krzysztof5426 11.04.2013 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 e-PUAP, to bardzo fajna stronka, tylko dla wielu urzędów niedostępna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 11.04.2013 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Ech, ważny etap za tobą Pamiętam, jak myśmy z żoną w naszym, dziewiczym jeszcze wtedy lesie patyczkami zarys domu wyznaczali i zaraz zabieraliśmy się za rozstawianie mebli J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 11.04.2013 08:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 To jeszcze na humorek... Wczoraj rozmawiam z żoną o budowie, i proponuję żeby również miała swój udział w budowaniu i potrzymała chociaż wiertło które wykorzystywałem przy montażu bramy. Wzięła, spojrzała i pyta, '- a to nie masz czegoś takiego co tym wiertłem kręci...' Wyobraziłem sobie że wszystkie dziury wiercę z palca , co mi tam netbet z mieszaniem betonu w taczce, to jest dopiero hardcore. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 11.04.2013 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Ty się nie śmiej z żony, w czasie mojej budowy chyba ze trzy razy zdarzyło mi się kręcić wiertłem ręcznie, przy pomocy żabki do rur (długie wiertło SDS, zakleszczyło mi się w dziurze tak, że wiertarka nie dawała rady, puszczało sprzęgło, trzeba było wiertarkę zdjąć i wiertło rozruszać "siłom" ) J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 11.04.2013 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 TŚD- czyli klopek ? Nie baw się w jakieś płyty betonowe, 4 słupki/kantówki, osb 12mm i kawałek na siedzisko+ kawałek wykładziny pcv na to, dziurę wytniesz jakąś wyrzynarką i na to klapa. OSB ma wymiar 2,5x1,25m- rozmierz jaką wielkość ma mieć wc (myślę, że 70x100x200 starczy- to pewnie 3 sztuki) i niech przytną na wymiar. Nie trzeba impregnować, malować i trochę wytrzyma. Zobacz u autorusa- ma z osb zrobione "zaplecze budowlane" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 12.04.2013 09:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Właśnie ten autorusowy pamiętałem, tylko nie mogłem sobie przypomnieć że to u niego. właśnie ją widziałem. U mnie ciut inna konstrukcja - dokupię od razu kompakt WC z Casto (138 zł) i po odpaleniu POŚ-ki podepnę ustrojstwo żeby hulało. Z boku już na zewnątrz dam może umywalkę do zamontowania później w pralni lub PT. Dodatkowo jeszcze chciałbym zrobić stół montażowy i jaką szafę na mniej cenne narzędzia i ciuchy budowlane. Wszystko widzę jakoś przy wschodnim boku działki (tam nie ma drogi tylko chaszcze ) i w okolicach tego stołu RB-tkę. Bagażnik samochodu by w końcu trochę odetchnął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 12.04.2013 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Za dużo nie buduj/cuduj, licho nie śpi- nie ukradną, to zniszczą -szkoda nerwów i kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 15.04.2013 10:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 (edytowane) Na oznaczony już obszar, zawitała inwestorka niestety - projekt nie zyskał uznania w jej oczach - domek jest za mały! Także wycofujemy wniosek o pnb, siadamy z architektem i powiększamy domek - Taki fajny post by był, ale data nie ta Prace trwają i już, pierwsze przymiarki do przyszłego Ścieratona ***** tu trzeba będzie jeszcze trochę poprawić... inwestorka w 'kuchni' - kto mi garnki pozabierał uważajcie czytelnicy - po kliknięciu zostanie zrobione wam zdjęcie.... Pierwotnie miałem zrobić na bazie płyty OSB, ale w castoramie wyliczyli mi koszt formatek na 260 zł i wąż w kieszeni zasyczał sssstrasznie.... Stanęło na osb tylko na podłogę reszta kantówki i najtańsze deski ze składu -około 100 zł. Dojdzie jeszcze jednostka centralna, przyłącza do portów We-Wy i będę mógł czekać na POŚ-kę. Edytowane 15 Kwietnia 2013 przez blekowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 15.04.2013 11:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 (edytowane) Uwaga będzie OT - , humorek z maila - na ćwiczenie szarych komórek, gdyby ktoś był ospały Czytajcie, ale próby zrozumienia proszę czynić na własną odpowiedzialność... Niech mi pan powie dlaczego pije pan tak dużo ? -dopytuje się psychiatra. - Zaraz spróbuje wyjaśnić panu przyczynę. Odpowiada roztrzęsiony pacjent. -Zakochałem się w pewnej wdowie, która miała dorosłą córkę. Ożeniłem się z tą wdową i niedługo potem mój ojciec ożenił się z moją pasierbicą. W ten sposób moja żona i ja staliśmy się teściami dla mojego ojca. Za jakiś czas moja teściowa, to znaczy córka mojej żony, urodziła syna. Ten chłopiec stał się automatycznie moim bratem, ponieważ był synem mojego ojca. Ale ponieważ jest równocześnie synem córki mojej żony, więc moja żona stała się jego babcią, a ja stałem się dziadkiem dla mojego brata. Niedługo potem moja żona urodziła syna, który stał się szwagrem dla mojego ojca. Starsza siostra mojego syna jest równocześnie jego babcią, ponieważ mój ojciec jest jego dziadkiem. Mój ojciec jest więc szwagrem mojego dziecka, ponieważ jego siostra jest żoną mojego ojca. Ja jestem wobec tego bratem dla mojego własnego syna. Mój syn jest mojej babci bratankiem, a ja jestem dziadkiem dla samego siebie. Stałem się więc bratem dla mojego ojca, ale jednocześnie jestem synem i ojcem dla niego. Moja żona jest moją macochą, matką, szwagierką i przybraną siostrą. A ja jestem ojcem i synem dla samego siebie. -Rozumiem, odpowiada psychiatra, niech pan pije dalej. Edytowane 15 Kwietnia 2013 przez blekowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Art_83 15.04.2013 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 