Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Ach jeszcze jedno. Czy jeśli ma być okono trzyszybowe to rozumiem że w oknie fix powinna być imitacja skrzydła (tak mi wyjaśnił sprzedawca) - czy to prawda

Jeśli szerokość wrębu szklenia ramy ościeżnicy umożliwia stosowanie pakietów szyb zespolonych tej samej grubości co w skrzydle, to zamiast okna stałoszklonego (FF - rama+skrzydło+szyba) można wykonać oszklenie stałe (F - rama+szyba).

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeśli szerokość wrębu szklenia ramy ościeżnicy umożliwia stosowanie pakietów szyb zespolonych tej samej grubości co w skrzydle, to zamiast okna stałoszklonego (FF - rama+skrzydło+szyba) można wykonać oszklenie stałe (F - rama+szyba).

Nic nie zrozumiałem ale wydrukuje sobie to i pokarze sprzedawcy :)

nie kupilem bo tak a nie inaczej mi sie ulozylo :(

a co jakas nowa promocje w hekaplascie masz i chciales "informacje" wkleic ?

P.s.

Proponuje juz skonczyc te zajadlosci :)

tak zeby do tematu okien wrocic to, uzytkuje ktos moze okna obrotowe ?

Mialem takie w projekcie ale wszyscy sprzedawcy mi je odradzali, ze takich juz nikt nie robi, ze costam, ze costam...

Jakie maja na ten temat zdanie eksperci ?

Witam.

Proszę Was o opinie na temat okien produkowanych przez firmę Forest (profil Brugman). Chodzi o okna trzyszybowe na 5-komorowym profilu (Arte kolor). Współczynnik dla okien od 1,00 do 1,17. Dostałam ofertę z firmy Famix z Warszawy (Powsin). Czy ktoś z Was może miał do czynienia z tą firmą?

Jareko ja mam zupełnie inna opinię o firmie hekaplast niż Ty. Przez 15 lat w branży okiennej nie zdarzyło mi się, żebym musiał wymieniać jakieś okna z powodu ich "powyginania się", aż do czasu podjęcia współpracy właśnie z tą firmą. Około 2 lata temu sprzedałem klientowi okna na profilu schuco SI82 właśnie od nich i po około roku z oknami podziały się takie cuda, że nie było innej opcji jak wymiana całej stolarki. Na zdjęciach widać do jakiego stopnia odkształciły się skrzydła, w oknach łukowych miedzy skrzydło a ramę można było palca włożyć. Poza tym połączenie "łącznika systemowego" trzeciej uszczelki razem z uszczelka to była jakaś kpina, serwisant chciał poprawiać łączenia klejem super glue na budowie u klienta. Skrzydło w tym profilu SI82 gdy nie było ustawione idealnie w środku ramy (z czasem niemożliwe w każdych oknach) to trzecia uszczelka stawiała opór przy zamykaniu i otwieraniu okna, było ja "słychać". Kupe czasu zajmowało mi ustawienie skrzydeł tak, żeby klient nie zwracał uwagi, iż dziwnie się zamyka. Dlatego zrezygnowałem z usług firmy hekaplast.

http://wt010.wrzuc.to/obrazek/GE7YF6LA/Obraz_337.jpg

http://wt010.wrzuc.to/obrazek/PlT3IN06Q/Obraz_340.jpg

http://wt010.wrzuc.to/obrazek/4NEEDC/Obraz_342.jpg

http://wt010.wrzuc.to/obrazek/Qu05ASNa/Obraz_357.jpg

nie zamierzam bronić firmy choć mógłbym podając przykład kilku innych gdzie podobne zdjęcia mógłbym zamieścić i nie dotyczą one Schuco Si 82 tylko Schuco CT70 CAVA czy Veki czy Rehau Brilant Design gdzie ewidentna wina leżała nie w profilu tylko w producencie jako takim

Mam także klienta sprzed trzech lat, któremu zostały wymienione skrzydła wykonane przez firmę Jezierski w profilu Si82 Rondo i żeby było ciekawiej na zdjęciach ukazujesz takie same wykrzywienia ina tym samym profilu - czyli Schuco Si82 RONDO

Schuco Si82 Clasic nie miało nigdy takich problemów z racji zupełnie innego kształtu zewnętrznego profila jak i rozmieszczenia przegród wewnętrznych

Skupmy się na Si-82 RONDO - profil w początkowej fazie wieku dziecinnego miał swoje problemy. Dlatego nie wchodzę w Si82 Cava podejrzewając podobne kłopoty wieku niemowlęcego, choć profil mi się podoba i skrzydło daje niesamowite możliwości montażu pakietów szybowych o dużej grubości.

Problemy z Si82 Rondo zakończyły się mniej więcej płótora roku temu, gdy firma zmieniła dość radykalnie przekroje wewnętrzne i i rozmieszczenie wewnętrznych przegród

Sorki ale jak chcesz skopać jakiegokolwiek producenta, i nie ma znaczenia kogo, Heke, Adamsa, Jezierskiego, Oknoplast, Oknoplus, MS czy jakiegokolwiek innego, posiądź najpierw wiedzę , która da ci jakiekolwiek podstaw,y by publicznie kogoś mieszać z błotem, zwłaszcza w swym 5 poście, kiedy Twoja wiarygodność pozostawia jeszcze wiele do życzenia

Ja po prostu tak czytam i czytam to Twoje zachwalanie tej firmy i w końcu nie wytrzymałem :) nie zależy mi na mieszaniu nikogo z błotem bo nie mam w tym żadnego interesu.

Po tym problemie z oknami producent nie umiał podać przyczyny zaistnienia takiego problemu. Może później już doszli do złej konstrukcji profila.

Edytowane przez ClNEK

Jeśli czytasz to czytaj to co jest napisane i nie tylko czytaj ale postaraj się to zrozumieć.

Każdy producent miał kłopot z Si82 RONDO w dużych skrzydlach a Schuco bez problemu uznawało każdą reklamacje która dotyczyła zjawiska ktore tu pokazałeś i pokrywało koszty.

I dodam jeszcze, że ta wada została szybko wychwycona i poprawiona przez Schuco i dotyczyła TYLKO skrzydła, gdzie naprawa nie wymagała wymiany całego okna i dewastacji wnętrza-pod warunkiem wykonania prawidłowego jego zamontowania - ale przed błędami montażu żaden profil się nie obroni

I jeszcze jedno - mierząc wygięcie skrzydła poziomice przykłada się nie tak jak ukazałeś tylko zawsze odwrotnie, tak by na górze i dole skrzydła czy ościeżnicy, łata opierała się o profil i luz pojawiał się w środku jej długości a nie tak jak Ty to tu pokazałeś

Dopuszczalna szczelina, w każdym systemie profili, tak naprawdę zaczyna mieć znaczenie dla eksploatacji okna gdy siła potrzebna do zamknięcia okna klamką przekracza 10 KNm ( o ile dobrze pamiętam). tak więc nawet szpara 3mm może nie mieć wpływu na prawidłową eksploatację okna. I tak naprawdę, w świetle obowiązujących praw, dopiero przekroczenie jest siły zaczyna być podstawą do reklamacji ewentualnego wykrzywienia skrzydła - realnie szpara wtedy wynosi 4-6 mm

Edytowane przez jareko

Chciałem zauważyć, ze post ten stworzony został aby inwestorzy wymieniali się doświadczeniami odnośnie użytkowania danego typu okna, jakości wykonania, montażu, solidności firmy, realizacji itp. Tymczasem temat rozrósł się do monstrualnych rozmiarów i tak naprawdę czytając go nic konkretnego z niego nie wynika i jest raczej średnią poradą dla przyszłego kupującego. Non stop powielany jest temat "Jezierskiego, Hekaplastu, Schuco" i różnych perypetii z nimi zwiazanych, takie masło maślane i filozoficzne rozważania. Więcej konkretów!

Chciałem zauważyć, ze post ten stworzony został aby inwestorzy wymieniali się doświadczeniami odnośnie użytkowania danego typu okna, jakości wykonania, montażu, solidności firmy, realizacji itp. Tymczasem temat rozrósł się do monstrualnych rozmiarów i tak naprawdę czytając go nic konkretnego z niego nie wynika i jest raczej średnią poradą dla przyszłego kupującego. Non stop powielany jest temat "Jezierskiego, Hekaplastu, Schuco" i różnych perypetii z nimi zwiazanych, takie masło maślane i filozoficzne rozważania. Więcej konkretów!

Wystarczy że zadasz pytanie na któree chcesz znać odpowiedź i ktoś jeśli nie bedzie to banalne(czyt.głupie) pytanie na które odpowiedź mozna znaleść strone wczesniej napewno ci odpowie!

Wypowiadać się można o wszystkim a że jest tyle rzeczy związanych z oknami montażem itd dlatego tyle stron i nie zawsze bedzie tylko konkret:)

Za kilka tygodni napewno bedzie coś w stylu "coraz blizej święta:D

Witam,

Dopiero się uczę, więc proszę o wybaczenie jeśli moje pytania są niskiego poziomu.

Czy w skrzydle RU (okucia ROTO) może występować jednocześnie blokada błędnego położenia klamki i mechanizm stopniowej regulacji uchyłu? Jeśli nie może to dlaczego?

Pozdrawiam,

BWP

Witam,

Dopiero się uczę, więc proszę o wybaczenie jeśli moje pytania są niskiego poziomu.

Czy w skrzydle RU (okucia ROTO) może występować jednocześnie blokada błędnego położenia klamki i mechanizm stopniowej regulacji uchyłu? Jeśli nie może to dlaczego?

Pozdrawiam,

BWP

Może być razem tylko nieraz zdaża się kolizja przy wychyleniu na skrajne ząbki uchyłu, zaczyna haczyć blokada klamki. Mówię o stopniowaniu w górnym narożniku. Przy takim "prawdziwym" stopniowanym uchyle przy rozwórce nie ma mowy o blokadzie klamki.

Pozdrawiam

Może być razem tylko nieraz zdaża się kolizja przy wychyleniu na skrajne ząbki uchyłu, zaczyna haczyć blokada klamki. Mówię o stopniowaniu w górnym narożniku. Przy takim "prawdziwym" stopniowanym uchyle przy rozwórce nie ma mowy o blokadzie klamki.

Pozdrawiam

A czym różnią się te dwa rodzaje stopniowania?

naczelne zasady przy pomiarze ugiec skrzydel i ram

zasada pierwsza - mierzymy przy zamknietym skrzydle

skrzydlo otwarte zawsze sie wygnie

zasada druga - ugiecia mierzymy na calej wysokosci nie na koncu

zasada tzrecia - nie ma norm na dopuszczalne ugiecia

okno musi sie w zamykac bez znacznych oporow

nie moze bycz szczelin w przylgach takich by wialo powietzre

nie moze byc przesuniec skrzydla wzgledem ramy [nalozenie skrzydla na rame 8 +/- 2 do 3 mm

Zapisać i zapamiętać. W przypadku wątpliwości i pójścia na noże przed każdym sądem producent i wykonawca takie słowa usłyszy i taka wykładnia "wykrzywień" jest obowiązująca każdego rzeczoznawcę tym samym ci klienci którym wydaje się ze sa bardziej cwani od wykonawcy stoją na przegranej pozycji.

Podobnie jest z oceną wizualnej jakości szyb zespołonych.

Podobnie z wizualną oceną uszkodzeń profili czy to aluminiowych czy drewnianych czy PCV.

Powoli docięra do usługodawcow fakt ze coraz więcej klientów to naciągacze i oszusci szukający tylko pretekstu by nie zapłacić za zakupiony towar i usługę.

I bardzo dobrze bo największe kłamstwo jakim jest z czasów komuny "klient ma zawsze racje" nie jest obowiązujące i prawdziwe.