piotrjustyna 04.05.2014 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 Wracając do tematu na temat dolnego źródła znalazłem w internecie kilka informacji:- dla kolektora spiralnego nie zalecane jest stosowanie w naszych warunkach klimatycznych (podobno z normą VDI 4640) ponieważ ziemia nie zdąży się zregenerować. Podobno, taka sytuacja dotyczy również kolektorów warstwowych. Nie wiem ile jest w tym prawdy. Sofath np poleca kolektory warstwowe, a np GHS montuje spiralne, które podobno cieszą się dużą popularnością w Niemczech, Austrii. Coś bardzo dużo niewiadomych jest dla tych instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 04.05.2014 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 Każdy z tych rodzajów dolnego źródła będzie dobrze działał w Polsce pod warunkiem odpowiedniego zwymiarowania. Zgodnie z "normą" to niech sobie sami wędliny wędzą chemią..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 06.05.2014 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 - dla kolektora spiralnego nie zalecane jest stosowanie w naszych warunkach klimatycznych...Nie wiem ile jest w tym prawdy. Chyba niewiele, albo po prostu kolektory są za małe. Poprawnie dobrany kolektor spiralny w Polsce nie ma prawa nie działać. Za to każdy za mały będzie zły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 11.11.2021 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2021 Temat dosyć stary, więc jest szansa, że ktoś się już zdecydował na taki typ dolnego źródła ciepła, używa i jest zadowolony (mam nadzieję). Jeśli na forum są osoby, które mają / miały do czynienia ze spiralnym pionowym / helikoidalnym kolektorem, to bardzo proszę o podzielenie się doświadczeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts