Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrodzenie kaskadowe - podmurówka - czym wykończyć od góry

Recommended Posts

Wymyśliłem sobie ogrodzenie kaskadowe - podmurówka wpuszczona gdzieś na metr w ziemię z pustaka szalunkowego, sama góra wylana potem już na równo do formy. Słupki podobnie - pustak szalunkowy przycięty do wymiaru 40x25, gdzieś na 130 cm. Z racji różnicy poziomów działka/droga i spadku wzdłuż drogi będzie to teraz wystawać od 20 cm do prawie pół metra nad poziom terenu - więc przydałoby się tą podmurówkę jakoś ładnie wykończyć.

Planuję to teraz otynkować - tynkiem mozaikowym (i być może słupki tynkiem silikonowym) - natomiast wykonawca radzi, że wartoby podmurówkę czymś od góry przykryć - bo inaczej tynk będzie odparzać. Tylko teraz pytanie czym - chciałbym, żeby wyglądało to nowocześnie - przęsła będą tego typu:

http://i.imgur.com/ImORg.jpg

No i warianty:

• Okuć to blachą (pasowałby nawet parapet)
  • Dachówka (ale to nie będzie wyglądać nowocześnie)
  • Jakieś daszki betonowe (ale tu nie kojarzę, czy coś takiego jednospadowego z kapinosem jest)
  • Jakieś płytki?
  • Zostawić gołe i czekać co się stanie (nie wiem, może jest coś sprytnego żeby zaimpregnować/zabezpieczyć taki tynk mozaikowy od góry?)

Najprostsza/najtańsza chyba blacha - choć nie jestem pewien, jak to będzie wyglądać.

Zgoda co do kapinosów; zastanawiałem się tylko nad jakimś tańszym wariantem - przy 40 mb murka robi się już z tego trochę kasy. Choć na dobrą sprawę - mam pozostałe po budowie gresy które akurat kolorystycznie i wymiarowo by pasowały - no ale nie sądzę, żeby to się miało szansę trzymać.

• 1 month później...
  • 2 months później...
  • 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 4 months później...