jhorny21 27.08.2012 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 A to faktycznie. Też się zastanawiałem nad pionowym - Prometeus miał po 70 zł netto odwiert za metr. A co to za kolektor spiralno-pionowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 27.08.2012 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 jhorny21Jest to rura zwinięta/ułożona w taki sposób, że tworzy coś na kształt walca lub odwróconego stożka. Na poprzedniej stronie jest przykładowe zdjęcie takowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.08.2012 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 Aby ocenic czy "warto" zamiast odwiertow na sondy, to trzeba znac koszta porownywalnych wydajnosciowo instalacji. Jesli oszczednosci z tytulu tego kolektora wynosza powiedzmy 30-35% w stosunku do odwiertow to mozna pomyslec. Jesli mniej, to chyba szkoda czasu i zachodu na eksperymenty (IMHO). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 29.08.2012 05:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 Rehau to majątek, a samemu wyrzeźbić taki kolektor nie będzie łatwo, tym bardzie sprytnie go zakopać, zagęścić grunt, itp. Wydaje mi się, że łączny koszt będzie porównywalny z odwiertami, chyba, że masz koparkę i dużo wolnego czasu. Te 300 m2 poziomego dla pompy 11 kW to chyba za mało, celowałbym w 500 m2, więc jak spiralne pionowe mają zająć połowę powierzchni, to i tak rozkopiesz całą działkę=bałagan i niemały koszt. Rozważ odwierty lub pompę powietrze-woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 29.08.2012 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 Rehau to majątek, a samemu wyrzeźbić taki kolektor nie będzie łatwo Wyrzeźbienie nie wygląda na trudne. Wystarczy postawić jakieś słupki (np. z nawierconych rur 50/80-ek kanalizacyjnych) i przywiązać do nich spiralę z pe 32 lub cieńszej. Pale będą małe - rura krótka, więc można użyć nawet 25-ki. Nie będzie to drogie, ani specjalnie skomplikowane. Fakt, że do zasypania trzeba chyba będzie użyć jakiegoś piachu, czy tak wykombinować, żeby się konstrukcja nie zgniotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 29.08.2012 13:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 Te 300 m2 poziomego dla pompy 11 kW to chyba za mało, celowałbym w 500 m2, więc jak spiralne pionowe mają zająć połowę powierzchni, to i tak rozkopiesz całą działkę=bałagan i niemały koszt. Rozważ odwierty lub pompę powietrze-woda. w rachubę wchodzą odwierty no i poziomy np. warstwowy (jak zapewnia mnie Sofath będzie dobrze działać ich kolektor bo gaz ma trochę inne wymagania od glikolu) powietrzna odpada, po prostu nie mam zamiaru liczyć na ciepłe zimy, oraz słuchać szumu i hałasu... wystarczy ze sąsiad ma - bedąc przed domem słysze jak jego altherma pracuje z odległości jakichś 30 metrów.... w nocy wyraźniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 29.08.2012 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 w rachubę wchodzą odwierty no i poziomy np. warstwowy (jak zapewnia mnie Sofath będzie dobrze działać ich kolektor bo gaz ma trochę inne wymagania od glikolu) powietrzna odpada, po prostu nie mam zamiaru liczyć na ciepłe zimy, oraz słuchać szumu i hałasu... wystarczy ze sąsiad ma - bedąc przed domem słysze jak jego altherma pracuje z odległości jakichś 30 metrów.... w nocy wyraźniej... Wolisz szum w domu? A co do zimy . Jak dobiorą tobie PC na -20 C to poniżej załączysz grzałki ,tak jak w powietrznej. Oczywiście cop jest wyższy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pshemko84 29.08.2012 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 (edytowane) Witam.Wiosną u naszych południowych sąsiadów (Czechy) robiłem domek 120 m2 czyli wod-kan i co pod pompę ciepła. Samą pompę ciepła i podłączenie do instalacji robiła tamtejsza firma i właśnie montowali wspomniany system Rehau spiralny o którym mowa. Samo wykonanie kolektora było prawie identyczne jak na filmiku ze strony producenta.Podaje link jeśli by ktoś chciał obejrzeć: http://www.youtube.com/watch?v=c2mO0pI_tCE&playnext=1&list=PLDF0C56B18BFC64D6&feature=results_videoMieli dwie koparki, jedną gąsienicówkę z wiertnicą i drugą normalnego Cat-a do kopania rowów. W sumie 18 odwiertów ale nie pamiętam ile dokładnie mb rury tam poszło. I przy "zagęszczaniu" gruntu przy tej spirali to mieli wąż strażacki i pompę wydajnościową a nie taki wężyk ogrodowy jak na filmie. A i ten wstępny wykop mieli trochę głębszy i szerszy tak że mieściła się w nim ta gąsienicówka. Nie miałem dużo czasu żeby im się przyglądać bo akurat "przelewałem" podłogówkę i robiłem próby ciśnieniowe ale w jeden dzień zrobili cały kolektor a w drugi podłączyli PC wraz z pierwszym uruchomieniem (przyjechałem prawie się rozliczyć). Jak na razie to sama PC działała na pełnej mocy tylko przy rozruchu i wygrzewaniu jastrychu. Obecnie grzeje tylko CWU. Coś więcej będę wiedział w przyszłym roku bo to dopiero pierwszą zimę będzie działało.Pozdrawiam. Edytowane 29 Sierpnia 2012 przez pshemko84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MV 27.04.2014 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2014 Witam. (..) Coś więcej będę wiedział w przyszłym roku bo to dopiero pierwszą zimę będzie działało. Pozdrawiam. Jestem ciekaw doświadczeń. Pomysł mi się bardzo spodobał, pionowy mimo wszystko drogo, poziomy przy moich średnio-wilgotnych piaskach potrzebowałby ponad 500 m2 kolektora na 180 m2 powierzchni ogrzewanej, a tutaj jest szansa na poprawę wydajności związku z faktem, że w zależności od miejsca jest woda gruntowa na głębokości 2,8 do 4m. W wykonaniu amatorskim można pokusić się o uniknięcie łączeń pod ziemią jak w fabrycznym rozwiązaniu Rehau i pójść w wariant z rotametrami (chyba i tak należałoby to zrobić biorąc pod uwagę średnicę rurek i ograniczenia w łączeniu szeregowym, co prawda pętelek na rotametrze może być całkiem sporo). Pytanie praktyczne, do jakiego promienia gięcia można zejść przy rurze PE 25 zakładając temp. 30 st. i czy uda się znaleźć świder i rurę osłonową o odpowiedniej średnicy (zakładam, że powyżej 70 cm). Dodatkowo centralne rozsączanie wody deszczowej w każdy walcu dla poprawy regeneracji gruntu... Frapujące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrjustyna 03.05.2014 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 Witam, dołączam się do dyskusji na temat dolnego źródła. Również rozważam spiralny(ze względu na koszty) jak również poziomy. Dodatkowo firma instalująca pompę zasugerowała kolektor poziomy na dwóch poziomach? Nigdzie nie mogę jednak znaleźć opinii na ten temat - jak się sprawuje w rzeczywistości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcadiusz 03.05.2014 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 (edytowane) Ja zrobiłem kolektor sam, zakopałem 4 odcinki rury pe32 po 200mb, w układzie spiralnym w rowach 1m na 32m i głębokości około 1,5m. Całość na około 600m2. Za rurę zapłaciłem 1600zł koparka 1,5 dnia 1400zł. Robocizna moja + jeden pomagier z wioski (paczka papierosów, 2 piwa i 20zł). Rozdzielacz zrobiony z kształtek PP fi 40/32. Obecnie jestem na etapie wyboru pompy ciepła około 12KW. Edytowane 3 Maja 2014 przez arcadiusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 03.05.2014 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 Z tym 20PLN za dniowkę to trochę obciach. Na wschodzie płacą więcej.Może gwoździem jaką dziurkę zrobił z nadmiaru kasy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcadiusz 03.05.2014 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 (edytowane) paczka fajek 12zł + 5zł piwo +20zł, a to był wiejski pijaczek, który służył jedynie do podawania, przytrzymania itp..., nie musiał przy tym nawet myśleć, trzeba było zobaczyć jego uśmiech, i tępo w jakim udał się w kierunku sklepu Edytowane 3 Maja 2014 przez arcadiusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 03.05.2014 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 Jak byś miał takich pracodawców to też byś został wiejskim pijakiemRaz w życiu miałeś okazję być pracodawcą i proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 03.05.2014 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 No nie śmiał bym człowiekowi tak mało zapłacić za zajęcie jego czasu..No ale okazja czyni z........ja. A może przesadzam?Zresztą olejmy to. Ważne że jesteś zadowolony. Ty będziesz miał PC gruntową a on pewnie się zachla.Masz pieska? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 03.05.2014 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 No dobra .Dołóż mu z 50PLN i będzie ci wybaczone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 03.05.2014 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 No dobra .Dołóż mu z 50PLN i będzie ci wybaczone. I zakład utylizacji składek niech mu opłaci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 03.05.2014 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 200m PE32 w jednym odcinku?Będzie oporowa lipa. Skąd taki pomysł arcadiusz'u? Gdzie tak usłyszałeś, a może wyczytałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcadiusz 04.05.2014 04:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 (edytowane) Muszę dbać o zdrowie miejscowych żuli, bo mogą się jeszcze do czegoś przydać. A został on nim z wyboru, przepił majątek, a teraz jest bezdomny. Jakbym mu dał 50zł to przez tydzień czasu bym go nie widział. Edytowane 4 Maja 2014 przez arcadiusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 04.05.2014 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 Może i racja za 50 zł mógłby się zapić na śmierć osobiście znałem gościa z helu co przepił dwa kutry wątroba nie wytrzymała przepijania domu.A podobno Putin upomina się o hel B-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts