Wekto 11.05.2013 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 Zapewne czytales inne dzienniki. Cena jest bardzo wazna ale szukaj tez ekip poleconych. Ani nie najtanszych ani oczywiscie nie najdrozszych. Na pewno macie jakas biala liste z okolic Szczecina. Podawales na ilu masz metrach masz wode? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 11.05.2013 17:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 Nie wiem czy podawałem, więc tu napiszę. W Bezrzeczu się buduję, więc wód podskórnych nie mam wcale stwierdzonych. Natomiast ze względu na ukształtowanie terenu - jest tego trochę nieco powyżej mojej działki - i właściwości gruntu, po długotrwałych opadach mogę się spodziewać naporu wód stojących na granicy darni i gliny na dom zwłaszcza że przy domu grunt będzie naruszony robotami - tak rozumiem, zapisy z opinii geotechnicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 14.05.2013 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Dzwonił architekt, że ma wieści z gminy iż nasze PNB jest już prawie gotowe, jakaś pieczątka o ostateczności chyba jeszcze jest potrzebna, w każdym razie do najpóźniej końca tygodnia będę się cieszył posiadaniem tejże urzędowej zgody. Na jutro wstępnie jestem umówiony z elektrykiem na podłączenie RB do skrzynki rozdzielczej, Elektryk polecony mi przez kierbuda, oprócz samego podłączenia, wypełnienia części B wniosku ps-do daje od razu zielony druczek wniosek o sprawdzenie przyłacza wlz i układu pomiarowego będę więc miał cały komplet potrzebny do zawarcia umowy o przesył i dostawę energii. Koszt podłączenia 150 zł + 100 zł za pręt uziomowy do rozdziału PEN. Odnośnie drenażu i studni chłonnej - drenaż chyba zostawię, najwyżej wynegocjuję żeby był najpłyciej jak się da. Na składzie budowlanym oglądałem kręgi betonowe, pokrywę , kręgi korygujące, żeby właz zlicować z poziomem gruntu i dochodzę do wniosku, że zrobię rzecz taniej; kręgi w ziemi do poziomu 1 m ppt, zatkane po wierzchu kręgiem betonowym i betonowym 'korkiem'. Natomiast żebym mógł podlewać sobie ogródek obok kręgów dam pionowo rurę kanalizacyjną fi 160 - do jej wnętrza wejdzie chyba pompa do brudnej wody?. W tym rozwiązaniu koszt materiałów to 1150 zł, wersja z kręgami do powierzchni gruntu to 1650, a z kręgami w ziemi i 1 m pierścieniami regulacyjnymi to 1800 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 15.05.2013 17:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 RBetka podłączona! Chłopaki sprawili się sprawnie, podłączyli co tam się w środku banglało, ponieważ skrzynka metalowa to odpuścili pręt uziomowy, wytłumaczyli co i jak z papierami. Cena 180 zł (bo trochę pracy z samą RB było) więc do przyjęcia. Zagadałem przy okazji do sąsiadki czy robili drenaż wokół fundamentów i pamiętała jakąś rurę że kładli naokoło domu, więc to pewnie to. Drenaż zatem zostaje. Natomiast ciąg dalszy epopei wodnej nastąpił. Pani bowiem ostatnio sprawdzała w gminie kto jest w końcu właścicielem tego wodociągu do którego mam się już niedługo dołączyć i ponoć stoi tam jak wół że moi sąsiedzi, a nie gmina, ani zakład wodno-kanalizacyjny. Jak zatem wod-kan może zapewniać mnie o możliwości dostawy wody, wyznaczać miejsce wcinki do nieswojego wodociągu, do którego nie otrzymał takich uprawnień od inwestora? Z ewentualnym szumem jednak wolę poczekać aż do uprawomocnienia się pnb, żebym sobie nie strzelił w stopę przypadkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 20.05.2013 08:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 Mamy PNB!!!Dzisiaj o godz. 10:00 stawił się nasz architekt z długo oczekiwanym dokumentem.PNB ma datę 15 maja więc stanie się prawomocne po 2 tygodniach, czyli 29 maja.Zaczynam zbierać wyceny ekip na sso, plus rozważam ewentualnie inne opcje - jak wypali opiszę szerzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona i Mariusz 20.05.2013 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 GRATULACJE !!! No to teraz już ruszycie pełną parą! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 20.05.2013 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 Swietne wiesci. Gratuluje. Skoncza sie przymarki a zacznie budowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 20.05.2013 13:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 (edytowane) Tyle że w piątek mała wtopka była. Wyjeżdżając z ciasnego parkingu nie zauważyłem śmietnika i zderzak 'zdjęty'. Autko mam uziemione i trochę to przeszkadza w przygotowaniach. Nic to! Jak Mariusz z Bukowej Chatki mawiał swego czasu - ,Damy radę!" Edytowane 22 Maja 2013 przez blekowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 22.05.2013 12:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Ehmmm, konkretniej się trochę robi.Klarują się pierwsze terminy.Jutro instalują mi licznik i dojdzie nowy abonament - około 70 zł/2 m-ce za prąd budowlany plus zużycie. Z przyszłym przejściem na taryfę docelową pani w ENEI tłumaczyła, że wymagany jest jednak najpierw zakończenie budowy i nie wystarczy samo odebranie instalacji elektrycznej i oświadczenie o zamieszkiwaniu... Co krok to prorok. Rozpoczęcie wykonywania płyty fundamentowej planuję na 17 czerwca i ma zająć 5 dni. Przedtem chciałbym mieć już przyłącze wody, kosztorys takiego liczy się właśnie. W międzyczasie dowiedziałem się że, dział wodociągów który robi takie rzeczy jest 'zarobiony' do sierpnia - więc nie będę mu jeszcze dokładał i zrobię rzecz własnym sumptem, tj. inną firmą.Druga rzecz to POŚ-ka i studnia chłonna - szczegółowe rozmowy zaplanowane na poniedziałek. Popycham zatem sprzedaż działki gumtree, tablica i takie tam. Ostatnio zgłosił się nawet pośrednik który kojarzył nawet poprzednią właścicielkę - stryjenkę żony, świat jest mały. Jak kto mądry i wie to niech poradzi, chcę mierzyć temperaturę w kilku miejscach w fundamencie, powinienem zatem umieścić tam jakieś czujniki. O co pytać, w których sklepach żeby nie przepłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 22.05.2013 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 (edytowane) Pomiar temperatury mozesz zrobic na setki sposobow. Wszystko opiera sie na ogol na prostych i tanich czujnikach DS18B20 (3-4 zl/szt). Zbierac pomiary moze cokolwiek. Od routera (przykladowy opis http://www.tomkii.net/tech/pomiary/ lub http://eko.one.pl/?p=openwrt-temperatura lub http://openrouter.info/index.php?option=com_content&view=article&id=90:stacja-meteo-na-owfs&catid=47:artykuy&Itemid=61 ), peceta ( http://grzesiek21.republika.pl/termo.htm ) czy chocby jakis sterownik PLC ( http://plc-home.pl/realizacja-systemu/odczyt-temperatur lub chinski http://sterbox.eu/ ). Mozna tez przez jakis minikomputerek np. raspberry pi http://electrical-banana.pl/stacja-meto-na-raspberry-pi-pomiar-temperatury/ Proste i chyba skuteczne urzadzenie masz tutaj: http://www.solidchip.eu/index.php?menu=24 Ja poki co testuje router na openwrt i kilka czujnikow puszczonych w mieszkaniu i za oknem. Pozniej przy budowie zatopie kilka czujnikow na roznych poziomach, zakopie pod plyta itp. Do czego je pozniej podepne to sie okaze. Poki co raspberry pi lezy obok i sie kurzy. Edytowane 22 Maja 2013 przez Wekto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 23.05.2013 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 (edytowane) Dzięki Wekto, tego mi było trzeba. Popytam w sklepach z elektroniką o czujniki DS18B20 i stosowne kabelki do nich. Jak to się połączy docelowo to będę temat rozgryzał już później. Na razie, MAM PRĄD! Dzwonili właśnie do mnie że mam już założony licznik i prąd na działce. Jedną z pierwszych rzeczy do których go wykorzystam to będzie przemielenie zeriby rozdrabniarką do gałęzi pożyczoną od znajomych. Edytowane 23 Maja 2013 przez blekowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 23.05.2013 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 A będziesz miał co z sieczką zrobić? Jeśli nie, to daj sobie spokój z rozdrabniarką, ognisko po prostu napal J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 23.05.2013 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Podobno sieczką można sobie dróżki w ogródku wysypać albo do użyźnienia użyć. Spalenie dużo czasu zajmie bo to cholerstwo kłujące i rozczapierzone jakieś - próbowałem jesienią nie szło, bo mokre jeszcze i dymiło tylko. Jak się pozbędę zeriby to będzie miejsce na hałdę humusu z wykopu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof5426 23.05.2013 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Zrzuć tę " sieczkę" w róg ogrodu i lekko przysyp humusem. Za rok będziesz miał kompost bardzo potrzebny do zakładania ogrodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 27.05.2013 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 Od soboty trwają negocjacje w sprawie umowy na wykonanie płyty fundamentowej. O ile jak wspominałem wcześniej sam projekt i pomysł płyty opisany szerzej w koncepcji domu [patrz stopka] bardzo mi się podoba, a potencjalny wykonawca wzbudza sympatię i szacunek dla swojej wiedzy którą dzieli się z nami na forum, to umowa którą przedstawia jest ujmując rzecz delikatnie - niedopracowana jeśli chodzi o wyważenie zabezpieczenia interesów stron. Jako jeden z mniejszych klientów zapewne mam niewielkie szanse na poprawę tego stanu rzeczy, będę jednak próbował uzyskać 3 rzeczy:- określenie terminu rozpoczęcia prac budowlanych- potwierdzenie w umowie treści oferty, kto jakie materiały dostarcza- płatność za samą usługę po jej wykonaniu Gdybym nie zdołał dojść do kompromisu, to ponieważ w takiej cenie u konkurencji płyty fundamentowej z moimi poprawkami nie zrobię, pozostawałoby powrócić do ławy fundamentowej, z utworzeniem w jej wnętrzu takiej wanny izolowanej styropianem, ale już tańszym hydrostyrem. Samorobnie rozwiązanie wychodzi nawet taniej od mojej ulubionej płyty, Pod stopami fundamentu brak jednak ciągłości ocieplenia. Pewnie w ten właśnie sposób zaczyna się u mnie proces siwienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 27.05.2013 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 Witamy w klubie Zestresowanych, przedwczesnie posiwiałych inwestorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 27.05.2013 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 Baaardzo dawno temu znalazłem stronkę z szalunkiem traconym xps i ją sobie zapisałem. http://www.praktech.pl/realizacje_zdjecia,1,005 Też jest jakaś alternatywa dla płyty chociaż to nie to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 28.05.2013 13:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Baaardzo dawno temu znalazłem stronkę z szalunkiem traconym xps i ją sobie zapisałem. http://www.praktech.pl/realizacje_zdjecia,1,005 Też jest jakaś alternatywa dla płyty chociaż to nie to samo Wiesz artix że to mi trochę podkręciło myślenie. A jakby zrobić wykop (u mnie glina, pamiętacie), do wykopu folia, na dno xps, na boki hydrostyr, do środka zbrojenie i lu go betonem.... Jakoś tak prosto brzmi, ciekawe czy wykonalne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof5426 28.05.2013 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Jeśli dobrze pamiętam, to ktoś już takie cosik na forum opisywał, ale w wykopach najpierw wylał chudziak. Niestety nie pamiętam kto to robił. Pamiętam tylko, że też miał glinę z wodą i zabezpieczał całość folią, a konstrukcja szalunków była z twardego styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 28.05.2013 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 No ja to mam nawet glinę bez wody. Tylko sobie popatrzyłem na ceny tego styro pod fundament - tak ze 1100 zł/m3 trza dać + transport, nieźle. Zobaczę co jutro kierbud powie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts