Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dolne źródło pionowe - spiralne

okobar

Recommended Posts

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Rehau to majątek, a samemu wyrzeźbić taki kolektor nie będzie łatwo, tym bardzie sprytnie go zakopać, zagęścić grunt, itp. Wydaje mi się, że łączny koszt będzie porównywalny z odwiertami, chyba, że masz koparkę i dużo wolnego czasu.

Te 300 m2 poziomego dla pompy 11 kW to chyba za mało, celowałbym w 500 m2, więc jak spiralne pionowe mają zająć połowę powierzchni, to i tak rozkopiesz całą działkę=bałagan i niemały koszt. Rozważ odwierty lub pompę powietrze-woda.

Rehau to majątek, a samemu wyrzeźbić taki kolektor nie będzie łatwo

Wyrzeźbienie nie wygląda na trudne. Wystarczy postawić jakieś słupki (np. z nawierconych rur 50/80-ek kanalizacyjnych) i przywiązać do nich spiralę z pe 32 lub cieńszej. Pale będą małe - rura krótka, więc można użyć nawet 25-ki. Nie będzie to drogie, ani specjalnie skomplikowane. Fakt, że do zasypania trzeba chyba będzie użyć jakiegoś piachu, czy tak wykombinować, żeby się konstrukcja nie zgniotła.

Te 300 m2 poziomego dla pompy 11 kW to chyba za mało, celowałbym w 500 m2, więc jak spiralne pionowe mają zająć połowę powierzchni, to i tak rozkopiesz całą działkę=bałagan i niemały koszt. Rozważ odwierty lub pompę powietrze-woda.

w rachubę wchodzą odwierty no i poziomy np. warstwowy (jak zapewnia mnie Sofath będzie dobrze działać ich kolektor bo gaz ma trochę inne wymagania od glikolu)

powietrzna odpada, po prostu nie mam zamiaru liczyć na ciepłe zimy, oraz słuchać szumu i hałasu...

wystarczy ze sąsiad ma - bedąc przed domem słysze jak jego altherma pracuje z odległości jakichś 30 metrów....

w nocy wyraźniej...

w rachubę wchodzą odwierty no i poziomy np. warstwowy (jak zapewnia mnie Sofath będzie dobrze działać ich kolektor bo gaz ma trochę inne wymagania od glikolu)

powietrzna odpada, po prostu nie mam zamiaru liczyć na ciepłe zimy, oraz słuchać szumu i hałasu...

wystarczy ze sąsiad ma - bedąc przed domem słysze jak jego altherma pracuje z odległości jakichś 30 metrów....

w nocy wyraźniej...

Wolisz szum w domu?;)

A co do zimy . Jak dobiorą tobie PC na -20 C to poniżej załączysz grzałki ,tak jak w powietrznej.

Oczywiście cop jest wyższy

Witam.

Wiosną u naszych południowych sąsiadów (Czechy) robiłem domek 120 m2 czyli wod-kan i co pod pompę ciepła. Samą pompę ciepła i podłączenie do instalacji robiła tamtejsza firma i właśnie montowali wspomniany system Rehau spiralny o którym mowa. Samo wykonanie kolektora było prawie identyczne jak na filmiku ze strony producenta.

Podaje link jeśli by ktoś chciał obejrzeć: http://www.youtube.com/watch?v=c2mO0pI_tCE&playnext=1&list=PLDF0C56B18BFC64D6&feature=results_video

Mieli dwie koparki, jedną gąsienicówkę z wiertnicą i drugą normalnego Cat-a do kopania rowów. W sumie 18 odwiertów ale nie pamiętam ile dokładnie mb rury tam poszło. I przy "zagęszczaniu" gruntu przy tej spirali to mieli wąż strażacki i pompę wydajnościową a nie taki wężyk ogrodowy jak na filmie. A i ten wstępny wykop mieli trochę głębszy i szerszy tak że mieściła się w nim ta gąsienicówka. Nie miałem dużo czasu żeby im się przyglądać bo akurat "przelewałem" podłogówkę i robiłem próby ciśnieniowe ale w jeden dzień zrobili cały kolektor a w drugi podłączyli PC wraz z pierwszym uruchomieniem (przyjechałem prawie się rozliczyć).

Jak na razie to sama PC działała na pełnej mocy tylko przy rozruchu i wygrzewaniu jastrychu. Obecnie grzeje tylko CWU. Coś więcej będę wiedział w przyszłym roku bo to dopiero pierwszą zimę będzie działało.

Pozdrawiam.

Edytowane przez pshemko84

• 1 year później...
Witam.

(..)

Coś więcej będę wiedział w przyszłym roku bo to dopiero pierwszą zimę będzie działało.

Pozdrawiam.

Jestem ciekaw doświadczeń. Pomysł mi się bardzo spodobał, pionowy mimo wszystko drogo, poziomy przy moich średnio-wilgotnych piaskach potrzebowałby ponad 500 m2 kolektora na 180 m2 powierzchni ogrzewanej, a tutaj jest szansa na poprawę wydajności związku z faktem, że w zależności od miejsca jest woda gruntowa na głębokości 2,8 do 4m.

W wykonaniu amatorskim można pokusić się o uniknięcie łączeń pod ziemią jak w fabrycznym rozwiązaniu Rehau i pójść w wariant z rotametrami (chyba i tak należałoby to zrobić biorąc pod uwagę średnicę rurek i ograniczenia w łączeniu szeregowym, co prawda pętelek na rotametrze może być całkiem sporo). Pytanie praktyczne, do jakiego promienia gięcia można zejść przy rurze PE 25 zakładając temp. 30 st. i czy uda się znaleźć świder i rurę osłonową o odpowiedniej średnicy (zakładam, że powyżej 70 cm).

Dodatkowo centralne rozsączanie wody deszczowej w każdy walcu dla poprawy regeneracji gruntu... Frapujące.

Witam, dołączam się do dyskusji na temat dolnego źródła. Również rozważam spiralny(ze względu na koszty) jak również poziomy. Dodatkowo firma instalująca pompę zasugerowała kolektor poziomy na dwóch poziomach?

Nigdzie nie mogę jednak znaleźć opinii na ten temat - jak się sprawuje w rzeczywistości.

Ja zrobiłem kolektor sam, zakopałem 4 odcinki rury pe32 po 200mb, w układzie spiralnym w rowach 1m na 32m i głębokości około 1,5m. Całość na około 600m2. Za rurę zapłaciłem 1600zł koparka 1,5 dnia 1400zł. Robocizna moja + jeden pomagier z wioski (paczka papierosów, 2 piwa i 20zł). Rozdzielacz zrobiony z kształtek PP fi 40/32. Obecnie jestem na etapie wyboru pompy ciepła około 12KW. Edytowane przez arcadiusz