Filip80 01.08.2012 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2012 Witam, czy możecie mi powiedzieć jakie ogrzewanie do tego domu będzie najlepsze ? http://www.z500.pl/projekt/Z11,Maly-dom-parterowy-z-dachem-dwuspadowym-Tani-w-budowie-i-uzytkowaniu.html na działce brak gazu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 01.08.2012 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2012 Mogę ci pomóc ale tylko w przypadku gdyby interesował cie brudny wungiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 02.08.2012 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 Suszarka do włosów i dobre ocieplenie budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 02.08.2012 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 albo kable...albo zwykłe grzejniki elektryczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filip80 02.08.2012 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 wungiel i może by mnie interesował ale gdzie zamontuje piec do niego w tym projekcie ? powietrzna pompa ciepła, też ok ale podobno (?) nie może być jedynym ogrzewaczem w domu... i co wtedy ? Suszarka do włosów i dobre ocieplenie budynku - suszarka ? co to ? (rozmawiasz z laikiem) kable ? tzn. ? dziękuję za odp pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 06.08.2012 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 (edytowane) Suszarka do włosów to takie urządzenie:http://tiny.pl/h4k6k Jej moc (rzędu 2 kW) z łatwością wystarczy do ogrzania Twojego domu, jeśli tylko się postarasz i nie schrzanisz ocieplenia. Edytowane 6 Sierpnia 2012 przez KrzysztofLis2 naprawa popsutego odnośnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filip80 07.08.2012 15:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 Suszarka do włosów to takie urządzenie: http://tiny.pl/h4k6k Jej moc (rzędu 2 kW) z łatwością wystarczy do ogrzania Twojego domu, jeśli tylko się postarasz i nie schrzanisz ocieplenia. zabawne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 08.08.2012 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 Zabawne, czy nie, ale elektryczna suszarka za 100 PLN wystarczy Ci jako jedyne źródło ciepła do takiego domu, jeśli będzie ocieplony nieco lepiej, niż wymagają tego przepisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 08.08.2012 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 Dopóki wiatr nie dmuchnie trochę mocniej i jakaś gałąź nie spadnie na druty i już po jedynym źródle ciepła jego domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 08.08.2012 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 (edytowane) Dopóki wiatr nie dmuchnie trochę mocniej i jakaś gałąź nie spadnie na druty i już po jedynym źródle ciepła jego domu... oj proszę nie straszyć. Ile średnio trwa przywrócenie zasilania w prąd - kilka godzin. No chyba że się mieszka w puszczy, to może trochę dłużej. Żaden dom się nie wychłodzi w parę godzin. Ogrzewanie elektryczne (czy mała pompa ciepła) i dobre docieplenie przy tak małym domku to rozsądny wybór. Na pewno nie warto robić kotłowni. Edytowane 8 Sierpnia 2012 przez panfotograf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 08.08.2012 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 A może kominek?Przy takiej małej powierzchni jakiś nieduży wkład plus rozprowadzenie ciepła (Dystrybucja Gorącego Powietrza DGP) kanałami po strychu.Ja osobiście bym tak zrobił, z pewnością będzie to najtańsze źródło ogrzewania w użytkowaniu, Osobiście nie jestem zwolennikiem płaszczy wodnych do kominków w domach z klasycznymi źródłami ogrzewania, ale może w tym przypadku warto było by to wykorzystać do dogrzewania ciepłej wody (wtedy uniknąłbyś całorocznego grzania wody tylko przy pomocy prądu elektrycznego, co na pewno tanie nie jest). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 08.08.2012 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 Dobrze wiecie że sam prąd nie przejdzie i tak musi mieć coś dodatkowego a co do braku prądu to ostatnio na pomorzu po wichurach niektórzy nie mieli zasilania ponad dwa tygodnie. Jutro wyjeżdża kociołek w zachodnio-pomorskie gdzie właśnie klientkę spotkało coś takiego i z tego powodu miała najwięcej pytań, co będzie jak ....... ? Kominek + prąd, no jak ktoś się bezie spierał to kolejność może być odwrotna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 08.08.2012 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 Suszarka do włosów to takie urządzenie: http://tiny.pl/h4k6k Jej moc (rzędu 2 kW) z łatwością wystarczy do ogrzania Twojego domu, jeśli tylko się postarasz i nie schrzanisz ocieplenia. Kpisz sobie? Spróbuj coś suszyć suszarką przez dłuższy czas. Pochodzi godzinę lub kilka i padnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 09.08.2012 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 Dopóki wiatr nie dmuchnie trochę mocniej i jakaś gałąź nie spadnie na druty i już po jedynym źródle ciepła jego domu Jasne. Tylko pamiętaj, że w razie braku prądu padnie każdy system grzewczy, bo nie będą działać pompki i sterowniki. I równie dobrze można sobie zorganizować agregat o mocy 2 kW do napędzania tego ogrzewania, jak agregat do podtrzymania pracy kotłowni. Jako awaryjne źródło ciepła w takim przypadku to bym chyba wolał jeden czy dwa biok A może kominek? Przy takiej małej powierzchni jakiś nieduży wkład plus rozprowadzenie ciepła (Dystrybucja Gorącego Powietrza DGP) kanałami po strychu. Ja osobiście bym tak zrobił, z pewnością będzie to najtańsze źródło ogrzewania w użytkowaniu, Tylko, że kominek będzie Ci mocno domek przegrzewać. Nie znajdziesz takiego o mocy 2 kW. Kpisz sobie? Spróbuj coś suszyć suszarką przez dłuższy czas. Pochodzi godzinę lub kilka i padnie. Są też urządzenia tego typu przystosowane do dłuższej pracy, potocznie zwane farelkami. Pisząc o suszarce do włosów oczywiście nie miałem na myśli użycia stricte takiej suszarki. Raczej chodziło mi o to, że taki dom można ogrzać niemalże "byle czym", bo wystarczy mu naprawdę niewielka moc źródła ciepła. A to łatwiej zrobić za pomocą ogrzewania elektrycznego (ja bym raczej zrobił podłogówkę akumulacyjną), niż kotła na ekogroszek, kominka, czy czegokolwiek innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 09.08.2012 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 (...) Tylko, że kominek będzie Ci mocno domek przegrzewać. Nie znajdziesz takiego o mocy 2 kW. Są też urządzenia tego typu przystosowane do dłuższej pracy, potocznie zwane farelkami. Pisząc o suszarce do włosów oczywiście nie miałem na myśli użycia stricte takiej suszarki. Raczej chodziło mi o to, że taki dom można ogrzać niemalże "byle czym", bo wystarczy mu naprawdę niewielka moc źródła ciepła. A to łatwiej zrobić za pomocą ogrzewania elektrycznego (ja bym raczej zrobił podłogówkę akumulacyjną), niż kotła na ekogroszek, kominka, czy czegokolwiek innego. Moc kominka jaką wydziela, zależy od tego, ile się do niego włoży drewna i jak kalorycznego. W większości różnych domków na działkach, na mazurach itd. ludzie mają kominki i jakoś się nie przegrzewają. Po prostu nie trzeba pchać drewna przez cały wieczór, a może wystarczy przez godzinę - dwie. A z ogrzewaniem domu 50m2 byle czym to bym nie przesadzał. Uważam, że ogrzewanie na prąd będzie skrajnie nieekonomiczne niezależnie od tego, czy to jest 200m2 czy 50m2, szczególnie, że autor wątku nie pisał nic o budowie domu pasywnego. Ogrzewanie drewnem z kominka będzie o wiele tańsze niż elektryczne. Podejrzewam, że koszt instalacji również nie będzie jakiś skrajnie różny. Instalacja elektryczna, nawet jeśli jest tania (nie wiem), to na pewno nie jest za darmo. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 09.08.2012 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 Ogrzewanie drewnem z kominka będzie o wiele tańsze niż elektryczne. Podejrzewam, że koszt instalacji również nie będzie jakiś skrajnie różny. Instalacja elektryczna, nawet jeśli jest tania (nie wiem), to na pewno nie jest za darmo.Kupujesz grzejniki elektryczne mocowane do ściany i z wtyczką do gniazdka zwykłej instalacji elektrycznej - tanie jak woda. Chyba że podłogówka - zatapiasz matę grzejną w wylewce - nic skomplikowanego czy bardzo kosztownego. Odpada kotłownia z kotłem i przestrzenią na składowanie opału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 09.08.2012 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 Jasne. Tylko pamiętaj, że w razie braku prądu padnie każdy system grzewczy, bo nie będą działać pompki i sterowniki. I równie dobrze można sobie zorganizować agregat o mocy 2 kW do napędzania tego ogrzewania, jak agregat do podtrzymania pracy kotłowni. . Zaraz po zakupie kotła pomyślałem o tym i dokupiłem UPSa, przydał się już nie raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 09.08.2012 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 Kupujesz grzejniki elektryczne mocowane do ściany i z wtyczką do gniazdka zwykłej instalacji elektrycznej - tanie jak woda. Chyba że podłogówka - zatapiasz matę grzejną w wylewce - nic skomplikowanego czy bardzo kosztownego. Odpada kotłownia z kotłem i przestrzenią na składowanie opału. Porównywałem do kominka a nie do kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 09.08.2012 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 Witam, czy możecie mi powiedzieć jakie ogrzewanie do tego domu będzie najlepsze ? http://www.z500.pl/projekt/Z11,Maly-dom-parterowy-z-dachem-dwuspadowym-Tani-w-budowie-i-uzytkowaniu.html na działce brak gazu Pozdrawiam Coś co można nazwać kotłownią, to jak dobrze patrzę pomieszczenie o szerokości 70cm..... Nie widzę dokładnie długości, może ma 170cm.... Kotła na ekogroszek jakoś tu nie widzę, można zrobić o mocy 7kW, ale nie w układzie pasującym do takiej wąskiej kotłowni.... Zastanowiłbym się i poszukał kominka z palnikiem na pellet, skoro gazu ni ma a bierzesz pod uwagę paliwa stałe. Są budowane w małych mocach, nie zajmują dużo miejsca, zapewniają wygodę i automatyzm. Jest tez nieduży gabarytowo produkt, kociołek na pellet kostrzewa mini-bio 10kW, ale bladego pojęcia nie mam jak to się sprawuje w praktyce, trzeba poszukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 10.08.2012 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 Moc kominka jaką wydziela, zależy od tego, ile się do niego włoży drewna i jak kalorycznego. W większości różnych domków na działkach, na mazurach itd. ludzie mają kominki i jakoś się nie przegrzewają. Po prostu nie trzeba pchać drewna przez cały wieczór, a może wystarczy przez godzinę - dwie. Mylisz się. Od ilości wrzuconego drewna zależy nie moc, a ilość ciepła, którą kominek wydzieli. Moc zależy od tego, jak szybko to drewno się będzie spalać, co możesz regulować tylko dławiąc dopływ powietrza do kominka (powodując spalanie niezupełne i zasyfiając sobie komin sadzą i smołą). Marnujesz w ten sposób drewno i przyczyniasz się do powstania ryzyka pożaru komina. Uważam, że ogrzewanie na prąd będzie skrajnie nieekonomiczne niezależnie od tego, czy to jest 200m2 czy 50m2, szczególnie, że autor wątku nie pisał nic o budowie domu pasywnego. Ogrzewanie drewnem z kominka będzie o wiele tańsze niż elektryczne. Podejrzewam, że koszt instalacji również nie będzie jakiś skrajnie różny. Instalacja elektryczna, nawet jeśli jest tania (nie wiem), to na pewno nie jest za darmo. Przed formułowaniem takich tez policz sobie dokładnie koszty ogrzewania domu różnymi źródłami i koszty instalacji. Zapewniam Cię, że będziesz ZASKOCZONY wynikami! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts