Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze ZE

Recommended Posts

Czy jest mozliwe podłaczenie prądu do działki budowlanej, jezeli nie ma pozwolenia na budowę domu ? Moze ktos ma jakieś doswiadczenia?, a jeżeli nie mozna, to dlaczego ? :(

No pewnie. Nie tylko możliwe ale chyba obowiązkowe. Do budowy domu prąd jest niezbędny. W naszym przypadku aby uzyskać pozwolenie na budowę musieliśmy między innymi uzyskać warunki przyłącza energetycznego i od razu złożyliśmy wniosek o skrzynkę (10KW). Z reguły na placu budowy pierwsza pojawia się skrzynka energ. Ponieważ nie masz jeszcze budynku, składasz wniosek o założenie licznika (w drugiej prowizorycznej skrzynce) na czas budowy domu a dopiero przed wprowadzeniem licznik do domu.

My pozwolenie na budowę dostaliśmy w maju a wniosek o skrzynkę składaliśmy wcześniej, w lutym. Fakt, kolejka na naszą skrzynkę przyszła dopiero w czerwcu ale przy składaniu wniosku nikt nie pytał się, czy mamy pozwolenie na budowę, tylko kiedy chcemy zacząć budowę. Czas oczekiwania na skrzynkę trwał 5 miesięcy i powiedziano nam, że powinniśmy wniosek o skrzynkę złożyć wcześniej. :)

Dlaczego nie można i jak to obejść: http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=23482

Witam,

Ja zakladałem w zakladzie Legionowo, i dowiedziałem się że można założyć na "zagospodarowanie działki" i bez pozwolenia na budowę

Oczywiście skrzynka i elektryk na własny koszt (wa-wa 1600zł dalsze okolice np Ostrów Maz. 1200zł. - i też gościowi się opłacało przyjechać 100km.)

Ale mam pytanie. Czy wykupić plany i część materiałów już teraz czy poczekać jeszcze jakieś dwa miesiące na "Pozwolenie na budowę"?

Czy często się zdaża że nie chcą dać?

Jeżeli chodzi o samą czynność instalacji przyłącza, to mnie elektryk powiedział, że w tym momencie muszę już mieć pozwolenie na budowę.

Warunki przyłączenia i samo podpisanie umowy z ZE może nastąpić wcześniej

Cześć,

Ja również dostałem "Warunki' przylącza oraz podpisałem umowę o przylączenie a dopiero po opłaceniu kwoty 1200zł. za kilowaty (10kw)

Podpisałem umowę sprzedaży i pozwolenie na wykonanie przyłącza !!!

Po dwóch dniach przyjechał gość zainstalował licznik i wszystko jest O.K.

Pozdrawiam

Ps. Kto pyta nie błądzi !!!

Hej,

w mojej okolicy za przyłączenie typu "rb" na roboty budowlane chciano ok. 4 tys zł, więc sądze, że gra nie jest warta świeczki...

A moja ekpia mówi, że prąd jest potrzebny...

Przy fundamentach na godzinę, i przy więźbie na 1,5 h... Gdybym wziął łącze typu "rb", to byłyby to chyba 2 najdroższe w historii ZE kilowatogodziny ;-) Prąd pociągnę od sąsiadów, a w ramach gratifikacji załacę im za cały rachunek z miesiąca (ok. 250 zł). taniej i cash zostanie u znajomych ludzi a nie u bezduższej quasipanstwowej instytucji...

Co do tego, że termin wydania warunków rozmija się z "ustanowieniem" przyłącza docelowego przekonuję się na własne skórze...

Warunki: 15.09.2003...

Pozwolenie na budowę (dla ZE): 29.04.2004 :-(

Przewidywany termin realizacji: 3 m-ce (umownie maksymalnie 6 m-cy)

Najwidoczniej w różnych rejonach kraju jest różnie. Ja natomiast nie miałam na myśli przyłącza na roboty budowlane, bo to mija się z celem. Należy składać wniosek o gotową skrzynkę już na stałe z wykupionymi kilowatami (płaciliśmy 120zł/1KW) i dopiero obok skrzynki umieścić licznik na czas budowy i zabezpieczyć go prowizoryczną skrzynką z drewna albo blachy. Wniosek o skrzynkę złożyliśmy razem z warunkami przyłącza, bo to wyszło nam taniej niż załatwianie tych dwóch spraw osobno i na bieganie za samą skrzynką nie traciłam czasu. :)

• 2 weeks później...