blekowca 07.03.2014 12:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Wczoraj mało ciekawie, bo miałem tylko 1,5 godziny już po zmierzchu - podciągnąłem światło do wykopu i pokopałem trochę. Doszedłem do docelowej głębokości 1 m, niestety na razie nie trafiłem na dren. Na chwilę obecną muszę skoncentrować wysiłki na autku - kończy się ważność przeglądu i trzeba go pilnie zrobić. A 'misiek' swoje latka - 21 już stuknęło - ma i rdza się go ima i różne inne przypadłości wieku... Oby z rok, dwa jeszcze pojeździł bez wielkich nakładów to byłoby dobrze. Ekipa tynkuje teraz parter - nie wiem jak to jest z pogodą - czy wieczorami powinienem palić w kozie, żeby świeży tynk zimniejsze noce lepiej przetrwał. Wczoraj dostęp do kozy akurat był niemożliwy. W niektórych miejscach widzę odpryski i rysy na tynku - normalne, niedopuszczalne, do skorygowania Nie mam pojęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 07.03.2014 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 jaki tynk? u mnie dzisiaj skończyli tynkować - cementowo wapienny, nakładany maszyną, żadnych rys w całym domu nie odnotowałem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 07.03.2014 13:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Tynk cementowo wapienny, nakładany ręcznie. Toś szczęśliwy że nie masz rys. Ja podpytam jeszcze kierbuda co on na to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 07.03.2014 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 to się okaże jutro czy pojutrże czy nie mam bo dopiero schną.. na razie nie mam a z ciekawości zdradzisz ile Cię kasują za ręczne robienie tynku? pytam bo mnie wylewka z miksokreta wyniosła prawie dwa razy taniej niż kolegi z betoniarki,, za tynk maszynowy cementowo wapienny zapłaciłem 22 zł z materiałem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 08.03.2014 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 Weź ty mnie nie denerwuj. Dałem się wpuścić w maliny i tyle. Za samą robociznę 20 zł plus materiał 8 zł. Wytargowałem że klatkę schodową zrobią mi "gratis". Maszynowo byłoby szybciej i pewnie nie drożej, ale cóż - tą wiedzę wykorzystam przy - drugim domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 08.03.2014 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 ha.. a jak te pęknięcia czy rysy? kierbud oglądał? jaką masz temperaturę ? bo może za ciepło lub za bardzo wentylowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiG35 10.03.2014 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 W niektórych miejscach widzę odpryski i rysy na tynku - normalne, niedopuszczalne, do skorygowania Nie mam pojęcia. Jak pod łatą tynki wyglądają na równe i nie są odparzone (głuchy odgłos) to rysami i odpryskami się nie przejmuj. Są to najczęściej rysy skurczowe powstałe w wyniku kurczenia się przy odparowaniu wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 10.03.2014 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Jak pod łatą tynki wyglądają na równe i nie są odparzone (głuchy odgłos) to rysami i odpryskami się nie przejmuj. Są to najczęściej rysy skurczowe powstałe w wyniku kurczenia się przy odparowaniu wilgoci. Dokładnie u nas tez gdzie niegdzie były ale po gruntowaniu i pomalowaniu juz nic nie widać kompletnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 11.03.2014 09:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 To mnie uspokoiliście z tym tynkiem.Wczoraj ekipa zabrała się za tynkowanie klatki schodowej - tymczasowe schody zdemontowane, czekają na powrót na zewnątrz. Ja zdążyłem poczyścić z gwoździ i wkrętów kilka desek poszalunkowych - w długich rozmiarach, deski mi się skończyły a na stryszek jeszcze trzeba będzie ich więcej dołożyć. Z wodą gruntową mam cały czas rozterki, jak najlepiej postąpić. Zapadła decyzja o wykonaniu drenażu opaskowego po zakończeniu tynkowania. Od razu zrobiona zostanie też studnia chłonna 3 kręgi z dnem z dodatkiem szkła wodnego żeby nie przebijała woda od gruntu. Nadmiar wody ze studni trzeba będzie niestety wypompowywać - takiego spadku terenu niestety nie mam, żeby z tej głębokości woda mogła sobie swobodnie spływać dalej. Cały czas mam wątpliwości czy teraz zalany gwc odzyska sprawność i czy w związku z tym nie zrobić 'bieda-gwc' korzystając z wykopu do drenażu, a jako rury nie wykorzystać rury drenarskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiG35 12.03.2014 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Cały czas mam wątpliwości czy teraz zalany gwc odzyska sprawność i czy w związku z tym nie zrobić 'bieda-gwc' korzystając z wykopu do drenażu, a jako rury nie wykorzystać rury drenarskiej. Specem od gwc nie jestem, ale spójrz na to bardziej optymistycznie: 1. Rura w wilgotnym gruncie sprawniej będzie przewodzić ciepło 2. Wilgoć w nieszczelnuch przewodach spowoduje że powietrze nie tylko będzie schładzane/ogrzewane lecz również nawilżane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiG35 12.03.2014 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 (edytowane) To mnie uspokoiliście z tym tynkiem. Zapadła decyzja o wykonaniu drenażu opaskowego po zakończeniu tynkowania. . Przemyśl tą decyzję. W Twoim przypadku problemem może być odprowadzenie wody z dachu. Poczytaj o drenażu rozsączającym. Mając zapełniona studnię, woda i tak ustabilizuje się nad poziomem drenażu. 3 kregi to zaledwie ~2m ppt. Chyba że w perspektywie jest szansa na kanalizację deszczową. Edytowane 13 Marca 2014 przez BiG35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.03.2014 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Cały czas mam wątpliwości czy teraz zalany gwc odzyska sprawność a co mu się niby miało stać ...? wypompujesz wodę i tyle ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 12.03.2014 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 pod warunkiem że nie ma tam za dużo wody, koledze się do rury nalało i po podłączeniu reku wskaźnik pokazuje 300Pa i się wyłącza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.03.2014 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 pod warunkiem że nie ma tam za dużo wody, koledze się do rury nalało i po podłączeniu reku wskaźnik pokazuje 300Pa i się wyłącza przecież napisałem że wypompować ... a reku to się zakłada najprostsze ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 12.03.2014 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 przecież napisałem że wypompować ... chyba że się dolewa a reku to się zakłada najprostsze ... ja mam samoróbkę, koledze się nie chciało to sobie kupił.. kto bogatemu zabroni ja oszczędziłem na interesie jakieś 4-5 tysięcy a on ma wskaźnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 13.03.2014 08:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 a co mu się niby miało stać ...? wypompujesz wodę i tyle ... No mógł się np. zamulić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 13.03.2014 10:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 No trochę popiszę jak to u mnie wygląda to gwc i planowany drenaż. Murek fundamentowy ma około 90 cm, ława 60 - 70 cm zależnie od miejsca. Jeszcze pół metra pod ławą jest ślimak z gwc z 20 mb wysuniętymi poza obrys domu. Drenaż planuję na głębokości ław czyli około 1,5 m ppt, zatem płyciej niż gwc. Dlatego nie jestem pewny czy sam drenaż wystarczy do osuszania gwc. Po za tym chciałbym korzystając z okazji zlecić głębszy wykop w miejscu podejścia gwc po ławą żeby to miejsce dokładnie uszczelnić. @BiG35 - nawilżanie powietrza w gwc fajna sprawa, chociaż mikrobom to też bardziej pasuje. Jednak woda pod fundamentem to w moim przypadku to szczególna porażka bo mam przecież mieć gruntowy magazyn ciepła - a tu woda podciekająca będzie to ciepło podkradała bardzo skutecznie. Więc drenaż jest koniecznością - chociaż wąż w kieszeni syczy boleśnie.Osobna sprawa to co zrobić z wodą z drenażu. Na małej działce w stosunku do domu mam spadek jeszcze tylko 60 cm - kontynuowany już poza granicą działki - tereny poniżej to póki co ugory. Potrzebuję więc szczelnego zbiornika na wodę z wlotem na poziomie poniżej drenażu - jakieś 1,9 ppt. Woda ze zbiornika byłaby wypompowywana wyżej na najniższy punkt działki i dalej na ugory. W to samo miejsce miałaby trafiać deszczówka oraz woda po uzdatnieniu z POŚ. Część wody z drenażu wracałaby do obiegu - podlewałbym nią trawnik.Rurę jaką dać - gotową w otulinie czy gołą i otulać samemu? No i szukam niedrogiego zbiornika który spełni moje oczekiwania - wytrzyma pod ziemią bezterminowo, odbierze wystarczającą ilość wody będzie tani i nie zabierze za dużo miejsca - mniej pracy dla koparkowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 13.03.2014 10:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 (edytowane) Na alledrogo zafrapowało mnie coś takiego - http://allegro.pl/zbiornik-zbiorniki-2000l-na-szambo-deszczowke-i4028582649.htmlZa 500 zł, 2000 l, z włókna szklanego, tyle że odbiór osobisty lub coś takiego, po oleju opałowym też 500 zł ale już z wysyłkąhttp://allegro.pl/zbiornik-zbiorniki-na-olej-paliwo-szambo-2000l-i4034832411.htmltylko czy ziemia tego nie ściśnie jak będzie akurat pusty? Edytowane 13 Marca 2014 przez blekowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 13.03.2014 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 po oleju daruj sobie, bardzo ciężko wypłukać.. chyba najlepiej (ale niestety drożej) byłoby wkopać małe 5-6m3 szambo szczelne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiG35 14.03.2014 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 tylko czy ziemia tego nie ściśnie jak będzie akurat pusty? Jak będzie pusty to woda gruntowa wyprze Ci go do ogrodu. Wtedy sobie pooglądasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts