Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

izolacja podłogi na gruncie i poziom 0

Kasia242

Recommended Posts

witqam

Mam pewien problem i prosiłbym o rade bardziej doswiadczonych.

Jestem na etapie przed stanem zero.

Teraz po kolei: Stan ,,0,, ustaliłem sobie na 15 cm nad poziomem gruntu (chodzi o to by wyjscie było wprost na ten własnie poziom gruntu)

Ocieplenie podłogi chce dac 20 cm,natomiast sciana fundamentowa zostaławymurowana na 66 cm...czyli jej koniec jest 15 cm nad gruntem.

Teraz jak to zrobic zeby zmiescic wszystkie elementy posadzki..pokolei: podsypka utwardzona ,chudziak10 cm ,20cm styro,jastrych 4-6 cm,podłoga na legarach 6-7 cm(deska +legar).

Jak to teraz rozłozyc warstwowo? bo to wychdzi że wszystko bede miał,,wewnątrz,, sciany fund. Czy tak jest prawidłowo? Bo jesli chudziakmiałby byc wylany z poziomem konca sciany fund. to stan ,, zero,,wyszedł by mi jakies 30-35 cm wyzej..czyli 50 cm ponad poziom gruntu..ato jest nie do przyjecia.

Jak po kolei od gruntu izolowac dom i czy papa termozgrzewalna wchodzi w reakcje ze styro?

bede wdzieczny za jakies sugestie wraz z uzasadnieniem:)

pozdrawiam

Zrobiłem podobnie, tzn mam podłogę jakieś 20-25 cm nad poziomem gruntu. Oszczędzamy na ścianie, piasku do zasypywania fundamentów, schodach, wysokich tarasach, podjazdach do garażu i ogrzewaniu zimą.

Podsypkę sprawdź prętem i młotkiem czy masz dobrze zagęszczoną.

Folia pod chudziakiem nie jest konieczna (ja nie dałem). Ja jeszcze chudziak (i ścianę do wysokości izolacji poziomej) pomalowałem 2x dysperbitem i dopiero folia. Pierwszą folię na chudziaku dałem grubą (chyba 0,5 mm) - specjalnie zamawianą - cieńsze łatwo przetrzeć butami podczas kolejnych prac. Folię wywijasz na brzegach (zawijasz przy ścianach na styropian). Folie na styropianie już zwykłe.

Mi też izolacja pozioma ścian wyszła wyżej niż poziom chudziaka, ale jak zawijasz folię na brzegach styropianu, to właściwie nie ma to znaczenia.

Podłoga na legarach - nie dajesz podłogówki?

Edytowane przez panfotograf