Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Czy można wymienić w ramie sam słupek ruchomy bez wymiany ramy do której jest przyczepiony/przyklejony?

Dostaliśmy okno tarasowe z takim słupkiem, wszystko git tylko okienko jest w złotym dębie a sam słupek w orzechu (ciekawe swoją drogą czy mają tam jakąś kontrolę jakości bo coś mi się widzi, że chyba nie - no chyba, że kontroler jak i pracownicy są daltonistami)

Zakładam, że to tylko błędne nazewnictwo elementów bo słupek ruchomy nie jest mocowany do ramy ale do skrzydła biernego. Oczywiście można go wymienić pozostawiając skrzydło ale trzeba potrafić to zrobić. Takiej pomyłki sobie jednak nie mogę wyobrazić - no chyba, że to ZPCH i pracują tam niewidomi:confused:

Jaka firma strzeliła takiego babola??

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Właśnie dziś był sprzedawca/monter okien i od razu uprzedził, że na to reklamacji nie będzie. A żeby bylo wesolo to w 2 miejscach zostalo to zamalowane - jakim kolorem???? a takim ciemnym (orzech) tylko akurat na tej części oklejonej złotym dębem.

Dodam jeszcze, że w środku okna na rogach pozostawione sa bardzo duże "spawy", niby nic ale jest to strasznie ostre i zastanawiam się jak ja to będę myć, to normalne bo sprzedawca przekonywał, że inaczej tego nie można wykonać?

Edytowane przez Anna Pepa
coś jeszcze

Nie wiem jakie to są uszkodzenia więc trudno się jednoznacznie wypowiedzieć jak to powinno być załatwione. Drobne uszkodzenia faktycznie wystarczy zamaskować korektorem. Większe wymagają woskowania na gorąco. Czasem konieczne jest wykonanie nowego elementu.

Czy reklamacja jest zasadna? To zależy jak widoczne są te uszkodzenia. Wg mnie nie ma się co czepiać każdej ryski ale nie można też przyjmować bez mrugnięcia okiem ewidentnych uszkodzeń widocznych z daleka.

Tak tak, czytamy (w każdym z wątków;) i faktycznie przydałyby się zdjęcia do oceny, bo to co dla jednego jest ostrym spawem, dla drugiego będzie tylko normalnie /nie/wykończonym oknem..

Montera bym się może aż tak nie czepiał.. Jak był protokół odbioru, to wypadało w nim napisać uwagi. W przypadku rys sprzdawca jest raczej "przegrany" wobec fabryki (te z reguły mają gdzieś uszkodzenia odkryte na montażu).

Witam.Prosiłbym o radę które okienka wybrać mam trzy wyceny które z tych trzech byście polecili

1.Okna KNS 5 komorowe dwuszybowe szerokosc 50mm profil Veka Swingline kolor obustronny 14,600zł z montażem

2.Okna Witraż ten sam profil 14000zł z montażem

3.Okna Oknoplast 5 komorowe dwuszybowe kolor obustronny 16,100zł bez montażu

mały błąd bo powinno być70mm

A tak patrząc to ja bym wziął okna z KNS.

,,,,Albo szyby tylko hartowane na balustrady, barierki, zadaszenia.

Szklo to wdzieczny material - kocha sobie pekac tak bez "niczego". Ono nie znosi ignorantow.

Akurat wdepnąłeś na mój produkt :) Zapomniałeś o podłogach szklanych i trepach :):)

Pchełek - ryba gnije od głowy. Jak przewertujesz Ustawę o Prawie Budowlanym to niestety, ale nie ma kompletnie żadnych PRECYZYJNYCH przepisów odnośnie szkła w tego typu elementach budowlanych.

Dodatkowo nie ma EN, do której można się odnieść !

A jak nie ma kota to myszy harcują. Szczerze mówiąc to kierownicy budów czy projektów też nie znają się tym. Nisza Kolego, nisza :)

Ale ten link który wrzuciłeś/aś jest bez sensu. Bo niby jak sobie to wyobrażasz, przyjeżdza serwis i robi ponowny montaż okna? :D Od tego jest sprzedawca, który powinien poprawić wadliwy montaż. A że KNS odmówił poprawy montażu to dla mnie normalne.

Co do instrukcji montażu znajduje się na karcie gwarancyjnej (proszę sobie sprawdzić na stronie KNS).

Wspólpracuję z KNS-em i jeśli chodzi o naprawy gwarancyjne, wymiany nie ma tam ŻADNEGO PROBLEMU.

Ale ten link który wrzuciłeś/aś jest bez sensu. Bo niby jak sobie to wyobrażasz, przyjeżdza serwis i robi ponowny montaż okna? :D Od tego jest sprzedawca, który powinien poprawić wadliwy montaż. A że KNS odmówił poprawy montażu to dla mnie normalne.

Co do instrukcji montażu znajduje się na karcie gwarancyjnej (proszę sobie sprawdzić na stronie KNS).

Wspólpracuję z KNS-em i jeśli chodzi o naprawy gwarancyjne, wymiany nie ma tam ŻADNEGO PROBLEMU.

Po pierwsze, to nie ja pisałem, po drugie to albo nie rozumiesz tekstu, albo celowo wprowadzasz w błąd. Nigdzie tam nie jest napisane, że KNS powinien poprawić montaż, jedynie, że powinien wydać opinię, czy montaż jest prawidłowy.

Cytat z pisma wysłanego przez KNS:

Firma "KNS" zajmuje się produkcją stolarki okiennej i drzwiowej . W zakresie naszej działalności nie ma usług montażowych a co za tym idzie firmie nie posiada wymaganego doświadczenia i wiedzy w tym zakresie. W związku z powyższym nie czujemy się uprawnieni do wydawania sądów w temacie który Pana interesuje.

Myślę, że rozbieżność w ocenie tej sytuacji wynika z tego, że Ty montujesz ich okna, a ja je kupuję (być może).

Mój post był dla tych, którzy szukają okien i chcą zdobyć jak najwięcej informacji, niech każdy sam sobie oceni.