kama33 03.08.2012 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Szukaliśmy bloczków fundamentowych i zaproponowano nam pustaki fundamentowe Alfa. Zaznaczam, że są to pustaki betonowe, a nie żużlowobetonowe czy keramzytowe. Nie spotkałam się ze sciana fundamentową z takich pustaków. Czy ktoś robił? Czy trzeba zalać je wieńcem zbrojonym? Kierownik budowy twierdzi, ze moga byc na scianę fundamentową, ale dobrze by było zalać je wieńcem. Dobrze by było, a nie że koniecznie trzeba dlatego pytam jak to u Was było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 03.08.2012 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 My natomiast twierdzimy że pustaki nawet o nazwie Alfa nie nadają się "pod ziemię" czyli i na ściany fundamentowe:sick: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKUT13 03.08.2012 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 My natomiast twierdzimy że pustaki nawet o nazwie Alfa nie nadają się "pod ziemię" czyli i na ściany fundamentowe:sick: W 100% racja pustaki nie nadają się na ściany fundamentowe(chyba że mówimy o pustakach zalewowych, ale to inna bajka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kama33 03.08.2012 14:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 To była tylko chwila zawahania, i wracamy do pierwotnej koncepcji czyli ścian fundamentowych wylewanych Nie chcę ryzykować we własnym domu Ale skoro nie nadają się, to czemu ludzie z nich stawiają? Też ci z tego forum... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarkEd 07.08.2012 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 Ja planuję budowę z pustaków typu Alfa a dokładnie P24B. Pierwsze trzy warstwy na ławie, które będą zasypane piachem z obu stron będę murował otworami do góry i zalewał betonem a kolejne, które są ścianami piwnicy otworami do dołu. Pustaki te według producenta nadają się na fundamenty. PozdrawiamMarkEd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts