Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

kogo kolega ? :) dla Ciebie Pan Lolek :)

pozatym ja to mówie z doświadczenia , wystarczy spojrzeć na rozmieszczenie i rozmiar wzmocnienia w takim profilu. Już nie jedne cuda montowałem i wiem jak mniejwiecej funkcjonuje takie okno po latach.

Szanowny Panie Lolku :) Taka opinia pokutuje, że im więcej komór tym okno sztywniejsza a to g... prawda, co już powiedział bwojtek - dlaczego. Komora na wzmocnienie pozostaje niezmienna a tylko wzmocnienie decyduje o statyce.

Okna Panie Tomku B... owszem mogą nie mieć żadnego wzmocnienia, tylko wielkości okien jakie uzyskasz kwalifikują je do chlewa i to niezbyt przeszkolnego, wzmocnienie z włokiem szklanych jak sama nazwa wskazuje jest już wzmocnieniem :) co nie zmienia faktu, że takie okno ma większe ograniczenia gabarytów od tego z odpowiednim wzmocnieniem stalowym. By tą różnicę zniwelować, chyba właśnie Rehau jako pierwsze, opracowało i wdrożyło do produkcji wklejanie pakietów szybowych by szyba była już 100% elementem konstrukcyjnym okna i miała swój znaczący udział w jego statyce

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Szanowny Panie Lolku :) Taka opinia pokutuje, że im więcej komór tym okno sztywniejsza a to g... prawda, co już powiedział bwojtek - dlaczego. Komora na wzmocnienie pozostaje niezmienna a tylko wzmocnienie decyduje o statyce.

Okna Panie Tomku B... owszem mogą nie mieć żadnego wzmocnienia, tylko wielkości okien jakie uzyskasz kwalifikują je do chlewa i to niezbyt przeszkolnego, wzmocnienie z włokiem szklanych jak sama nazwa wskazuje jest już wzmocnieniem :) co nie zmienia faktu, że takie okno ma większe ograniczenia gabarytów od tego z odpowiednim wzmocnieniem stalowym. By tą różnicę zniwelować, chyba właśnie Rehau jako pierwsze, opracowało i wdrożyło do produkcji wklejanie pakietów szybowych by szyba była już 100% elementem konstrukcyjnym okna i miała swój znaczący udział w jego statyce

Jaro ale ja to wiem :) pomyliłeś chyba nicki albo nie zrozumiałes mojej wypowiedzi , moje zdanie jest dokładnie tożsame z Twoim i bwojtka

oj to było nawiązanie do wypowiedzi Tomek B...

wypowiedzi całkowicie bez sensu, że ją przypomnę

Kolega to jakiś handlowiec okien 6 komorowych. W 8 komorach statyka poprawia się i to znacząco, profil jest masywny i wytrzymały. To może kolega na Rehau fipro powie, że takie okno się rozleci? Tam nie ma żadnych wzmocnień, tylko sam profil wzmacniany włóknami szklanymi.

jednego nie rozumiem

Skąd nagle taki lęk przed trzema szybami? A nie baliście się szanowni klienci dawać szyb P-2 P-4 czy jeszcze innych w pakiecie dwuszybowym?

Policzmy

pakiet trzyszbyowy o k=0,5 to trzy razy po 4mm czyli tak jakby 12 mm jednolitego szkła

A teraz szyba P-4 44.4 czyli 4 mm szkła 4 folie i 4 mm szkła, ramka i 4mm szkła - ile to daje na w sumie? 3 x 4mm czyli także 12 mm jednolitej tafli

więc o co chodzi? bo ja ni cholery nie mogę zrozumieć. Ciężar taki sam a wszystkie profile jakie znam nie moją zastrzeżenia by nie montować w nich szyb P-4

Proszę, wytłumaczcie mi głąbowi, bo nie rozumiem

Moja kobieca intuicja podpowiada mi, że powinnam się zdecydować na tego Adamsa - czytałam też kilka Waszych wcześniejszych postów na temat tego producenta. Nie wiem tylko, czy dystrybutor i montażysta będzie ok - jak mi nic nie podpowiecie, to i tu będę zdana na intuicję. A może powiecie u kogo najlepiej zamówić takie okna (mazowieckie)? Ofertę dostałam z Grodziska Maz.

oj to było nawiązanie do wypowiedzi Tomek B...

wypowiedzi całkowicie bez sensu, że ją przypomnę

Kolega to jakiś handlowiec okien 6 komorowych. W 8 komorach statyka poprawia się i to znacząco, profil jest masywny i wytrzymały. To może kolega na Rehau fipro powie, że takie okno się rozleci? Tam nie ma żadnych wzmocnień, tylko sam profil wzmacniany włóknami szklanymi.

Oczywiście z sensem odpowiadają tylko rekordziści forum czytaj. handlarze oknami.

Klarując wypowiedź - w takim profilu 8 komorowym stalowe wzmocnienie jest grubsze, ze względu na cięższe okno, tym bardziej z zewnętrzną szybą P4.

Oczywiście z sensem odpowiadają tylko rekordziści forum czytaj. handlarze oknami.

Klarując wypowiedź - w takim profilu 8 komorowym stalowe wzmocnienie jest grubsze, ze względu na cięższe okno, tym bardziej z zewnętrzną szybą P4.

jakbyś był tu od 2004 to też byś był rekordzistą a jeśli ci to przeszkadza to Twój problem nie mój

Dalej piszesz głupoty

Gdyby komora na wzmocnienie była większa twoja wypowiedź miałaby sens i byłaby zgodna z prawdą a tak, to kolejny bełkot osoby nie mającej zielonego pojęcia o oknach - sorki, że tak ostro ale może kiedyś zrozumiesz, jak pójdziesz coś kupić bazując na fałszywej informacji z sieci

jakbyś był tu od 2004 to też byś był rekordzistą a jeśli ci to przeszkadza to Twój problem nie mój

Dalej piszesz głupoty

Gdyby komora na wzmocnienie była większa twoja wypowiedź miałaby sens i byłaby zgodna z prawdą a tak, to kolejny bełkot osoby nie mającej zielonego pojęcia o oknach - sorki, że tak ostro ale może kiedyś zrozumiesz, jak pójdziesz coś kupić bazując na fałszywej informacji z sieci

To jest robione w izoplaście Łódź, zapewne wiem więcej szczegółów niż handlarze, którzy zachwalają to co mają u siebie a takich było u mnie już bardzo dużo.

Tak czy inaczej bardzo dziękuję Wam za informacje. Kolego stary - Twoje podejście godne szacunku. Ja ze swojej strony też chciałabym być w porządku i w takim razie może raczej pozostanę w Grodzisku, zwłaszcza, że człowiek już wykonał pewną prace nad przygotowaniem oferty. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam kolegów.

To jest robione w izoplaście Łódź, zapewne wiem więcej szczegółów niż handlarze, którzy zachwalają to co mają u siebie a takich było u mnie już bardzo dużo.

No to skoro posiadasz taką szeroką wiedzę na temat tego produktu to pokaż proszę tabele dopuszczanych gabarytów. Zobaczymy cóż tam ciekawego siedzi...