Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

proszę o opinie zestawu hydroforu

fantomek24

Recommended Posts

To jest taki standardowy zestawik. Pompa i zbiornik membranowy.

Zalety: niska cena

Wady: wielkość, praca start-stop, głośna (rezonuje zbiornik + wentylator silnika), brak zabezpieczenia przed pracą na sucho

Proponuję zastanowić się nad chyba najcichszą pompą hydroforową:

http://pl.grundfos.com/products/find-product/mq.html

Zalety: dość mała i nie potrzebuje dodatkowego zbiornika, cichutka, bo chłodzona wodą, wbudowany falownik - pracuje ze zmiennymi obrotami, ma zabeazpieczenia przed pracą na sucho

Wady: cena na poziomie 1400 zł

Na prawdę warto się zastanowić.

Pozdrawiam

GREGOR

To jest taki standardowy zestawik. Pompa i zbiornik membranowy.

Zalety: niska cena

Wady: wielkość, praca start-stop, głośna (rezonuje zbiornik + wentylator silnika), brak zabezpieczenia przed pracą na sucho

Proponuję zastanowić się nad chyba najcichszą pompą hydroforową:

http://pl.grundfos.com/products/find-product/mq.html

Zalety: dość mała i nie potrzebuje dodatkowego zbiornika, cichutka, bo chłodzona wodą, wbudowany falownik - pracuje ze zmiennymi obrotami, ma zabeazpieczenia przed pracą na sucho

Wady: cena na poziomie 1400 zł

Na prawdę warto się zastanowić.

Pozdrawiam

GREGOR

Agregat MQ, który polecasz, to nie jest tak naprawdę hydrofor. Jest praktycznie pozbawiony zbiornika buforowego. Na pewno jest to super produkt, ale przeznaczony raczej do podniesienia ciśnienia w instalacji, gdzie nie ma miejsca na "prawdziwy" hydrofor. Można go zamontować np. w szafce pod zlewem. Sam go komuś polecałem, ale do specyficznych zastosowań.

Rzeczywiście ma falownik, ale to jest skutek braku zbiornika.

Na dodatek hałas - nie całkiem jest tak jak piszesz. Jeżeli wszystko jest ok, to hydrofor bardzo mało hałasuje. A przy MQ niektóre osoby o wrażliwszym słuchu mogą narzekać na wysoki gwizd wydawany przez falownik.

Agregat MQ, który polecasz, to nie jest tak naprawdę hydrofor. Jest praktycznie pozbawiony zbiornika buforowego. Na pewno jest to super produkt, ale przeznaczony raczej do podniesienia ciśnienia w instalacji, gdzie nie ma miejsca na "prawdziwy" hydrofor. Można go zamontować np. w szafce pod zlewem. Sam go komuś polecałem, ale do specyficznych zastosowań.

Rzeczywiście ma falownik, ale to jest skutek braku zbiornika.

Na dodatek hałas - nie całkiem jest tak jak piszesz. Jeżeli wszystko jest ok, to hydrofor bardzo mało hałasuje. A przy MQ niektóre osoby o wrażliwszym słuchu mogą narzekać na wysoki gwizd wydawany przez falownik.

Z tego co piszesz wnioskuję, że chyba nie używałeś nigdy tej pompy hydroforowej.

MQ nadaje się do pompowania ze studni jak i podnoszenia ciśnienia.

Wystarczy przeczytać ulotkę, w której jest podany zakres stosowania.

Testowałem podany hydrofor, ale wywaliłem po 3 dniach i zmieniłem na MQ.

Jeśli porównać poziomy hałasu 55dB dla MQ i 78dB dla hydroforu,

to chyba trzeba być głuchym, aby nie zauważyć różnicy.

Pozdrawiam

GREGOR

Z tego co piszesz wnioskuję, że chyba nie używałeś nigdy tej pompy hydroforowej.

Pozdrawiam

GREGOR

Hydrofor, w sensie zbiornik, nie halasuje za bardzo. Pompa jest zrodlem halasu. To ze podany zestaw Ci bardzo halasowal swiadczy tylko o nim zle. Sa pompy ssace ktore sa znosnie ciche (zamlkniete w pom. technicznym praktycznie nieslyszalne).

Grundfoss sie ceni i za pompe z falownikiem duzo wola. Nie wiem jak MQ, ale w glebinowych pompach opcja falownikiem jest drozsza o dobre 1500PLN.

Nie robi grundofoss tej pompy bez falownika? Bedzie taniej pewnie, niz dokupienie 50L zbiornika do tego.

Sa inni producenci, na jednej halasliwej pompie i grundfossie swiat sie nie konczy.

Wersja bez zbiornika / z falownikiem ma 1 zalete.

- nie zajmuje miejsca

2 wady:

- wyzsza cene

- brak zapasu wody na ewentualnosc braku pradu, co w tym pieknym kraju sie zdarza

Wersja ze zbiornikem ma 2 zalety:

- jest tansza

- zapewnia zapas wody

i 1 wade:

- zajmuje wiecej miejsca

Halas, jak wspomnialem jest cecha pompy. I nie tylko grundfoss robi ciche pompy, choc to zacna firma i sam ma ichnia pompe glebinowa.

marcin

OK. Są też inni producenci.

http://www.hypo.com.pl/katalog/produkt/pompa-ebs-1000--230v-/221

Cena niższa, podobne własności co MQ, ale hałas 67dB, czyli coś pomiędzy poprzednimi przykładami.

Jeśli zaletą ma być zapas 2 wiaderek wody na wypadek braku prądu, to bardzo proszę.

Jednak jak ktoś ma problem z dostawcą to pewnie ma też generatorek.

U mnie brak prądy dłuższy niż kilka minut występuje maksymalnie raz w roku.

Pozdrawiam

GREGOR

Pozdrawiam

GREGOR

Trafiłeś. Nie używałem ich w moim bloku z wielkiej płyty. Ale słyszałem w życiu niejedną pompę.

MQ jest świetnym produktem i tak jak pisze Jastrząb Grundfoss to zacna firma w ogóle. Już pisałem, że sam komuś chwaliłem MQ.

Ale zdania nie zmienię - jego pisk niektórym osobom może (nie musi) przeszkadzać. Słyszałem i przeszkadzało mi.

OK. Są też inni producenci.

http://www.hypo.com.pl/katalog/produkt/pompa-ebs-1000--230v-/221

Cena niższa, podobne własności co MQ, ale hałas 67dB, czyli coś pomiędzy poprzednimi przykładami.

Ja nie mowie ze grundofoss jest zly. Tylko ze z uporem maniaka podajesz takie przyklady, zeby udowodnic ze ten grundofss jest najlepszy.

Jeśli zaletą ma być zapas 2 wiaderek wody na wypadek braku prądu, to bardzo proszę.

Ano dziekuje bardzo. Wydaje mi sie ze lepiej miec te 2 wiaderka wody niz nie miec. Po za tym ja mam zbiornik 300L w garazu. Oczedzajac starczy na caly dzien podstawowych czynosci.

U mnie wylaczaja informujac z wyprzedzeniem jesli cos przebudowuja. Ale sa to wylaczenia po 2-3h w ciagu dnia w czasie tyogdnia. Zazwyczaj niezauwazalne jak czlowiek w pracy. Ale jak kiedys przeszla burza i nazrywala linii to pol dnia mienelo zanim to w weekend polatali.

A zbiornik nawet najwiekszy jest tanszy niz generator pradu.

marcin

Jak komuś przeszkadza pisk, to może MQ wstawić do wygłuszonego pudełka.

Zwykłej pompy tak łatwo wygłuszyć się nie da, bo potrzebuje sporego obiegu powietrza.

Pozdr

GREGOR

Z ciekawosci. Z jakiego powodu ten grundfoss jest tak cichy? Falownik tu nie ma nic do rzeczy. On tylko na wydajnosc wplywa. Czy jak pompa pojdzie na 100% obrotow to nadal jest taka cicha? Czy jej ciochosc plega na tym, ze w warunkach domowych w 99% przypadkow chodzi dzieki falownikowi ze zmiejszonymi obrotami, przez co statystycznie jest cichsza? Konstrukcja silnika, konstrukcja stopni pompujacych jakas inna? Czy jak.

marcin

Z ciekawosci. Z jakiego powodu ten grundfoss jest tak cichy? Falownik tu nie ma nic do rzeczy. On tylko na wydajnosc wplywa. Czy jak pompa pojdzie na 100% obrotow to nadal jest taka cicha? Czy jej ciochosc plega na tym, ze w warunkach domowych w 99% przypadkow chodzi dzieki falownikowi ze zmiejszonymi obrotami, przez co statystycznie jest cichsza? Konstrukcja silnika, konstrukcja stopni pompujacych jakas inna? Czy jak.

marcin

Nadal nie wiemy do czego to urządzenie ma być, więc prześcigamy się w zaletach i wadach,

które kompletnie mogą nie mieć znaczenia dla użytkownika.

Aby nie być posądzonym o reklamowanie konkretnej firmy/produktu,

podpowiem, że Gardena też ma serię pomp hydroforowych 3000/x, 4000/x, 5000/x

z poziomem hałasu na poziomie 71-76 dB.

Dlaczego MQ jest tak cicha? (max 55dB)

- chłodzenie wodą, brak wentylatora

- obudowa stojana z kompozytu

- nie wiem czy stopnie pompujące są inne

Pewnie nawet producent nie zdradzi wszystkich tajemnic cichości.

Pozdr

GREGOR

Aby nie być posądzonym o reklamowanie konkretnej firmy/produktu,

podpowiem, że Gardena też ma serię pomp hydroforowych 3000/x, 4000/x, 5000/x

z poziomem hałasu na poziomie 71-76 dB.

Wlasnie, hehe

My sie tu spireamy a pytajacy sie pewnie dowiedzial czego chcial i poszedl se dawno ;-)

Gardena to akurat nie jest zacna firma. Jak chcesz zacna pompe, sprawdzilbym jeszcze co, malo u nas popularne, chyba niemieckie, WILO robi.

marcin

• 3 months później...