dwiemuchy 02.08.2012 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 Wymyśliłem sobie ogrodzenie kaskadowe - podmurówka wpuszczona gdzieś na metr w ziemię z pustaka szalunkowego, sama góra wylana potem już na równo do formy. Słupki podobnie - pustak szalunkowy przycięty do wymiaru 40x25, gdzieś na 130 cm. Z racji różnicy poziomów działka/droga i spadku wzdłuż drogi będzie to teraz wystawać od 20 cm do prawie pół metra nad poziom terenu - więc przydałoby się tą podmurówkę jakoś ładnie wykończyć. Planuję to teraz otynkować - tynkiem mozaikowym (i być może słupki tynkiem silikonowym) - natomiast wykonawca radzi, że wartoby podmurówkę czymś od góry przykryć - bo inaczej tynk będzie odparzać. Tylko teraz pytanie czym - chciałbym, żeby wyglądało to nowocześnie - przęsła będą tego typu: http://i.imgur.com/ImORg.jpg No i warianty: Okuć to blachą (pasowałby nawet parapet)Dachówka (ale to nie będzie wyglądać nowocześnie) Jakieś daszki betonowe (ale tu nie kojarzę, czy coś takiego jednospadowego z kapinosem jest) Jakieś płytki? Zostawić gołe i czekać co się stanie (nie wiem, może jest coś sprytnego żeby zaimpregnować/zabezpieczyć taki tynk mozaikowy od góry?) Najprostsza/najtańsza chyba blacha - choć nie jestem pewien, jak to będzie wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 02.08.2012 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 Od góry dajemy czapy z płyt granitowych płomieniowanych lub polerowanych. Grubość 3 cm. Wystają one na boki na 3-4 cm. Pod wystającymi elementami są podcięcia czyli kapinosy, żeby po murku woda nie leciała. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiemuchy 03.08.2012 05:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Zgoda co do kapinosów; zastanawiałem się tylko nad jakimś tańszym wariantem - przy 40 mb murka robi się już z tego trochę kasy. Choć na dobrą sprawę - mam pozostałe po budowie gresy które akurat kolorystycznie i wymiarowo by pasowały - no ale nie sądzę, żeby to się miało szansę trzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejwwa 08.09.2012 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2012 Moim zdaniem, najlepiej się sprawują daszki wykonane z granitu, wykonane przez kamieniarza na wymiar, oczywiście z kapinosem. Grubość 4-5 cm i wygląda to naprawdę dobrze. Nie przestawiałbym jednak ich zbyt mocno - 2 cm poza krawędź powinno być dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 10.09.2012 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 2 cm dla kapinosa to za mało. Grubość 5 cm powoduje ze konstrukcja wygląda bardzo ciężko. Za to na schodach 5 cm wygląda dużo lepiej niż 3 cm. Ot takie niuanse:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiemuchy 04.12.2012 14:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Finalnie skończyło się na daszkach z blachy z 3 cm kapinosem. Proste, jednospadowe - co fajne udało się dobrać blachę w tym samym kolorze, co przęsła więc efekt estetyczny zadowalający. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 04.12.2012 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 no to dawaj fotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raku2008 16.12.2012 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Tez jestem ciekaw jak to wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiemuchy 13.01.2013 15:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Wrzuciłem zdjęcia do dziennika; zresztą widzę że Raku już zaglądał . Daszki przyklejone na jakiś klej blacha-beton, w sumie podmurówka wykończona tynkiem mozaikowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keddex 31.05.2013 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 możesz mi przesłać te zdjęcia bo mam taki sam problem - [email protected] z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts