Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prawie Z99 dla parki przyszłych emerytów ;-)

Recommended Posts

E tam dobra wkrętarka z 2-ma akumulatorkami jest niezbędna. Nie trzeba za każdym razem potykać się o ileś tam przedłuzaczy. Dwa akumulatorki zapewniają ciagłą pracę jeden pracuje drugi się ładuje i tak na zmianę. :)

Swój mały park maszynowy jest niezbędny dla samoroba budowlanego i nie tylko.

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jarek - prąd na działce jest, na poprzedniej stronie chyba odtrąbiłem elektryfikację.

Szukam zatem piły łańcuchowej elektrycznej - użycie w przyszłym tygodniu.

Nabyłem dziennik budowy, jutro zgłaszam chęć rozpoczęcia robót w urzędzie. Wycenia mi się geodeta - w terenie nie widać oznaczeń, i jeden zawołał 2,5 tys. zł za całość - łącznie z wszystkimi pomiarami/papierami potrzebnymi później do odbioru budynku. Żeby z jednym geodetą 'iść na całość' to mi kierbud doradził - sensownie chyba.

I żeby nie było tak bezstresowo, to wykonawca przyłącza zwrócił mi uwagę na ryzyko jakie podejmuję zaczynając budowę od studni chłonnej i POŚ. Koparkowy jeżdżąc może pomimo wskazania, że 'tu nie jeździmy' nie wyrobić i narobić szkód. Trzeba wykombinować jakieś ogrodzenie newralgicznego miejsca i pewnie raczej widoczne z dla koparkowego niż zdolne odeprzeć koparkę.

Teraz mielę zeribę żeby miejsce zrobić - dzisiaj po południu zaczynam.

Wczoraj okazało się że młynek na gałęzie to dobry jest ale nie na moje chaszcze - proste jakieś badyle łykał w try miga, ale takich to ja mam trzy na krzyż. Te kolczaste powykrzywiane i czepiające się potwory zdławiły biedną maszynkę że aż myślałem że biedaczka wyzionęła ducha na dobre. Na szczęście szybka akcja reanimacja, masaż serca, wróć masaż śruby, 5 mililitrów adrenaliny, sztuczne oddychanie metodą usta - ryjek :) :eek: i sukces, odżyła!

Jednak wynik meczu 1:0 dla krzaczorów.

Dodatkowo skubane załatwiły sobie odroczenie - przyjechał kierbud, powiedział że szkoda czasu na patyki i mam brać się do roboty. Za tydzień mają być wykopy, stal, beton - szkoda pogody i sezonu budowlanego. Co racja to racja. Więc konkretnie w te pędy kupiłem szybko piłę łańcuchową i będę się uczył jak ją obsługiwać.

Wczoraj dostałem wycenę od drugiej ekipy na przyłącze wody zaczęli od 14 tys. skończyli na 11,5 tys. - wciąż wydaje mi się dużo. Wydusiłem z kierbuda namiar na jego fachmana od wody i z nim jestem umówiony na 11 czerwca, na wizję lokalną i wycenę.

Dzisiaj byłem w PINB-ie zawiadomiłem o rozpoczęciu prac, dałem do rejestracji dziennik budowy, w czwartek odbiór.

W aucie już jeździ żółta tablica do przymocowania 11 czerwca, przyszły wtorek.

Równolegle dopinam prace związane z samą ławą - policzyć i zamówić potrzebne materiały i narzędzia. Ponieważ większość robót chcę zrobić sam to muszę się naprawdę dobrze zorganizować.

Z krzaczorami zrób porządek za pomocą ogniska. Kierbud dobrze ci radzi szkoda sil i czasu na to. :)

11,5 tys za przyłączze wody nadal wydaje mi się sumą masakryczną ale ja zapłaciłem 1,5 tys. a i tak marudziłem że duzo za 5m wykopu. ;) Ale to była minimalna opłata. Cwaniaki z tych wodociagów Odpadało tez własnoręczne kopanie bo i tak bym tyle musiał zapłacić wię po co się miałem męczyc;)

Ja muszę wybudować 110 m wodociągu, projekt złożony i teraz też się szykuję do wycen. Wstępna wycena zrobiona przez wodociągi, chociaż oni tego zrobić nie mogą to 32 tys. Hehe to dopiero kwota. Mam jednak umowę z gminą podpisaną, że mi zwrócą max 18 tys. Blekowca podrzucisz jakieś namiary. Zapomniałam podziękować za telefon do kierbuda, fajny facet tylko daleko miał do mnie...

Pozdrawiam

Ja muszę wybudować 110 m wodociągu, projekt złożony i teraz też się szykuję do wycen. Wstępna wycena zrobiona przez wodociągi, chociaż oni tego zrobić nie mogą to 32 tys. Hehe to dopiero kwota. Mam jednak umowę z gminą podpisaną, że mi zwrócą max 18 tys. Blekowca podrzucisz jakieś namiary. Zapomniałam podziękować za telefon do kierbuda, fajny facet tylko daleko miał do mnie...

Pozdrawiam

Fajną masz gminę..., namiary posłałem.

brzuska ! blekowca !

Zechciejcie zajrzeć na strony UOKK, tam ostatnio mocno zainteresowano się lokalnymi firmami wodociągowymi i posypały się duże kary.

Nie jestem specjalistą w tym temacie, ale jak ostatnio przeglądałem monitor, to było tam kilka podobnych przypadków jak wasze i gminy/wodociągi odstąpiły od pobierania pieniążków od inwestorów, a wiem , że również kilku inwestorów wystąpiło o zwrot pieniędzy w sytuacji, gdy gmina/ wodociągi kazały im wykonać roboty na własny koszt.

Edytowane przez krzysztof5426

krzesztof, ale ja jednak blekowca a nie belkowca :p

Czyli jeśli dobrze rozumiem, to prawo stanowi że zapewnienie dostaw wody jest obowiązkiem gminy i nie ma ona prawa przerzucać kosztów przyłącza na inwestora? Pewnie zbierać faktury warto, bo a nuż uda się pod jakiś pozew zbiorowy podłączyć albo i inne dochodzenie.

Chociaż jak się doczytałem uokk chodzi o przymuszanie do budowy wodociągów, budowanie sobie swojego przyłącza jest już OK. Brzusce gmina dorzuca 18 tys. - teraz już wiem dlaczego - taki figowy listek.

U Jarka w dzienniku podpatrzyłem coś takiego

http://lh5.ggpht.com/_UD9j3sBeSEQ/SgH1ysK1Y7I/AAAAAAAAAvI/ice82pJ1ecA/s640/4167_%C5%81awy%20si%C4%99%20robi%C4%85.jpg

o ile autor patentu nie obłoży mnie anatemą, klątwą, opłatami karnymi, pozwem (niepotrzebne skreślić) to oprócz stołu roboczego chcę sobie takie cóś sklecić też.

Stół ma mieć mniej więcej 1 x 1,5 m i jakieś 80 cm od podłoża.

Miałem wczoraj jeszcze nabyć szlifierkę kątową w Lidlu, ale rozdrapali. Cóż musiałem zadowolić się czymś takim o czym też myślałem już od dłuższego czasu i jako ta panna na wydaniu, i chciałem ... i bałem się...

http://lh4.ggpht.com/_UD9j3sBeSEQ/SqLTIbPMp1I/AAAAAAAABms/MgLl92OotpA/s512/6739_Teksaska%20Masakra....jpg

Ten pyś zadowolony to mi od paru miesięcy żyć nie dawał... też tak chcę i od wczoraj też tak mam! Howgh!

Jarek patentu na te podpórki do robienia zbrojenia na pewno nie ma. Takie cuda to wszyscy budowlańcy robią u mnie też owe podpórki były czasowo. Przy zbrojeniu ław fundamentowych i wieńców. Spoko możesz je sam zrobić. :rolleyes:

Anatemą , klątwą , opłatami a może piłą elektryczną to Jarek może cię obłożyć za prawa autorskie do zdjęć :p

Matko Bosko, tak teraz patrzę na to zbrojenie moich ław i (naczytawszy się w międzyczasie pierdyliona innych dzienników budowy) zaczynam rozumieć swojego KierBuda, który przyjechawszy wtedy na budowę i zobaczywszy to zbrojenie zaczął od pytania, ile pięter ma mieć ten budynek, bo takie ławy to do trzypiętrowych się robi.

Pochwal się, co kupiłeś, nie bądź świnia :)

.

J.

Matko Bosko, tak teraz patrzę na to zbrojenie moich ław i (naczytawszy się w międzyczasie pierdyliona innych dzienników budowy) zaczynam rozumieć swojego KierBuda, który przyjechawszy wtedy na budowę i zobaczywszy to zbrojenie zaczął od pytania, ile pięter ma mieć ten budynek, bo takie ławy to do trzypiętrowych się robi.

Pochwal się, co kupiłeś, nie bądź świnia :)

.

J.

No dobra, sama piła

http://media.static.castorama.pl/media/catalog/product/cache/1/small_image/321x/7b6dc6f6fb5f32d047030ed28ec19d97/6/0/603559.jpg

no i do tego co to mam nią nie być http://fotki.sej.pl/pic/cda5b8.jpg

Ładna zabawka, dobre wrażenie robi. Fajnie, że naciąg łańcucha jest załatwiany pokrętłem, to jest bardzo wygodne. Jedno, co mi się nie podoba, to ten wlew oleju od góry. Jak się zachlapie, to zapaprana będzie za chwilę cała obudowa. No ale wiadomo, to już jest drobiazg.

J.

Sesja zdjęciowa z piłą była, więc są i wyniki.

Zdj%25C4%2599cie0396.jpg

Zdj%25C4%2599cie0394.jpg

i przy 'pracy'

Zdj%25C4%2599cie0395.jpg

Mały zastój dzisiaj przy robieniu stołu - zaplanowałem sobie że posadowię go na metalowych 'szpicach' w które dopiero wchodzą kantówki - nogi stołu. Jakież zdziwienie gdy po rozładowaniu całego 'dobra' okazało się że szpic w samochodzie miałem tylko sztuk 2. Pewnie zostawiłem w sklepie. Trochę porobiłem, poszykowałem sobie temat na jutro, oddałem znajomym reanimowaną maszynę do mielenia gałęzi i to był koniec na dzisiaj.