oknoplastu który ci takie głupoty opowiada wykreśl z założenia - Ty wybierasz opcje i Ty decydujesz o kosztach a on, jak widać chce ci tylko sprzedać cenę a nie towar który cię usatysfakcjonuje.

W Białymstoku masz firmę Mikado - poszukaj, wybierz się do nich, są uczciwi, dobrze doradzą, i dobrze montują

Ja i tak będę dla Ciebie za drogi gdyż za sam dojazd na montaż sobie liczę dodatkowe koszty

...Ogólnie największym problemem kupującego jest to jest to że jak sam o wszystko nie zapytasz to żaden sprzedawca ci tego nie powie. ....
noooo to fakt, ale nie dziw się za bardzo, na rynku większość walczy ceną więc czego wymagasz? Poza tym nie trafiłeś na mnie - od nadmiaru informacji głowa by Cię zabolała i dopiero miałbyś zgryz co wybrać hi hi hi

moje podejście do takich testów jest ostrożne. Tak naprawdę jakość producenta nie wychodzi w testach, na testy można wykonać cudo a nie okno, tak naprawdę jakie masz okna wychodzi w ciągu pierwszych dwu-trzech lat od zamontowania.

Jak się zachowują uszczelki, czy się kurczą czy nie, jak się zachowuje profil - czy trzeba go regulować corocznie czy raz wyregulowane i o nich zapominasz itd itd itd