czytałem to kiedyś jako pismo z prośbą o odroczenie służby wojskowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 15.04.2013 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 Uwaga będzie OT - , humorek z maila - na ćwiczenie szarych komórek, gdyby ktoś był ospały Czytajcie, ale próby zrozumienia proszę czynić na własną odpowiedzialność... :rotfl: Witam i ujawniam się przy okazji:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 16.04.2013 06:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 czytałem to kiedyś jako pismo z prośbą o odroczenie służby wojskowej :rotfl: Witam i ujawniam się przy okazji:D Witam w naszych skromnych progach miłych gości, proszę odwiedzać i pisać częściej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 16.04.2013 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 Uwaga będzie OT - , humorek z maila - na ćwiczenie szarych komórek, gdyby ktoś był ospały Czytajcie, ale próby zrozumienia proszę czynić na własną odpowiedzialność... http://emotikona.pl/emotikony/pic/0rofl.gif Dobre. Tylko po spozyciu duzej ilości alkoholu można się połapać who is who Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 16.04.2013 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 Wczoraj kupiłem w casto odebrałem zamówioną formatkę osb, kupiłem kompakt WC za 135 zł i dobrałem jeszcze trochę dłuższych wkrętów. Okazało się że sobotnie skręcanie 'na oko' wymagało poprawek tu i ówdzie - płyta osb się nie mieściła. Przymocowałem trochę desek na ścianki, więc kształt ustronia się materializuje. Dziś jesteśmy umówieni do brokera kredytowego, przebierać w ofertach banków, będziemy pewnie od razu składali wniosek kredytowy do kilku banków.Tak więc robota w terenie musi poczekać - może jutro się uda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 16.04.2013 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 Okazało się że sobotnie skręcanie 'na oko' wymagało poprawek tu i ówdzie - płyta osb się nie mieściła. O i to jest właśnie ten moment, w którym powinieneś zacząć myśleć o zakupie piły łańcuchowej J. (poważnie mówię, jakby ktoś miał wątpliwości) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 16.04.2013 14:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 O i to jest właśnie ten moment, w którym powinieneś zacząć myśleć o zakupie piły łańcuchowej J. (poważnie mówię, jakby ktoś miał wątpliwości) Piła łańcuchowa, myślę sobie nad nią, ale poczekam na prąd i wezmę taką prądową. Ekologiczny będę, a co! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 17.04.2013 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Wczoraj przede wszystkim mieliśmy rozmowę u brokera kredytowego. Na chwilę obecną oferta PKO BP wydaje się być najtańsza, przy założeniu 20 letniego okresu spłaty kredytu. My jednak planujemy sprzedać nasze M i kredyt spłacić dużo wcześniej, wstępnie szacujemy że w ciągu 3 lat zamkniemy temat. Przy takich założeniach na czoło stawki wysforował się Bank Śląski - oprocentowanie kapkę wyższe, ale brak opłat za wejście i możliwość bez-prowizyjnej wcześniejszej spłaty całości przy krótszym okresie czynią jego ofertę najkorzystniejszą. Po za tym obowiązkowe ubezpieczenie kredytowanej nieruchomości od pożaru itp. jest w tym banku na wartość rynkową, a płaci się tylko od kwoty wnioskowanego kredytu.Co mnie zaskoczyło, to to, że do wniosku o kredyt trzeba załączyć od razu pnb, choć nie musi być prawomocne. Wizytę ogólnie odbieram pozytywnie. Ciąg dalszy zatem po uzyskaniu pnb. Zajechałem jeszcze na godzinkę na działkę, dokręcać deski do ścianek WC, a tu moje gapiostwo się zemściło - poprzedniego dnia nie naładowałem akumulatorków wkrętarce i po 2-3 śrubach miała dość. Cóż było robić, poprawiłem ubicie ziemi wokół kilku słupów ogrodzenia, naciągnąłem siatkę - bo obwisła miejscami i z powrotem do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 17.04.2013 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Piła łańcuchowa, myślę sobie nad nią, ale poczekam na prąd i wezmę taką prądową. Ekologiczny będę, a co! Ja nie kupowałem na razie wcale. Drzew u nas nie ma. I jakoś tak nie było dużej konieczności. Ale planuję zakupić też elektryczną do cięcia drzewa do kominka. Ewentualnie przyda się przy budowaniu drewutni do cięcia większych kantówek. Ale to spiewka przyszłości. Spalinówka jest fajna jak trzeba ciąc daleko od domu. Jarek w swoim lesie to musi mieć spalinówkę bo by się zaplątał z przedłużaczem między drzewami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 17.04.2013 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Może dla Jarka specjalnie zrobiliby akumulatorową - akumulator mógłby ciągnąć za sobą na wózku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 17.04.2013 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 No właśnie może was zaskoczę, ale mam elektryczną. Mój las nie taki duży, gniazdka "ogrodowe" mam z każdej strony domu, a do tego przedłużaczy skolko ugodno (tak na szybko licząc, gdybym połączył wszystkie posiadane, to ponad 150m wychodzi), więc nie ma problemu z zasięgiem Posługiwałem się małą spalinówką (mały model Stihla, nie pamiętam symbolu) mojego Taty, więc mam porównanie i nie zamieniłbym się. W zasadzie jedyną zaletą spalinówki jest dla mnie jej bezprzewodowość, poza tym ma już same wady: - elektryczną nawet po pół roku nieużywania po prostu włączam i tnę, spalinówkę muszę zatankować, odpalić (co na zimnym silniku niekoniecznie jest proste), rozgrzać.... - spalinowa przy podobnej mocy będzie ze dwa razy cięższa. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts